Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Paladyn i trening podczas expienia? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=46854)

Hoxiu 10-01-2007 08:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1187514)
@2up
Knight na wysokim lvlu expi na gownianych potworach wiec nie gadaj ze zarabia wiecej od pala. Pal na smokach ma olbrzymi zysk, przez to że leje z dystansu traci bardzo malo kasy na leczenie w przeciwienstwie do knighta i jego bolt zadaje wieksze obrazenia niz bron knighta na mocnych potworach. Wystarczy, że wypadnie dsm i juz pal jest o niebo lepszy od knighta, bo knight na zolwiach musi expic kilkadziesiąt godzin zeby tyle zarobic. Na wyzszym poziomie mniejszy cap nie przeszkadza.

O fajnie, znasz pala ktory z bolta pociagnie za niecale 250 ? Ja znam takich knightow ( i to nawet nie z sca/sov tylko z gsa, z sca podejrzewam ze mozna best hita wyciagnac na skillach okolo 100 , do 270 ? Tak tylko podejrzewam, niech ktos mnie poprawi jak wie )

Co innego infernal bolty i power bolty, ale kto idzie z power/infernal boltami na dragi normalnie expic? Faktem jest ze pale juz od 60+ moga na luzie expic np na arenie, ale knight w tym czasie moze isc pobloczyc hydry i jak sie poszczesci to niezle zarobi, hm ? :)

100+ Knight pojdzie na parenascie godzin na demy i tez niezle zarobi ( na 2 z shooterem ).

jeszcze zalezy co masz na mysli mowiac wysoki lvl, czy mowisz o 100 czy o 200 ...

Eternal tez chodzil na dragi i tez niezle zarabial ^^

goburu 10-01-2007 09:15

Cytuj:

O fajnie, znasz pala ktory z bolta pociagnie za niecale 250 ? Ja znam takich knightow ( i to nawet nie z sca/sov tylko z gsa, z sca podejrzewam ze mozna best hita wyciagnac na skillach okolo 100 , do 270 ? Tak tylko podejrzewam, niech ktos mnie poprawi jak wie )
Pal ma wyższy sredni hit od knighta a to wlasnie on decyduje o szybkosci expienia. Co z tego ze knightem walniesz raz na rok za 250 skoro mase innych hitow spudlujesz?
Cytuj:

Co innego infernal bolty i power bolty, ale kto idzie z power/infernal boltami na dragi normalnie expic? Faktem jest ze pale juz od 60+ moga na luzie expic np na arenie, ale knight w tym czasie moze isc pobloczyc hydry i jak sie poszczesci to niezle zarobi, hm ?
Taaa, i bedzie stal w miejscu z poziomem.
Cytuj:

100+ Knight pojdzie na parenascie godzin na demy i tez niezle zarobi ( na 2 z shooterem ).
Musisz czekac na shooterow a palem pojdziesz solo.
Cytuj:

jeszcze zalezy co masz na mysli mowiac wysoki lvl, czy mowisz o 100 czy o 200 ...

Eternal tez chodzil na dragi i tez niezle zarabial ^^
Knight musi miec 2 razy wiekszy lvl od pala zeby podobnie jak on zarabiac na dragach, a zwlaszcza na dl'ach ktore w przypadku knighta oznaczaja masowy waste uhow.

Marciniek 10-01-2007 15:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hoxiu (Post 1187527)

250 to nie jest wyczyn przy skillu 90, sca + skill 100 = best hit 300+

Często expie na dragach knight+paladin, ilość exp jest podobna, ale tylko dlatego, że się trafi hit albo 2 po 200+, co pozwala nadrobić regularność palka.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1187538)
Knight musi miec 2 razy wiekszy lvl od pala zeby podobnie jak on zarabiac na dragach, a zwlaszcza na dl'ach ktore w przypadku knighta oznaczaja masowy waste uhow.

Knight gdy ukończy annihilatora ma znacznie mniejsze waste na dlach, a expi na nich opłacalnie dopiero koło 150lvla, paladin natomiast może bić dle na 2krotnie niższym poziomie, ale potrzebuje miejsce do manewrowania, a przy dlach zwykle tego miejsca nie ma...

PS.
Opłacalność dli w największym stopniu zależy od szczęścia.

