Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Milan ognia 29-06-2009 22:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2582915)
Wierzący nie potrafią sobie wyobrazić, że wszechświat powstał sam z siebie, ale dlaczego potrafią sobie wyobrazić, że bóg powstał sam z siebie, a raczej że był od zawsze, nawet gdy tego zawsze jeszcze nie było( że co xd)?

@Edit
A może jesteśmy tylko dziełem jakiegoś maniaka komputerowego, zaprojektowanym w Spore? ;<

Nie 'wierzący' nie potrafią, tylko to jest trudne do wyobrażenia sobie dla większości. Tak samo, jak to, że kosmos nie jest nieskończony (co za nim jest?) oraz wcześniejsza teoria o nieskończoności kosmosu (ale jak to tak?).
Poza tym coraz więcej teologów zaczyna dopatrywać się w Biblii przenośni.

Bananowy_Korniszon 29-06-2009 22:13

Arka Sath Wielki: Pozwól że też odpowiem pytaniem...
Czemu jedyną religią jaką uznajesz jest katolicyzm i to ze względu na jego Pisma Święte w dodatku interpretowane dosłownie odrzucasz ideę jakiegokolwiek życia duchowego czy wyższego bytu?

Nari 29-06-2009 22:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki (Post 2582906)
1 Moje pytanie. Skoro Bóg jest wszechwiedzący, to wiedział, że Adam i Ewa skosztują owocu z tego drzewa. Tak więc czemu z góry skazał człowieka na wygnanie z Raju tworząc go takim, a nie innym?

Myślę, że to ma jakiś związek z tym, że biblijny raj został wymyślony przez Mojżesza jako przenośnię, która mówi: "nie mądruj się bo i tak zgrzeszysz".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2582915)
Wierzący nie potrafią sobie wyobrazić, że wszechświat powstał sam z siebie, ale dlaczego potrafią sobie wyobrazić, że bóg powstał sam z siebie, a raczej że był od zawsze, nawet gdy tego zawsze jeszcze nie było( że co xd)?

Sam fakt, że cos powstało samo z siebie przeczy prawom fizyki i oznacza, że albo to coś jest czymś lepszym- byt wyższy, albo stworzył je ktoś, kto może negowac prawa fizyki- byt wyższy.

Pjona 29-06-2009 22:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2582887)
Zapewne dlatego, że nie da się udowodnić naszymi metodami czy jest to falsyfikat, czy nie.Nikt nie chce rzucać niepopartych badaniami tez.

Za to istnienie Boga napewno nam przedstawisz popartymi badaniami drogi przyjacielu

Dragon-Fly 29-06-2009 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pjona (Post 2582947)
Za to istnienie Boga napewno nam przedstawisz popartymi badaniami drogi przyjacielu

Drogi Przyjacielu, nigdy nawet nie zamierzałem.

Bananowy_Korniszon 29-06-2009 22:39

Pjona: Gratuluję. Cytowanie pojedynczych zdań bez przeczytania kontekstu tylko po to, żeby się popisać, jakim to się jest kul ateistą.
Kocham to.

Milan ognia 29-06-2009 22:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pjona (Post 2582947)

Dlatego mówi się na to WIARA.

Bananowy_Korniszon 29-06-2009 22:54

@Milan ognia: Wiesz, ostatnio modny jest brak wiary w cokolwiek. I nie mówię tu o ateizmie, tylko o totalnym negowaniu wszelkich wartości. Ludzie, którzy tak robią są po prostu kul.

Milan ognia 29-06-2009 23:10

Nie no, są wartości. Pieniądz, nienawiść, zazdrość. Złote cielce XXI wieku.

Arka_Sath_Wielki 29-06-2009 23:18

Dlaczego akurat religią którą wyznaje jest katolicyzm? Rodzice mi to wpajali od małego, tylko dlatego, tak mi się wydaje. Gdybym teraz sam miał wybierać oczywiście wybrałbym tak samo.

Dobra, drugie pytanie :

Cytuj:

Czy jeśli ktoś z was ma sto owiec i jedną z nich zgubi, nie zostawi na pustyni dziewięćdziesięciu dziewięciu i nie pójdzie za zgubioną, aż ją znajdzie? (Łk 15, 1-10)
Dlaczego więc Bóg postąpił wbrew swoim naukom i wysłał Jezusa na śmierć, aby umarł za nas wszystkich?

