![]() |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jesli tobie szkola z samymi chlopakami nie przeszkadza to fajnie, ale jak wspomnialem, znam wielu ludzi z technikow i im to zdecydowanie przeszkadza. Ja wybralem szkole ze wzgledu na fajne towarzystwo na poziomie, i tak niczego mnie tam nie nauczyli, bo len ze mnie i olewam szkole, ale wynikow z matury probnej nie mam sie co wstydzic |
Ale, gdy ktos chce isc do pracy po szkole sredniej nie wybiera liceum, bo to sie mija z celem. Chyba o to mu chodzilo? Co z tego, ze jestes nawet w najlepsym lo w Polsce, jak pracy bo nim dobrej nie znajdziesz, a nie kazdemu chce sie studiowac, wiec wybiera technikum.
|
Cytuj:
|
Ja z kolei mam taką samą sytuację jak MatiCFC. Technikum budowlane i ten sam profil. Z moją ilością punktów mogłem się dostać do dobrego liceum, a wolałem technikum mimo, że wiele osób takich jak 'wy' w większości mi odradzało. Bo właśnie taki tok myślenia jest błędny. Po technikum planuję iść na studia.
I proste porównanie. Po LO mam maturę. Fajnie. Po technikum mam maturę + egzamin zawodowy, który po pierwsze ułatwia mi znalezienie pracy, jeżeli na studia bym się nie dostał/lub też inna sytuacja nieokreślona, a do tego zapewnia łatwiejsze znalezienie pracy po studiach. Jakby nie patrzeć, pracodawca woli tego człowieka, który na biurko rzuci mu więcej papierów + ma doświadczenie w zawodzie. Oczywiście nie neguję moją wypowiedzią liceów, gdyż są one bardzo potrzebne. Ktoś powie, że po technikum ciężko napisać maturę. Prawda. Ba, większość społeczności z techników wcale do takowej matury nie przystępuje. Jest to wolny wybór. Wystarczy tylko mieć odrobinę chęci i samozaparcia. |
Cytuj:
Jest w tym racji nie mało- widze jaką trudność w znalezieniu jakiejkolwiek pracy ma mój brat, po LO. Co do trudności matury, spokojnie, poziom w moim technikum niski nie jest- każdy z poprzednich roków kto podchodził do matury zdawał. Tak samo egzamin zawodowy- każdy kto podchodził zdawał. |
Cytuj:
Cytuj:
Po za tym do szkoły się nie chodzi tylko po to, żeby mieć dobrą prace. Jak już tak narzekacie na tą szkołę, to kto wam karze do niej chodzić? |
haj, offtop, jes, bej.
@topic sylwestra spedzilem na osiemnastce kolezanki. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:14. |