![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
Byś zobaczył zadania mojej wychowawczyni to byś się zesrał xd |
Cytuj:
Mnożymy razy y, a więc mamy: (1/f - 1/x) * y = 1 Dzielimy przez nawias: y = 1 / (1/f - 1/x) Cytuj:
|
Boże, jakim cudem nie wpadłem, żeby wyjąć to y przed nawias? HAHAHA! :D BOŻE!!!
|
Cytuj:
Ale masz szansę jeszcze pracować w sklepie BO KOMPUTER POKAŻE CI ILE MASZ WYDAĆ RESZTY!!!111111111 Czy to nie jest piękne? Tyle wolnego czasu! Wszystko jest w porządku, pracuj na swoich panów, oglądaj tv, słuchaj władzy i nie zadawaj pytań! |
@CytrynowySorbet
Masz syndrom nierównowagi edukacyjnej. Od dawien dawna wiadomo, że ocena ocenie nie równa, nauczanie nauczaniu też. To znane i powszechne zjawisko. Kiedy porównywałem sobie fizykę, jaką miałem w szkole średniej z "równoległymi" znajomymi to nie wiedziałem, czy się śmiać, czy płakać, że miałem tak przerąbane. Podobnie jest z matmą. Wielu nauczycieli różnie naucza, a składa się na to wiele czynników. Inną sprawą jest to, że do dobrego napisania matury z matmy z rozszerzenia nie wystarczy to, co masz w szkole. Nawet, jeżeli jesteś na profilu mat-fiz. Trzeba przed maturą rozwalić naprawdę dużo zadań, to jest podstawa. Mam na myśli liczby w okolicach tysiąca. Masz jeszcze sporo czasu i nie masz co się załamywać poziomem. Ilość typów zadań jeżeli chodzi o maturę jest skończona, więc im więcej ich rozwiążesz tym większe będziesz miał szanse, że trafiłeś na jakieś, jakie już rozwiązywałeś i będziesz wiedział jak zrobić. Jeżeli liczysz na to, że na maturze spotkasz zadanie takiego typu, którego w życiu nie widziałeś i rozwiążesz je, to muszę cie rozczarować. Imho max 2-3 zadania z takich "nowych" da się wtedy rozwalić. Chyba, że jesteś jakimś geniuszem matematycznym : P |
Czy na poziomie rozszerzonym w liceum jest coś takiego jak granice funkcji? Bo ciekaw jestem, czy z tego tematu mam po co zadawać tu pytania.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
94% uzyskalem z matury z operonu |
Cytuj:
|
Sprawdzian z równań trygonometrycznych, skisłem 100%. Jak będzie 1+ to będzie dobrze.
|
Dam rade porządnie zdać mature rozszerzoną z angola, jeżeli zacznę się jakoś 'pozaszkolnie' do niej przygotowywać w 3 liceum? Angol mi wchodzi szybko, gramatykę wchłaniam jak tampon wiadome rzeczy, słówka też głęboko się wpijają. Wg mnie mój angielski jest dość dobry na dzień dzisiejszy. To jak? ;o
|
Cytuj:
@Leczekompleksy Cytuj:
@Ktos tam Cytuj:
|
Cytuj:
Jak będzie 30% będzie cool (bo u mnie w szkole zamiast ocen są procenty ha!) :p @ Cytrynowy: y=1/5x2 + 3/4? Pewnie źle, ale jestem niedysponowany więc jestem usprawiedliwiony :D o/ |
Cytuj:
@down: To mi je wypisz, lol. |
Cytuj:
|
Chyba jestem konkretnym lamerem z matmy ale czy y = -1/2 to w ogóle prawidłowy wzór funkcji liniowej oO? Gdzie x :>?
