Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Wszystko o treningu... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=7102)

Harrok 07-12-2004 22:29

czyli wszystko jest jasne do szybkiego awansu w shielding\fighting wystarczy najslabsza tarcza i bron , duzo czasu , duzo jedzenia , i w czasie walki nie stanie w miejscu , atak CZERWONY po 30 hitach tak ?

Ultimus Skydiver 09-12-2004 01:22

Nie wiem czy ktos wie ale istnieje cos takiego jak zakazany trening w Tibi.

crusher 11-12-2004 18:50

Wow
To jest dopiero dawka wiedzy na temat Tibii :D Fajnie bardzo że Was znalazłem jestem nowym gram nie długo pare miechow i zrobilem sobie knighta skille 54/52 i Tak zastanawiam sie czy nie mozna by zrobic tak aby najpierw wzrósł mi shielding a później swrord fighting ? (Tak żeby być dobrym blokersem w przyszłości)
Pozdrawiam al

kubasek2 12-12-2004 15:54

???

Na końcu pisze żeby nie trenowac sorkiem. Dlaczego? Bo skille wolno lecą? ja jakos trenuje i mam pozytek wiec nie namawiaj innych sorców do odłożenia treningu!!!
Należy trenować mlvl!!!!!!:)

Raynold 12-12-2004 19:34

Tak, bardzo wolno lecą. A jak piszesz, że masz z tego pożytek, to nie zostaje mi nic więcej tylko powiedzieć AMAGAD!

I będę namawiał wszystkich sorców do porzucenia treningu, jesli kiedykolwiek im przejdzie taka myśl przez głowę. Lepiej w tym czasie iść normalnie expować, bo trening sorcem/druidem to totalne marnotrawstwo czasu. To jest nawet gorsze od trenowania mlev rycerzem -.-

@Ultimus Skydiver: jaśniej?

@crusher: można, ale powiedz mi tak szczerze: chciałbyś mieć skile 52/60, czy 62/60 (w jednym i drugim przypadku tyle samo shieldinga i tyle samo czasu potrzebnego na wytrenowanie tego)? Więc się zastanów ;)

Sting 12-12-2004 20:30

Ja chcialem sie zapytac czy efektywny byl by taki trening:
Mam 2 kolegow magow ktorzy czesto robia runki w jakims ustronnym miejscu i zgodzili sie zebym mogl sobie na nich trenowac :). Trening wygladal by tak, ze ja mialbym na sobie full eq oprocz broni (zeby mnie nie trafiali, poniewaz dla nich liczy sie tylko m.lev a nie skille w broni i shieldzie, a mi poza tym nie ubywalo by zycia i rosl szybciej shielding), jako bron uzywalbym sickle'a ( wale z axeow) i bilbym pierwszego z nich a on z drugim we mnie z cluba.
Czy taki trening byl by dobry i czy skille rosly by tak samo szybko jak podczas treningu z rowno levelowym knightem/pallem (oni maja odpowiednio: 13 i 15 level).
P.S Jeszcze jedno pytanko, jakie oni powinni zalozyc eq, czy najslabsze tzn. wooden shield i bez zbroi, czy najlepszy jaki obecnie maja ?

Kamae 12-12-2004 20:55

No to do diabła trzeba walnąć do krwi żeby się liczyły chmurki do diabła czy do diabła można walić chmurkami i też skille rosną (do diabła?)

Ultimus Skydiver 12-12-2004 21:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raynold
@Ultimus Skydiver: jaśniej?

Chodzi o trening AFK czyli z wykozystaniem pewnego bledu w Tibi :]

Raynold 12-12-2004 21:59

@Sting: magom wolno leci życie. Najlepiej, jakbyś bił ich na zmienę, tzn parę minut jednego, potem parę minut drugiego. Najlepiej, żeby byli bez zbroi, tryb walki na full def, a tarczę trzeba by dobrać na tyle słabą, żebyś Ty mógł jednak ich ranić, ale na tyle dobrą, żeby nie zabić ich... ;) I nieważne, czy to jest niskolevelowy mag, czy wysokolevelowy rycerz, skile będą rosnąć tak samo

@Kamae: chmurki się liczą, ale trzeba walnąć do krwi, żeby się nie blokował licznik chmurek

@Ultimus Skydiver: myślałem, że chodzi o coś bardziej "nieznanego" ;)

damianlorek 13-12-2004 07:37

Bardzo fajny poradnik ;)

Kamae 13-12-2004 20:35

@Raynold: @Kamae: chmurki się liczą, ale trzeba walnąć do krwi, żeby się nie blokował licznik chmurek

nie bardzo mnie pojąłeś (niezbyt jasno zresztą pisałem)...

