Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

Kshaq 20-08-2008 00:36

Przy instalacji Windowsa wywala błąd, że nie można skopiować pliki "Driver.cab". Windows oryginał nowy, komputer dopiero co kupiony. Wyczytałem, że to może być wina pamięci, ale czy 4 GB DRR2 w nowym komputerze mogą być winą tej awarii? oO

Bardownik 20-08-2008 09:40

A jaki system operacyjny? XP obsługuje tylko 3 GB

Andrealfus 20-08-2008 09:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2236119)
A jaki system operacyjny? XP obsługuje tylko 3 GB

to nie wina pamieci , sam mam 4gb ramu i tez mam oryginalnego win xp home i nie mam zadnych bledow, komp smiga tyko ze zamiast 4gb widzi 3,25gb ramu, a vista 64 bitowa wciaz droga :<

Glacial 20-08-2008 09:58

Często przy uszkodzonych pamięciach windows nie może odczytywać plików *cab. Więc jest możliwe, że masz uszkodzoną kostkę. Zakładam, ze masz 2x 2GB, więc spróbuj zainstalować system tylko z jedną kostką.

Kshaq 20-08-2008 10:45

Właśnie taki mam zamiar :) Spróbuję, jak nie to zobaczymy co dalej :)

Triimon 20-08-2008 12:56

http://www.programosy.pl/program,memtest.html

tym sprawdz ramy i daj odp

Luuzik 20-08-2008 15:48

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=189952

mógłby ktos odwiedzic ten temat? zakladalem nowy, poniewaz chce abyscie podeszli do mojego problem indywidualnie, a nie zeby ktos inny pisal bo nie dostaje odpowiedzi ;s
sorry za brak ort ale laptop jest zjechany! : (

Marcin24 20-08-2008 21:10

Cytuj:

Gdy próbuję zalogować się na konto Administratora wyskakuje komunikat "Nie można się zalogować, ponieważ konto ma ograniczenia.", czy coś takiego. Jak mogę to naprawić i wejść normalnie na konto?
Może ktoś odpowiedzieć w końcu?
@down
Konto Administratora nie jest na komputerze? Szkoda.

Taphan 21-08-2008 01:56

Problem z komputerem? Napisz, tutaj.

Jak sam temat wskazuje dotyczy on problemów z komputerem a nie z zalogowaniem się na konto admina ;>

ps. Morze ci ktoś odebrał admina i dlatego mas zkonto z ograniczeniami?

Kshaq 24-08-2008 19:19

Firefox mi wariuje... Albo to nie Lisek. Ogólnie problem jest taki: Ostatnio wszystkie napisy na stronach, np. wp.pl były pogrubione. Potem nagle minęło tak samo z siebie, tak jak się pojawiło. Teraz to samo tylko wszystko jest pochylone... Wtf? ^^

.Matrik. 24-08-2008 23:07

Taki głupi problem mam: ni stąd ni zowąd zniknęły mi ikony na pulpicie. Wszystkie. Część odzyskałem odświeżając przez "zmień ikonę" (gry) ale systemowych albo własnych nie mogę. Jakieś rady?

Rothes 24-08-2008 23:16

Spróbuj wyczyścić cache ikon. Wiele programów oferuje taką funkcję, ale niestety żadna konkretna nazwa nie przychodzi mi teraz do głowy. ;p

Ewentualnie możesz spróbować ręcznie:

C:\Documents and Settings\(twoja nazwa profilu)\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\IconCache.db

Z tego co pamiętam plik jest ukryty. Usuń go.

Rybzor 24-08-2008 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2243270)
Taki głupi problem mam: ni stąd ni zowąd zniknęły mi ikony na pulpicie. Wszystkie. Część odzyskałem odświeżając przez "zmień ikonę" (gry) ale systemowych albo własnych nie mogę. Jakieś rady?

1. Start --> Programy ---> Akcesoria ---> Narzędzia Systemowe ---> Przywracanie Systemu
2. Naciśnij 2 przyciskiem na pulpit Rozmiesc ikony pulpitu > pokaz ikony pulptu

(szczerze mówiąc nie jestem pewny czy wiem o co ci dokładnie chodzi :P)

.Matrik. 25-08-2008 11:08

Chodzi mi o to, że ikony mi się zmieniły na takie, które pojawiają się na plikach, których formatu żadem program nie obsługuje. Zresztą macie skrina:

http://img297.imageshack.us/img297/1341/omfgxu4.png

Czasem pomaga jak wejdę w "zmień ikonę" i odświeżę (tylko gry), o dziwo jak w grach zmienię nazwę to ikona wraca do oryginału, jak wpiszę znów taką samą to zaś mam to coś.