Btw. Hovvner chodzisz do 6tki :>? |
Cytuj:
edit: oczywiście z tego co tu wyczytałem, zadania nie widziałem. edit 2: @down: a Ty właściwie o czym? ;o |
Cytuj:
nie czytalem wyzszych postow , patrzylem tylko na ten, my bad. |
Cytuj:
Nie chodzi tu o wyliczanie zadania tylko o udowodnienie, że jest to możliwe. (o ile dobrze zrozumiałem zadanie, którego teraz akurat nie mogłem znaleźć : P) |
http://img101.imageshack.us/img101/8121/dowoda.jpg
oczywiscie punkt P jest oznaczony blednie (powinno byc [0,2]). A' spelnia zalozenie takiej samej odleglosci (oznaczonej jako k) od prostej y jak i od punktu P. Rysunek odreczny - dokladnosc ograniczona. edit: takich pktow jest nieskonczenie wiele, ukladaja sie w parabolę o wierzcholku w A (co akurat dziwne nie jest), na poziomie licealnym nie powinno byc trudne wyznaczenie wspolczynnikow 'a' i 'b' paraboli, wspolczynnik 'c' mamy ze wspolrzednych pktu A. |
Nie zrozumieliście mnie. Mamy wykres funkcji, której punkty (każdy pojedynczy punkt) ma być w tej samej odległości od tej prostej i od tego punktu, w sensie, że odległość A od y=-1/2 wynosi np. 5, B = 5, C = 5, ale też, odległość od punktu P(0,2) ma być taka sama dla każdego punktu, więc np. odległość punktu A od P = 3, B = 3, C = 3. Rozumiecie?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
A ile ma być tych punktów? Jak nieskończenie wiele, czyli prosta, to fakt, nie da się : P
@down Aha. Czyli nie umiesz! |
Cytuj:
@up: No i dlatego pytam, bo nie zrobiłem, bo nie umiem :< Wybacz i nie bij! |
Cytuj:
|
Cytuj:
Albo inne zadanie: http://img6.imageshack.us/img6/6109/1111122w.jpg Oblicz h. Oblicz, nie wyznacz. Jest to zwykły trójkąt, nie równoboczny, nie równoramienny, nie prostokątny. Nie ma żadnych danych, oprócz a,b,c,h. TEGO nie da się źle zinterpretować. @down: Wtedy źle się wysłowiłem. W treści zadania był taki jeden wyraz, chyba równoodległościowe, co wskazuje, że ma być tak, jak przed chwilą opisałem. Funkcja jednoargumentowa, tak. To napisz wzór tej funkcji, bo ja nie mam zielonego pojęcia. To może być każdy punkt w układzie współrzędnych, tylko jak to napisać? @down again: Oh. Aha... |
Cytuj:
zadanie poprzednie: zostawiam w spokoju, jesli na cos konstruktywnego wpadne - dopisze kolo polnocy. zadanie kolejne: oznacz kąt przy wierzchołku C jako delta. Cosinus delta jest rowny zdaje sie x/b, gdzie x= czesc boku a odcięta wysokością. dodatkowo c^2= a^2 + b^2 - 2ab* Cos(delta) [z twierdzenia cosinusów] skąd możemy wyciągnąć Cos(delta) rowne (a^2 + b^2 - c^2)/2ab co da nam wartosc x. x^2 + h^2 = b^2 i powinno wyjsc. |
Nie ma to jak wbić na t.pl i zdołować się tym samym czym dołujesz się w szkole_/
@topic Trzecia piona z angielskiego. |
ok wracajac do zadania nr 1:
dla danej wartosci odleglosci dP od pktu P oraz dla danej wartosci odleglosci dy od prostej y istnieją dokładnie 2 punkty położone w tych odległościach. Jeden po prawej stronie osi oY, drugi symetrycznie po stronie lewej. Zdefiniowanie funkcji ktora wyrzuci nam te 2 punkty nie jest trudne, bedzie to prosta funkcja klamerkowa. Problem jest w tym, ze wartosci dP i dy nie są sprecyzowane, więc funkcji spełniających te założenia jest nieskonczenie wiele. np: f(x) = {4 dla x=2, 4 dla x=-2} |
Cytuj:
|
Dej se luz, dyrektorka złapała mnie na wagarach, odprowadziła na anglika, dostałem laczka i jutro wychowawcza. W dodatku mam zagrożenie z chemii. Bi i ej... jutiful.
|
Nie ma to jak z dnia na dzień:
1. mapa świata (ze szczegółami) 2. skutki I wś (około 100) 3. formy języka na pol 4. przewrót majowy i kryzys w 1929 5. 2 interpretacje wierszy baczyńskiego 6. pr kl z ang 7. przypomnienie na faki z matmy Ahhh klasa maturalna... |
Piszesz maturę z gegry i historii, czy tak po prostu cię z tym męczą?
Corgar Frizz |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:04. |