![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
w dupie, a gdzie statystyki że po lo prędzej dostaniesz się na studia? |
Cytuj:
|
hmm... kilka stron wcześniej?
|
Cytuj:
|
ahh halucynacje plax... sry man może to ktoś inny powiedział( raczej napewno ktoś to powiedział), ale nie samymi statystykami człowiek żyje...
|
.....
heh a ja sie mierzyłem do technikum o profilu Komputerowe Wspomaganie Projektowania, a dostałem sie do ekonomicznego lol ;ppl;p
|
Chciałbym zaznaczyć, że rolą liceum jest przygotowanie do matury i studiów, a technikum do egzaminu zawodowego i podjęcia pracy. Więc raczej nie ma tu mowy o łatwym zdaniu matury po technikum.
|
eh
no, ależ po technikum też można podjąć studia i mieć odrazu zawód ..
|
Cytuj:
o zawodówce chyba mówisz... bo chyba nie myślisz że jak ktoś ma warunki do tego żeby iść na studia pomyśli 'a pier**** to ide do roboty' |
.....
no dobrze ale studia będą opłacać cis rodzice??
Ja tam wole sobie sam zarobic niz prosic starych... |
Em, jak i po bezsensownym liceum tak i po technikum jest matura i jest możliwość studiów.
Ja wybrałem technikum i już dziś moge powiedzieć że za 2 miesiące będe dumnym uczniem Technikum Elektrycznego na profilu technik-elektronik. :) I kto fiknie? |
Cytuj:
@edit : a siedzenie w starym zsypie i naprawianie telewizorow mnie nie kreci ;) |
Ty rób i pracuj gdzie chcesz, ja tam mam zamiar iść później na Politechnike i robić coś o wiele ambitniejszego niż naprawa telewizorów...
|
Nie mozna porownywac technikum do ogolniaka ani odwrotnie. Oba z innnej bajki
Dobre technikum lepiej wykształci ściśle niż najlepszy ogólniak, ale nie wykształci w przedmiotach humanistycznych i tych nietechnicznych. Z kolei ogólniak wykształci ze wszystkiego po równo. Zauważcie, że w ogólniakach nie ma profili. To się nazywa np klasa o nachyleniu matematyczno-fizycznym. Ja z Krakowa jestem i ogólniaki są na wysokim poziomie, ale jest kilka techników, które też nieźle kształca. Obecnie wiecej ludzi idzie do LO, kiedys zas do technikow sie chodzilo i dlatego w technikach wymagaja mniej punktów. Dzis bylem sprawdzic rekrutacje u siebie w technikum(uważanym za najlepsze w Krakowie) i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem dwóch laureatów i kilku chłopków 180+ pktów. MINUS TECHNIKÓW TO TO, ŻE NIE MA DZIEWCZYN. U mnie na profilu jest zero -.- ale w szkole jest kilkanascie xDxD |
Affff... W Bełchatowie jest tylko 1 technikum i wlasnie tam zamierzam sie wybrac po skonczeniu gimnazjum, a po technikum ide na polibude.
@WSK Podpisuje sie obiema rencyma i nogyma. |
Według mnie to jest tak, jeżeli jesteś pewien, że po średniej chcesz iść na studia to możesz wybrać liceum, w końcu zawdód sobie na studiach zrobisz, jeżeli nie jesteś pewien czy bedziesz chciał dalej się uczyć wybierz technikum.
