Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Narkotyki... Chcesz zapalic, wrzucic groszka? WEJDZ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198124)

Andrew 12-08-2009 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2622609)
Psychologiem nie jestem, ale imo to właśnie nielegalne dragi są zachętą. Zakazany owoc najbardziej kusi. Bo co to za pokusa i wyczyn iść do sklepu i kupić sobie czekoladę? To byłby wyczyn - zdobyć czekoladę - gdyby czekolada nie była dostępna w sklepach i była nielegalna. Jak ktoś chce, to i tak kupi. Piwo, papierosy, marihuanę. Jeśli nie dla zaszpanowania lub własnej zachcianki to dla ryzyka.

Mi chodzi o dzieci i zakazanym owocem również jesz legalna od iluś lat używka. Uwierz mi na słowo, że lepiej widać rzeczy które są powszechnie akceptowane. Zgadnij czy dziecko wybierze zakazany owoc, który może sobie od razu załatwić i wszyscy mówią jakie to fajne, czy taki o którego źródle pochodzenia nic nie wie, ani nigdy o nim nie słyszał.
Cytuj:

Chyba pora wyjść z kartonu, jeśli ktoś chce ci coś zrobić to na pewno załatwi sobie broń i nie będzie miał z tym problemu.
No tak, ale powiedz mi ile razy napadli Cibie, kogoś ze znajomych, czy słyszałeś o jakimś rozboju, a ile osób miało z nich broń palną. Podobnie jak z narkotykami, jeżeli jest to nielegalne to nawet posiadając to nikt nie chodzi z tym na wierzchu.
Cytuj:

A gdy brat ma 20 lat i posiada (choć niekoniecznie może) to czy młodsze rodzeństwo nie będzie chciało spróbować?

Przecież nie można zakazać wszystkiego. Gdzie tu rozwój, skoro wszystko egzekwujemy zakazami i nakazami?
Po to, żeby zachować normy społeczne, jeżeli ktoś chciałby zjeść kota to by go sobie zjadł, ale gdyby się o tym inni dowiedzieli to byłaby afera, bo nie wypada zjadać kotów, nie jest to straszliwa zbrodnia, ale się tego na porządku dziennym nie robi, czy też mamy dziecku dać do wyboru czy ma zjeść kurczaka, czy kiciusia.

CytrynowySorbet 12-08-2009 21:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2622645)
nie jest to straszliwa zbrodnia

Ogromny offtopic, wiem, ale jako że kocham koty, muszę powiedzieć: to JEST straszliwa zbrodnia. Bezduszny ty >;

Snagoth 14-08-2009 15:09

Andrew, ostatni raz: PRZECZYTAJ NA BOGA CALY TEMAT ALBO WON!
grzecznie nie dziala to moze niegrzecznie zadziala...

Litawor Ci juz probowal wytlumaczyc ale ciezko u Ciebie z rozumieniem:
to czy ktos pije, pali, zazywa itd to kazdego INDYWIDUALNA sprawa i ma prawo do decydowania o tym i nikt nie powinien moc mu zakazywac robienia z wlasnym cialem czego chce. To jest lamanie najbardziej podstawowych ludzkich praw, zaden polityk czy inny debil nie ma prawa decydowac o innym czlowieku, bo nie jest tym czlowiekiem a usprawiedliwianie tego dobrem spolecznym jest idiotyczne w przypadku gdy dane prawo nie odnioslo skutkow w zadnym z panstw w ktorym zostalo zastosowane.

tak w ogole to widzeze jestes jasnowidzem bo wiesz co bylobypo depenalizacji. Ja domyslam sie co by bylo na podstawie doswiadczen innych panstw, a ty na czym opierasz swoja wiedze, na ktorym palcu reki?

jeszcze jedno bo wiecej komentowac mi sie nie chce bo nie warto i tak nie zrozumiesz

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew
No właśnie jest nie legalne i chwała temu. Gdyby było legalne to, jest zachęta dla dzieci: Ćpajcie dzieci, bo nikt wam nie zabroni, a dużo mi do tej 18 nie brakuje i policjant przymknie oko, dam potrzymać pełnoletniemu koledze to nie będzie sprawy. Teraz przynajmniej jest: ćpaj jak chcesz, ale możesz dostać po łapach.