Szukam teraz jakiegoś programu, jak Rothes mówił.

Rybzor 25-08-2008 13:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2243687)
Chodzi mi o to, że ikony mi się zmieniły na takie, które pojawiają się na plikach, których formatu żadem program nie obsługuje. Zresztą macie skrina:

http://img297.imageshack.us/img297/1341/omfgxu4.png

Czasem pomaga jak wejdę w "zmień ikonę" i odświeżę (tylko gry), o dziwo jak w grach zmienię nazwę to ikona wraca do oryginału, jak wpiszę znów taką samą to zaś mam to coś.

Szukam teraz jakiegoś programu, jak Rothes mówił.

No i tak powinieneś opisać ten problem z samego początku : p, bo "znikanie ikon" to nie jest odpowiednie określenie w tym wypadku. Odzyskiwanie systemu próbowałeś?

Rothes 25-08-2008 14:38

Tak jak Ryba napisał, powinieneś od razu w ten sposób opisać problem, bo rzeczywiście musiałem się domyślać co rozumiesz poprzez znikanie ikon. ;)

Są dwie metody uporania się z tym problemem:

1. Tak jak napisałem wcześniej, ręcznie usuwasz ten plik (100% bezpieczne, plik za chwilę zostanie stworzony na nowo przez system), a następnie wchodzisz pulpit -> ppm -> właściwości i zmieniasz głębię kolorów na jakąś dowolną, a po chwili z powrotem na tę, która była poprzednio.

2. W tych "różnych" programach, opcja rebuild icons/clear icons cache lub coś w ten deseń. Nawet przypomniałem sobie jedną nazwę takiego programu: TweakUI. :)

Jeśli nie zadziała (nie wiem czemu miałoby nie zadziałać, ale tak dla pewności), spróbuj otworzyć dowolny folder, wybierz narzędzia -> opcje folderów -> typy plików i zobacz czy odpowiednia zmiana w tym miejscu przynosi jakieś rezultaty.

erranero 25-08-2008 16:57

witam. mam duzy problem , gdy wlaczam tibie wyskakuje mi taki blad :
"system windows nie moze uzyskac dostepu do okreslonego urzadzenia, sciezki lub pliku. mozesz nie miec odpowiednich uprawnien, aby uzyskac dostep do elementu"
prosze o pomoc :(

Rybzor 25-08-2008 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez erranero (Post 2244232)
witam. mam duzy problem , gdy wlaczam tibie wyskakuje mi taki blad :
"system windows nie moze uzyskac dostepu do okreslonego urzadzenia, sciezki lub pliku. mozesz nie miec odpowiednich uprawnien, aby uzyskac dostep do elementu"
prosze o pomoc :(

Prawdopodobnie jesteś na koncie z ograniczonymi prawami, spróbuj odpalić grę z poziomu konta administratora. Jeśli to nie pomoże, to być może odpalasz grę ze skrótu w którym ścieżka do pliku jest nieprawidłowa?

.Matrik. 25-08-2008 19:47

Zrobiłem tak: google -> oczyszczanie cache ikon -> pierwszy link -> download

Wypakowałem, kliknąłem ikonę programu, naprawiło się samo. Tadam. Dzięki.

erranero 25-08-2008 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2244250)
Prawdopodobnie jesteś na koncie z ograniczonymi prawami, spróbuj odpalić grę z poziomu konta administratora. Jeśli to nie pomoże, to być może odpalasz grę ze skrótu w którym ścieżka do pliku jest nieprawidłowa?

z konta admina napewno nie poniewaz mam tylko jedno konto na komputer a instalke sciogalem z tibia.pl i na kompie kolegi all jest okej tylko u mnie wystepuje taki blad
jesli mozesz powiedz to troche jasniej :)

Yoh Asakura 27-08-2008 10:39

http://img364.imageshack.us/img364/5164/addlq6.jpg
http://img364.imageshack.us/img364/5...31e8176872.jpg
Za każdym razem, kiedy włączam komputer. Co to jest ? :confused:

Glacial 27-08-2008 11:17

Może za mało miejsca na partycji systemowej? Jak najedziesz myszką na ten znaczek to nie wyświetla sie żaden napis?

