Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Samolot z prezydentem rozbił się w Smoleńsku (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=229804)

Hakuoh 10-04-2010 12:24

Podejdę do tego nieco pesymistycznie.
Wyobrażam sobie kolejne dni - 2 tygodnie żałoby i w tym czasie spekulacje kto zawinił (oczywiście, że błąd ludzki), potem jakie były nieprawidłowości a dalej będzie walka między politykami o władzę, bo będą przyspieszone wybory w ciągu 2 i pół miesiąca.

Biohazardd 10-04-2010 12:45

grdthjykulio;p'o;ilukyjthgfwdsqdsfgrtfyi

Rav 10-04-2010 12:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nutaharion (Post 2750436)
Do osób które mówią, że zaplanowane to zostało przez PO:

-Na pokładzie samolotu znajdowały się 4 osoby z PO.

uwazasz ze wtajemniczaliby cala partie? albo, ze w takim 'spisku' te osoby znaczylyby cos?

wygrana wymaga poswiecen ; d

zaden argument, anyway imo to nie PO, jak juz to ruscy, acz to co mowia w tv wskazuje, ze to wypadek

Smuggy 10-04-2010 12:57

Ktoś tam pisał o sprzecznych informacjach co do liczby ofiar.

Jest ich ponad 130, ponieważ lecieli tam też: załoga + obsługa samolotu, jeśli ktoś nie potrafi się domyślić, oraz ochrona prezydenta na pewno nie licząca 1 osoby!

To jest tragedia całej Polski, prezydent, wojskowa elita, politycy, to po prostu straszne.

Według mnie tak jak piszą niektórzy, nie był to jakiś spisek - potężna mgła, słaba pogoda, możliwe też błędy pilota(choć to wszystko będą potwierdzać dochodzenia etc.)

Mimo tego co się mówi o np. prezydencie, czy się go lubi czy nie, powinno się okazać trochę szacunku dla wszystkich ofiar i współczucia dla rodzin.

Ta katastrofa jest jedną z największych tego typu na świecie - czy kiedykolwiek tyle ważnych osób dla 1 państwa zginęło w jednym miejscu?

Właśnie powiedzieli, że Sasina nie było na pokładzie, miał jakieś kłopoty z wizą i dojechał pociągiem - ale szczęście ma ten facet.

Zamor1 10-04-2010 13:00

Szczerze to za nim nie przepadalem, ale szacunek mu sie nalezy.
Tragedie sie zdarzaja, ale trzeba zyc dalej. To wydarzenie moze wplynac na Europe, a juz na pewno na sytuacje polityczna w naszym kraju.

Eipiq 10-04-2010 13:03

Jedyna rzecz, która jest odpowiednia w takiej sytuacji to szczere kondolencje dla rodzin.

Wszystkie wasze spiski, zamachy, to o kant dupy obić za przeproszeniem.

qq2 10-04-2010 13:06

Niedługo posiedzenie Rady Ministrów. Czekamy...

Pan i Wladca 10-04-2010 13:13

Jak to Kwaśniewski przed chwilą powiedział: Naród krytykował kiedy chciano dla prezydenta kupić nowy i luksusowy samolot, teraz naród zastanawia się dlaczego prezydent leciał takim bublem. Mniej więcej.

CytrynowySorbet 10-04-2010 13:15

Nie wierzę, że to przypadek. Rosja jest zawzięta - zawsze była. A na pokładzie samolotu większość pasażerów to ludzie chcący odtajnić akt IPN.

Samolot transportujący tak ogromną ilość ważnych ludzi powinien być jak najlepszej jakości - a okazuje się, że to taki sobie samolocik rosyjski.

Wiem, że spiski są naturalne w takich sytuacjach, ale nie można być ślepą, szarą masą, która wierzy we wszystko, co powiedzą jej media.

Faytah 10-04-2010 13:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan i Wladca (Post 2750495)
Jak to Kwaśniewski przed chwilą powiedział: Naród krytykował kiedy chciano dla prezydenta kupić nowy i luksusowy samolot, teraz naród zastanawia się dlaczego prezydent leciał takim bublem. Mniej więcej.

