Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Nie do wiary - Co nas czeka po śmierci? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=194473)

Slivi 07-10-2008 20:56

A ja wam napisze prawde. :p

Gatunek homosapiens pojawil sie na ziemi jakies 100 tys lat temu. Ale rozwuj gospodarstwa, rolnictwa, rzemiosla, budownictwa zaczal sie dopiero jakies 6-9 tysiecy lat temu. Co spowodowalo taki nagly skok? Bo napewno nie sila Boska.

Wielu naukowcow twierdzi ze pomogli nam w tym kosmici. Poprawili nasze geny i pokazali nam co robic a dalej samo poszlo.

Jestesmy zwyklymi istotami ktorych nic nie czeka po smierci. Cel w zyciu jest taki zeby ktos o nas pamietal gdy juz nas nie bedzie. Pamiec o nas to jedyne co nas czeka po smierci.

Serious Sam 07-10-2008 21:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slivi (Post 2289836)
Jestesmy zwyklymi istotami ktorych nic nie czeka po smierci. Cel w zyciu jest taki zeby ktos o nas pamietal gdy juz nas nie bedzie. Pamiec o nas to jedyne co nas czeka po smierci.

A widzisz, tego też do końca nie wiesz...

Piatu 07-10-2008 22:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slivi (Post 2289836)
Wielu naukowcow twierdzi ze pomogli nam w tym kosmici. Poprawili nasze geny i pokazali nam co robic a dalej samo poszlo.

to podobno ma zwiazek z planetą Nibiru. gdzies na forum o tym jest napisane. wg. mnie takie same brednie jak religia chrzescijanska.

Tentotrix 07-10-2008 23:38

@up
zgadzam sie w 100% :)
wedlug mnie bylo BOOOM ,powstal nasz swiat , niezwyklym fartem i zbiegiem okolicznosci powstalo na jakies tam planecie zycie ,a potem wymyslili tibie !

Mietek919 08-10-2008 00:55

Nic jak tylko napisać, dowiecie się po śmierci co będzie dalej i koniec.

Evil Maul 08-10-2008 02:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2289152)
Dwie sprawy:
a) interesują mnie źródła tych informacji
b) interesuje mnie w szczególności źródło zacytowanej informacji. Przejrzałem 2 encyklopedie jakie posiadam, sprawdziłem Wikipedię PL, ENG, GER oraz włoską i nie znalazłem żadnej wzmiance o ekskomunikowaniu miasta w 1275r... (ani żadnym innym, sprawdzałem również hasło ekskomunika).
Ogólnie, wiele z tych argumentów wydaje się być ciekawymi, wiele z nich jest dość mocnymi i na pewno wiele jest prawdziwymi, ale w tej chwili, brak oparcia argumentu o Florencji podważa moją wiarę w cały ten spis. (a przynajmniej w to, czego sam nie byłem w stanie sprawdzić w źródłach).
Jeszcze raz będę wdzięczny za jakąś bibliografię to tych ciekawostek.

http://www.eioba.pl/a69902/o_czym_90_katolikow_nie_wie i tam masz źródła

Slivi 08-10-2008 14:36

nvm..................

Pan i Wladca 08-10-2008 15:14

W Boga wierzę. Chociaż wydaje mi się, że skoro istnieją w naszych czasach przeróżne sekty i religie, które mają swoich Bogów, uważanych przez naszych wyznawców za nieistniejących, to dlaczego religia chrześcijańska nie może być kolejną sektą, zapoczątkowaną setki lat temu? Być może, chrzest, komunia, bierzmowanie, ślub i pogrzeb są to kulty, beż których do "sekty chrześcijańskiej" należeć nie możesz.
Chciałbym wierzyć w życie po życiu, podobnie jak chciałbym wierzyć w reinkarnacje, niestety jedno wyklucza drugie :)

Amek_PL 08-10-2008 15:25

Jakie glupoty!

Przeczytalem zaledwie 2 strony tego tematu, i buchnalem smiechem:baby:

To co pokazano w tym filmie, to kwestia wiary, ktora w 100% opiera sie na Biblii.

Ktos wyzej napisal, zeby nie kwestionowac tego co jest po smierci za zycia,
poniewaz dowiemy sie tego po smierci.
GŁUPOTA!
Otoz w Biblii pisze, ze nasze cialo (tak jak i mozg) jest w stanie umarlym,
tzn., ze po smierci jakby spimy i to, ze cos widzimy,slyszymy to jak najbardziej wymysl ludzki!

Co do Boga, wiem, ze ciezko jest wierzyc w cos czego nie widzimy,
ale mozna to zilustrowac przykladem:
Wiem, ze na swiecie jest grawitacja, chociaz jej nie widze,
ale odzuwam jej skutki dzialania(przyciaganie ziemskie).

