Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki Archiwalne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=209)
-   -   Jaka profesja najlepsza... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=26531)

Lord Yuri Of Furora 30-04-2006 00:41

jak by nie patrzec to kazda profesja jest dobra i sie nawzajem uzupelniaja ;]

knight z dobrymi skilami potrafi wszystko ubic oraz zblokowac. natomiast sorc/ druid ze słabym ml bez blokera sobie nie poradza :P a nawet jesli to bedzie to waste runek. co do palka to moze on robic za blokera rowniez o ile ma wytrenowany def ;] do expienia jest dobry poniewaz mozna chodzic na dragi bez mniejszych strat finansowych niz sorc czy druid. Knight rowniez jest dobry na smoki poniewaz nadrabia wszystko duza iloscia hp a z dobrymi skilami to knight dziala jak czołg ;]

wszystko co mialem do powiedzenia ;P i tak decyzja nalezy do was jaka profesje wybierzecie ;]

Kollocius 02-05-2006 00:47

Wg mnie każda profesja, ma swoje wady i zalety, o których to wspominali koledzy wyżej ;) Ja sam, póki co rozwijam tylko jedną postać, knight'a i jestem zadowolony. Najbardziej z tego wszystkiego nie lubie skillować, bo mnie to nudzi, no ale cóż... Przynajmniej potem się łatwiej gra B) Dużo punktów życia oraz spory cap- to najbardziej mnie przekonało do wyboru go... Jak już wspominałem, fajnie się gra knight'em i... oby tak do 100lvl'a, a może i dłużej :D :D

Koll :]

DJ Blackout 02-05-2006 16:33

najlepszą profesją jest druid napewno!!! :)

Falubaz21 04-05-2006 09:20

Dobry poradnik. Ale ja i tak mam pytanie bo mam Paladyna na 28 lvl 13mlvl skille 61/50 i druida 25lvl 31mlvl na swicienie non-pvp:] postacie nie maja pacc-a ;( ;( i nie wiem ktorym grac z gory dzieki ;p;p;p;) ;)

skryhull 04-05-2006 16:21

""Może używać (prawie) wszystkie runy [wysokolevelowcy także śmiercionośnie SD]""

może używać WSZYSTKICH run oprucz paralyze którego mogą używać tylko druidzi

""W skillu walki w zwarciu(axe, sword, club) awansuje w miarę szybko(szybciej od magów, wolniej od knighta);
Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;""

dobry palek przy takim samym shieldzie jak knight jak włoży jeszcze broń (na przykład bright sworda) i ma już nieco skila meele (około 30-40) obrywa więcej od knighta, ale ma spontaniczny UH no i jak się leczy z run uh albo ih to potrafi się leczyć nawet 200+hp więcej za każdą rune niż sie leczy knight na jego poziomie, mana shield to nie polecam zbytnio, (chyba że kogoś goni orshabal i chce przetrzymać combo:baby: ) no i palek może solować wiele słabszych lub średnich potworków przy pomocy broni rzucanej (i tarczy) nie doznając z reguły większych obrażeń (ja miałem takiego palka i mogłem nim solować dsa albo orc berserkera ze spirami i przeważnie nie schodziło mi więcej niż 50hp miał skile 46 sworda 75 dista 76 shielda i dość dobre eq)

takie palki z dobrym shieldem wymiatają, ale jak ktoś chodzi swoim palkiem z ukochanym łukiem na dragi\dsy\beholdery i olewa defa, stawia tylko na atak, nie nosi tarczy, to może bardzo łatwo dednąć (jak wskoczą 2 albo 3 PK knighty z 2ręcznymi i ciężko się wyuhać jak się obrywa hity po 100+ z powodu braku tarczy)

Master of skarpeta 04-05-2006 16:27

odp. na pytanie Falubaz21:
Ja na twoim miejscu robiłbym IHy i UHy dla pala a grałbym palem choć wole druida

Viero 05-05-2006 23:57

No fajny temat

duch fire 12-05-2006 21:20

hmm tu jest trudno wybrać

mag- słaby (hp i walka broniom) ale leczenie i różdżki i super runy i czary /

druid- to smo co mag ;D

palladynek - tu tylko problemem jest zdobycie łuku lub kuszy potem kupić bełty i lata ja mag z wand of dragonbreath czy jakoś tam.
dużo hp i blokowanie. leczenie hoć ma mniej many uleczy się od czasu do czasu. dobre czary . mojim zdaniem to najlepsza profesija:cup: .

knight - zwyczajny rycerz dużo hp i silny cios broniom hmm ale też musi miećdobrom broń na odległośc cienizna musi iść na walke fizycznom a mag druid i plladek mogą na odległość. najsłabsza profesija!!!!!!!