Yoh Asakura 27-08-2008 11:31

C ma 154 GB ogólnie, a wolnych na 6,5. Nic się nie wyświetla.

Rothes 27-08-2008 12:45

Stawiałbym na brakujące biblioteki wymagane przez jeden z uruchamianych przy starcie programów. Nie mam pojęcia jaki dokładnie i do czego te biblioteki, bo google zwraca 0 wyników, więc z całą pewnością są to jakieś własne biblioteki tego programu.

Pomyśl co ostatnio instalowałeś, albo wyinstalowałeś. A najlepiej start -> uruchom -> msconfig:

1. Zakładka Uruchamianie i sprawdź, czy znasz wszystkie programy z listy (w razie wątpliwości google), niepotrzebne odznacz. Sprawdź po reboocie czy komunikaty nadal się pojawiają.

2. W tym samym miejscu zakładka Usługi, zaznacz "Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft" i analogicznie wywal niepotrzebne/nieznane (po konsultacji z google).

Yoh Asakura 27-08-2008 12:51

Ostatnio kasowałem tylko Sudeki.
A to coś zaczęło pojawiać się od momentu, w którym powywalałem trojany.

Rothes 27-08-2008 13:07

Takie informacje się od razu podaje. To jest pozostałość po którymś z nich... hijackthis i albo sam przeanalizuj log przy pomocy www.hijackthis.de albo wklej na któreś z for, pełno ich w necie.

neopostman 27-08-2008 13:10

Mój problem tkwi natomiast w tym, że wiele ikonek na pulpicie jest pozakrywana przez czarne kwadraciki ; S. Dodam, że mam Viste, ale planuję zamienić na Win~ Xp. Obrazek iknoki wkleję, kiedy wrócę do domku ; P.

@ down
nie, za chwilke wypróbuję ; P

Slythia 27-08-2008 13:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez neopostman (Post 2247013)
Mój problem tkwi natomiast w tym, że wiele ikonek na pulpicie jest pozakrywana przez czarne kwadraciki ; S. Dodam, że mam Viste, ale planuję zamienić na Win~ Xp. Obrazek iknoki wkleję, kiedy wrócę do domku ; P.

Masz SP1? Bez niego Vista ma wiele błędów... Między innymi z explorerem. Być może to jest przyczyną, miewałam podobne problemy z tym... systemem. Na szczęście, uległy naprawieniu.

@up
To instaluj ; ).

Muhan'nad 29-08-2008 09:55

Otoz mam dziwny problem z moim laptopem. Najpierw opisze sprzet a potem co i jak, a wiec tak laptop to Acer Aspire 9140Z procesor dual-core 1,86 GHz, 533 MHZ FSB, 1GB DDR2 667 MHz greafika GeForce Go 7300 256MB, reszta chyba niepotrzebna.
Problem jest taki: zainstalowalem sobie aidia everest, wlaczam sobie tibie i pokazuje mi program everest ze uzycie procesora rdzen nr.2) 80%~~ i jak wlaczam powiedzy jakis film czy cos innego robie na komputerze to pierwszy rdzen procesora jest calkowicie martwy i tylko drugi uzywa.Nawet jak jest na 100% i dalej wlaczam inne programy to procesora pierwszego rdzenia nawet nietknie;/
Jezeli wie ktos co jest z tym nie tak to prosze o pomoc i z gory dziekuje.

Energia 30-08-2008 14:16

@erranero
Wlacz komputer po czym wyloguj sie.
Wcisnij dwa razy alt+ctrl+delete i zamiast loginu wpisz poprawnie Administator(konto awaryjne) po czym BEZ HASŁA wcisnij eter z poziomu konta Administator odpal gierke

Ambaro 31-08-2008 11:55

Ok ja mam takie pytanie:

Jest ono dosc glupie, ale ja sie na tym nieznam...
Jak mozna wyczyscic dysk, w sesie by zostaly tylko takie programy, jakie byly przy kupnie PCta...
Bo przez 2 lata nazbieralo mi sie troche smieci na kompie, i teraz pytam czy da sie to jakos wszystko wyczyscic by bylo jak przy kupnie komputera..

