Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Sey 15-09-2009 17:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2647835)
nikt nie mówił ze ja się skończę uczyć na zawodowce , tyle ze ja będę miał wykształcenie a w dodatku zawód a on tylko wykształcenie.

Jakie możesz mieć wykształcenie po zecie ? :D:D Smieszny jesteś tym twoim upieraniem się, że zeta jest lepsza od wszystkich innych szkół, będziesz takim nic nie znaczacym piekarzem, który ma 1,5 koła na miesiąc, w dodatku nie zostawisz żadnego śladu po sobie na tym świecie, ewentualnie będą mówić, "o, umarł ten z piekarni na rogu" ;)
Po studiach już jesteś wykształcony i jako tako ludzie cię szanują, bo już przez etap nauki przeszedłeś i to z dobrym wynikiem i wiesz, że osiągniesz w życiu wiele i świat stoi przed tobą otworem ;)

Hovvner 15-09-2009 17:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2647894)
patrz jaki system. W tej samej szkole jest liceum zaoczne po zawodowe.

Kończę 3 klasę , pracuje a w weekendy co 2 tygodnie przez 2 lata robię se liceum. i mam parę opcji :
jak dobrze pójdzie :
a)iść do wojska (jakby wzięli to dobo)
b) kończyć zaoczne studia które tez są na mojej ulicy ( u nas chyba z 6 szkol a ulica mała ;D )

a jak źle pójdzie to pracuje dalej tyle ze mam średnie.

dodatkowy + ze ja w wieku 18 lat będę mógł sam się utrzymywać ( matka powiedziała ze jak znajdę prace to ona wyjeżdża i mi mieszkanie zostawia) , wiec nie będę zależny od starych do xx lat.

Kiepskie perspektywy kolego ;/

Necromantor 15-09-2009 17:53

Ja jestem teraz w 1 LO, po LO mam zamiar iść konczyc licencjat i do roboty, możliwe ,że pozniej bede się dokształcał ale to się zobaczy, myślę ,że to jest dość rozsądna opcja. :)

Gonzo 15-09-2009 18:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Necromantor (Post 2647984)
Ja jestem teraz w 1 LO, po LO mam zamiar iść konczyc licencjat i do roboty, możliwe ,że pozniej bede się dokształcał ale to się zobaczy, myślę ,że to jest dość rozsądna opcja. :)

Z wiekiem coraz dalej do wykształcenia, pamiętaj.

Albertus 15-09-2009 18:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2647956)
Jakie możesz mieć wykształcenie po zecie ? :D:D Smieszny jesteś tym twoim upieraniem się, że zeta jest lepsza od wszystkich innych szkół, będziesz takim nic nie znaczacym piekarzem, który ma 1,5 koła na miesiąc, w dodatku nie zostawisz żadnego śladu po sobie na tym świecie, ewentualnie będą mówić, "o, umarł ten z piekarni na rogu" ;)
Po studiach już jesteś wykształcony i jako tako ludzie cię szanują, bo już przez etap nauki przeszedłeś i to z dobrym wynikiem i wiesz, że osiągniesz w życiu wiele i świat stoi przed tobą otworem ;)

czytajcie ze zrozumieniem...

Po zawodowce pójdę się uczyć dalej i wtedy będę miał i WYKSZTAŁCENIE i ZAWÓD. Bo po zawodowce mam tylko zawód.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AnonimowyPowrot (Post 2647901)
Szkoda, w wieku 18 lat nie będziesz mógł pisać już na tym forum, bo nie zarobisz na internet :< Marnie widzę to zostawienie ci domu, oj bardzo marnie.

tu akurat Cie zmartwię , ja se sam poradzę , umiem za naprawdę małe pieniądze przeżyć. A w pracy jak dostane 1,2-1,7 (piekarz) to naprawdę Mi samemu spokojnie STARCZY i jeszcze zostanę na rzeczy typu internet itp. Ciężej by było jakbym miał rodzinę , ale narazie nie planuje.

Litawor 15-09-2009 18:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2647956)

No wybacz, ale to akurat jest idiotyczne spojrzenie. Wykształcenie (oficjalne) nic nie mówi o człowieku. Natomiast taki piekarz jest znacznie potrzebniejszy i wykonuje pożyteczniejszą pracę niż nie jeden pan (lub pani) magister.

I wcale po studiach nie wiesz, że coś osiągniesz. Przy odrobinie szczęścia Twój niewykształcony (hipotetyczny) kolega może skończyć znacznie lepiej niż Ty po jakichś tam studiach. A świat stoi przed Tobą otworem tylko w podstawówce, potem systematycznie drogi się zamykają. Po studiach większość z nich jest już zamknięta.

Premm 15-09-2009 18:40

Widać, że każdy ma inne zdanie;)

Są 2 możliwe wybory:

a)Wiara, że kiedyś w życiu dobrniesz do czegoś ciekawego, czegoś co cię zainspiruje, co cię pchnie do działania i osiągniesz swój wymarzony "cel".

bądź

b)Kasa i znajomości.-.-

Niestety jedno z drugim sie cholernie pokrywa oczywiście odnośnie pracy, zaś ściśle rzecz biorąc to nie maja nic do siebie.