A nie rozumiesz tego ze teraz jak ktos chce to i tak sobie ogarnie i nie bedzie przypalu? Ilu ludzi pali codziennie i jakos przypalu nie maja, bo kazdy kto sobie ogarnia mj wie ze jest przypal i trzeba sie chowac(ludzie przewaznie lapani sa przypadkowo) ale to KOMPLETNIE nie zmienia tego czy ktos chce zajarac czy nie.... nie chce to nie bedzie palil nawet jesli bedzie legalne bo teksty o narkotykach wpajane w mlodosci beda caly czas dzialac... skad teraz osoby ktore nie chca zajarac, wciagnac czy cos? Boja sie ze sie uzaleznia czy cos i ok.. nie chca to nie, nikt im na sile dawac nie bedzie i legalnosc (a mowilismy caly czas o depenalizacji) tego nie zmienilaby w zaden sposob, bo to nie legalnosc wyznacza jak bardzo szkodliwajest dana substancja. Depenalizacja zmienilaby to ze ludzie ktorzy po prostu chca zapalic nie byliby traktowani jak przestepcy i nie rujnowano by im przyszlosci przez odrobine przyjemnosci NIKOMU NIE SZKODZACEJ (a jesli szkodzacej danej osobie to na wlasne zyczenie).

Jak tego nie kminisz to ja nie wiem... moze powrot do podstawowki i nauka czytania ze zrozumieniem pomoze, albo odstaw ten koks, on ryje banie.

Andrew 14-08-2009 15:27

No to jak ktoś bardzo chce palić i to robi to na cholerę zmieniać prawo?
A narkotyki i alkohol jest to sprawa indywidualna tylko do czasu, aż nie zaszkodzi innym. Jak w przypadku alkoholu do czasu jak ojciec po pijaku nie zacznie tłuc dziecka czy żonę, a w przypadku narkotyków sprawa jest dość delikatna, bo nie tylko zło można robić pod wpływem, ale złem jest namawianie innych. Dziecko przeczyta sobie czyjś post, że MJ nie jest niebezpieczne, że nie robi dziur w bani, poza tym jak ktoś pisze, że MJ nie wpływa negatywnie na prowadzenie samochodu to już ma rację i ten dzieciak to przeczyta i da sobie w żyłę, i oczywiście nie jest to problem tych co są za ćpaniem tylko indywidualna sprawa.

Jak ktoś napisze coś przeciwko narkotykom to jest heretykiem i najlepiej spalić go na stosie, albo nabić do lufy i dopiero spalić, a może podać sobie go dożylnio?

PS
Boga nie ma :) ale Ty i tak pójdziesz do piekła.

Wielkimanitu 14-08-2009 16:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2624013)

Żeby nie wsadzano niewinnych ludzi do więzień?

CytrynowySorbet 14-08-2009 16:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2624037)
Żeby nie wsadzano niewinnych ludzi do więzień?

Raczej winnych, bo bądź co bądź, prawo to prawo. A to, że głupie to już całkiem inna bajka, co nie zmienia faktu, że osoba zażywająca narkotyki (mówimy o sytuacji jaka ma miejsce teraz w Polsce) łamie prawo (tak, wiem, bzdurne prawo).

@down: Dlatego napisałem: bzdurne prawo.

Voon 14-08-2009 19:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2624047)
Raczej winnych, bo bądź co bądź, prawo to prawo. A to, że głupie to już całkiem inna bajka, co nie zmienia faktu, że osoba zażywająca narkotyki (mówimy o sytuacji jaka ma miejsce teraz w Polsce) łamie prawo (tak, wiem, bzdurne prawo).

Tylko, że posiadanie/zażywanie 'narkotyków' jest przestępstwem bo... jest przestępstwem? Może inaczej: bo ktoś tak ustanowił?

sphinx123 14-08-2009 19:37

Cytuj:

A narkotyki i alkohol jest to sprawa indywidualna tylko do czasu, aż nie zaszkodzi innym. Jak w przypadku alkoholu do czasu jak ojciec po pijaku nie zacznie tłuc dziecka czy żonę, a w przypadku narkotyków sprawa jest dość delikatna, bo nie tylko zło można robić pod wpływem, ale złem jest namawianie innych. Dziecko przeczyta sobie czyjś post, że MJ nie jest niebezpieczne, że nie robi dziur w bani, poza tym jak ktoś pisze, że MJ nie wpływa negatywnie na prowadzenie samochodu to już ma rację i ten dzieciak to przeczyta i da sobie w żyłę, i oczywiście nie jest to problem tych co są za ćpaniem tylko indywidualna sprawa.

Dlatego karane powinny być przestępstwa dokonane po zażyciu narkotyków, nie samo posiadanie ich czy bycie pod ich wpływem.