@down
Powiedziałbym Ci coś trollu, ale nie chce robić sobie negatywnej opini na forum.

goburu 10-01-2007 16:04

Cytuj:

250 to nie jest wyczyn przy skillu 90, sca + skill 100 = best hit 300+
Nie trafic w ogole knightem to tez nie jest zaden wyczyn, a pal prawie zawsze trafia.
Cytuj:

Często expie na dragach knight+paladin, ilość exp jest podobna, ale tylko dlatego, że się trafi hit albo 2 po 200+, co pozwala nadrobić regularność palka.
No to lepiej byc regularnym czy miec rozstrzelone hity i nigdy nie wiedziec ile sekund bedzie trwala walka? Pomijam juz fakt ze srednia pala jest jednak o te 5-10 hp wyzsza.
Cytuj:

Knight gdy ukończy annihilatora ma znacznie mniejsze waste na dlach, a expi na nich opłacalnie dopiero koło 150lvla, paladin natomiast może bić dle na 2krotnie niższym poziomie, ale potrzebuje miejsce do manewrowania, a przy dlach zwykle tego miejsca nie ma...
Wystarczy ze nie obrywa wrecz i juz koszty sa duzo mniejsze niz w przypadku knighta. Pal na dl'ach moze expic oplacalnie od 70-80 lvla, knight dopiero na 100+.

Okrutny 11-01-2007 08:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ulasek (Post 1116456)
skoro przy expieniu skile leca tak samo to od jakich skili zaczynaliscie expic zeby w miare sie to oplacalo??;)

40? Od tego skilla chyba już dość sie trafia aby się zaczęło wzracać.

@Goburu, mógłbyś przestać spamować w każdym temacie, nawet dotyczącym skillowania pallem podczas expa, o tym jaki to knight jest be? TO jest czysty bezwarościowy spam!

Mojżesz 11-01-2007 13:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1188088)
Pal na dl'ach moze expic oplacalnie od 70-80 lvla, knight dopiero na 100+.

Widzę,że pleciesz trzy po trzy a się nie znasz.Ja mam pala 90+ i jakoś nigdy mi się dle nie zwracają(chyba,że wypadnie dsm albo rh),a przecież knightowi
jak coś wypadnie też się zwróci,nie?Do tego knight i pal expią podobnie,czasem nawet na korzyść knighta(vide dragi).Zresztą dle to nie są
tak jak myślisz pare boltów sru i już po robocie-mi na każdego dla ida2-4 vity
i 3 runy hmm oraz okolo 20 boltow.

goburu 11-01-2007 14:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mojżesz (Post 1189783)
Widzę,że pleciesz trzy po trzy a się nie znasz.Ja mam pala 90+ i jakoś nigdy mi się dle nie zwracają(chyba,że wypadnie dsm albo rh),a przecież knightowi
jak coś wypadnie też się zwróci,nie?Do tego knight i pal expią podobnie,czasem nawet na korzyść knighta(vide dragi).Zresztą dle to nie są
tak jak myślisz pare boltów sru i już po robocie-mi na każdego dla ida2-4 vity
i 3 runy hmm oraz okolo 20 boltow.

Widocznie nie umiesz grac palem, ja mam co prawda tylko 60 poziom tą profesja (dla niektorych to pewnie slabo) ale expie szybciej i oplacalniej od mojego kumpla 74 lvl knighta z SCA ktory gra w tibie dluzej ode mnie. Wielokrotnie testowalismy swoje obrazenia i jak obaj bijemy tylko z broni to moja srednia z bolta w draga jest o około 5 hp wyższa niz jego z broni, mimo ze on ma skill 84 a ja 83. Owszem, jemu zdarzają się raz na ruski rok hity po 200, a mi nie, ale to nie ma wpływu na szybkość expienia bo moja średnia jest po prostu wyższa. Ja trafiam regularnie 99%, czasem nawet 100% boltow, a on z broni trafia tylko 60-70% hitow w draga, z czego nastepne 50% to obrazenia śladowe poniżej 50 hp. Moje hity są w wiekszosci przypadkow zbliżone do średniego.
Co do oplacalnosci nie bede sie juz rozwodzil bo oczywiste jest ze jak ktos walczy na dystans i leczy sie taniej to zaplaci mniej za exp, zakladajac oczywiscie ze ten ktos umie expic i nie da sie dogonic potworowi co jest latwe w przypadku draga/dl'a ktory porusza sie dosc wolno.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marciniek
@goburu

Powiem to tak, naplują Ci w twarz a Ty powiesz że deszcz pada i dalej piszesz pierdoły.