Byli tacy w tym temacie co twierdzili że i bez blood hitów skille rosną (ktoś przytaczał przykłady z fistem, że kilkadziesiąt chmurek bez blooda i skill up) więc w końcu potrzebne te blood hity czy nie, bo ja jestem już confused.

slimaczek 14-12-2004 19:52

@up
A co cie inne plotki obchodza? Rób tak jak jest napisane w poradniku, trening fista cie przeciez nie obchodzi...

Raynold 14-12-2004 20:31

@Kamae: no tak... niby ludzie tak mówili. Ja nie wiem czy w to wierzyć czy nie. Będzie skillbar, to sami sprawdzicie. Pisałem już, że możliwe, że same chmurki się liczą i nie trzeba bloodować, ale nawet jeśli to jest to wybitne marnotrawienie czasu. Poza tym głównym celem mojego poradnika jest nauczenie efektywnego treningu.

Ale jeszcze raz: będzie skillbar, to wszyscy będą mogli zobaczeć, jak to naprawdę jest.

Cranmer 17-12-2004 08:49

Z moich doświadzeń ze skillbarem wynika że licznik skilli w sword fighting blokuje się teraz po 10 chmurkach (czyżby utrudnienia w treningu po update??? :o )

245301 28-12-2004 15:59

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Marecki89 29-12-2004 12:15

Pytanie

Czy jeżeli wiem że w przyszłości będe chodził z 2 ręcznym dragon lance to opłaca sie wogóle trenować shielding?? ;(

Raynold 29-12-2004 12:26

Nie wiem na 100%, czy shielding się liczy jak bijesz 2-ręczną bronią. Jeśli się nie liczy, to możesz nie trenować shieldingu. I do końca gry w Tibię huntować samemu, nie chodzić jako blocker na jakieś mocniejsze stwory. Proszę bardzo

Wadri 31-12-2004 16:00

Shielding

B) Lol Ja wiem na 100% ze jak masz dwóręcznom bron to nietrenujes shieldingu zobaczcie se sami

[img=50x50]ttp://www.php.net/gifs/php_logo.gif[/img]

KAFAR 04-01-2005 15:51

dzieki

dzieki!!! bede pamietal o tych poradnikach, jak by co to tu zajze :balwanek:

Zloty 10-01-2005 20:25

Sword/Club/Axe

undefinedundefinedundefined Wszystko Super Ale jesli piszesz o dwóch profesjach to nie pisz pozniej o jednej. naprzyklad napisales bardzo fanie ile czasu zajmuje cwiczenie Swordem/Clubem/Axem ale mozesz też napisac Spear/Bow/X-Bow dobrz by bylo dla palladynow. :p :D

Lord Karrak 11-01-2005 23:45

Świetny poradnik Raynold

Ten poradnik bardzo dużo mi pomógł w grze. Kiedy pierwszy raz weszłem w niego (bez skojarzeń ;) ) mialem 24 lvl i skile 48/42 -.-. Natomiast teraz mam level 30 i skille 63/63 ( wsumie też nic zachwycajacego ale robie co mogę). Naprawdę świetny poradnik dzięki niemu skumałem o co w tym wszystkich chodzi. WIELKIE DZIĘKI !!!!!

Kaptur 31-01-2005 19:48

tak to niech ktos teraz zapoda czas w jakim pal nabija skile

Maryan 07-02-2005 15:11

mam takie pytanie....

Trenuje sobie z kumplem najtem o skillach 65/63
ja mam 68/66
Zazwyczaj szybciej rosl nam sword niz shield...a teraz nie wiadomo czemu rosnie nam shield duuuuzo szybciej..w efekcie mamy juz roznice ok 35% na korzysc shielda.....
Jak to wytlumaczyc?

pozdro

Phonix 08-02-2005 18:05

Mam pytanie dotyczące palka

jakie skille palkiem powiniem miec na: 20lvl; 30lvl; 35lvl;40lvl i 50??