@DOWN
Niemam na mysli defragmentacji, a wyczyszczenia dysku ze wszystkich smieci jakie mam.
Ale dziekuje za pomoc .)

xoz 31-08-2008 11:58

start>programy>akcesoria>narzedzia systemowe>defragmentator dysku

zoliax 31-08-2008 12:51

Raczej tylko ręcznie. Dodaj/Usuń, przegląd Program Files i czystka z użyciem EasyCleanera czy Ccleanera lub podobnych. (pomijając formatkę i reinstalację;p)

loonyxd 31-08-2008 15:54

Jak wyłączyć Karte dźwiękową (Od razu wmontowana na płycie głównej) w biosie ?
Pytam bo chce zrobić mały test, czy to karta dźwiękowa stwarza problemy z kompem.

Hanndo90 12-09-2008 22:24

A ja mam pytanie do użytkowników ''Laptopów'' tzn:
Jak wrzucam Płytke DVD to niezawsze mi ją czyta ,tak jakby w ogole jej nie było , musze nie raz kilka razy wyciągnąć i włorzyć i dopiero zaskoczy ale to nie zawsze niekiedy w ogole niechce zaskoczyć , a jak wciepne zwykłą CD to bez problemów ... hmm czy to wina DVD-Rom'u czy poprostu laptopy tak mają .
Kumpel stwierdził ,ze to tak w all Laptopach sie dzieje ...

a jak u was? ;)

zoliax 12-09-2008 23:08

@loonyxd
U mnie w BIOSie nie ma chyba takiej funkcji. Nie oznacza to, że u Ciebie też nie, ale ciężko mi to powiedzieć. Najlepiej zrobisz przeglądając opis BIOSu w instrukcji twojej płyty głównej. Tam może coś znajdziesz; ale powtórzę, nie wiem czy w ogóle taka funkcja może istnieć. Ale z drugiej strony u mojej siostry też komp się wieszał przy rzeczach wymagających dźwięku, ale to wyjęcie jednej kości RAMu(dwie nie chciały współpracować) pomogło. Może tego spróbuj?

@Hanndo90
Hmm, nie wydaje mi się żeby ten problem dotyczył wszystkich laptopów. ;d A próbowałeś różnych płytek czy jednej, tej samej? Zakładam że jednak różnych, więc chyba nie jestem w stanie pomóc. Może napisz do pomocy technicznej, pójdź do serwisu, jeśli masz możliwość wypróbuj inny napęd.

Raczuene1 14-09-2008 13:10

Problem

Cze,od jakiegos czasu gdy gram w Cs'a lub Tibie to wylacza mi sie komputer co moge z tym zrobic albo jaka sie przyczyna

Marcin24 14-09-2008 18:36

Mam pytanie trochę mniej związane z problemami. Dałoby się ustawić w XP Home aby konto było ukryte, tak jak konto Administratora w XP Pro? Tzn. nie byłoby widoczne w oknie logowania, a żeby się na nie zalogować trzeba by było użyć CtrlAltDel i tam wejść? Da się coś takiego?

Ascaron 17-09-2008 13:32

Mam problem z monitorem, albo komputerem.Od pewnego czasu czasem jak kliknę jakiś link,zdjęcie czy coś takiego to monitor jakby się wyłącza na sekundę, ale lampka ciągle jest zielona,Od czasu do czasu też to jakiś kwadracik wystąpi na chwilę to jakaś kreska itp.Raz z kursora jakiś kwadracik się zrobił.Problem dość błachy, ale trochę irytuje.Jakby to się przydało to mam monitor LCD.

Dark Sven 19-09-2008 15:52

Widzę, że więcej tu pytań, niż odpowiedzi, no ale...

Otóż od dwóch dni nie mogę uruchomić jednej witryny. Wszystkie inne mi działają, tylko nie www.footstar.org.
Nic nie instalowałem, nic nie wywalałem. Nie działa na zadnej dostępnej mi przeglądarce - FrajerFox, Opera i... IE. Standardowe 'Nie można odnaleźć serwera'.

Oczywiście wszystkim innym działa.

Hleb!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:52.