Będę was oświecał dopoki nie zmądrzejecie i powtarzał po raz setny ze na mocnych potworach pal wali mocniej od knighta bo taka wlasnie jest prawda. Ja wiem ze ty sie z nia nie zgadzasz bo grasz knightem i chcialbys inaczej, ale niestety tak jest i na pewno ty tego nie zmienisz.

Marciniek 11-01-2007 22:41

@goburu

Powiem to tak, naplują Ci w twarz a Ty powiesz że deszcz pada i dalej piszesz pierdoły.

@Topic
Albo palkiem trenisz, wtedy wbijasz lvl używając mniej amunicji, czyli wbijasz mniej skila podczas expa, albo nie trenisz i wtedy marnujesz więcej strzał i dzięki temu dyst szybciej leci. Jaki z tego wniosek?
Nie musisz to nie skilluj.

Skoniol 16-02-2007 10:13

Zgodze sie z tobom ale kogo na poczontku stać na tyle szczał

cite 16-02-2007 11:55

Nie skilluj, dist wpada szybko podczas expa, shield kiedy w rakach masz kusze nie daje absolutnie nic. Ja mam 92 dista a nie skillowalem.

Ps Shielda mam z treningu z axe :D

Sozemego 16-02-2007 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1189846)
Widocznie nie umiesz grac palem, ja mam co prawda tylko 60 poziom tą profesja (dla niektorych to pewnie slabo) ale expie szybciej i oplacalniej od mojego kumpla 74 lvl knighta z SCA ktory gra w tibie dluzej ode mnie. Wielokrotnie testowalismy swoje obrazenia i jak obaj bijemy tylko z broni to moja srednia z bolta w draga jest o około 5 hp wyższa niz jego z broni, mimo ze on ma skill 84 a ja 83. Owszem, jemu zdarzają się raz na ruski rok hity po 200, a mi nie, ale to nie ma wpływu na szybkość expienia bo moja średnia jest po prostu wyższa. Ja trafiam regularnie 99%, czasem nawet 100% boltow, a on z broni trafia tylko 60-70% hitow w draga, z czego nastepne 50% to obrazenia śladowe poniżej 50 hp. Moje hity są w wiekszosci przypadkow zbliżone do średniego.
Co do oplacalnosci nie bede sie juz rozwodzil bo oczywiste jest ze jak ktos walczy na dystans i leczy sie taniej to zaplaci mniej za exp, zakladajac oczywiscie ze ten ktos umie expic i nie da sie dogonic potworowi co jest latwe w przypadku draga/dl'a ktory porusza sie dosc wolno.

Expilem 80 palem z 90 distem i jakos twoja teoria na temat trafialnosci w te potwory jest dziwna. Nie trafia sie az tyle, missow jest w miare sporo, a czasem pare hitow pod rzad zadawalem symboliczne 50.
Cytuj:

Będę was oświecał dopoki nie zmądrzejecie i powtarzał po raz setny ze na mocnych potworach pal wali mocniej od knighta bo taka wlasnie jest prawda. Ja wiem ze ty sie z nia nie zgadzasz bo grasz knightem i chcialbys inaczej, ale niestety tak jest i na pewno ty tego nie zmienisz.
madrzejsi o tym wiedza, tym glupszym i tak nie warto wmawiac.

goburu 17-02-2007 00:28

Cytuj:

Expilem 80 palem z 90 distem i jakos twoja teoria na temat trafialnosci w te potwory jest dziwna. Nie trafia sie az tyle, missow jest w miare sporo, a czasem pare hitow pod rzad zadawalem symboliczne 50.
No to porownaj ilosc missow knighta z iloscia missow pala. Wyjdzie 5-10x na korzysc pala. :)

Sozemego 17-02-2007 02:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1272609)
No to porownaj ilosc missow knighta z iloscia missow pala. Wyjdzie 5-10x na korzysc pala. :)