Racja. Co do teori spiskowych jestem daleki od nich, bo poprostu nie bylo na nie miejsca,skoro probowali pare razy wyladowac.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2750501)
Wiem, że spiski są naturalne w takich sytuacjach, ale nie można być ślepą, szarą masą, która wierzy we wszystko, co powiedzą jej media.

a) wypadki sie zdarzaja
b) wiadomo ze nie mozna byc slepa szara masa, ale tez nie mozna wszedzie doszukiwac sie spisku. Prawda samoloty rosyjskie,ale to my je kupilismy dawno temu i to my ich nie zmienilismy. Zamiast poprostu pisac ze "spisek" napiszcie co Rosjanie mogli zrobic by ten samolot sie rozbil.

Articuno 10-04-2010 13:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rav (Post 2750474)
uwazasz ze wtajemniczaliby cala partie? albo, ze w takim 'spisku' te osoby znaczylyby cos?

wygrana wymaga poswiecen ; d

zaden argument, anyway imo to nie PO, jak juz to ruscy, acz to co mowia w tv wskazuje, ze to wypadek

Kończąc ten chory pomysł spiskowy - na pokładzie był Karpiniuk(człowiek, który lekko udupił mojego znajomego z Kołobrzegu, ale to nie ważne), "obiecujący" i ważny polityk tejże partii.

CytrynowySorbet 10-04-2010 13:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Faytah (Post 2750502)
b) wiadomo ze nie mozna byc slepa szara masa, ale tez nie mozna wszedzie doszukiwac sie spisku. Prawda samoloty rosyjskie,ale to my je kupilismy dawno temu i to my ich nie zmienilismy. Zamiast poprostu pisac ze "spisek" napiszcie co Rosjanie mogli zrobic by ten samolot sie rozbil.

Nie mówię, że samolot to wina Rosji. Po prostu jestem pewien, że Polska dysponuje o wiele lepszym 'sprzętem'. Media mówią: złe warunki pogodowe. Ale tak naprawdę możliwości może być mnóstwo. One działają tak jak my. Właśnie teraz oglądam TVN i to po prostu widzę. Raz mówią, że wszyscy zginęli, raz, że nie wiadomo ile osób przeżyło, potem znów że wszyscy zginęli, potem, że ktoś spóźnił się na samolot, a na wp.pl jest informacja, że według rzecznika Rosji 3 osoby przeżyły i są ciężko ranne, podczas gdy tu zapewniają, że rzecznik Polski twierdzi, że wszyscy zginęli.

Na to nie da się teraz poprawnie patrzeć, bo każdym kierują inne emocje. WEDŁUG mnie za dużo przypadkowych okoliczności. To nie jest spisek - to jest własne interpretowanie pewnych faktów.

Pan i Wladca 10-04-2010 13:35

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/eu...ex.html?hpt=T1

http://news.yahoo.com/s/ap/eu_russia...pphu-container

http://news.bbc.co.uk/2/hi/8612825.stm?ls

Poczytajcie co sądzi świat. Niektóre komentarze są ciekawe.

Eipiq 10-04-2010 13:35

Ludzie opanujcie się z tymi waszymi teoriami spiskowymi. Chaos informacyjny zawsze jest i będzie w takich sytuacjach. To jest normalne.

Rybzor 10-04-2010 13:53

Masakra, dostaje rano smsy i nie wiem o co chodzi, patrze, a tu takie coś.

Dobrze, że Tusk i Komorowski nie lecieli tym samolotem, jeszcze mamy w polityce kogoś, kto to wszystko ma szanse ogarnąć. Gdyby jeszcze parę ważnych osób zginęło, to by było baaardzo nieciekawie.

Ogólnie to RIP, koniec świata itp. Nie zapomnimy o tej dacie przez ultra długi czas.

10.04.2010.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez voon
Dziwi mnie ta cała spina. Najpierw wszyscy na prezydencie psy wieszali, jaki to zły i głupi, a teraz, że wielka strata, bo taki dobry i porządny człowiek był. Pierdolnięci hipokryci.

Osobiście ze straty Kaczyńskiego się cieszę. Nieciekawa sytuacja z resztą 'świty prezydenckiej'. No ale co zrobić? Zginęli, szkoda czy nie, nic się nie da zrobić.