Ale np. znajomy poszedł do technikum ekonomicznego, i teraz jest na studiach związanych z finansami, i dzięki temu ,że wcześniej był w technikum o podobnym profilu jest mu łatwiej na studiach niż ludzią po LO. Zaś inny znajomy poszedł to techinkum mechanicznego (po skończeniu stwierdził ,że nigdy nie będzie pracował w swoim zawodzie), a potem na studian humanistyczne i niestety jest mu trudniej niż ludzią po LO, bo w technikum kładli większy nacisk na wykształcenie technicze niż humanistyczne. Jest też trzecia opcja: zawodówka, a potem zaocznie liceum i matura, ale to już według mnie za dużo lat w plecy. Tak więc wybór należy do Ciebie, ale zanim go podejmiesz lepiej się zastanów co chcesz robić w przyszłości ;) |
@up
TAK JEST !! juz nie @up :-) Uwazam, ze temat zamknac, bo doszlismy chyba do tego: Technikum - 4 lata i jak na studia techniczne to tylko tu (z LO tez mozna, ale na studiach technicznych wymagaja wiedze z technikum, wiec jest prosciej) LO - 3 lata dla kogos, kto chce byc lekarzem lub dla tego, kto nie wie gdzie chce studiowac, bo po samym ogólniaku jest co?? shit tak ladnie powiem |
Cytuj:
@topic W moim mieście generalnie jest tak, że większość "dobrych uczniów" idzie do LO, a ci "gorsi" do Liceum profilowanego lub do tehnikum, więc nawet jeśli ktoś naprawdę chce rozwijać swoje umiejetnosci to trafi do klasy z "tempakami" którzy nie dostali się do LO. Zostanie tam wyśmiany, zgnojony, stanie się kozłem ofiarnym ;/. Smutne ale prawdziwe. |
Technikum uczy takze męskości przede wszystkim
chce pomowic o tym co powiedzial pan nade mna dlaczego wg Ciebie 'debil' idzie do technikum?? Spytaj sie jakiegos starszego mezczyzne(nie lekarza i prawnika) z Twojej rodziny(ktory studiowal cos technicznego) czy chodzil do ogolniaka. Zapytaj sie go. Ja mam ojca bardzo wyksztalconego technicznie, a w podstawowce przedmiotow scislych sie uczyc nie musial, bo je umial. On poszedl do technikum, i skonczyl WAT jako mgr. inz I nie gadaj bzdur ze kto gorszy idzie do technikum. Ja sie srednio uczylem w gimnazjum zasranych biologiow, chemiow, geografiow itp. wiec powiedzialem sobie "Kur ! Co ja sie bede pieprzyl w ogolniaku z tymi shitami co mi w zyciu nic nie pomoga" Mialem 147 pktow, niech mi ktos powie ze to jest malo, a poszedlem do jednego z lepszych technikow. Jakis teraz stereotyp sie zrobil u mlodziezy, ze ogolniak lepszy od techn. Nauka nie polega na 'kuciu', ale na rozumieniu, a w LO mnie tego nie naucza z tej dziedziny, co ja chce. Amen |
WSK, zapytaj sie jakiegokolwiek lekarza czy chodzil do technikum;]
Jak wspomnialem wczesniej: idziesz na poli - technikum, idziesz na uniwerek - lo. To, ze pojdziesz na poli nie jest rownoznaczne z tym, ze dostaniesz dobra prace (tak samo jest zreszta z uniwerkiem). Kto mysli inacze... no coz, niech dalej zyje w bledzie. |
Najlepiej chodzić do zawodówki, zostaniesz wicepremierem i dołączysz do Self-Defense... :]
|
Cytuj:
Czytaj dokładniej. Napisałem, że tak jest w moim mieście. Sam nie uważam że tak powinno być i zapewne w większych miastach, gdzie jest większy wybór szkół ponadgimnazjalnych tak nie jest. Ja wybrałem LO, ponieważ W MOIM MIESCIE jest tam duzo większy poziom ze względu na m.in. lepszych nauczycieli. |
Dzisiejsze wyniki matur mówią same za siebie.
