PanKracy |
09-02-2009 20:25 |
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mojżesz
(Post 2458264)
Spoko. Ja wiem swoje. I moja wiedza nie opiera się na przeczytaniu kilku artykułów z prasy popularno-naukowej, ale na rozmowach z ludźmi, którzy się na tym znają. Długotrwałe, czyli wieloletnie niejedzenie mięsa szkodzi, szczególnie na stawy. Jeśli nie wiesz czemu, to radzę poczytać w wiarygodnych źródłach. Samo jedzenie soi i produktów "zastępczych" nie zastąpi braków spowodowanych długotrwałym niejedzeniem mięsa. Zobaczysz, jak za jakiś czas zaczną Ci wysiadać stawy. Poza tym, nie nagabuje na tych, co nie jedzą mięsa. Po prostu mówię, że spora część takich ludzi nie jest świadoma konsekwencji wieloletniego korzystania z takiej diety. Wiadomo, że ludzie, którzy żrą tylko mięcho i nie jedzą żadnych warzyw, owoców, też psują sobie zdrowie. W naszej diecie powinna być spora różnorodność produktów. Zresztą, to już każdy powinien sobie dobrać indywidualnie. Tyle.
|
Cytuj:
Większość naukowych autorytetów w sprawach żywieniowych (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service") zgodnie twierdzi, że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet stosowanych przez ludzi. Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy Zgodnie z długoterminowymi badaniami Niemieckiego Centrum Leczenia Nowotworów wegetarianie żyją o ponad 21 lat dłużej niż przeciętnie ludzie, natomiast nie ma różnicy w wynikach badań dla wegetarian i osób, które od czasu do czasu spożywają mięso
Dla przykładu w Niemczech według niektórych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Gießen przeciętny stan zdrowia przebadanego wegetarianina był lepszy niż przeciętnego obywatela [14]
Niedobór białek oraz aminokwasów wśród wegetarian stosujących zrównoważoną dietę nie został nigdy wiarygodnie dowiedziony. Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, w zależności od odmiany diety, mogą być jaja, mleko i jego przetwory lub rośliny wysokobiałkowe, takie jak np. rośliny strączkowe czy kasze
|
źródło: Wikipedia
Tak z ciekawości zobaczyłem co teraz piszą w internecie na ten temat bo nigdy zbytnio o tym nie czytałem. Rzeczywiście wy wiecie swoje.
|