Nie wyjdzie, moze i jest to roznica skilli (91 do 95+axe ring), ale roznica byla niewielka. a prawda jest taka, ze bolty paladyna ssaja tak jak melee najta. dlatego uzywa sie run do expienia >.>

goburu 17-02-2007 09:46

Cytuj:

bolty paladyna ssaja tak jak melee najta. dlatego uzywa sie run do expienia >.>
I tutaj sie z toba zgadzam w 101%.
Cytuj:

@Max hit przy skillu 90
Nie wiem ile przy 90 wynosi max hit, ale z avengera przy 96 rycerz moze minimalnie przekroczyc 300 (301, 302 jakos tak). SCA ma taki sam atak.
A srednia pala jest wyzsza niz knighta i szybciej mu rosną skille. :)

cite 17-02-2007 10:50

Ja jeszcze nie używam runów do expienia. Jadę na samych boltach, nie nosze uhów i mfów, czysty zysk.

Danickas 27-02-2007 19:16

Mam 21 lvl i skille 55/44 i mam pytanie expić czy może trenić?

Kanaretto 27-02-2007 19:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Danickas (Post 1292276)
Mam 21 lvl i skille 55/44 i mam pytanie expić czy może trenić?

Juz expij ...

sat 27-02-2007 19:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin (Post 1272739)
@Max hit przy skillu 90
Nie wiem ile przy 90 wynosi max hit, ale z avengera przy 96 rycerz moze minimalnie przekroczyc 300 (301, 302 jakos tak). SCA ma taki sam atak.

wedlug eriga ( http://tibia.erig.net/Avenger ) walac z avengera 300 mozna miec juz przy... 100 skila...
dosyc dobry kalkulator jest na http://www.geocities.com/cdeepal/Enc...ia/Damage.html

Kanaretto 27-02-2007 19:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sat (Post 1292378)
wedlug eriga ( http://tibia.erig.net/Avenger ) walac z avengera 300 mozna miec juz przy... 100 skila...
dosyc dobry kalkulator jest na http://www.geocities.com/cdeepal/Enc...ia/Damage.html

Wzoruj sie na kalkulatorach to daleko zajdziesz

sat 27-02-2007 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kanaretto (Post 1292393)
Wzoruj sie na kalkulatorach to daleko zajdziesz

jakos jednak dosyc dobrze pokazuja. moga sie zdarzac oczywiscie jakies odchylenia ale to ( tak sadze ) o 1-2 punkty

Marciniek 27-02-2007 21:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sat (Post 1292470)
jakos jednak dosyc dobrze pokazuja. moga sie zdarzac oczywiscie jakies odchylenia ale to ( tak sadze ) o 1-2 punkty

Co do podanego max hita (300 - 100skill) jestem skłonny się zgodzić, gdyż sam uderzyłem 284 w smoka na 97 skillu. Jednak średnia tu jest podana w potwora z armorem 0, a slimy, które nie padną na hita (który byłby większy niż 150) to występują raz na 10-20, co oznacza, że średnia to więcej niż 1/2 max.
Ale to też (w niewielkim stopniu, ale jednak) zależy od poziomu...

Kanaretto 27-02-2007 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sat (Post 1292470)

Idz na demony i walnij 300 z avangera :)

goburu 27-02-2007 22:48

A teraz wyobrażcie sobie jakie knight musiałby miec skille zeby przebic się przez def orshabaala. 300 plx?

Vil 27-02-2007 22:51

Teraz wyobraz sobie jaki level musialby miec sorc zeby rzeczonego orshaballa zablokowac.

goburu 27-02-2007 22:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1292895)
Teraz wyobraz sobie jaki level musialby miec sorc zeby rzeczonego orshaballa zablokowac.

Od kiedy to sorc służy do blokowania?

d4rqu 27-02-2007 23:00

A od kiedy knight służy do solowania mocniejszych potworów z melee? Przecież kina to próchno:D

goburu 27-02-2007 23:05

Mocniejsze potwory mozna zabijac knightem z exori. Nie jest to oplacalne ale ciekawe.