Ashlon 29-06-2009 23:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2582828)
Ach ci wredni komuniści, którzy tak brutalnie prześladowali waszą religię i którzy sieli taki postrach. Zaprawdę, szkoda, że się skończyli. Ale może to i lepiej! Dzięki temu mamy wspaniałych liberałów którzy kierują się ideami jedynej_słusznej_religii! Och tak, teraz mamy prawdziwy raj.

Teraz przynajmniej mamy mozliwosc wyboru - ot, przykladowo ty mozesz wejsc na forum/wypowiedziec sie w debacie telewizyjnej czy gdziekolwiek indziej i powiedziec, ze nie wierzysz, bo nie. Nikt ci tego nie zabroni. W tym "doskonalym" komunizmie bylo zdecydowanie gorzej - po prostu nie dano ci mozliwosci wyboru przekonan. Teraz mozesz miec w dupie wszystkie religie i spotkasz sie (ewentualnie) z ostracyzmem spolecznym, a wtedy za uczeszczanie do kosciola mogles byc represjonowany.

Cytuj:

Skoro wszystko zostało rozplanowane, zaplanowane, to nie przyszło ci do głowy, że jesteś tylko częścią planu? I obojętnie co zrobisz będzie to zgodne z planem? Gdzie w takim razie jest wolna wola wg ciebie?
A moze zostal zalozony ogolny cel, ktory i tak zostanie zrealizowany? W takim wypadku wolnosc przejawia sie tym, ze jakies dzialanie musi byc po prostu podjete przez czlowieka - ale jesli tym czlowiekiem nie bedzie Voon, bedzie nim druga, trzecia, piata czy setna z kolei. Wolnosc zostanie zachowana, plan wykonany.
Podam przyklad, zeby nikt nie mogl miec watpliwosci - wg "planu" w pewnym okresie ktos wywola kolejna wojne swiatowa - a czy bedzie to osoba A, B, C, X - nie ma znaczenia.

Oczywiscie jest to moj jak najbardziej subiektywny poglad, a wiadomo - ile osob, tyle pogladow.

Pix888 29-06-2009 23:29

Jak ja się cieszę, że znam normalnych ateistów. Ba są jednymi z moich najlepszych kumpli. Gdybym znał takich jak Ci na forum to miałbym poważne problemy aby z taką osobą się napić.
Wierzę w Boga, uważam że około połowa wartości "katolickich" jest do przyjęcia.
Z niektórymi postulatami się nie zgadza. Bo nie do końca wiadomo co na ten temat sądziłby sam Bóg. Bo są one oparte na gdybaniach a w Biblii nie można za wiele na ten temat znaleźć. Wierzę w to, że Bóg wybacza wszystkim ludziom dobrym , nie zwracając uwagi na to czy wierzyli ale jacy byli.
To oczywiście moje zdanie. Ateisty nie nazwałbym głupkiem. Chociaż na forum jest jeden thru ateista, który nazywa tak wierzących.
Pozdrawiam go serdecznie środkowym palcem:*

Thornak 29-06-2009 23:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki (Post 2583008)
Dlaczego akurat religią którą wyznaje jest katolicyzm? Rodzice mi to wpajali od małego, tylko dlatego, tak mi się wydaje. Gdybym teraz sam miał wybierać oczywiście wybrałbym tak samo.

Dobra, drugie pytanie :

Dlaczego więc Bóg postąpił wbrew swoim naukom i wysłał Jezusa na śmierć, aby umarł za nas wszystkich?

Pytanie powinno brzmieć w jakim celu owce były na pustyni ? : D

W kwestii pytania ^ ^ ^ należy wyjść z założenia, że ludzki umysł nie jest w stanie pojąć zamierzeń Boga. Możliwe, że wiedział On jakie konsekwencje przyniesie śmierć Jezusa i chciał w ten sposób zjednoczyć ludzi. Jeżeli już zakładamy istnienie Boga, to można uznać, że wszelkie Jego działania mają sens, którego jeden człowiek nie jest wstanie pojąć, ponieważ ten plan realizuje się przez wiele pokoleń.
up@
tylko że wiara w Boga nie ma nic wspólnego z wartoścami katolickimi ponieważ wykreował je kościół, tylko po to by manipulować ludzmi. : d

Nari 29-06-2009 23:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki (Post 2583008)

Dobra, drugie pytanie :

Bo Jezus to ten sam Bóg, tylko w innej osobie i z inną osobowością? Pytanie brzmi raczej: dlaczego to Jezus a nie Bóg, lub Duch Święty został posłany na śmierc. A dlaczego? Nie wiem, najprostsza odpowiedź to "chciał i mógł, więc zrobił", zakładając, że istnieje. Proste najlepsze =).

