Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Litawor 15-07-2009 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2598281)
Zresztą, Cyganie to naród?

Tak.
Jak najbardziej.
Bez cienia wątpliwości.
(wiadomość była za krótka)

sphinx123 15-07-2009 11:50

Obwinianie za obecny stan Polski wszystkie mniejszości to żenada. Niestety najwięcej złego w naszym kraju robią sami Polacy, przykre, taki wspaniały naród z tak bogatą historią faili sam się okrada <3

Lasooch 15-07-2009 12:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2598401)
Tak.
Jak najbardziej.
Bez cienia wątpliwości.
(wiadomość była za krótka)

Cóż, zawsze myślałem, że to po prostu... grupa etniczna? Naród, jakkolwiek abstrakcyjny by nie był, kojarzy mi się z tożsamością narodową, wspólną tradycją i zajmowaną przestrzenią. A przestrzeni kilkudziesięcioosobowej grupy nie nazwałbym ojczyzną.

Litawor 15-07-2009 12:09

Żydzi też przez większość historii nie mieli ojczyzny. A tradycję i kulturę Cyganie jak najbadziej mają.

Gonzo 15-07-2009 12:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2598202)
nawet jak my bedziemy tolerancyjni , araby to wykorzystaja , nasza naiwnosc...

wiec tu nie mozna miec tolerancji

Nie można oceniać całej społeczności jedną miarą.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2598208)
cyganow tez nie lbuie , kiedys obok ich domu przechodzilem z kolega i jakis cygan drze ryja chodz tu , podszedlem a on mowi ze jego brat chce sie bic ze mna , brat gdzies w moim wieku moze mlodszy o rok. to ja dawaj go , jeb jeb jeb dostal pare razy zaczelem go kopac po ryju i wybieglo chyba z 3 cyganow z chaty , na szczescie byl ze mna kolega ktory przy wzroscie 175 cm warzy 90 kg , uderzyl jednego a reszta zwatpila. Mysleli ze beda kozaki a tu H.... hahahah ;D

Dobre historyjki, będę mojemu dziecku na dobranoc opowiadał.

"Wybiegło chyba 3 cyganów z chaty a byli taaaaaaacy wielcyyyy". ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2598214)
Oj, Albertusie, żebyś Ty wiedział, jaką plagą za granicą są Polacy!

Tiaaa... :)

Ulrikk 15-07-2009 13:17

Po co mialby klamac?

Vil 15-07-2009 13:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2598478)
Po co mialby klamac?

bo od czasu powstania internetu zawsze znajduje sie ktos czerpiacy (perwersyjna?) przyjemnosc z robienia z siebie debila na forach.

Argen 15-07-2009 14:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2598478)
Po co mialby klamac?

Dowartościować się jaki to ze mnie fajter nie jest?

Albertus 15-07-2009 14:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2598515)
Dowartościować się jaki to ze mnie fajter nie jest?

nie dowartościowuje się , nie bije się za dobrze i nie raz w pizdę dostałem , ale nie zawsze się przegrywa...

Rav 15-07-2009 16:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2598331)
Wiadomo, że nie o to chodzi. Chociaż ci rzeczywiście kradnący _powinni_ odpracować, na przykład w kopalni (i nie chodzi o Cyganów, tylko o wszystkich złodziei/przestępców).

Urban legend ; )

@ozahalski: bo oni wszyscy to żebracy/złodzieje/oszuści. To znaczy z tych, których spotkałem.

nie spotkalem jeszcze 'spoko' cygana, a u mnie na zadupiu jest tego, w sumie moge powiedziec ze prawie wszyscy to jakies brudasy, zlodzieje bez kultury jeszcze ten ich styl ubierania sie i zelowania wlosow... chodza takie i tylko kradna po marketach, ale nie w kieszen tylko widzialem jak wynosili 3 zgrzewki piwa przez wejscie na sklep bez maskowania sie ; d ochroniarze ofc udawaja ze nie widza ale to inna sprawa. tak wiec ogolnie nienawidze cyganow ale nie do konca uwazam sie za rasiste gdyz gdyby byli ogarnieci i potrafili sie zachowac nic bym do nich nie mial ; o

ps. jesli by ktos zapytal moja babke o jej stosunek do cyganow, tez jej wypowiedz nie roznilaby sie od mojej za duzo, kiedys pamietam jak opowiadala jak to cygany wbijali na wioske i kradli kury czy inne shity ; d