Bulboglowy 08-02-2005 19:29

Skille na tym levelu ? Tak, ale konkretnie ? Po co ci one ?
Chcesz na czymś expisz ?
Chcesz coś blokować ?
Chodzisz w solo czy w ekipie ?
Urzywasz run ?
Skille są różne do różnych zadań...

Liado 08-02-2005 19:49

Świetny poradnik.

Gratz za poradnik. Jeszcze do niedawna myślałem że im słabsza tarcza i broń tym lepiej. Słyszałem też teorie że hity wchodzą raz na tarcze a raz na broń. Mam też pytanie. JAk to jest z tym defem broni? Czy suma defa tarczy i broni się sumuje? Czy xxx fighting podwyższa tylko atak czy atak i obrone broni?

Phonix 09-02-2005 15:27

ponieważ potrzebuje wiedziec bo sam gram palkiem i chce wiedziec jakie powinienem miec mam obecnie 14lvl i skill 52/39

Tymczasowy 09-02-2005 17:43

Trening z potworkami

Gratz, fajny poradnik (troche sie napisales). Chcialbym dodac cos od siebie:
Mam taka wskazowke dla niskich lvl, jak trenujecie z potworkami to najlepiej ustancie przy scianie tak zeby max atakowaly was 3 potworki (najlepiej na niskim lvl to 2 ale jesli afkujesz to nie ma takiej mozliwosci ze deadniesz bo od np 3 dwarfy bardzo dlugo by cie zabijaly ale jak ustaniesz na srodku jaskini to jak afkujesz to moze cie obkrazyc np 6 dwarfow lub rotow, i jak afkujesz to mozesz deadnac odczolem to na wlasnej skorze ;) )) Wiem ze troche zamotalem ale jak sie dobrze wczytacie to zrozumiecie B)

Henoth 12-02-2005 01:43

moim zdaniem ten poradnik jest zdeczka "nie kompletny"
gram na Pandorii ryckiem 14lvl i mam skill 53/53
według poradnika na kolejny skill powinienem trenowac 2 godziny ... oczywiście stosując się do wymagań (najlepszy eq, najslabsza broń - dagger , full def ). A tym czasem na jednego skila przypada w tym momencie od 2,5- 3 h. Trenujac na rotach z moimi skilami dagger tez nie jest najlepsza bronia poniewaz na full defie zadko zadaje sie nim obrazenia i trening polega na tym ze ciągle trzeba zmieniac z full def na ballanced...
prosilbym o rade jak tego uniknac ... :]

Helixaw 12-02-2005 14:42

omg, przeżuć xD

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Henoth
moim zdaniem ten poradnik jest zdeczka "nie kompletny"
gram na Pandorii ryckiem 14lvl i mam skill 53/53
według poradnika na kolejny skill powinienem trenowac 2 godziny ... oczywiście stosując się do wymagań (najlepszy eq, najslabsza broń - dagger , full def ). A tym czasem na jednego skila przypada w tym momencie od 2,5- 3 h. Trenujac na rotach z moimi skilami dagger tez nie jest najlepsza bronia poniewaz na full defie zadko zadaje sie nim obrazenia i trening polega na tym ze ciągle trzeba zmieniac z full def na ballanced...
prosilbym o rade jak tego uniknac ... :]

Może przerzuć się na minosy albo dwarfy?

Elvish 13-02-2005 18:36

witam, otóż chciałbym zapytać, jak można mieć żone (lol). Ciekawi mnie ten element gry. Mam dopiero 3 lvl i jestem w rock'u a podobno żone można mieć od 8lvl. ?