Tak ZAWSZE jest, nie wiem co w tym dziwnego, ale żeby cieszyć się z czyjejś śmierci, to trzeba być turbo ultra idiotą.

Disseny__ 10-04-2010 14:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2750517)
Osobiście ze straty Kaczyńskiego się cieszę..

A co, zrobił Ci coś poważnego? Nikt nie zasługuje na śmierć. Był takim samym człowiekiem jak Ty, tylko wyżej w hierarchii. Czy to aż taki powód, aby cieszyć się z jego śmierci?

Emcess 10-04-2010 14:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2750510)
Nie mówię, że samolot to wina Rosji. Po prostu jestem pewien, że Polska dysponuje o wiele lepszym 'sprzętem'.

najpierw sie troche podowiaduj, zanim napiszesz glupoty...
myslisz ze prezydent wolalby poleciec jakims starym samolotem zamiast nowym boeningiem ktorego wg ciebie ma?

robek 10-04-2010 14:05

Nie wiem czy to zaplanowana katastrofa czy nie, nie wnikam. Przypomnijcie sobie katastrofe Sikorskiego w '43. Chociaz nie wierze, ze ten samolot rozbil sie sam od siebie albo przez wykwalifikowanego pilota. Bez przyczyny to sie nie stalo. A jaka to byla przyczyna? Mysle, ze nigdy sie nie dowiemy. Tusk obejmujac rzad zapewnil obciecie kosztow - no i koszty sa obciete, 30-letni, remontowany samolot z polska elita na pokladzie sie rozbil. Tragedia ta rozwiazala wszystkie problemy chociazby Rosji, Niemiec i nasze - zginely najwazniejsze osobistosci PiSu (chociazby Gosiewski, Wasserman). A Jaroslaw do rzadzenia sie nie nadaje. Czyli PiS przestaje powoli istniec, PO nie ma teraz opozycji. Nie ma teraz prawie nikogo w PiSie, kto podjalby jakikolwiek atak na inna partie. Jedna partia rzadzaca. Wg mnie L. Kaczynski byl najlepszym prezydentem od '89 - Jaruzelski, Walesa, Kwasniewski... Sami wiecie kim byli, co robili. Po co teraz wybory? Jeden kandydat, Szmajdzinski, nie zyje. Drugi - Kaczynski, ktory moze mial nie za duze szanse na reelekcje rowniez zginal. Kandydat na kandydata, Komorowski, obejmie juz urzad, i mysle, ze tak zostanie przez nastepne 5 lat. Zgineli rowniez prezes NBP, szef IPN, wiceszef MSZ etc., ktorzy zapewne beda zastapieni przez innych, mniej kompetentnych ludzi. Swietnie teraz ten kraj funkcjonowal nie bedzie.

Sam tego osobiscie nie odczuwam, nie obchodzi mnie to, lecz jest to wielka tragedia dla naszego narodu. O Katyniu nie bede nic wspominal, wszystko najwazniejsze w wiadomosciach mozna uslyszec.

Dr.Unknown 10-04-2010 14:08

Buu, Shinjix burak, nawet nie dał sobie pocisnąć.
Idę do kina, jak wrócę pewnie już więcej będzie wiadomo.
@down
Multikino? Wątpię.

K.Jay 10-04-2010 14:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2750540)
Buu, Shinjix burak, nawet nie dał sobie pocisnąć.
Idę do kina, jak wrócę pewnie już więcej będzie wiadomo.

Oby kino było zamknięte.

K.Jay

xoz 10-04-2010 14:18

jasne, płacz kiedy każą, ciesz się jak ci powiedzą

Pan i Wladca 10-04-2010 14:18

Gdzieś niedawno mówiono, jak to nowo powstała partia (czyt. PiS) szybko bo w 2002r. doszła do władzy a już w 2005r. jej prezes Lech Kaczyński został prezydentem RP. Pewien człowiek w TV przepowiadał, że tak szybko jak PiS powstał tak szybko zniknie.

