Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Wszystko o domku. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=7537)

BeneQ 10-08-2007 14:24

10 znakof...

zduncio 20-08-2007 20:21

wystarczy kliknac use na kolesia spiacego w łóżku i on zniknie:)

Slythia 21-08-2007 12:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zduncio (Post 1613459)

Zniknie, to znaczy wstanie z lozka.I jesli dana osoba ma inva to po zalogowaniu bedzie stala obok lozka...

Avallach 21-08-2007 12:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zduncio (Post 1613459)

-.- nie
wstanie dopiero jak sie zaloguje.

Exodus 26-08-2007 14:45

Ja mam pytanie , jesli dam duzy bid np. 200k i nikt go nie przebije to wtedy place 0 gp czy tyle ile licytowala 2 osoba po mnie(druga co do wysokosci cena)?

Slythia 26-08-2007 16:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 1623389)
Ja mam pytanie , jesli dam duzy bid np. 200k i nikt go nie przebije to wtedy place 0 gp czy tyle ile licytowala 2 osoba po mnie(druga co do wysokosci cena)?

Tyle ile licytowala 2 osoba.

AxelNG 27-08-2007 11:20

Chce sprzedać domek ale mam go w mieście Cormaya, a na liscie miast tej "wiochy" nie ma. Co mam zrobic?

Slythia 27-08-2007 12:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AxelNG (Post 1624735)
Chce sprzedać domek ale mam go w mieście Cormaya, a na liscie miast tej "wiochy" nie ma. Co mam zrobic?

Cormaya nalezy do edron.

aktus 27-08-2007 14:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Avallach (Post 1614480)
-.- nie
wstanie dopiero jak sie zaloguje.

niech ci bedzie... klikajac na nim zepchniesz go z lozka na podloge i przepchniesz go pod lozko. pasuje?

Moronin 28-08-2007 09:35

Mam takie pytanie. Jak wyśle komuś domek, tzn oddam mu go za kase to gdzie on ma to zaakceptować?

tak-nie 16-09-2007 11:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Moronin (Post 1626787)
Mam takie pytanie. Jak wyśle komuś domek, tzn oddam mu go za kase to gdzie on ma to zaakceptować?

Na tibia.com

Moraxus 18-09-2007 21:52

FUCK SEX CUM
Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus
Moraxus Moraxus

Slythia 18-09-2007 23:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Moraxus (Post 1657700)
A jak zrobić takie cuś, że wszyscy mają inva do domku?
Widziałem cos takiego w niektórych domkach, że inva mieli wszyscy, ale tylko owner mógł wchodzić za ladę z którą leżały itemki.

Nie da sie tak zrobic. Mogl jedynie zaprosic cala guildie... A co do lady.. Pewnie dziala ona jak drzwi, czyli samemu ustawia sie kto moze otwierac.

Jablonka92 22-09-2007 11:08

Jezeli mialem pacca, pacc mi sie skonczyl, to gdzie sa itemy z domku ??

Slythia 23-09-2007 03:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jablonka92 (Post 1662127)
Jezeli mialem pacca, pacc mi sie skonczyl, to gdzie sa itemy z domku ??

W miescie, w ktorym byl domek... albo w thais. Sprawdze :).

Donatz 10-10-2007 21:13

guildhall

mam pytanie dotyczace guildhalla.
moja gildia kupuje gh czy jako zwykly czlonek gildii (facc) moge jakos sprawdzic czy czynsz nie jest czasem nizszy od tego jaki podaje leader??
czy guildhalle sa dla facc??
czy jesli mam swoj wlasny pokoj w gh to tylko ja moge do niego wchodzic?? (slyszalem ze ja i leader)

Berials 11-10-2007 17:27

Czynsz za Guildhall figuruje na tibia.com w dziale z domkami, podaj nazwe GH to podam Ci jego czynsz.

Guildhall może kupić (wynająć) lider gildii (czyli analogicznie PACC) ale może w nim mieć pokój FACC (ale nie może w nim spać).