Silver86 13-02-2005 19:17

: )))))))))))

Ekhm ;] no więc małżeństwa w tibi są tylko umowne :).Ja np. miałam już męża od samego rooka :] zaczęliśmy grać razem,ale jeśli chodzi o sformalizowanie związku to rzeczywiście 8 lvl by się przydał bo dopiero na mainie możesz znalesć weeding ring (obrączka) :).Możesz sobie zorganizować ślub w gronie przyjaciół ktoś będzie księdzem itp.to już od ciebie zależy,wymieniacie sie obrączkami i już tada :D

A co do 1 flaska z krwią Demona to przecież nasz char musi czymś popić te wszystkie rybki czy mięska , jeszcze by się biedaczek zakrztusił ;]

Viksen 15-02-2005 00:39

Jak to jest

Jestem sorcem na 18 lv i mam male pytanko. Jeżeli ide na pkowanie 8o ,to czy oplaca sie zakladać 2 tarcze ?? Czy majac np. Guardian shield i Crown shield lepiej zalożyc ss'a zamiast guardiana ?? Czy obrażenia jakie bedzie zadawl mi np. knight bedą bronine przez 1 czy może przez 2 tarcze a ich def sie zsumuje ?? 8o

Misior92 15-02-2005 23:01

Świetne informacje!!

Naprawdę wielki dzieki za te bardzo ważne informacje.Jestem już doświadczonym graczem lecz aktualnie nie gram w Tibię.Ale dzięki tym informacją gra stanie się łatwiejsza i dlatego spróbuję w nią jeszcze raz zagrać :p

Foma 19-02-2005 10:06

trening z monkiem

Jestem palladynem(skill 56/44, lev19) i chcialbym trenowac z monkiem, ale jezeli mag ktory wyczarowal mi summona odejdzie zbyt daleko(lub nawet sie wyloguje) to summon poprostu mi zniknie ?? Na czym moglbym jeszcze trenowac, bo dotad chodzilem na rotwormy, jednak teraz strasznie szybko padaja ?

Utl 19-02-2005 22:20

Wszystko o treningu...

haha, teraz ja coś na forum napiszę.
a spostrzeżenia mam takie:

1. Co do ćwiczenia fist fighting to mam takie spostrzeżenie, że po uderzeniu stworka do krwi sztyletem i ściągnięciu broni pasek w skillbarze przesuwał się 8 krotnie a następnie się zatrzymywał (albo naliczanie było niezauważalne). Po koleinym ciosie do krwi (z jakiejś broni) znów 8 wzrostów, aż awansowałem z 10 na 11, potem mi się niestety nie chciało kontynuować testów.

2. Do ćwiczeń podeszliście jakoś wybiórczo, tzn. skupiliście się na zliczaniu, a nie na sposobie bicia stworka. Więc po pierwsze: fajnie jest nosić z sobą parcele, aby nie dopuścić do siebie więcej niż dwóch stworów (dwarfy, roty i inne tej klasy potwory nie potrafią przerzucać parceli/skrzynek). Po drugie: czy próbowaliście dociec dlaczego stworki biegają wokół ciebie, a nie stoją w miejscu? Otóż ja próbowałem to badać i doszedłem do wniosku, że to jak przeciwnicy są do siebie ustawieni ma wpływ na ilość i siłę ciosów. Na przykład trenowałem z dwoma zablokowanymi parcelami dwarfami i obracałem się wokół własnej osi. Spostrzeżenia były takie, że pod pewnym kątem ( np. przeciwnik stoi na prawo skos do tyłu ode mnie) przeciwnika ranił średnio co 20 atak, natomiast pod innym (np. lewo skos do przodu) ranił go średnio co 5.

Dla mało doswiadczonych: obraca się poprzez kombinację ctrl + strzałka

Grenni 02-03-2005 15:48

poradnik ladny tylko mam 1 watpliwosc, z niego wynika ze przy treningu z potworami mamy zadawac 3-4 bloodhity na minute np na ghoula (ktory nas nie atakuje), podczas gdy 2 slabe potworki maja nas atakowac, ale juz chyba nie blood hitami, a wiec czy shielding bedzie rosl bez blood hitow ?? Plz answer ;]

Jocker 04-03-2005 20:50

tak bedzie rosl ;]
ty musisz zadawac ghulowi blood hity i wtedy shield tez rosnie

Darksorcerer 07-03-2005 19:34

yoyo

Dobra robota UTL ale za malo jest w tym poscie ale ogolnie to spoX

POZDRO

Xeltix 16-03-2005 23:36

a gdzie radzicie trenic palkowi 25 lvl skille 63/50 bo narazie trenie na cycach bo z monkami u mnie marnie =(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:48.