Gormitas 10-04-2010 14:21

Hmm... Mgła, drzewa. Myślicie, że to wina Rosjan? Samolot był już stary, mieli go już wymienić. A wy coś pi*******e o Ruskach. Może jeszcze sami zrobili tą mgłę i porozstawiali drzewa? Są różne teorie, np. moja siostra twierdzi, że to przez te kłótnie z Tuskiem Bóg go ukarał...

Tas 10-04-2010 14:29

To na odległość śmierdzi sabotażem. To wszystko wina Rosyjskiego narodu.

Dziwne jest to że nie odnalezli czarnych skrzynek...

Lasooch 10-04-2010 14:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2750410)
no może źle powiedziałem , 70 % ze to Rosjanie , 29 % ze ktoś inny 1 % ze to wypadek.

W tych 29%: 27%, że "żydy", 1,5%, że "araby" i 0,5%, że ufoludki.

@spisek PO: tak. Koniec kadencji na dniach, Lech Kaczyński zdecydowany faworyt, idealna sytuacja by go zabić. To na pewno oni! [/sarkazm]

@top: jakiej trzeba bandy idiotów, żeby wpakować najważniejsze osobistości (w takiej ilości) na pokład jednego, starego (chociaż prawdopodobnie to akurat nie to zawiniło) samolotu.

CytrynowySorbet 10-04-2010 14:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tas (Post 2750554)
Dziwne jest to że nie odnalezli czarnych skrzynek...

Odnaleźli, póki co 1.

Raxeff 10-04-2010 14:35

Ja nie mogę pojąć jak całe dowództwo polskiego wojska może wsiąść do jednego samolotu. Przecież nawet w czasach pokoju to jest nie do pomyślenia. Odnośnie samego wypadku to trzeba być skończonym idiotą, żeby doszukiwać się teorii spiskowych. Po to uroczystość katyńska miała by się odbyć, aby rozwalić samolot z ważnymi osobistościami Polski? Litości. Tak samo jak z maczaniem w tym rąk przez PO. Puknijcie się w banie i to ostro. Sytuacja jest nieciekawa i zamiast szybko starać się ją rozwiązać, a potem ostro wziąć się do roboty, żeby podobne sytuacje nie miały miejsca, to tutaj same brednie.

Iska 10-04-2010 14:37

Umarł Król niech żyje Król !

Eipiq 10-04-2010 14:38

Tak tak, to wszystko wina Ruskich. Pewnie w lesie stało wojsko i strzelało z RPG-7 w samolot prezydenta, a teraz udają naszych przyjaciół.

Założymy się, że niedługo takie teorie powstaną?

Gormitas 10-04-2010 14:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eipiq (Post 2750564)
Tak tak, to wszystko wina Ruskich. Pewnie w lesie stało wojsko i strzelało z RPG-7 w samolot prezydenta, a teraz udają naszych przyjaciół.

Założymy się, że niedługo takie teorie powstaną?

Zaraz będzie, że strzelali z pistoletu na wodę...

Eipiq 10-04-2010 14:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gormitas (Post 2750565)
Zaraz będzie, że strzelali z pistoletu na wodę...

W Internecie to ludzie uwierzą we wszystko. Mówią - telewizja kłamie. A Internet to niby nie?

Gormitas 10-04-2010 14:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eipiq (Post 2750567)
W Internecie to ludzie uwierzą we wszystko. Mówią - telewizja kłamie. A Internet to niby nie?

Oni uwierzą, nawet jeśli powiedzą coś o kosmitach z Plutona.

Canaton 10-04-2010 14:50

Co do tych, którzy myślą, że PO wygra wybory: to jest wątpliwe, PiS ma przewagę, bo nowy kandydat partii będzie w glorii "męczennika", a PO i inni będą mieli problem, bo nie będą mogli atakować prezydenta, który nie żyje.

Vil 10-04-2010 14:53

PiS ma przewagę? Chyba w kategorii negatywnego elektoratu ..

~>Salmon<~ 10-04-2010 14:59

Cytuj:

Osobiście ze straty Kaczyńskiego się cieszę. Nieciekawa sytuacja z resztą 'świty prezydenckiej'. No ale co zrobić? Zginęli, szkoda czy nie, nic się nie da zrobić.
Debil.