Lotress 15-07-2009 16:44

Co do cyganów, rok temu spędzałem wakacje we Włoszech. Ciotka zostawiła uchylone okno na noc i zgadnijcie co się stało. Kilku cyganów wpuściło gaz, weszli do środka, okradli dom z telefonów, kasy, ciuchów i jak gdyby nigdy nic sobie wyszli, podejrzewam że na następne łowy. Dlatego właśnie mam uprzedzenie co do cyganów.

Exodus 15-07-2009 17:29

to macie wala, ja w swoim miescie nie widzialem cygana od dobrych kilku lat*

*moglem nie zwrocic uwagi, ale to na jedno wychodzi

Xevez 15-07-2009 17:29

Widzę Albertus, że wróciłeś. Napisz mi konkretnie, tak jak obiecałeś, co takiego wyrządzają nam Arabowie?

Gierubesoen 15-07-2009 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2598695)
to macie wala, ja w swoim miescie nie widzialem cygana od dobrych kilku lat*

<zazdrości>

Murzyni, Azjaci, Biali, Indianie etc > cyganie

Mieszkałem do niedawna na osiedlu gdzie było sporo cygańskich rodzin- oni po prostu są niecywilizowani, niereformowalni i nieprzystosowani do życia wśród innych nacji, kultur.

@down
Nie raz budziły mnie krzyki w środku nocy, wyglądam przez okno i co widzę? "Hasmorekaro kurewko kandemur!!!"- pijany ciawar goni żonę z dzieckiem na rękach i napie**dala ją kapciami.
Często wsiadają w tramwaj i wysyłają najmłodszego cyganka żeby zbierał drobne do kubeczka... Już nie mówiąc o niedzielnych porankach, kiedy łażą po osiedlach i rzępolą na tych swoich akordeonach, co aby im ktoś 2 zł przez okno rzucił ;< Takich przykładów jest mnóstwo.

Exodus 15-07-2009 17:51

Widze, ze jestes z wrocka, ostatni rok wiekszosc czasu spedzalem we wrocku i tylko razy widzialem/przyciagneli moja uwage cyganow. Na rondzie Reagana stalo z 6-7 cyganek okolo 16-20 lat i kazda z akordeonem na plecach. Rozjebalo mnie to xD

Litawor 15-07-2009 18:08

Zauważcie, że większość tych żebraków (nie wiem, jak z tymi muzykantami, ale te kobiety z dziećmi na pewno) nie robi tego z własnej woli, tylko jest zmuszana do takiej pracy przez różne organizacje mafijne.

Lasooch 15-07-2009 18:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2598707)
Murzyni, Azjaci, Biali, Indianie etc > cyganie

Zastanawiam się, czy zaryzykować stwierdzenie 'trzoda chlewna > Cyganie'.

@Litawor: niech zgadnę... cygańskie organizacje mafijne?

Gierubesoen 15-07-2009 18:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2598720)
Zauważcie, że większość tych żebraków nie robi tego z własnej woli, tylko jest zmuszana do takiej pracy przez różne organizacje mafijne.

Wątpię, w kulturze cygańskiej zazwyczaj mężczyzna rządzi i dzieli, bardziej prawdopodobne jest, że ci żebracy to dzieci/żony/siostry wiecznie pijanego grubasa który tylko ich bije i ma wszystko gdzieś.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2598724)
Zastanawiam się, czy zaryzykować stwierdzenie 'trzoda chlewna > Cyganie'.

A to czemu?

Litawor 15-07-2009 18:17

@Lasooch
Owszem. Co nie zmienia faktu, że są ofiarami.

