Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evil Maul
(Post 2428522)
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/BCCEFA718901B844C125753F00318B23/$file/0250-04A.NK.doc
dno dna...
|
Najzabawniejsze, że wpisali tam nawet takie śmieszne roślinki jak Calea Zacatechichi, które na większość osób w ogóle nie działają, a jak już działają, to mają efekty zakrawające o placebo.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo
(Post 2428699)
Tylko ciągle nie rozumiesz, z czym się łączy wzrost ciśnienia po amfetaminie - do zapaści może dojść PODCZAS nagłego spadku ciśnienia (które występuje po większości narkotyków) gdy efekty narkotyku ustąpią, i tak, to się zdarza
|
Może masz rację, nie będę się spierał.
Cytuj:
(zdecydowanie częściej niż zawał mięśnia sercowego, na który składa się o wiele więcej czynników).
|
Tutaj to już zdecydowanie nie masz racji.
Cytuj:
Przeczytałem jakiegoś posta, że chcesz iść na medycynę - dowiesz się, co i jak.
|
Na medycynę nie, właśnie dlatego, że chcę się o lekach i farmakologii czegoś nauczyć. Na farmację.
Cytuj:
A o impulsach nerwowych przenoszonych przez neuroprzekaźniki słyszałeś (między innymi przenoszone przez impuls elektryczny)?
|
Postaraj się chociaż pisać logicznie, nawet jeśli nieprawdę, bo czasem ciężko się domyślić, o co ci chodzi. Impuls nerwowy to jest po prostu sygnał przenoszony drogą nerwową, m.in. przez neuroprzekaźniki. Ale ty napisałeś: "Po zażyciu LSD impulsy pomiędzy błonami stają się silniejsze". Pomiędzy błonami nie ma impulsów, które mogłyby być silniejsze czy słabsze - jest neuroprzekaźnik, który albo impuls przeniesie, jeśli wystąpi w odpowiednim stężeniu (czyli spowoduje powstanie fali depolaryzacyjnej w następnym neuronie), albo nie. Albo ty masz problem z językiem, albo z wiedzą, ale stawiałbym, że z jednym i z drugim.
Cytuj:
Ale proszę bardzo, napisz im jeszcze, że impulsów elektrycznych tam nie ma.
|
Nie jestem pewien, co za "tam" masz na myśli, ale jeśli samą synapsę chemiczną, to owszem, nie ma.
No i co z tego? Opinie środowiska medycznego na temat tego, co jest moralne, a co nie, mało mnie obchodzą.
Cytuj:
To było odnośnie tego, co napisał Exodus (że lekarz może zapomnieć, a jak coś to sobie przypomni).
|
Wiem.
Cytuj:
Z całym szacunkiem, ale cieszę się, że są na tym świecie ludzie mający inne priorytety niż Ty.
|
Naucz się czytać - nie napisałem nigdzie, że to są moje priorytety.
Cytuj:
Specjalnie dla Ciebie googlowałem, i na wikipedii znalazłem.
|
To, co tam znalazłeś, bazuje na
domyśle na temat tego, jak działa LSD. Skoro sam mechanizm nie został w żaden sposób potwierdzony, to trudno, żeby potwierdzono jakieś jego skutki. Rada na przyszłość - nie wierz zbytnio polskiej Wikipedii, bo jeśli jeszcze nie zauważyłeś, każdy może ją edytować. Również ty czy ja (i ja to nieraz robię, czy to cię już ostatecznie przekonało? :p). Z angielską wersją jest lepiej - tam do informacji są przypisy ze źródłami w większości artykułów. Mimo to miło mi, że specjalnie dla mnie zdobyłeś się na sprawdzenie podawanych przez siebie informacji.