Snagoth 15-08-2009 21:34

Cytuj:

Nie ocalisz swiata bedac przeciwko rozmowie o narkotykach na jednym forum. Tutaj przynajmniej pisze sie prawde wiec jesli dzieciaki z Tibii przeczytaja ten temat to dowiedza sie jaka jest prawda, a to w jaki sposob ta wiedze zanalizują i wykorzystaja to juz nie jest zalezne od nas, a jesli temu chcialbys zapobiec musialbys zablokowac ten temat... stety nie masz takiej mozliwosci :) I skoro chcesz tak walczyc o przyszlosc dzieciakow to idz zwalczaj cale strony na ktorych sa pisane glupoty o narkotykach czy innych uzywkach zamiast psuc nam tutaj krew.

a co do poczatku twojej wypowiedzi... to zlem jest takze namawianie do alkoholu czy papierosow... takim samym zlem jak namawianie do prostytucji czy narkotykow... szukasz na sile argumentow ktorych ci brak juz od dawna:baby:

Andrew 16-08-2009 14:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2625122)
Nie ocalisz swiata bedac przeciwko rozmowie o narkotykach na jednym forum.

Skąd taka pewność.

Snagoth 16-08-2009 15:28

lol... tak mi mowi logika o.O

i przeczytaj reszte tego co napisalem zamiast odpowiadac wybiorczo tylko na to na co masz jakakolwiek odpowiedz

Shanhaevel 16-08-2009 16:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2625536)
Skąd taka pewność.

Hum, nie wiem... bo to oczywiste...?

Rafayen 16-08-2009 17:41

Zażywasz = Przegrywasz

zabiło mnie to = |

Alkohol to większe zło niż marihuana :P zgodzi się ze mna wieksza część użytkowników która sie wypowiadała na ten temat...

@Andrew
.. po co zmieniać prawo? jezu człowieku no pomyśl troszke..

Andrew 17-08-2009 18:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rafayen (Post 2625732)
Alkohol to większe zło niż marihuana :P zgodzi się ze mna wieksza część użytkowników która sie wypowiadała na ten temat...

A więc zawsze wybierajmy mniejsze zło. lepiej wciągać białe kreski niż dawać sobie w żyłę.
Lepiej zabić starą matkę niż młode dziecko.

Gierubesoen 17-08-2009 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2626734)
Lepiej zabić starą matkę niż młode dziecko.

A co ma MJ z alkoholem do zabijania matki czy dziecka? Słabe porównanie ;s

Litawor 17-08-2009 19:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2626734)
lepiej wciągać białe kreski niż dawać sobie w żyłę.

Niekoniecznie.

Emcess 17-08-2009 20:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2626830)
Niekoniecznie.

no wlasnie, jesli ktos dobrze wali w zyle (wszystko czyste itd.) to jest lepszy sposob niz wciaganie kresek z potluczonym szklem i innym scierwem ; )

Litawor 20-08-2009 19:53

http://wyborcza.pl/1,75248,6945097,T...lic_trawe.html

Bardzo pozytywna wiadomość i podziwiam go za odwagę.

sphinx123 20-08-2009 22:13

Inteligenty sposób na walkę z debilizmem "systemu" chłopak podjął. To jest prawdziwa walka o wolność osobistą, nie bieganie w koszulkach JP.

Andrew 22-08-2009 00:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2629566)
Inteligenty sposób na walkę z debilizmem "systemu" chłopak podjął. To jest prawdziwa walka o wolność osobistą, nie bieganie w koszulkach JP.

Z tym muszę się zgodzić, jednak fakt jest taki, że popełnił przestępstwo.

Litawor 22-08-2009 01:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2630515)
Z tym muszę się zgodzić, jednak fakt jest taki, że popełnił przestępstwo.

I co z tego? Jeśli trybunał stanie po jego stronie, to okaże się, że to ustawodawcy złamali prawo (Konstytucję), uchwalając prawo, które on złamał. Prawo to sztuczny twór, który nie odzwierciedla jakichś uniwersalnych zasad moralnych, tylko ma pilnować porządku społecznego. Czasem prawo jest dobre, czasem złe. Ale komu ja to tłumaczę, przecież wszyscy oprócz ciebie to rozumieją, a ty i tak nie zrozumiesz (pewnie nawet nie wykażesz się najmniejszą chęcią zrozumienia)...

Andrew 22-08-2009 11:17

Z tego co wiem, złamał obecne prawo, żeby wzięli pod uwagę ten przypadek podczas zmiany tego prawa, żeby trybunał dał jakiś komentarz, ale kara chyba nie powinna go ominąć.