Do pojedynczych pokoi może wchodzić lider (jako właściciel gh wchodzi wszędzie) oraz gracz(e) których do danego pokoju zaprosi. Czyli np tylko Ty i lider (musisz więc ufać swojemu liderowi, bo słyszałem kiedyś historię o liderze który okradł cały gh).

Emcess 11-10-2007 18:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Berials (Post 1690045)
Czynsz za Guildhall figuruje na tibia.com w dziale z domkami, podaj nazwe GH to podam Ci jego czynsz.

Guildhall może kupić (wynająć) lider gildii (czyli analogicznie PACC) ale może w nim mieć pokój FACC (ale nie może w nim spać).

Do pojedynczych pokoi może wchodzić lider (jako właściciel gh wchodzi wszędzie) oraz gracz(e) których do danego pokoju zaprosi. Czyli np tylko Ty i lider (musisz więc ufać swojemu liderowi, bo słyszałem kiedyś historię o liderze który okradł cały gh).

Nieprawda pare ostatnich zdań. Lider nie zaprasza do pokoju, tylko pozwala na otwieranie drzwi, bo to on może wszędzie wchodzić, w sumie to każdy członek może, jeśli są tam otwarte drzwi.

Donatz 12-10-2007 21:02

guildhall

wlasnie tego sie najbardziej boje. zeby leader nie zgarnal kasy. powiedzial zeby kazdy wplacil 5k. co prawda fajny gosciu z niego i wogule cala gildia jest ok ale jednak do konca mu nie wieze. :(

Slythia 13-10-2007 21:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donatz (Post 1691814)
wlasnie tego sie najbardziej boje. zeby leader nie zgarnal kasy. powiedzial zeby kazdy wplacil 5k. co prawda fajny gosciu z niego i wogule cala gildia jest ok ale jednak do konca mu nie wieze. :(

To po prostu nie zostawiaj duzej kasy w pokoju i cennych itemkow... Lecz niektorzy itemki maja gdzies. Sama mam gh i jakos nie wchodze do cudzych pokoi bez pozwolenia ; ).

Regusek 15-10-2007 23:17

@ Slythia

Gdyby do mojego pokoju wszedł np. lider to bym mu chyba krzywdę zrobił..

@ Parys

Poradnik naprawdę bardzo przyzwoity (razem z FAQ co uważam jest dobrym pomysłem), ale jak ktoś mnie kiedyś nazwał "archeologiem" to teraz się to znowu sprawdzi. A mianowicie chciałbym Ci wypisać drobne błędy literowe (tylko w FAQ-u się dopatrzyłem), które popełniłeś i chciałbym abyś je poprawił żeby poradnik wyglądał jeszcze bardziej estetycznie (mimo wszystko), a więc :

1. "Gdy następny char zaoferuje np. 8.5k to cena domu będzie wynosiła 8,5 i dopiero gdy ktoś postawi więcej niż 10k to jego imie będzie widniało na aukcji." - postaraj się słowo "char" zamienić jakimś innym bardziej znanym słowem dla nowego gracza np. postać; druga sprawa to imię..

2. "Pyt: Czy jeżeli kolega PACC kupi sobei domek, to będzie mógł go przepisać na pana y z FACC?" - sobie..

3. "Odp: Z PZ nie da się wyrzucać ( Chyba, że jesteś właścicielem domku, przez co możesz użyc komendy Alana Sio)." - użyć..

4. "Pyt: Czy jeśli zostawię itemy w pokoju GH, leader mnie wywali z GH, to co sie dzieje z moimi itemami?" - za dużo anglojęzycznych słów (leader); się..

5. "Za pomoc w przygotowaniu pytań i odpowiedzi, dziękuje userem, którzy zadawli pytania, a także tym, którzy na nie odpowiadali." - userom; zadawali..

