Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Cała prawda o treningu. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=758)

Zgredzio 11-04-2004 10:34

CZyli palek powinnien trenować z potworkiem i i nnym graczem jednocześnie to będzie bardziej owocny trening.Czy to przyspieczy awanse?
Bo ja trenuje z monkiem i z wolfem iteż szybko awansuje
Mam przy sobie spaerow tyle ile uniose i wooden shield.
i nie narzekam.Awans z 56-->57 zajmuje mi około 1h10 minut to chyba normalny czas.CZy można szybciej?
A może wziąść se do reningu wolfa,rata,misia,rota itp.
i wtedy będę szybciej awansował??

Majen 11-04-2004 11:51

Nie bo awans nie zależy od ilościu hitów a od ilości wyżuconych spirów.(oczywiście trzeba co jakiś czas trafiać. Wooden shielda ja biore tylko gdy trenie z ratem i knightem, gdy trenuje z palkiem biore p-set i dwarven shield, gdyby niemógł mnie hitnąć to zawsze moge sie rozebrać :D . Ostatni awans z 45 na 46 zają mojej postaci ~37 minut.

Zgredzio 11-04-2004 18:52

Nizrozumiałeś mnie czy shelding będzie mi szybciej awansował w zaistnialej sytuacji???

Raynold 11-04-2004 20:04

Ilość potworków nie będzie miała wpływu na wzrost distance, ale będzie miała dużo wpływ na szybkość awansu w shieldingu (2 potworki lub człowiek+potwór bijący Cię).
BTW: mądre głowy mówią, że awans w distance fighting 56 -> 57 może zająć mniej niż 45 minut, ale to jest szacunkowe, przy treningu efektywnym, do którego nie jest tak łatwo stworzyć odpowiednie warunki...

Re: dwon: dziękujemy za komentarz :/ Więcej takich, plx! :P

Browar 12-04-2004 19:57

Ja sobie przed chwilą zrobiłem palka... 8lvl skille 26/22...
I oto jest moje spostrzeżenie... Biore sobie na trening (skill z 10 na 11 wiec b. szybko) knighta i bije spirami... Nie kalecze go i tak 10 minut wale!! W końcu mu kazalem wszystko zdjąć i zadałem obrażenia, kilka sekund później awans w discie!! Otóż kiedyś gdzieś czytałem że trzeba conajmniej 1/33 pociski trafić do krwi żeby awansować w discie!! Na ile jest to prawda to nie wiem bo nie licze ale zauważyłem że skillw idą bardzo szybko jak sie trafia do krwi co ok. 10 sekund!!

Lili vc junior 15-04-2004 12:33

Jak zobaczyłem ten poradnik to mało zawału nie dostałem. jeśli welug tego to ja bym prędzej oślepnąl niż zrobił 100 :P

Agent Spiryt 17-04-2004 19:58

po 1 witam wszystkich ;)
po 2 Raynold gratulacje za taka cierpliwosc, ze powtarzasz jedna rzecz n-razy, mnie juz by dawno szlak trafil 8)
po 3 polecam stronke http://mysite.verizon.net/vze7p87m/
na niej jest doslownie wszystko o treningu i nie tylko :D (po angielsku of cors ;))

ZaleS 18-04-2004 22:19

ŁoŁoŁo
bardzo zajebisty temat duzo sie nauczylem...
podziekowania dla mądrych głów ;)

Monoskar 21-04-2004 16:59

Cze, jedno pytanko: czy skille obrony rosną tylko wówczas gdy atakuję potworka, czy rosną także jeżeli np. stoję biernie a powiedzmy Dwarf mi ładuje chmurki na tarczę ?

Oprócz tego już wszystko wiem, o nic nie zapytam ponownie :))

Toony Knight 21-04-2004 17:13

@up

Żeby ci rósł shielding musisz przynajmniej raz na 30 ciosów trafić przeciwnika do krwi

Jeśli stoisz i potwory cie atakują a ty nie robisz nic do shelding ci nie urośnie (zaliczy tylko 30 uderzeń a potem będzie stał w miejscu)

badevil 26-04-2004 02:55

A ja sie zastanawiam nad calkiem inna sprawa olac calkiem trening tak jak Bubble rozmawialem z nia i nigdy nie trenowala. A skutki widac Level 181 skill cienki bo 99/89. Przeciez na sile ciosu i obrone sklada sie killa czynnikow jak myslicie czy warto trenowac knightem ???