Litawor 22-08-2009 11:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2630716)
Z tego co wiem, złamał obecne prawo, żeby wzięli pod uwagę ten przypadek podczas zmiany tego prawa, żeby trybunał dał jakiś komentarz, ale kara chyba nie powinna go ominąć.

Jeśli trybunał uzna to prawo za niezgodne z Konstytucją, to kara go ominie.

__HAPPY_SVEN__ 23-08-2009 10:49

Uznawanie prawo za niezgodne z konstytucją, właściwie sama taka możliwość świadczy o tym jak system prawny jest porojony...

Powinniśmy zmienić ustrój z demokratycznego na monarchie przechodzącą. Każdy obywatel byłby królem przez jeden dzień. Ale to ma wady:

- Często by trzeba koronę dezynfekować :(

Ashlon 23-08-2009 11:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2631497)
Uznawanie prawo za niezgodne z konstytucją, właściwie sama taka możliwość świadczy o tym jak system prawny jest porojony...

A co jest w tym zlego? Nie bardzo rozumiem.

nemelza3 23-08-2009 15:13

powinni zakazac marihuany alkoholu i papierosow, ultrasy to spozywaja i potem bija ludzi -.-

__HAPPY_SVEN__ 23-08-2009 19:23

To za dużo jak na zakazywanie. Powinni zakazać ultrasów, piłki nożnej i w ogóle kibicowania czemukolwiek. Oprócz dopinogwania pań w kisielu :cup:

Wielkimanitu 24-08-2009 15:13

Cytuj:

W Meksyku zdecydowano, że posiadanie niewielkich ilości narkotyków - w tym marihuany, kokainy, amfetaminy, a nawet LSD i heroiny - nie będzie karane.
http://hyperreal.info/meksyk_nie_kar..._ci_narkotykow

Tak się walczy z narkotykami!!11111 X(X(X(

Litawor 26-08-2009 19:13

Dla Meksyku liberalizacja prawa to jedyna nadzieja. Przecież tam gangi narkotykowe rządzą krajem. Inna sprawa, że dopiero zmiana prawa na całym świecie pomoże w walce z nimi.

A tutaj taka mała ciekawostka o najgorszym narkotyku znanym ludzkości:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...__Bo_pala.html

Therus Mroczny 27-08-2009 14:12

Aj, zacząłem palić kilka miesięcy temu. Trzeba będzie zainwestować w e-papierosa :p

Albertus 27-08-2009 14:21

ja zapalilem marihuane chyba 3/4 razy w zyciu i mi sie to stanowczo nie podoba , nic w tym ciekawego 100 razy wole lezec pod lawka pijany niz chodzic i gnic z byle czego. prawdopodobnie nie zapale juz nic w zyciu , alkohol jest duzo lepszy. No ale to moje zdanie.

Andrew 27-08-2009 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2634951)
ja zapalilem marihuane chyba 3/4 razy w zyciu i mi sie to stanowczo nie podoba , nic w tym ciekawego 100 razy wole lezec pod lawka pijany niz chodzic i gnic z byle czego. prawdopodobnie nie zapale juz nic w zyciu , alkohol jest duzo lepszy. No ale to moje zdanie.

Stanowczo popieram, nie muszę palić, aby czuć się mężczyzną, choć jak byłbym gejem pewnie bym palił, ale nie jestem, więc nie muszę.

sphinx123 27-08-2009 22:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2635323)
Stanowczo popieram, nie muszę palić, aby czuć się mężczyzną, choć jak byłbym gejem pewnie bym palił, ale nie jestem, więc nie muszę.

Kryptogejem*

CytrynowySorbet 27-08-2009 22:54

Cytuj:

choć jak byłbym gejem pewnie bym palił, ale nie jestem, więc nie muszę.

A to niby co miało znaczyć?

Andrew 27-08-2009 22:58

To, że jako hetero nie potrzebuję takich używek :P

Gierubesoen 27-08-2009 23:00

Co ma orientacja seksualna do używek?

CytrynowySorbet 27-08-2009 23:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2635349)
To, że jako hetero nie potrzebuję takich używek :P

A ja jako homo potrzebuję? o.o

Shanhaevel 27-08-2009 23:06

Cytuj:

Ten tekst jest epicki. EPICKI.

Therus Mroczny 27-08-2009 23:21

Andrew, proszę. Nie pisz najarany na forum.

Litawor 27-08-2009 23:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Therus Mroczny (Post 2635365)
Andrew, proszę. Nie pisz najarany na forum.

Kryptogej, kryptoćpun... :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:26.