Tharion 30-06-2009 00:02

Cytuj:

Jak ja się cieszę, że znam normalnych ateistów. Ba są jednymi z moich najlepszych kumpli. Gdybym znał takich jak Ci na forum to miałbym poważne problemy aby z taką osobą się napić
Oj, mam takie samo zdanie w drugą strone ;l

Dark Sven 30-06-2009 00:20

Czy argument 'wiara =/= kościół' nie jest głupi? No bo tak, wierzysz w Boga, ale krytykujesz Kościół za jego działania teraz, jak i kiedyś. No ale kto 'przeredagował' Biblię, przykazania i pojęcie wiary i Boga? No teoretycznie właśnie Kościół i jego dostojnicy.
Czyli jeżeli atakujesz Kościół, de facto atakujesz wiarę. Czy to ma sens i czy da się to w ogóle rozdzielić? Może to i ja się mylę i mam złe wyobrażenie na ten temat.

Nari 30-06-2009 00:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2583072)
Czy argument 'wiara =/= kościół' nie jest głupi? No bo tak, wierzysz w Boga, ale krytykujesz Kościół za jego działania teraz, jak i kiedyś. No ale kto 'przeredagował' Biblię, przykazania i pojęcie wiary i Boga? No teoretycznie właśnie Kościół i jego dostojnicy.
Czyli jeżeli atakujesz Kościół, de facto atakujesz wiarę. Czy to ma sens i czy da się to w ogóle rozdzielić? Może to i ja się mylę i mam złe wyobrażenie na ten temat.

Biblia może byc źródłem wiary, ale niekoniecznie jej podstawą. A krk przedstawia tylko jedną z możliwych dróg interpretacji Biblii, przynajmniej ja tak uważam.

Dark Sven 30-06-2009 00:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2583079)
Biblia może byc źródłem wiary, ale niekoniecznie jej podstawą. A krk przedstawia tylko jedną z możliwych dróg interpretacji Biblii, przynajmniej ja tak uważam.

Interpretacja interpretacją, ale czy możesz być pewien, że jest to cała Biblia?

Nari 30-06-2009 01:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2583081)
Interpretacja interpretacją, ale czy możesz być pewien, że jest to cała Biblia?

Zależy co uważasz za całą Biblię. Nie zdziwiłbym się, gdyby ta obecna wersja byłaby o wiele wygodniejsza, bardziej wiarygodna i przystępna od tej pierwszej nie okrojonej, nie przystosowanej z apokryfami w komplecie.

Ametystowec 30-06-2009 01:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2583053)
Bo Jezus to ten sam Bóg

BZDURA JAKICH MAŁO

Jeżeli Jezus i Bóg to te same osoby to dlaczego Jezus mówi, że miłuje bardziej swego ojca aniżeli "królestwa tego świata" gdy Szatan próbuje go namówić do pokłonu na jego (Szatana) cześć? Dlaczego mówi się, że Bóg wysłał Chrystusa na okup...? Powinno mówić się, że Bóg sam siebie wysłał. To jest jeden z wielu missclicków krk. Pomijając fakt, że gdy chrześcijaństwo stawało się legalne tylko i wyłącznie na niektórych warunkach - np. na bałwochwalstwie. Jak myślisz, dlaczego Bóg (o co tak wielu ma pretensje) wymordował tysiące ludzi za czasów Mojżesza? Dlatego, że poddali się bałwochwalstwu (złoty cielec).

btw

Cytuj:

Wyższość Ojca nad Synem oraz fakt, iż Ojciec jest zupełnie odrębną osobą, wyraźnie ukazują modlitwy Jezusa, na przykład ta przed jego egzekucją: „Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ten kielich [czyli haniebną śmierć] ode mnie. Jednakże nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje”
Jak to? Jezus kazał się modlić do siebie?

Cytuj:

Poza tym gdyby można było postawić znak równości między Jahwe i Jezusem, to jak jeden z nich mógłby wiedzieć o rzeczach, o których drugi nie wie? Weźmy pod uwagę choćby wypowiedź Jezusa na temat sądu nad światem: „O dniu owym lub godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn Człowieczy, tylko Ojciec” (Marka 13:32).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:05.