Poradnik wykonany solidnie i zasługuje na 9+/10 (proszę popraw te błędy jeżeli będziesz miał czas)
Więcej takich poradników!
Pozdrawiam!!

bari 18-10-2007 19:26

No fajny poradnik ;p Może jak kiedys kupie pacc i bede chciał mieć domek to skorzystam z niego :D

Marss 21-10-2007 00:35

domek

Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)

Slythia 22-10-2007 12:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marss (Post 1704916)
Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)

Jest, i liczy sie takze do powierzchni domku.

Gspeeder 22-10-2007 13:40

Poradnik na 6+ ; ) bardzo fajnie napisany ; D GuildHalle nie są dla facc. ; )

Regusek 22-10-2007 17:02

@ Gspeeder

Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").

Pozdrawiam!!

Slythia 22-10-2007 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Regusek (Post 1707374)
@ Gspeeder

Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").

Pozdrawiam!!

Podobnie jest z domkami. Sa dla pacc, lecz i facc moze mieszkac. Wystarczy kogos poprosic, by zrobil noob chara i kupil (wlasnie, ktos chce domek na ocerze?).

cytsiu16 01-11-2007 17:48

nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)

Slythia 01-11-2007 21:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez cytsiu16 (Post 1723170)
nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)

Jak zabijesz jakiegos potworka to mozesz wejsc, za:

1. Zaatakowanie kogoś bez powodu (1 minuta)
2. Zabicie kogoś bez powodu (15 minut)
3. Zaatakowanie kogoś w samoobronie (1 minuta)
4. Zabicie kogoś w samoobronie (15 minut)
5. Zabicie kogoś w trakcie posiadania Red Skulla (60 minut)

przez liczbe minut w nawiasach nie mozesz wejsc.

Morves 01-11-2007 23:17

Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.

Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?

cytsiu16 02-11-2007 10:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Morves (Post 1723822)
Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.

Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?

Co miesiąc musisz tyle płacić. Bo jest napisane jak kupisz już domek to na tibi com w twoim profilu jest napisane że masz domek tam i tam i że następna zapłata za niego bedzie np. Nov.16.2007

Morves 03-11-2007 12:57

O.K.s już wszystko wiem :p
Dzieki za info

Sysunia 03-11-2007 23:20

Kozacki poradnik. wszystko świetnie opisane i wogle cacy:) oby więcej 10/10;)

tibiaopole 04-11-2007 23:48

Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie

Slythia 05-11-2007 00:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730781)
Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie

1) Mozesz. I czemu domek niemialby sie oplacac?
2) 3 miesiecy 19.95 euro, 6 miesiecy 34.95 euro, 12 miesiecy 59.95 euro
3) Jest wiele sposobow.. Poszukaj na forum. Mozna przez tibia.com (tam masz instrukcje), tibia.pl, allegro..
4) W kazdym miescie, tam sie zamienia pieniadze
5) Mozesz zaprosic kazdego, nie tylko pacc. Tylko facc nie beda mogli korzystac z lozek.
6) Wlascicielem jest jedna, lecz mozna byc wspolwlascicielem lub byc zaproszonym
7) Tibijskimi.
8) Licytacja trwa tydzien, jak od kogos to czekasz do ss.

tibiaopole 05-11-2007 00:12

jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)

Slythia 05-11-2007 00:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730860)
jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)

Ja pacca kupilam (brawo! ja to dziewczyna!) za pomoca kolegi i karty kredytowej, czyli bezposrenio z tibia.com. Czas pacca to oczywiscie 90 dni realnych, a czynsz placi sie raz na miesiac (po miesiacu masz tydzien na uregulowanie naleznosci).

tibiaopole 05-11-2007 00:19

oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat

Slythia 05-11-2007 00:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730878)
oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat

Kolega to robil.. Z tego co wiem to wyslal im pieniadze i po chwili mialam pacc. Nie musisz miec 18 lat, lecz skads trzeba miec karte kredytowa (chyba zwykla vise), albo poszukac na allegro... Albo za pomoca poczty i tibia.pl ;).

Mateusz021 12-11-2007 17:59

Kupiłem domek i ktoś śpi na łóżku co mam zrobić?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:08.