Takie są realia, mógłbyś się urodzić bogaczem, dać kasę w łapę i mieć pewną pracę od np: tatusia, a tak to bez kasy trzeba sobie samemu drążyć "koryto z więzienia" poprzez naukę by kiedyś "wyjść";)

Tu sądzę, że większość się ze mną zgodzi:)

Albertus 15-09-2009 18:52

no mniej więcej , ale nauka nie daje 100 % sukcesu , bo liczy się głownie głowa na karku.
dyplomy itp. to dodatek który jest średnio ważny , ale zawsze lepiej mieć jakiś zawód/maturę/studia niż nie mieć nic.

hoomik 15-09-2009 18:58

Cytuj:

dyplomy itp. to dodatek który jest średnio ważny
zaraz, zaraz, wytlumacz mi how come, bo ja caly czas myslalem, ze to wlasnie papierek jest najczestszym podstawowym kryterium przy naborach do jakiejkolwiek roboty.

Premm 15-09-2009 18:59

no tutaj to trochę przegiąłeś:D

Dyplomy są właśnie najważniejsze, dyplom to też świadectwo ukończenia szkoły.

Matura, zawód oczywiście ważne są, w szczególności matura bo to "szczebel" do przyszłości, ale z tym dyplomem to już ostro pojechałeś:D

Hovvner 15-09-2009 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2647994)
I wcale po studiach nie wiesz, że coś osiągniesz. Przy odrobinie szczęścia Twój niewykształcony (hipotetyczny) kolega może skończyć znacznie lepiej niż Ty po jakichś tam studiach. A świat stoi przed Tobą otworem tylko w podstawówce, potem systematycznie drogi się zamykają. Po studiach większość z nich jest już zamknięta.

Ale po co aż taki pesymizm? ;)

Świat zawsze stoi przed Tobą otworem, tylko że nie jesteś w stanie w to uwierzyć :)

Albertus 15-09-2009 20:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Premm (Post 2648024)
no tutaj to trochę przegiąłeś:D

Dyplomy są właśnie najważniejsze, dyplom to też świadectwo ukończenia szkoły.

Matura, zawód oczywiście ważne są, w szczególności matura bo to "szczebel" do przyszłości, ale z tym dyplomem to już ostro pojechałeś:D

przy dostaniu się do pracy liczą się przede wszystkim znajomości , przy zakładaniu własnego biznesy liczy się głowa na karku. Dyplomy (ogólnie mowie) są ważne owszem , ale nie najważniejsze.

CytrynowySorbet 15-09-2009 20:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2648077)
przy dostaniu się do pracy liczą się przede wszystkim znajomości , przy zakładaniu własnego biznesy liczy się głowa na karku. Dyplomy (ogólnie mowie) są ważne owszem , ale nie najważniejsze.

1. Wyjdźże już z tego świata znajomości i łapówek, za bardzo generalizujesz na podstawie swojej zepsutej okolicy.
2. Wcześniej nic nie pisałeś o własnym biznesie. A jeśli dla mnie spełnieniem będzie bycie księgowym? Tylko, że na CV nie ma pytań o głowę na karku, tylko o wykształcenie i doświadczenie. Nie bez powodu.

Rybzor 15-09-2009 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2648090)
1. Wyjdźże już z tego świata znajomości i łapówek, za bardzo generalizujesz na podstawie swojej zepsutej okolicy.
2. Wcześniej nic nie pisałeś o własnym biznesie. A jeśli dla mnie spełnieniem będzie bycie księgowym? Tylko, że na CV nie ma pytań o głowę na karku, tylko o wykształcenie i doświadczenie. Nie bez powodu.

Nie no, nie rozumiesz? Nie ważne co powiesz, ile napiszesz argumentów, ile tysięcy postów, jakich pięknych słów użyjesz, o ile będziesz bliższy racji, no i końcem końców, jak fajny jesteś... i tak zawsze będziesz gorszy od Albertusa (w jego oczach). I tak zawsze znajdzie on jakieś inne wyjaśnienie, które pokrywa się z tematem w 1%, które jest z innego świata, świata kradzieży, morderstw i gwałtów.

Brrrrr....

Tibijczyk222 15-09-2009 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2648077)

Totalnie cię nie rozumiem człowieku. Rzucasz w słabszych kasztanami , i chcesz dawać łapówki by zostać piekarzem?

Hovvner 15-09-2009 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2648093)
Nie no, nie rozumiesz? Nie ważne co powiesz, ile napiszesz argumentów, ile tysięcy postów, jakich pięknych słów użyjesz, o ile będziesz bliższy racji, no i końcem końców, jak fajny jesteś... i tak zawsze będziesz gorszy od Albertusa (w jego oczach). I tak zawsze znajdzie on jakieś inne wyjaśnienie, które pokrywa się z tematem w 1%, które jest z innego świata, świata kradzieży, morderstw i gwałtów.

Brrrrr....

This is internet maaaan :D

Sey 15-09-2009 20:24

Za dużo dzieciak sie nagrał w GTA i teraz wychodzi jego fałszywa wizja świata zepsutego do szpiku kości ;). On wszystko wie najlepiej, dla niego nie ważne są dyplomy, zaświadczenia, nauka i kształcenia. TRZEBA CHODZIC DO LASU I RZUCAĆ W MŁODSZYCH KASZTANAMI !!!!

Necromantor 15-09-2009 20:25

Nic, qpa, usuncie

Luka$ek 15-09-2009 20:26

Bez kitu,Albertus ty masz tak gorzej zdezelowany umysł niż stary trabant silnik.

xoz 15-09-2009 20:37

i on ma dopiero 16 lat, co to bedzie jak dorosnie?
bez swatu nie podejdziesz

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:44.