Rav 15-07-2009 18:24

pare miesiecy temu przekonalem sie wlasnie jak cygany wykorzystuja swoje mlode pokolenia do zarabiania. ;
siedzialem sobie w barze na zewnatrz pod parasolami kiedy przechodzil jakis 5latek(na oko) i zaczal prosic kolezanke o 'jalomuzne' doslownie rzucil sie jej do nog i zaczal calowac ; d kiedy nic nie otrzymal zaczal ja wyzywac(chyba) po 'cyganskiemu' i poszedl dalej sie prosic, a za nim te grube babo-cygany ubrane jak lumpy ktore patrzyly sie na nas jak na mordercow xd

Albertus 15-07-2009 18:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevez (Post 2598696)
Widzę Albertus, że wróciłeś. Napisz mi konkretnie, tak jak obiecałeś, co takiego wyrządzają nam Arabowie?

powiedzialem ze napisze jak z klubu wrócę , wlasnie wychodze bede kolo 22 moze wczesniej

Lasooch 15-07-2009 18:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2598729)
A to czemu?

Czemu się zastanawiam, czy czemu stwierdzenie? Pierwsze - bo mimo wszystko to jednak ludzie. Drugie - przyczyny są oczywiste.

MikeRoyal 15-07-2009 19:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez <Rahim> (Post 2598736)
pare miesiecy temu przekonalem sie wlasnie jak cygany wykorzystuja swoje mlode pokolenia do zarabiania. ;
siedzialem sobie w barze na zewnatrz pod parasolami kiedy przechodzil jakis 5latek(na oko) i zaczal prosic kolezanke o 'jalomuzne' doslownie rzucil sie jej do nog i zaczal calowac ; d kiedy nic nie otrzymal zaczal ja wyzywac(chyba) po 'cyganskiemu' i poszedl dalej sie prosic, a za nim te grube babo-cygany ubrane jak lumpy ktore patrzyly sie na nas jak na mordercow xd

Tak to jest, przyjechali do Polski, (chociaż tak jak w Rzymie to ich więcej chyba nigdzie nie widziałem), myślą, że tu znajdą źródło zarobku, no a jak nie znaleźli to żebrają, co przyjemnie nie jest jak sam wspomniałeś, biorą na litość, ale trzeba pomyśleć, że to co Ty masz w kieszeni to sam sobie wypracowałeś albo Twoi rodzice i olać. Smutne ale prawdziwe.

Gierubesoen 15-07-2009 19:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MikeRoyal (Post 2598774)
chociaż tak jak w Rzymie to ich więcej chyba nigdzie nie widziałem

Muszę Cię zmartwić, ale Romowie nie są z Rzymu.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2598763)
Czemu się zastanawiam, czy czemu stwierdzenie?

Czemu porównujesz ludzi jakby nie patrzeć bardziej ucywilizowanych i rozwiniętych od cyganów do 'trzody chlewnej'?

MikeRoyal 15-07-2009 19:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2598786)
Muszę Cię zmartwić, ale Romowie nie są z Rzymu.

Czemu porównujesz ludzi jakby nie patrzeć bardziej ucywilizowanych i rozwiniętych od cyganów do 'trzody chlewnej'?

A czy ja zasugerowałem, że Romowie są z Rzymu...
Powiedziałem tylko, że w Rzymie jest ich naprawdę dużo, są nachalni ale nieszkodliwi ;) przynajmniej tyle.

Jak już coś są pochodzenia indyjskiego.

Litawor 15-07-2009 19:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2598729)
Wątpię, w kulturze cygańskiej zazwyczaj mężczyzna rządzi i dzieli, bardziej prawdopodobne jest, że ci żebracy to dzieci/żony/siostry wiecznie pijanego grubasa który tylko ich bije i ma wszystko gdzieś.

Nie zauważyłem tego. Mylisz się. Poczytaj na ten temat.

Gierubesoen 15-07-2009 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MikeRoyal (Post 2598796)
A czy ja zasugerowałem, że Romowie są z Rzymu...

Źle zinterpretowałem, mój błąd :p

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2598801)
Nie zauważyłem tego. Mylisz się. Poczytaj na ten temat.

Może i się mylę, ale tego co widziałem na własne oczy nie zmieni żadna książka czy artykuł w internecie.

MikeRoyal 15-07-2009 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2598827)
Źle zinterpretowałem, mój błąd :p

Może i się mylę, ale tego co widziałem na własne oczy nie zmieni żadna książka czy artykuł w internecie.

No to jest fakt, ale nie raz się spotkałem też, że to właśnie ojciec pracuje, na rodzinę. Ale dziwi mnie fakt, że biedna rodzina i to nie tyczy się tylko Romów, pozwala sobie na dziecko, ba nawet nie jedno a kilka... Co nimi kieruje ?