Pozatym w Biblii jest wyraznie napisane, ze najwyzszy(chodzi tu o Boga) nad cala ziemia, jest jedyny i ma na imie JAHWE (w tlumaczeniu pol. Jehowa).

Zaraz padnie 100 topic o tym, ze jestem Swiadkiem Jehowy,
ale wcale nie trzeba nim byc, zeby rozumiec Biblie, i to
co jest w niej zawarte!

Jesli ktos ma jakies kompleksy do mojej wypowiedzi nt. Boga czy
"zycia" po smierci, moge wyslac cytat z Biblii na pw..

Pozdrawiam

@2x down
mozliwe, ale mi chodzilo tylko o to, zeby nauwidocznic to innym

Granteon 08-10-2008 15:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Paciuch (Post 2289603)
Baje i nuda po śmierci jest ciemność i tyle (moje zdanie).
A tak wogule to ja niezbyt w tego Boga ostatnio wieże, niby nas kocha itp. a na ludzi którzy w niego mocno wieżą to tornada i kataklizmy ssyła bez sens ;(

Sugerujesz, że kataklizmy zsyła na nas Bóg?

.Ryuuzaki. 08-10-2008 15:43

@Amek_PL
Imho przykład z grawitacją jest tu złym przykładem. Jest to potwierdzone, wyszstko ładnie da się wyjaśnic etc.
@Granteon
O ile sie nie myle potop to była sprawka boga? Jak sie myle to zwracam honor.

A i tu takie cos do poczytania jakomuś się chce.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,193

edit:
Jeszcze taki mały kruczek ;d Jeśli bóg istnieje i jest on nieśmiertelny, może wszystko blabla..bla..bla.. to czy może sie "unicestwić"

sphinx123 08-10-2008 16:15

Właśnie, gdzie idzie Bóg po śmierci?

Nari 08-10-2008 16:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Amek_PL;2290383
Pozatym w Biblii jest wyraznie napisane, ze [B
najwyzszy[/b](chodzi tu o Boga) nad cala ziemia, jest jedyny i ma na imie JAHWE (w tlumaczeniu pol. Jehowa).

Zaraz padnie 100 topic o tym, ze jestem Swiadkiem Jehowy,
ale wcale nie trzeba nim byc, zeby rozumiec Biblie, i to
co jest w niej zawarte!

@2x down
mozliwe, ale mi chodzilo tylko o to, zeby nauwidocznic to innym

1. Jehowa jest właśnie błędem w tłumaczeniu. Na początku było żydowskie JxHxVx. x oznacza kropki, których używają Żydzi zamiast samogłosek. Twórca odłamów Jehowych prawdopodobnie pomylił się z kropkami i z zamiast JaHVe napisał JeHoVa.
2. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Dlaczego? Bo nie ma dowodów. Wiara ma się opierac na własnych przemyśleniach i ZNAKACH, których ostatnio, bądź co bądź, nie widac wiele.
To tak na marginesie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Ryuuzaki. (Post 2290405)

edit:
Jeszcze taki mały kruczek ;d Jeśli bóg istnieje i jest on nieśmiertelny, może wszystko blabla..bla..bla.. to czy może sie "unicestwić"

Skoro jest Wszechmocny to raczej może wszystko, nie? Choc pewnie połowa księży, oraz katechetów zbluzgała by Cię za "ludzkie" myślenie, czy coś takiego.

@up do temple.

@down. Dlatego pisałem, że większośc klech zaczęła by bluzgac za ludzkie myślenie.

Lasooch 08-10-2008 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2290444)
Skoro jest Wszechmocny to raczej może wszystko, nie? Choc pewnie połowa księży, oraz katechetów zbluzgała by Cię za "ludzkie" myślenie, czy coś takiego.

Słyszałeś o paradoksie omnipotencji? "Skoro Bóg jest wszechmogący, to czy może stworzyć kamień, którego nie będzie mógł podnieść?" - zarówno odpowiedź 'tak' jak i 'nie' poddają w wątpliwość wszechmoc Boga.

nokijjjja 08-10-2008 18:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 2288891)
A wg. mnie Bóg to bajka dla dzieci.

signed

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2289112)
@2Up
Nie płacz. Jedni są katolikami, inny ateistami inni budystami a inni wierzą w szatana. Dla mnie dziwne jest jak mozna wieżyc w jahwe czy innego Boga, a dla np Muzułmanina dziwne jest, że my katolicy wierzymy w Jezusa....Zaraz zaczniesz go może wyzywac tylko dlatego, że jest innego wyznania. A co to histori Chrześcijaństwa, to ja też mogę sobie skopiowac z wikipedi, i będę się woził jakim to ja jestem katolikiem. Porażka
Ps. Dla niego np. To co tam napisałeś to nie jest żaden dowód, że to naprawdę Chrześcijaństwo jest tą prawdziwą religią, i że to Jezus jest Synem Borzym ;)

on chcial pokazac nam, ze Kosciol to jeden wielki przekret oraz raczej potega polityczna niz to za kogo sie podaja.