Cytuj:
|
a może te 20 % liczyło tylko na egzamin zawodowy i nie chcieli matury ? :|
|
a wiesz co mi mówią wyniki matury?że za rok i za dwa lata będzie prostsza bo będą chcieli więcej %;)
profilowane wypadły najgożej hehehe;) |
Cytuj:
Jeżeli dostaniesz sie na univ lub polibude to o prace jest tak samo, zalezy tylko od tego jaka szkołe skączysz? |
@up
Wez pod uwage to, ze nie kazdy chce miec zdana mature z technikum... w LO to bez tego to ani rusz |
Z tego co mój szwagier mówił to poszedł do Technikum w kierunku kelnerstwa. Jak każdy wie w Technikum są 2 miesiące praktyki, gdzie "testuje" swoje umiejętności w jakiejś pracy. Gdzieś wyjechał na te praktyki nie pamietam gdzie...nie ważne. Ale bynajmniej nieźle zarobił. Moim zdaniem po zakończeniu Technikum nie zawsze można zdobyć taką prace, na jaką zdawałeś, bo możesz także wyjechać za granice i tam znaleźć byle jaką prace, byle żeby była dobrze wynagradzana. Do tego w Technikum uczysz się nie wszystkich przedmiotów, jakich uczą w Liceum.
|
@hakouh
to w zawodówce się zarabia na praktyce nie w technikum. w technikum masz w drugiej i trzeciej klasie po miesiącu praktyki. a teraz powiedz mi jakich przedmiotów uczą w liceum a w technikum nie, chyba że chciałeś napisać to odwrotnie. |
@morwi
W zależności jaki kierunek wybierzesz. |
1. nie słyszałem żęby który kolwiek kierunek technikum zarabiał na praktyce
2. technik analityk i powiedz mi których przedmiotów nie ucząmnie a uczą w liceum ? albo podaj inny przykład... |
Ja skończyłem Liceum Ogólnokształcącoce o profilu informatycznym (a infy miałem mniej niż zwykłe technikum lol).
Różnica między mną a kumplem, który ukończył Technikum Ekonomiczne jest taka, że on po ukończeniu swojej szkoły miał już tytuł i mógł bez pójścia na studia do pracy. Ale w momencie pójścia na studia nie było różnicy jaką szkołę ukończyłeś. |
Technikum-jest dobre dla osob ktore konkretnie juz wiedza co chca robic,bo jesli np. w 3 klasie stwierdzisz,ze cie to nie kreci to nastepny rok masz w dupe (robienie dyplomu).Hmm no i troszke slabsze przygotowanie do matury... ale to w wiekszosci zalezy od was.Czy bedziecie sie uczyc i przygotowywac,czy olejecie to i bedzie pg-owac w tibi :P
Liceum-kiedys wiekszosc osob twierdzila,ze liceum "ogolnoksztalcace" jest jak drugie gimnazjum.Tu sie nie zgodze.Jest juz ukierunkowanie w przedmiotach ktore sie lubi tzw. oddzialy :P .A jesli chodzi o dyplom to po LO rownie dobrze mozna zrobic licencjat. @Topic troche spozniony :P Osobiscie we wrzesniu zaczne chodzic do 1 klasy LO o nachyleniu mat-fiz-inf i jestem zadowolony ;p:cup: |
Moja opinia
Cieszę się , że ktoś założył tak bardzo ciekawy temat !!
@setno sprawy Technikum kiedyś było czymś , ale teraz skończysz technikum – jedziesz do pracy za granice a maturę bardzo ciężko zdać (nie wiem nie jestem w technikum , ale moje województwo było jedne z lepszych na maturze) , ale i tak jest mała (bardzo mała) szansa , żę zdasz maturę po technikum. LO- 3 lata potem czekasz do matury ( matura jak się nie uda to jeszcze raz można )(ale czy to będzie ta sama wiedza po roku i nie zapomnisz). Z dyplomami łatwiej znaleźć prace za granico i w Polsce. Jak myślicie kogo weźmie pracodawca kogoś po maturze cz po technikum. Zawodówka – oczywiście nie jest to totalna załamka bo da się wyjść na ludzi. Kilka pytań (jeszcze mi daleko do wyboru ale mam pytania) 1.Ile razy można zdawać maturę ??(np.1 raz nie zdałem to mogę 1030 razy :D ) 2. Czy po zawodówce można podejść do matury ?? 3.Czy ma jakieś znaczenie to czy idziesz na maturę po technikum czy po liceum ?? (o prócz tego ,że rok różnicy i ludzie inaczej patrzą :D ) @Podsumowując Nikt po gimnazjum nie zginie :p A wybór należy tylko do was ??:cup: Cytuj:
TO wykazała ostatnia matura (mniej osób z technikum i LO profilowanych zdało mature). W TV o tym ciągle nawijali i w gazetach. PO LO raczej nikt nie idzie od razu do pracy tylko zdaje maturę (i najczęściej mu to się udaje). Potem studia (i prace się na pewno znajdzie). Po zawodówce możesz znaleźć prace a gostek po LO nie . (bo masz wyuczony zawód w zawodówce) Raczej mi nie chodzi o to ,że w technikum nie można kilka razy pisać tylko o to ,że to nie ta sama wiedza. |
Cytuj:
1.Chyba mozna tylko 2 razy 2.Nie mozna.Ale mozna isc do technikum albo liceum zaocznego i wtedy zdac mature (bardzo ciezko i klika lat w plecy) 3.Matura jest w 3 klasie LO i w 3 klasie technikum i nie rozni sie niczym |
Mialem zamiar isc do zawodowki-tylko 2 lata "nauki"(wiekszosc tego co sie uczy w zawodowce juz wiem), najlatwiej o prace a nawet jakbym mial problem to moge przejac firme po ojcu. Ogolnie mowiac nie nawidze nauki, jak mam cos czytac to nie encyklopedie czy slownik tylko dobra ksiazke fantasy albo ktyminal. Od kilku lat pracujem w wakacje fizycznie-lubie to robic, nie szkodzi ze przychodze zmeczony do domu.
Jednak gdy powiedzialem kolegom o moich zamiarach zaczelo sie... "nie idz!" "zmarnjesz sobie zycie!", na poczatku to olewalem-"co oni wiedza?"-myslalem. Nawet nauczyciele starali sie mnie przekonac. Rodzice mowili zebym lepiej skonczyl liceum-argumentowali to tym, ze zawsze mozna pracowac tam gdzie po zawodowce tylko , ze ma sie ten "papierek". Wkoncu postanowilem-jak liceum to najlepsze-jak nie to nie. Wpisalem sobie na necie jako szkle pierwszego wyboru najbardziej renomowane liceum w miescie, do ktorego najtrudniej sie dostac. Na drugim miejscu dalem zawodowke. Dostalem sie do owego liceum(klasa biol-chem) osiagnolem 137pkt z egzaminu i dodatkowe za zawody sportowe i swiadectwo z wyroznieniem. Zobaczymy jak to bendzie-nie mam zamiaru siedziec po nocach i popoludniamiu w domu z podrecznikiem przed oczyma. Dlaczego nie technikum? Jedyne co lubie z przedmitow typowo "kujonskich" to biologia, geografia, mniej chemia. @praktyki-starszy brat wlasnie skonczyl 1-sza klase technikum budowlanego, odbywal praktyki w skladzie materialow budowlanych(raz w tygodniu po kilka h). Ile zarobil? odp.misiek pluszowy...i czekolada z orzechami. Moze gdzie indziej jest lepiej, nie wiem ale inne osoby z jego klasy nie dostaly nic, albo gora 50zl. |
@Dr.Dondi
bullshit ! małą szanse że zdasz mature po technikum rotfl ! po technikum teżmożesz pisaćmature powtórnie tak samo jak przy liceum @~~AnpeR~~ bullshit ! matura w technikum jest na koneic czyli... tak ! czyli w czwartej klasie razem z egzaminem zawodowym @Stożek pokaż mi w jakim zawodzie możesz pracować zarówno po zawodówce jak i po LO. przecież po LO masz szczerze mówiąc gówno, papierek nei da ci pracy no chyba że za jakiegoś sprzątacza or smth natomiast po zawodówce masz konkretny zawód |
ja ide do lp
|
@morwi Wlasnie dlatego chcialem isc do zawodowki... nie wiem czy pujde na studia a jakas prace trzeba miec. Jednak moja sytuacja pozwolila mi jednak to jebane LO wybrac, bo moge pracowac u mojego ojca (Kamieniarstwo).
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:07. |