Salet 26-04-2004 08:55

Witam ja tam mysle ze najlepsze stforki do trainingu to trolle,orki(na 9,10 lv) potem na okolo 14,15 to juz mozna amazonki

Raluvuxa 26-04-2004 09:19

Ja myśle że na 8-10lvl powinno trenować sie na trollach/orcach
Lvl 10-20 na dwarfach

Monoskar 27-04-2004 12:40

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Raynold
....................
Teraz shielding: Mamy basen. Jeżeli basen zostanie napełniony, mamy awans. A basen ten może być napełniany koszykami. Każdy koszyk może pomieścić 30 chmurek (chmurek na nas, tzn kiedy przyjmujemy ciosy przeciwnika na tarczę). Każdy bloody hit (i ponownie: gdy my uderzymy przeciwnika!) uwalnia zawartość koszyka do basenu. I ta sama zasada: każda chmurka powyżej trzydziestej to strata czasu.

Oczywiście, basen jest większy, gdy chcemy awansować z 50 na 51, niż np z 20 na 21 (ale to oczywiste...:P)

------------------
Sir Raynold, pal lev 24 rośnie :)
Cze, jest jakiś przelicznik ilości koszyków potrzebnych do wypełnienia "basenu" dla konkretnych leveli? No bo jeżeli mam stać i liczyć chmurki powiedzmy przez 30 minut żeby dostać awans w shieldzie z 42 na 43 to już chyba raczej pójdę poexpić a skille i tak urosną ;)

Ogólnie ciekawie zobrazowany przykład :)

Raynold 27-04-2004 13:03

Nie jest podane bezpośrednio w ilości chmurek, ale w czasie. Zobacz tutaj - możesz sobie to wyliczyć. Mi się nie chce aproksymować/interpolować wzoru ogólnego... A te liczby na stronie to też doświadczalnie zebrane wyniki, nie zapominajmy.

A przykład po prostu przetłumaczony prosto z poradnika, do którego link podawałem już w jednym z pierwszych moich postów w tym temacie. :)

L..i..S..e..K 02-05-2004 21:15

Kto uzyska więcej awansów ten kto ma na full def czy ten co ma na full atack?
Knight - Knight

Edit: Załóżmy mają takie same (podobne) skile.

Edit2: Monoskar mógłbyś ze mną potrenić ?

Monoskar 02-05-2004 23:18

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez L..i..S..e..K
Kto uzyska więcej awansów ten kto ma na full def czy ten co ma na full atack?
Knight - Knight

Edit: Załóżmy mają takie same (podobne) skile.
Prosiłbym jeszcze kogoś doświadczonego o wyjaśnienie kwestii powyżej w sytuacji: Knight <-> Dwarf + Dwarf (tzn czy trenować na full atack czy na full defense, i czy to wogóle ma jakieś znaczenie).

Tak, ostatnio zacząłem zmuszać się do treningu, chociaż strzasznie wolno te skille lecą, a co za tym idzie gra staje się nużąca...

Caspius 02-05-2004 23:36

Co do treningu, to mozna to ujac w jednym zdaniu : trening to musi byc imitacja walki, tzn musza lac ciebie i ty musisz lac, a to czy lejesz na full attak, full def czy balanced ma znaczenie tlyko jak trenisz z innym playerem, poniewaz od tego zalezy jak czesto i jakie mocne hity beda wchodzic w ciebie/sparing partnera

Raynold 04-05-2004 23:00

Nie, no sorry, myślałem, że jaśniej już nie można :/

Po raz kolejny: full attack/balance/full defence ustawiasz sobie tak, żeby ranić potworka/playera przynajmniej raz na 30 uderzeń przy efektywnym treningu. Zależy też od broni. Np. knife na full attack będzie mniej więcej tak samo jak dagger na balance

Monoskar: trenuj tak, żeby je ranić do krwi raz na te 30 sekund, a nawet częściej, ale nie za mocno, żeby nie zabijać ich zbyt szybko. Musisz po prostu sprawdzić kilka ustawień broni i stylu walki. Wybierz najbardziej optymalną i będzie ok.

Lisek: poczytaj uważnie. Jeśli obaj będą efektywnie trenowali, to tak samo szybko będą awansować przy tych samych skilach.

dSL 09-05-2004 17:24

mhm jesli chodzi o trening palkiem to wyglada to calkiem inaczej niz u knighta po I
- Trenujemy z calym eq jak najlepszym zeby przeciwnik ne zadawal zbyt duzych obrazen
- Najlepiej dla palka trenowac z jednym przeciwnikiem drugim palkiem najlepiej no czasem jakis troll albo 3 na shielding ale to rzadko
- Bierzemy tarcze najlepszą jaką mamy, speary ustawiamy na full def. U pala nie licza sie zadane obrazenia ani nic tylko ilosc wystzrelonych pociskow
- Najlepsza tarcza i tyle spearow ile mozna uniesc zeby nie trzeba bylo ciagle podnosic (no chyba ze ktos lubi ;) )
- i....trenimy
- Ostrzegam przed trenieniem w okolicach carlin i thais dead na miejscu pkerzy szukaja takich ktorzy trenia i nie moga wejsc do dp :( wiem cos o tym
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
skille 23 lvl palek danubia 67/46 ~(to byly dobre czasy)
64/43 zaczela sie zla passa skille po 2 dniach ;(

_michu_ 09-05-2004 20:06

moglibyscie taka tabelke dac dla sorca i drruida??
a czey jak sie zalozy w dwie rece tarcze to jest wieksza szansa ze sie potworka zablokuje??