Amek_PL 08-10-2008 18:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2290444)
1. Jehowa jest właśnie błędem w tłumaczeniu. Na początku było żydowskie JxHxVx. x oznacza kropki, których używają Żydzi zamiast samogłosek. Twórca odłamów Jehowych prawdopodobnie pomylił się z kropkami i z zamiast JaHVe napisał JeHoVa.
2. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Dlaczego? Bo nie ma dowodów. Wiara ma się opierac na własnych przemyśleniach i ZNAKACH, których ostatnio, bądź co bądź, nie widac wiele.
To tak na marginesie.

Ciekawe... chyba sie tym interesujesz;)
Jeszcze tylko dopowiem, skoro nie ma Boga, to jak wyjasnisz
proroctwa w Biblii, ktore zapowiedziano na kilka (nie ktore kilkaset) lat przed
wydarzeniem? I jak udowodnisz samo istnienie Biblii, badz istnienie czlowieka,
ziemi, i wszystkiego co nas otacza?
Bo mi jakos nie spieszno wierzyc, ze samo wszystko powstalo.

@down
Humm, w Biblii zostalo tylko jedno proroctwo do spelnienia,
i jest nim ostatni dzien tego systemu rzeczy(Armageddon),
ciekawe czy sie spelni, bo z tego co zaobserwowalem
na swiecie jest coraz gorzej;<

Nari 08-10-2008 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Amek_PL (Post 2290632)

Nie twierdzę, że nie ma Boga, wręcz przeciwnie. Po prostu prostuje parę rzeczy. Proroctwa w Biblii? Nie stwierdzisz, czy nie jest to mistyfikacja. Mitologie Egipcjan, czy innych narodowości, plemion nawet też ponoc przewidziały pewne sprawy xx-xxxxx lat przed faktem. Nie da się udowodnic istnienia Boga. Pewne dziedziny filozofii mówią, że nie da się nawet udowodnic do końca istnienia człowieka, czy otaczającego nas świata. To wszystko kwestia wiary, oraz poglądów, nie żadnych dowodów. Ja akurat nie wierzę, że około 12, czy 15 mld lat temu nie było niczego aż do wybuchu.

Kurczakos 08-10-2008 19:04

Cytuj:

Spełniło się jakieś w ciągu kilku ostatnich lat?

Amek_PL 08-10-2008 19:28

Nie.
Zadne nie zostalo przewidziane na nasze czasy,
procz jednego, ktore juz wczesniej wymienilem.

.Ryuuzaki. 08-10-2008 19:44

Bibla byłą spisywana XXXXXX razy jest to zbiór XXXX wierzeń etc wiec biblia jest to dla mnie smieszna pod względem różnych pzrepowiedni etc. Pozatym to co niespełniło się jeszcze mogło zostać napisane tak jak teraz:
"Za 54548 dni będzie koniec swiata"

Erverse 08-10-2008 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 2288891)
A wg. mnie Bóg to bajka dla dzieci.

Typowym "dzieckiem" ludzie stają się jakby mmm po 15 roku życia? Chciałbym przypomnieć, iż ty masz 8 :)

Lasooch 08-10-2008 22:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2290948)
Typowym "dzieckiem" ludzie stają się jakby mmm po 15 roku życia? Chciałbym przypomnieć, iż ty masz 8 :)

Po 15 roku, bo tY masz 15, więc głupio by bylo się przyznać, że np. po 16? Pieprzysz. To, że gość uważa Boga za bajkę (co zresztą jest całkiem sensowne, w końcu to postać z książki) nie oznacza, że ma 8 lat. Kiedy miał 8 lat prawdopodobnie zresztą w Boga wierzył.

Erverse 09-10-2008 13:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2291166)
Po 15 roku, bo tY masz 15, więc głupio by bylo się przyznać, że np. po 16? Pieprzysz. To, że gość uważa Boga za bajkę (co zresztą jest całkiem sensowne, w końcu to postać z książki) nie oznacza, że ma 8 lat. Kiedy miał 8 lat prawdopodobnie zresztą w Boga wierzył.