Cytuj:

To na odległość śmierdzi sabotażem. To wszystko wina Rosyjskiego narodu.
Dziadek Tuska z Wehrmachtu w Mig-u go zastrzelił... Ludzie dajcie sobie spokój z takimi teoriami.

Cytuj:

Co do tych, którzy myślą, że PO wygra wybory: to jest wątpliwe, PiS ma przewagę, bo nowy kandydat partii będzie w glorii "męczennika", a PO i inni będą mieli problem, bo nie będą mogli atakować prezydenta, który nie żyje.
Zgadzam się z tym w 100%.

Maciek418 10-04-2010 15:03

Moje serce przekuwa ból, rozpacz. Bardzo szkoda mi przedewszystkim Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki Marii Kaczyńskiej. Prezydent RP był pośmiewiskiem dla wielu z nas(Polaków) jednakże teraz wszyscy łączą się w rozpaczy! Podobnie było z królem popu i kilkoma innymi osobami. Za życia uważani za złych, pośmiertnie za wielkich bohaterów :( Tacy już są Ci ludzie i ten świat, zaprawdę niedoskonały.

Marecki666 10-04-2010 15:05

ruska mafia, polska mafia czy razem?

Emcess 10-04-2010 15:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maciek418 (Post 2750579)
Podobnie było z królem popu i kilkoma innymi osobami. Za życia uważani za złych, pośmiertnie za wielkich bohaterów :( Tacy już są Ci ludzie i ten świat, zaprawdę niedoskonały.

nie chodzi o to, ja tam nie przepadalem za bardzo za nim, ale liczy sie szacunek do ludzi i do ich tragedii.

rentonB 10-04-2010 15:06

wg. CNN widocznosc byla na poziomie 500m, 2 sekundy?

BaxCrow 10-04-2010 15:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ok'rzes (Post 2750340)
Dokładnie. (@UP)

Tusk ze swoją bandą pozbyli się "rywali"... żebyście widzieli ironiczny uśmiech Tuska i jego zachowanie kiedy rozmawiali o locie do smoleńska... "Jak nasz prezydent chce to niech leci.." <ironicznie powiedział>.... Dla mnie takie wypadki nie zdarzają się... 1,5Km od lotniska, bzdura. Nie lubię żadnego z polityków jacy nam pozostali... aczkolwiek dla mnie tylko Kaczyński był człowiekiem, który wydawał się być godnym zaufania.

Dodatkowo Ci którzy są ostrożniejsi zobaczą w tym (spisek?) całym zamieszaniu to że właśnie rozbito PiS... Według mnie może kroić się coś naprawdę wielkiego... i to przez tego szczura Tuska.

Człowieku weź się ogarnij, bo jesteś żałosny.
Szef PiS nadal żyje, jest nim Jarosław Kaczyński. To po pierwsze.
Po drugie, Tusk po otrzymaniu informacji o śmierci prezydenta popłakał się.
Po trzecie, w tym samolocie nie lecieli tylko ludzie z PiS, ale i księża, generałowie naszego wojska i ludzie z partii Tuska, czyli PO.

@voon
Psy można wieszać na kimś za jego pracę, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chciał śmierci tej osoby. Ja nie lubiłem systemu jaki nam przedstawił nasz prezydent, jego pomysły też do mnie nie przemawiały, ale nigdy bym mu nie życzył śmierci. To wielka strata bo po mimo tego, że jego pomysły mi nie odpowiadały, to był on człowiekiem, który mógł wiele zmienić. Jak zresztą cała elita, która leciała tym samolotem. Bardzo lubiłem panią prezydent, bo była bardzo skromna i wyważona w swoich wypowiedziach.

@Temat
Uważam, że nie ma co dyskutować nad tym. To już było, teraz trzeba się zastanowić co dalej. Straciliśmy wiele ważnych osób, które prowadziły nasze państwo, teraz trzeba będzie wybrać nowych, wręcz "debiutantów" którzy będą nas reprezentowali w świecie.
Możemy się tylko za nich modlić i wspierać ich rodziny. Nic więcej.
Spory o to, kto zawinił nie mają sensu, bo to i tak w niczym nie pomoże, wręcz przeciwnie, może doprowadzić do rozłamu w państwie.

Rest in Peace.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.