Toony Knight 09-05-2004 20:24

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez _michu_
a czey jak sie zalozy w dwie rece tarcze to jest wieksza szansa ze sie potworka zablokuje??
Jeśli masz 2 tarcze w ręce to liczy się tylko obrona tej lepszej więc nie ma to sensu.

bobofruit 24-05-2004 08:57

odp na pyt 2

z tego co slyszalem to ma ruznice bo cyc ma wiencej ataku 8) :] ;( 8o

Lig@ 28-05-2004 19:11

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez _michu_
Nie polecam treningu druidem i sorciem... Na skille po 70 to być kilka (jak nie kilkanaście) lat musiał trenować :P

Olejarzysty 02-06-2004 17:34

No tak...

Ja ci powiem trenuje z kolegąi zawsze na balance i z najgorszą bronią którą trenujemy ja ( club ) więc biore przykładowo cluba i wooden shielda i zero zbroi. Wtedy zadajemy se obrażenai kilka razy na 20 sek i wsyzstkie skille i club fighting i shielding rosnie jak sa chmurki to dobrze w tarcza blokuje atak i wtedy skill nam rosnie ! ale jak to żółte jak sama powiedziałaś trafiamy w zbrooje i wtedy skille nie rosną

aktus 07-06-2004 02:34

Czyli reasumujac jak to jest... ale powiedzcie jak do mongola jakiegos...
1) Jezeli stoje i mnie leja a ja ich nie atakuje to czy mi rosnie shield?
2) co do tych koszyczkow, basenow, pszczolek i bocianow - jezeli leje cos slaba bronia i zadaje dajmy na to minotaurowi 1 hp na minute a drugi minotaur mnie leje na tarcze to rosnie mi i skill sworda i skill tarczy? bo z tego co tu widze to juz sam nie wiem...

PS z tego co mi mowi intuicja, to bronia ktora ma atak i obrone trenuje sie atak i obrone... zobaczcie czy jak lejecie dwureczna bronia czy macie " chmurki "... moge sie w koncu mylic :baby:

Gewof 07-06-2004 07:47

Obrone cwiczysz jednynie gdy masz tarcze i przyjmujesz ciosy na tarcze + czasami potworek/czlowiek zarni cie za obojetnie ile hp do krwi, jezeli zas chodzi o bronie typu mele lub dystansowe to uderzesz w potworka/czlowieka i tez co jakis czas musisz go zranic do krwi. Co do twojego przykladu z minosami, tak cwiczysz wtedy shield i mele.

Kaczor 07-06-2004 08:44

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Gewof
Obrone cwiczysz jednynie gdy masz tarcze i przyjmujesz ciosy na tarcze + czasami potworek/czlowiek zarni cie za obojetnie ile hp do krwi, jezeli zas chodzi o bronie typu mele lub dystansowe to uderzesz w potworka/czlowieka i tez co jakis czas musisz go zranic do krwi. Co do twojego przykladu z minosami, tak cwiczysz wtedy shield i mele.
AAAAAAAAAAAAAa po co piszesz czlowieku jak nie wiesz, tak trudno czytac ze zrozumieniem????Shielding cwiczysz kiedy przyjmujesz ciosy na tarcze +TY zadajesz komus obrazenia(jednoczesnie cwiczysz bron).Ile razy trzeba to pisac, zebyscie zrozumieli?AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA zwariuje

Raynold 08-06-2004 18:41

Dobra, tylko mi tutaj nie zwariuj Kaczor :P
@aktus: pamparampam, poraz kolejny:
1) nie
2) tak, ale lepiej bij tamtego minosa częściej, to szybciej będziesz awansował

Trener 08-06-2004 19:54

W końcu wiem o co chodzi z tymi treningami 8o
No to ide skilować :]

Vorment 08-06-2004 22:31

Jeszcze czegoś nei czaje. To znaczy jak chce shielding sam trenić (zalozmy, nie robie tak przeciez :D) to stoje sobie .... bija mnei powiedzmy 2 raty. Uderzyly juz 30 razy i powiedzcie mi PO KIEGO ZULA musze je walnac do krwi (albo cokolwiek innego) przeciez shielding to shielding a meele attack to meele attack. No tak na chłopski rozum nawet !! to sa zypelnie inne skille nie musze trenowac jednego zeby mi drugi rosnol.