Niestety, ale nie. Zobacz sobie wszystkie tematy zalozone przez tego typka i znajdz cos w stylu "niesamowity taniec" Ma około 130 cm wzrostu , jak sie go spytali ile ma lat - powiedział, że 14 ale pare postów później przyznał się do prawdziwego wieku czyli 8 lat .... Niech sobie uważa Boga za bajkę , ale niech nie mówi że dla dzieci ponieważ sam nim jest i niedawno wyszedł z przedszkola

domin3x 09-10-2008 14:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2291418)
Niestety, ale nie. Zobacz sobie wszystkie tematy zalozone przez tego typka i znajdz cos w stylu "niesamowity taniec" Ma około 130 cm wzrostu , jak sie go spytali ile ma lat - powiedział, że 14 ale pare postów później przyznał się do prawdziwego wieku czyli 8 lat .... Niech sobie uważa Boga za bajkę , ale niech nie mówi że dla dzieci ponieważ sam nim jest i niedawno wyszedł z przedszkola

Ok, więc to jest ten post:
Cytuj:

Tak, mam 9 lat, dołączyłem do forum mając 6lat, a w tibię zacząłem grać mając 4lata, coś jeszcze? Temat zamienia się w kolejny offtop, który zamiast skupiać się na filmie i jego krytyce, skupia się na wieku autora. Nawet, jeśli miałbym te 9lat to co z tego? Możesz ze mną porozmawiać na poziomie i zdecydowanie lepiej prowadziłoby ci się tą konwersację, niż z jakimś 12-latkiem. Żałosne, dorośnij.
Widoczna IRONIA, więc widząc, że jej nie zrozumiałeś, śmiem sądzić, że sam jakiś ekstra dorosły być nie możesz... w sumie to takie coś by pojął czternastolatek, a Tobie się nie udało, przykre...

Lasooch 09-10-2008 15:12

Domin3x wszystko wyjaśnił, coś jeszcze? ;>

Paciuch 09-10-2008 15:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2290399)
Sugerujesz, że kataklizmy zsyła na nas Bóg?

Coś w tym stylu bo jakby nas kochał to byśmy teraz żyli bez tornad, huraganów i bez opowieści o końcu świata. Przecież jak podobno stworzył świat to ocieplenia klimatu też może zatrzymać.

Voon 09-10-2008 15:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Paciuch (Post 2291489)
Coś w tym stylu bo jakby nas kochał to byśmy teraz żyli bez tornad, huraganów i bez opowieści o końcu świata. Przecież jak podobno stworzył świat to ocieplenia klimatu też może zatrzymać.

Faktycznie. Mógłby też poprawić wiele budynków, gospodarkę i sytuacje rodzinną w wielu domach. No i polskie drogi. Ale wróćmy na ziemie.

Slay 09-10-2008 16:11

Moglby tez sprawic, zeby na forum ze srednia wieku 8 lat i srednim IQ na poziomie kaktusa co drugi temat nie konczyl sie offtopem nt. Boga/Kosciola/belkotem dzieci, ktore uwazaja, ze ateizm jest trv i elo.

Articuno 09-10-2008 16:23

Cytuj:

stary tekst ateistow. Bóg dal nam wolna wole, raj czeka nas po smierci. To tak rozumiem z Pisma Swietego i w to wierze.

Nari 09-10-2008 17:59

Cytuj:

A fajnie żyłoby Ci się bez nieszczęść? Nie wiem, czy wiesz, ale jeśli przyzwyczaisz się do, przykładowo, szczęścia to po pewnym czasie przestajesz je odczuwać. Potwierdzone.

Lechista 09-10-2008 18:19

Cytuj:

To co, uważasz, że Bóg powinien może dawac nam jeszcze kase, podcierac tylek, i co jeszcze? Bóg dał nam rady jak życ i to od nas zależy czy będziemy je przestrzegac. Tworząc świąt, stworzył również matke naturę, która ma swoje prawa i takie zjawiska jak Tornada, trzesienia ziemi nie są jakimiś anomaliami, tylko naukowo wyjaśnione. Bóg musiał to wszystko stworzyc, żeby czasem poczuc gorycz życia. Był kiedyś nawet tai cytat w dziadach lub innej książce.
Cytuj:

Jeśli nie zaznasz goryczy w czasie życia to nie zaznasz szczęścia po śmierci
Coś w tym stylu

nokijjjja 16-10-2008 15:51

Cytuj:

@down

wystarczy chodzic do szkoly, ogladac czasem kanal discovery i czytac ksiazki zeby wiedziec jak powstala ziemia oraz czlowiek. istnieje biblii mozna wytlumaczyc na 2 sposoby; jeden to sposob dla wierzacych a drugi dla niewierzacych.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:08.