Rav 15-07-2009 20:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MikeRoyal (Post 2598851)
No to jest fakt, ale nie raz się spotkałem też, że to właśnie ojciec pracuje, na rodzinę. Ale dziwi mnie fakt, że biedna rodzina i to nie tyczy się tylko Romów, pozwala sobie na dziecko, ba nawet nie jedno a kilka... Co nimi kieruje ?

brak kasy na prezerwatywy badz inne srodki

Thero 15-07-2009 20:36

Re.Up
Z tym się nie zgodzę, ale nie pomyślałem nawet o tym.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MikeRoyal (Post 2598851)

A co kieruje mieszkańcami Afryki, którzy umierają z głodu, a jednak robią dzieci? Cóż, to chyba instynkt.

MikeRoyal 15-07-2009 20:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez <Rahim> (Post 2598860)
brak kasy na prezerwatywy badz inne srodki

Heh może nie tak dosadnie, ale może myślą, że zasiłek dostaną ?

Gierubesoen 15-07-2009 20:40

Brak świadomości? Przekonanie, że antykoncepcja to 'zuo'?

Rav 15-07-2009 20:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MikeRoyal (Post 2598866)
Heh może nie tak dosadnie, ale może myślą, że zasiłek dostaną ?

przynajmniej becikowe; d, a moja ostatnia wypowiedz byla bardziej zartem

Shanhaevel 15-07-2009 20:44

@Thero
Tak na logikę... to chyba jedna z lepszych rozrywek tam w Sudanie czy innej Somalii...

Exodus 15-07-2009 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2598872)
@Thero
Tak na logikę... to chyba jedna z lepszych rozrywek tam w Sudanie czy innej Somalii...

w europie to tez 'jedna z lepszych rozrywek' ;p
Tam poprostu nikt nie mysli o antykoncepcji, ludzie raczej nie planuja ile chca miec dzieci, tylko maja tyle ile 'sie urodzi'.

@down
No tak masz racje, zapomnialem o tym.

zoliax 15-07-2009 21:18

W takich społecznościach dziecko to zapewnienie ciągłości rodziny oraz jedyne źródło utrzymania-każdy się kiedyś starzeje, ale tam nie ma emerytur. A przynajmniej nie wszędzie są.

MichalOlkuszanin 15-07-2009 21:55

Myśląc o płodzeniu dzieci przez mieszkańców głodującej części Afryki, zawsze zastanawiam się czy oni nie mają na tyle wyobraźni, by oszczędzić im cierpień. Chyba po tylu pokoleniach takiego , a nie innego stanu rzeczy nie mają większych nadziei na poprawę sytuacji. Może się mylę, ale dziwi mnie ich postawa.
Co do Romów, to nie chce im ubliżać, ale żerują na litości innych ludzi. Przynajmniej kilka razy spotkałem się z sytuacją, gdzie kobieta z dzieckiem w wózku prosi o pieniądze na pożywienie, a po chwili wynosi ze sklepu alkohol, lub papierosy. Nie są to jakieś zasłyszane opowiastki, ale obserwacje.

sphinx123 15-07-2009 22:40

Z cyganami najgorsze jest to, że nigdy nie spotkałem żadnego w porządku. Żebracy, wyżelowane kozaczki, "powruże z ręki plox", napie***lanie akordeonem w środkach komunikacji/na ulicy itp. xd Dlatego mam o nich zdanie jakie mam :P

Xevez 15-07-2009 22:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MichalOlkuszanin (Post 2598934)
Myśląc o płodzeniu dzieci przez mieszkańców głodującej części Afryki, zawsze zastanawiam się czy oni nie mają na tyle wyobraźni, by oszczędzić im cierpień. Chyba po tylu pokoleniach takiego , a nie innego stanu rzeczy nie mają większych nadziei na poprawę sytuacji. Może się mylę, ale dziwi mnie ich postawa.

czyli że mają się w ogóle nie rozmnażać, a w Afryce za 80 lat nie będzie mieszkał nikt?

CytrynowySorbet 15-07-2009 23:32

Taki offtop: sphinx, gdzie twój sup avek? :<

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:03.