Raynold 10-06-2004 01:05

Najlepszą obroną jest atak :P Więc te ranienie przeciwnika to wyprowadzanie kontrataku i to się liczy jako zdolność obronna dlatego idzie do shieldingu
A tak na serio to kiedyś tak było, że nie trzeba było ranić i można było zostawić postać całkowicie afk z dwoma szczurami i shielding leciał. Dlatego został dodany ten warunek, że co ileś przyjętych ciosów na tarczę musisz kogoś/coś zranić bo inaczej następne chmurki w ogóle Ci się nie liczą. Oto dlaczego.

Killa Hippi 10-06-2004 12:46

Nie wiem czemu ale wcale nie rosna mi skille :(
Od wejscia na maina mam 16/17 .
Jestem sorcem na 10lvl i 5mlvl.
Trenuje duzo tylko ze z potworami i nic.
Co mam robic ???

Cezol 10-06-2004 18:24

Kilka Hippi
Cytuj:

Nie wiem czemu ale wcale nie rosna mi skille
Od wejscia na maina mam 16/17 .
Jestem sorcem na 10lvl i 5mlvl.
Trenuje duzo tylko ze z potworami i nic.
Co mam robic ???

hm no nie sadze zeby ci te skille tak szybko podchodzily jak u innych porfesji, jak bedziesz mial sklle 22/24 na 30 lvl to bedzie dobrze przy takich skillach na jakich wyszedles z maina :D

Wit 10-06-2004 22:01

Moim zdaniem nalepiej sie trenuje na 15lvl (to jest mój lvl) z 3 minosami (studded armor, studded shield, rapier, leather legs, i leather helmet) jak cie zbytnio wybijom to walisz 3 exury i dalej sie bijesz przy okazji łowiąc ryby...
Minosy padajom jak muchy z carlin swordem... :D

GuteK 12-06-2004 12:18

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Kabraxis
... sei zgadzam z Gremlinem on wszystko doladnie opisal :P :D
Fajnie lizesz dupe gosciu ... :) Ale tak wogole :
1)Najlepiej trenowac Z monkiem i ghoulem (Dla knighta)
2)Ubrac Leather armor , legs , jakas szmate na glowe , bootki , knifa(jesli sword) i wooden shielda i bic az bedziesz mial na zoltym pozniej zaloz caly pancerz na siebie i czekaj az ci zycie odrosnie
3)Nie prawda jest , ze Musi krew poleciec z goscia Najwazniejsze jest aby jak najwiecej ktos mial takich odbic z "Zoltymi paskami"
I kur... ludzie , jak mozna cycka porownywac z ratem X( Cyc wali po 10 a rat cie nie walnie za nic ( no chyba , ze jestes sorcem ) Ale ogolnie sorce nie trenuja ... :S

Bobciu 12-06-2004 15:15

Nie wydaje mi sie abys mial racje bo do trenowania sworda musisz zadawac krew tak jak do sheidla musisz zadawac krew a nie "żółte chmurki"

goog 12-06-2004 17:21

Im więcej czytam ten post tym mniej wiem.
Powiem tak: Ktoś tu nie ma racji :rolleyes:

Raynold 13-06-2004 15:27

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez GuteK
(...)
3)Nie prawda jest , ze Musi krew poleciec z goscia Najwazniejsze jest aby jak najwiecej ktos mial takich odbic z "Zoltymi paskami"
I kur... ludzie , jak mozna cycka porownywac z ratem X( Cyc wali po 10 a rat cie nie walnie za nic ( no chyba , ze jestes sorcem ) Ale ogolnie sorce nie trenuja ... :S
To jest prawda, że trzeba zranić do krwi

@goog: kto nie ma racji? przecież widać, że niektórzy piszą co im ślina na język przyniesie... Sam musisz zdecydować kto mówi z sensem i konkretnie... :P

@Klusek07, Knight Morderca: skasowane posty. Na cholerę to komu??

@Wit: widzę, że nie czytałeś wcześniejszych postów i gadasz bzdury. Ile razy trzeba powtarzać, że przy treniingu z potworami im lepsza zbroja tym lepiej. A po drugie możesz blokować tylko 2 potworki naraz. Ciosy trzeciego idą na zbroję.

Uuuuuuhhh... Czytajcie ze zrozumieniem plx! X(

By$iu 13-06-2004 15:32

Re up
Knight tez na cycu moze trenowacnp. ja trenuje czassmi a cycem i bearem.Ranie go z carlin sword calkiem ladnie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:20.