Piotr Potter 17-05-2006 00:23

Fajny poradnik. Bez dwóch zdań. Mi się jakoś zawsze wydawało że lepiej jest chyba grać sorciem.

Joriruje 17-05-2006 01:50

Promotion

Dziś wykupiłem promocje dla knajta, mam nadzieje że regeneracja będzie troszeczkę szybsza. Po update się zastanawiałem czy warto.
A tak poza tym to poradnik jest super;)

Chockapic 24-05-2006 20:31

na małym lvl knightem się najszybciej expi:o :p? hmmmm... chyba nie:] :p

behonder 28-05-2006 12:45

knight

8o 8o e tam best jest ryczerz duzo zycia odpowiedio many silny atak ryczerz jest debest

Palmex 31-05-2006 11:18

Chyba jednak knight słabszy:(

Ja knight 24lvl , skile okolo 70 bilem sie z Druidem 26lvl, Mlvl 27 i niemusial uzywac Magic Shielda, Summonuw i stal twarza w twarz. Noi muj knight przegral :(

szymczak 09-06-2006 07:55

ja mam 17 lvl sorka i se chodze czasami na dwarfy guardy :P pozatym poradnik bardzo dobry

Elder Nagan 10-06-2006 07:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
(CUT)

Poradnik dla bardzo poczatkujacych .
Mamy teraz "wand'y" i "rod'y" wiec sorcerer i druid lepiej expia.
Sorcererem bez problemow mozna zrobic 20 lvl w neicale 20 h (od 1 do 20).
Druidem robisz 24 lvl i masz go na uhy (od czasu do czasu soule)
Knigtem gralem chwile i mi sie nie podoba jak mam szczerze mowic.
Sorcererto niejest najlepszy wybor na poczatek ale mozna prubowacv bo fajna zabawa sorcem jest.
Sorcerer ejst lepszy w pvp, na malym lvlu zadaje wieksze obrazenia niz knight

Jezeli pisalbym dalej mialo by na celu "udoskonalanie" sorcka

Ja i tak wiem ze sorc jest the best :))

Sorcerer 4 ever

Ale poradnik ladny :)Gratuluje ;)

arcio14 11-06-2006 10:04

Hej

B) Prosze o napisanie na moje gg 1977583 i wytumaczenie mi co jest najleprze dla mojej postaci i czy dobrze jom trenóje pozdro z gury thx

Selverius 12-06-2006 07:41

Siemka ja uważam że najleprzą profesją jest Knight ponieważ napoczątku się traci dużo kasy na eq , czasu na trening itp ale warto potem taki wytrenowany "Czołg" wparuje to niejeden sie boi zobaczcie sobie na Eternala Obliviona jaki z niego "Tyran" i masakruje wszystko co napotka na drodze lecz do tego potrzeba wytrwałości psychicznej żeby taki level zrobić.

Juth Erap 20-06-2006 18:54

LoL

Ja to dupce co to za NOOBEK pisal?

Tengo 22-06-2006 16:16

Mam paladyna na 99 lvlu i bardzo dobze mi sie expi gdy mam power bolty prubuje huntowac demony i warlocki:lucznik:

Solo:http://members.chello.pl/l.lewczyk/i...ters/demon.gif

Tengo 22-06-2006 16:19

Mam RP na 99 lvl i mi sie dobze expi najczesciej na DL

Elex 22-06-2006 16:22

Mam knighta na 29 lvl i bardzo dobrze mi sie skilluje :) Knight rlz, nie ma co B) Gralem wszystkimi profesjami, wszystkie maja swoje wady i zalety. Kto co lubi ale jesli dopiero co zaczynasz to najlepiej nejtem :D

Dragonit 22-06-2006 18:00

Poradnik fajny,ale nie zgadzam się z jednym:Druidzi są na wyższym lvl o wiele chętniej brani na hunty od sorców.I nie zgodze się że druid jest słabszy od sorca,bo robienie SD to wcale nie jakaś wielka zaleta,a UE używa sie bardzo rzadko.

