Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Narkotyki... Chcesz zapalic, wrzucic groszka? WEJDZ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198124)

Gonzo 21-01-2009 16:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2430610)
@Gonzo
Teraz to naprawdę bez żadnej złośliwości - jeśli zdajesz maturę z biologii, to musisz popracować nad precyzyjnym wyrażaniem myśli. Bo [egzaminatorzy] potrafią się przeczepić do niektórych wypowiedzi bez żadnego powodu, a jak jeszcze im jakiś powód dasz, to nie będą mieli dla Ciebie litości :p

Matura jest trochę inną sprawą niż rozmowa z Tobą... Bo rozmowa, bez złośliwości również, była bardzo trudna. :)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kasiek123321123 (Post 2430634)
@up
Ale jak ktos chodzi i sie podnieca tym ze pali to zupelnie zmienia postac rzeczy?
Myslisz ze malo takich osob co pala bo jego kumple tez jaraja?
jak tak to sorry.
Duza czesc ludzi robie tak tylko zeby sie jakos wtopic w te towarzystwo.

Każdy zaczyna palić dla szpanu, niektórzy z ciekawości.

Bardownik 22-01-2009 13:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2430680)
Matura jest trochę inną sprawą niż rozmowa z Tobą... Bo rozmowa, bez złośliwości również, była bardzo trudna. :)

Każdy zaczyna palić dla szpanu, niektórzy z ciekawości.

Niebezpieczne jest używanie słowa każdy ; ]

Tym bardziej, że sam znam wiele przykładów zdolnych powalić tą teorię w bardzo łatwy sposób. W tym przykład osobisty, o czym nie lubię wspominać.

Kasiek123321123 22-01-2009 13:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2431720)
Niebezpieczne jest używanie słowa każdy ; ]

Tym bardziej, że sam znam wiele przykładów zdolnych powalić tą teorię w bardzo łatwy sposób. W tym przykład osobisty, o czym nie lubię wspominać.

No tu sie zgadzam. Moze nie kazdy ale jednak wiekszosc. A to juz wyrabia opinie na ten temat :p

Bardownik 22-01-2009 13:31

Dzięki temu jak widzimy osobę z papierosem, to od razu go przekreślamy ; ]

Ze'To 22-01-2009 13:44

@ dzięki za info o Marihuanie ale jeszcze jedno pytanko :
Jak to można palić? słyszałem, że jakoś z butelki się robi kaczuche czy coś w tym stylu... wiecie coś o tym ?

Wielkimanitu 22-01-2009 14:10

@UP
Marihuana jest nielegalna, właśnie zgłaszam na policję podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Erhion 22-01-2009 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2431782)
@UP
Marihuana jest nielegalna, właśnie zgłaszam na policję podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Boże jacy tępi ludzie tu piszą.

Litawor 22-01-2009 14:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2431761)
@ dzięki za info o Marihuanie ale jeszcze jedno pytanko :
Jak to można palić? słyszałem, że jakoś z butelki się robi kaczuche czy coś w tym stylu... wiecie coś o tym ?

Przykro mi, ale takich informacji Ci już nie będę udzielał. Nie wiem nawet, co to jest kaczucha, ale chyba są prostsze sposoby.

Ze'To 22-01-2009 15:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2431782)
@UP

no dawaj zgłoś jeszcze kilka milionów ludzi + kilkanaście osób które tu pisało i zadeklarowało, że próbowało marihuanę! :P

Litawor 22-01-2009 15:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2431877)
zadeklarowało, że próbowało marihuanę!

O ile mi wiadomo, to samo branie marihuany czy innych narkotyków nie jest nielegalne. Nielegalne jest posiadanie (no i handel).

Argen 22-01-2009 15:42

Gratuluje dwóm osobom złapania się na taką prostacką pułapkę trolla 'Wielkimanitu'

Co do papierosów, to u mnie jest na odwrót, ci niepalący (w tym ja) są szyknaowani przez większość. No cóż.

Duch Niespokojny 22-01-2009 18:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2431880)
O ile mi wiadomo, to samo branie marihuany czy innych narkotyków nie jest nielegalne. Nielegalne jest posiadanie (no i handel).

Żeby brać trzeba najpierw posiadać ;)

Litawor 22-01-2009 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2432119)
Żeby brać trzeba najpierw posiadać ;)

Niekoniecznie, możesz na przykład pójść do kogoś, kto ma, on przystawi Ci fajkę do ust, podpali, a Ty tylko wciągniesz dym (albo zrobi Ci zastrzyk, zależnie od tego, co bierzesz). W każdym razie nawet twórcy prawa najwyraźniej uznali, że zakazywanie obywatelom samego "narkotyzowania się" (z braku lepszego słowa) byłoby już zbyt radykalnym posunięciem.

Gierubesoen 22-01-2009 19:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2432155)
Niekoniecznie, możesz na przykład pójść do kogoś, kto ma, on przystawi Ci fajkę do ust, podpali, a Ty tylko wciągniesz dym (albo zrobi Ci zastrzyk, zależnie od tego, co bierzesz). W każdym razie nawet twórcy prawa najwyraźniej uznali, że zakazywanie obywatelom samego "narkotyzowania się" (z braku lepszego słowa) byłoby już zbyt radykalnym posunięciem.

Ten pierwszy, wiadomo- zostanie oskarżony o posiadanie, udostępnianie itp. Przeczytałem ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii i nic nie znalazłem o karaniu za spożywanie, konsumpcję, aplikowanie (nie wiem jak jeszcze to można nazwać:D) narkotyków, jedynie była mowa o "stosowaniu" prekursorów narkotykowych... Ciekawe :P Chyba, że coś przeoczyłem, łatwo się zmotać w tych artykułach i paragrafach.

Kikuslav 22-01-2009 21:11

jest chyba tak jak pisze to Litawor. słyszałem też, że jest jeżeli ściągamy z internetu film w częściach, to nie jest to nie będziemy za to karani. ile w tym jest prawdy? sam nie wiem.

Thero 23-01-2009 07:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kikuslav (Post 2432440)
jest chyba tak jak pisze to Litawor. słyszałem też, że jest jeżeli ściągamy z internetu film w częściach, to nie jest to nie będziemy za to karani. ile w tym jest prawdy? sam nie wiem.

Ściągać na własny użytek można legalnie. Nie można udostępniać. Ściągając z torrentów/rapidshare 'udostępniasz'
Co do narkotyków to przepis powstał raczej, żeby nie oskarżać osoby, która spożyła narkotyk nieświadoma. (Np. GHB)

Litawor 23-01-2009 07:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 2432943)
Ściągać na własny użytek można legalnie. Nie można udostępniać.

To nieprawda. Nie wolno Ci posiadać nieoryginalnych kopii utworów, filmów itp. (chyba że masz też oryginały).

Thero 23-01-2009 10:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2432944)
To nieprawda. Nie wolno Ci posiadać nieoryginalnych kopii utworów, filmów itp. (chyba że masz też oryginały).

Nie mogę podać źródła, bo czytałem to dawno temu i nawet nie pamiętam dokładnie gdzie, ale jestem pewien, że było to źródło wiarygodne. Może coś się zmieniło w tej materii. A jak ma się sprawa z pożyczaniem?
Tj. pożyczę -> przegram sobie (na użytek własny) -> oddam.

Duch Niespokojny 23-01-2009 10:11

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...dyskusji+cz.+1
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...dyskusji+cz.+2
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...ci++odpowiedzi

Litawor 23-01-2009 10:26

A to przepraszam, najwyraźniej czytałem o programach komputerowych i (błędnie) to uogólniłem.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:03.