Kashtan 27-02-2007 23:07

No ja mam 50 lvl skile na 25lvl 50 dystans na 35lvl 70 dystans na 43 lvl skile 73 no i teraz sobie poskilowalem do 76 fakt spiry znikaja ale podczas expienia skile tez ida ale wolniejlepiej na 35lvl zrobic skile 70 dysnsu wtedy an 60-70 lvl beda kolo 80 to jest roznica poskiluj do 70 dys to moja rada :P

Dark Lord Markus 27-02-2007 23:31

@kilku ludzi up
A co maja hity z avangera do tematu?
@topic
ja sądze, że lepiej sie opłąca expic i wbijac dysta niż go skillować (chyba, żę ktoś ma lagi albo wielką cheć to czemu nie) bo leci nam dyst (wolniej niż podczas skillowania ale ile można skillować) i expa ale za to nieleci shielding.
sa + i - jak zawsze

@down
to zależy co i gdzie huncimy, np dragi na mniejszym lvlu raczej niepójdziemy na mass spawn, wybieramy pojedynczy resp, mosimy na niego czekac az sie zrespi, a gdy potwory które wyskakuja masowo to możliwe, że szybciej poleci.

P0nury 27-02-2007 23:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Lord Markus (Post 1293021)
bo leci nam dyst (wolniej niż podczas skillowania

Błąd. Leci szybciej.

Raditz Saiya-jin 28-02-2007 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez P0nury (Post 1293067)
Błąd. Leci szybciej.

Watpie ze expiac walisz potwora co kazda ture, czesciej trzeba chodzic i go szukac, dopiero potem zaznaczyc, zebrac loot i isc dalej.

Monka tluczemy bez przerwy, wiec wyjdziemy na tym duzo lepiej jezeli chodzi o wzrost dista.

P0nury 28-02-2007 16:24

@up

Słyszałeś kiedykolwiek o dworcach?

Mojżesz 03-03-2007 20:01

Oczywiście,że palkowi dist leci szybciej podczas treningu.Wiem to z własnego doświadczenia.Noramlnie jak skilluje idzie mi około 3% dista na godzine,a gdy expie idzie mi tyle może w 2h.

Sozemego 04-03-2007 13:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1292895)

Szczerze? Widzialem okolo 80~ najta, ktory prawie zablokowal orsha, powodem przez ktory padl bylo to, ze jakis duren mu sie wpieprzyl tam, orshabaal sie przesunal i mogl strzelac w niego beamy (800dmg~), a byl juz na red hp. Gdyby nie to spokojnie by go zbloczyl. Wiec mysle, sorc na 150-200~?

sat 04-03-2007 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sozemego (Post 1300201)
Wiec mysle, sorc na 150-200~?

nie mysl. prosze cie...

Kanaretto 04-03-2007 21:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sozemego (Post 1300201)
Szczerze? Widzialem okolo 80~ najta, ktory prawie zablokowal orsha, powodem przez ktory padl bylo to, ze jakis duren mu sie wpieprzyl tam, orshabaal sie przesunal i mogl strzelac w niego beamy (800dmg~), a byl juz na red hp. Gdyby nie to spokojnie by go zbloczyl. Wiec mysle, sorc na 150-200~?

1.Dobra Pompa nie jest zla :)
2.150-200 Sorc? aa Owacje na stojaco dla tego pana:)

Sozemego 05-03-2007 01:34

Mowie tylko co widzialem, 80 najtowi prawie sie udalo, tylko te beamy zniszczyly sprawe (nie da sie ich zablokowac stone skin amuletem). Kiedys nabije 200 lvl to wam udowodnie ;p

sat 05-03-2007 04:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sozemego (Post 1301558)
Mowie tylko co widzialem, 80 najtowi prawie sie udalo, tylko te beamy zniszczyly sprawe (nie da sie ich zablokowac stone skin amuletem). Kiedys nabije 200 lvl to wam udowodnie ;p

to bedzie chyba wtedy, jak nie bedzie slabszych potworow od demona...

Sozemego 05-03-2007 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sat (Post 1301574)
to bedzie chyba wtedy, jak nie bedzie slabszych potworow od demona...

jest to mozliwe. skoro 20 lvle blokuja dla majac 3 razy mniej hp niz jego max combo, to czemu sorc nie moze bloknac orsha ? jak najbardziej moze, chociaz jest duza szansa ze zginie, ale nie wmowisz mi, ze jest to niemozliwe.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:41.