lucyferq 22-06-2006 22:54

Dlaczego Nie Dla Premium Account

Gracze z PACCem zostali pominieci. A najlepszym miejscem dla druida i sorca do 30 -35 lvla sa scaraby.(jesli ktos ma paca)

lucyferq 22-06-2006 22:56

Ups

Zapomnialem dodac ze z summonami (FIRE DEVILE najlepiej)

rolan 23-06-2006 07:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patelek
Mam mały problem poniewaz robie sobie nowa postac w Tibii poniwarz mam knighta na 15lvl ale dobija mnie to ze nie moge robic runek!!!Moze i to glupi powod ale ja chce wybrac teraz maga albo druida i nie wiem co mag jest dobre ale skiulle shielda mu nie ida zbytnio za to ma duzo lepszych runek od druida.Druid ma lepsze skille od maga ale ma slabsze runki a ja chce tylko druida badz maga ;( prosze wiec pomozcie!!! :confused:

zrub sy 2 postacie

Sarinas 23-06-2006 12:39

z tego co wiem, to chyba jednak lepiej isc na hunta z drutem, niz sorkiem, nawet jak sie samemu idzie na vampiry z summonami fe to podczas gdzy sork musi korzystac z run zeby je uleczyc, drut robi mass healing i jest po sprawie, tak samo na hydrach, fakt ze sork ma UE i SD ale to dopiero zabawa od wyzszych lvl a UH mozna robic juz od 25 chyba, czy 23, nie pamietam dokladnie i zarabiac hajs ;] ale tak generalnie, to nie ma nawyjebanszej profesji, kazda ma jakies + i jakies - kazdy musi sam sobie wybrac i nauczyc sie nia grac, bo od tego tez duzo zalezy, ja np nie potrafie grac ryckiem, a moj ziomek gra tylko i wylacznie ryckiem, dla niego inne profesje sa zjeb**** wiec jak kto woli ;]

Riddok 23-06-2006 17:10

Ja tam najbardziej lubie knighta, sam zsoluje zerka (inne profesje dogania chyba że jesteś hlvl), nie trzeba paprać sie z głupimi boltami/runami (chyba że UH), a pozatym nie lubie uciekac przed potworami ;p . No ale teraz musze ciupiać sorcerem :/ (do 27 lvl) bo chce miec monka, potem elegancko i skiluje MOIM knightem na MOIM summonie po 8h dziennie ;D i nie musze się martwić że mnie ktoś wywali z respa.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez lucyferq
Gracze z PACCem zostali pominieci. A najlepszym miejscem dla druida i sorca do 30 -35 lvla sa scaraby.(jesli ktos ma paca)

Wiesz dlaczego zostali pominięci ? BO PACCE SĄ WSZĘDZIE, BO WSZYSTKO JEST DLA PACC, I WSZYSCY UWAŻAJĄ ŻE PACCE SĄ WIELCY, DLATEGO JEDEN NORMALNY CZŁOWIEK ZROBIŁ COŚ TYLKO DLA FACC
'´¸.·**·.¸`'·.¸¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸ **CONGRATULATIONS** ¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸¸.·'´¸.·**·.¸`'·.¸

Oby więcej było takich......

Tengo 24-06-2006 17:18

PalaNdyn i Knight ;)

Najbardziej Popieram Paladyna juz 100 lvl :D
Lecz knighta te mam (dzisiaj Padlem) 49 lvl
Bardzo dobze mi sie na nim Gra huntowalem juz full DLi
i Mi Sie RH Lotnol :D
Wedlug mnie knight i Paladyn to najlepsze profesje i nie mam nic wiecej do powiedzenia :D

Knight:
Skills: 84\79
Best Solo: Dragon Lord
Z ekipa : Behemoty
Lvl 49
Mlvl : 6 :mag: 3% do 7 :D

Damian-Wladca Wody 25-06-2006 01:05

A ja lubie

Moja pierwsza postacia jakom mialem byl kniat od kolegi (nie wizdalem co sie dzieje nosilem stuted-secik i inne speci :P czy nawet co znaczy you adwense shidlnig?:P)ale to byla piekna gra bez zadnych obowiskow grasz chodzisz robisz co chcesz poprotu bosko ;) Ale taka gra nie miala wiekszego sensu na pszyhlosci:Ppodniecaselm sie nawet jak kolega dal mi chain legi :D i zara padlem jak je dostalem zabil mnie zerk poszlem po nie i patsze nadbiega znowu i pol pol pol i dedzik i lece dalej :D i patsze i jusz nie ma jego i moich chan legow ale dobra wrucimy do tematu.

Puzniej zrobilem sobie sorca i grala mi sie nim bardzo milo czylem ze to moje powolanie (kolega sorc[ale nie rywalizowalismy chyba ze dla zabawy :]],najlpszy kolega paladyn,wajowa kolezanka druid i wajny kolega druid,i silny kniat kolega) wajnie bylo zblizalo sie jusz do zrobienia 30 lvl i zara mialem se kupic wand on inferno .a tu pieknego dnia spiuje pasy i co widze napis cos z aconte wpisuje wpisu ban jusz iwdzalem ze mam schakowane konto i cusz otpuscialem nie gralem prawie caly rok skzolny ale wcionszy myslalem o tym :P no kurde znowu poszlem sobie od tematu :P

Dobra wedluk mnie najwajniejszy jest druid ze swojim UE :] druid ma tesz wajne czary , paladyn niesle wali na hlvl a knajcik super wali i on moze sobie mazyc o zajewajnych sworda czy co tam a my co srokowie i drudzi? nic palek moze se pomazyc o poer arows jeszce :P

Valdios 29-06-2006 17:27

Mana knighta

Po wykupieniu promocji knightowi przybywa mana co 6 sekund X(
A i jeszcze te 8 demonów na HOtA quescie: to mnie zwaliło z krzesła!
Przecież to tylko zamienione w demony gobliny!!
Ale ogólnie poradnik spox :p
Moje ocena: 7/10

Hochlowy sorcek 30-06-2006 11:30

Po updacie zimowym to chyba mana u wszystkich profesji szybciej rośnie o ile sie nie myle :P

Mithgar XX 30-06-2006 12:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Damian-Wladca Wody
Moja pierwsza postacia jakom mialem byl kniat od kolegi (nie wizdalem co sie dzieje nosilem stuted-secik i inne speci :P czy nawet co znaczy you adwense shidlnig?:P)ale to byla piekna gra bez zadnych obowiskow grasz chodzisz robisz co chcesz poprotu bosko ;) Ale taka gra nie miala wiekszego sensu na pszyhlosci:Ppodniecaselm sie nawet jak kolega dal mi chain legi :D i zara padlem jak je dostalem zabil mnie zerk poszlem po nie i patsze nadbiega znowu i pol pol pol i dedzik i lece dalej :D i patsze i jusz nie ma jego i moich chan legow ale dobra wrucimy do tematu.

Puzniej zrobilem sobie sorca i grala mi sie nim bardzo milo czylem ze to moje powolanie (kolega sorc[ale nie rywalizowalismy chyba ze dla zabawy :]],najlpszy kolega paladyn,wajowa kolezanka druid i wajny kolega druid,i silny kniat kolega) wajnie bylo zblizalo sie jusz do zrobienia 30 lvl i zara mialem se kupic wand on inferno .a tu pieknego dnia spiuje pasy i co widze napis cos z aconte wpisuje wpisu ban jusz iwdzalem ze mam schakowane konto i cusz otpuscialem nie gralem prawie caly rok skzolny ale wcionszy myslalem o tym :P no kurde znowu poszlem sobie od tematu :P

Dobra wedluk mnie najwajniejszy jest druid ze swojim UE :] druid ma tesz wajne czary , paladyn niesle wali na hlvl a knajcik super wali i on moze sobie mazyc o zajewajnych sworda czy co tam a my co srokowie i drudzi? nic palek moze se pomazyc o poer arows jeszce :P

Po twoim stylu pisania muszę przyznać, że Tibia dla ciebie to zło i opuściłeś się przez nią w szkole : (
Zabawny jesteś.

Co do tematu, każda profeja ma swoje wady i zalety.
Nie ma najlepszej profesji.

szbak 30-06-2006 15:48

A ja mam pytanie. Jakie są najlepsze bronie dla sorcerów i druidów?

rafal_c_sniper 02-07-2006 09:56

A to tak dla ozdoby 8o

rafal_c_sniper 02-07-2006 09:56

Regeneracja many przez maga.

Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian. Tak ale... ja mam maga, 11lvl 3mlvl (no co ;]) FACC i mi sie mana regeneruje 2 punkty co 4 sekundy. I co wy na to?? PS Nie uzywam zadnych jakis itemow do regeneracji.

Kingsays 02-07-2006 10:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Varmus
@up:
Wiesz, jeden knight używa Sudden Death...
Podpowiem tylko że znajduje się na Antice.

z tego to ja niemoglem na maxa:p:D
P.s jak dla mnie najlepszy jest sorc i knight poniewaz sorciem nie musisz monotonnie trenowac bo dla niego najwazniejszy jest mlvl a mlvl mozesz robic expiac i jest tak zwanym "explolerem" bo pujdzie np solo behe qesta z ue i sd albo necro room lecz to co czesto przeszkadza jest bardzo mala ilosc capa:P a knight ma duze szanse na przezycie kicka czy laga ma duzo capa lecz jego trening jest monotonny i nie oplaca mu sie solowac lepszych monsterkow chyba ze na wyzszym lvlu.
Ps.To jest tylko moje zdanie.;)

Ghost111 02-07-2006 14:59

SORC otoz sorcem po ziomowym updacie expi sie zdecydowanie najszybcije a to za sprawa wandow oraz tego ze manasy dodaja wiecej many :) nalezy pamietac ze sorc zadaje takze najwieksze obrazenia ze wszytskich profesji (exori vis/mort, exevo mort hur i ue oczywiscie) chociaz ue sie nie uzywa do codziennego expienia z racji duzego zapotrzebowania na mane [1200].DRUID Wlasciwie to samo dotyczy druida bo i on zadaje duze obrazenia ale nie moze uzywac exevo mort hura co go znacznie oslabia jego mozliwosci np jesli chodzi o expienie w tombach(jak wiadomo w najglebszych korytarzach czesto musimy stawic czola wielu potworom naraz) sorc moze szybko sie rozprawic z potworami za pomoca exevo mort hur a druid niestety musi zuzywac duze ilosci run GFB ktore zadaja mniejsze obrazenia niz czar exevo mort hur.
PALLADYN jest to 3 w kolejnosci profesja jesli chodzi o szybkosc expienia poniewaz jego sila magiczna pozwala na zadawanie calkiem duzych obrazen + ma mozliwosc strzelania z kuszy/luku, ale jak wiadomo palladyn nie zawsze trafia z boltow/strzal i do tego jego sila udezen jest bardzo zronicowana :p
KNIGHT knight ktory jest wyposazony w ekwipunek posiadajacy duzo obrony i bron z duzym atakiem i sam posiada wysokie skille 80+ moze takze szybko expic ale knight zadaje runami znikome obrazenia w poronaniu do druida/sorca czy palladyna nie moze on rowniez uzywac atakow magicznych za wyjatkiem czaru exori (ale biorac pod uwage mane potrzebna do jego uzycia i ilosc many knighta czar exori raczej nie bedzie wykorzystywany w codziennym expieniu).

Podsumowujac moim zdaniem najlepsza jest ta profesja ktora mozna zadawac najwieksze obrazenia i ta ktora pozwala na najszybsze expienie. Wiec jesli chcecie szybko znalezc na liscie high leveli :p polecam sorcerera ewentualnie druida :).Zarowno musze sie zgodzic z moimi przedmowcami ze knight jest dobra profesja dla poczatkujacych graczy.kwestie wyboru pozstawiam samym zainteresowanym :p

Waceq 02-07-2006 23:15

Tak jakby juz troche nieaktulne ;]
Po update troche sie zmienil przyrost many/sek etc.

Etoric 03-07-2006 15:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez rafal_c_sniper
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian. Tak ale... ja mam maga, 11lvl 3mlvl (no co ;]) FACC i mi sie mana regeneruje 2 punkty co 4 sekundy. I co wy na to?? PS Nie uzywam zadnych jakis itemow do regeneracji.

oj no bo chybQ był udpate i sie troszQ zmieniło...nie sądzisz? czy jestes n00bem i uważasz, że przeszłosc tibi ciebie nie obchodzi i mozesz pisac idiotyczne posty tlumaczac sie tym ze nie grales wczesniej w tibie?

Michnik of Celesta 05-07-2006 15:44

i tak najlepszy jest Paladyn... przynajmniej dla mnie :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19.