Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cacuss
(Post 2793161)
Tak, jak najbardziej Cię popieram. Chodzi mi tylko o to, że można było przeprowadzić pkt. A oraz pkt. C, który potem opiszę. Wybiegając marzeniami, to stocznie mogłyby zbudować flotę dla polskiej marynarki, która musi być wkrótce wymieniona, ale wiadomo, że to tylko marzenia patrioty. A nikt się nie zajął restrukturyzacją, a zakładowi nie pozwolono upaść bo tego nie chciano tylko upadł. Nikogo po prostu to nie obchodziło, a szkoda, bo była stocznia zbudowana, z doświadczeniem, czyli potencjał był. A co do pkt C, to można było ją także sprzedać przed kryzysem, gdy byli chętni i była możliwość. Potem to już tylko ściemniarska jakaś propozycja przyszła i wszystko się sypnęło.
|
Z tym, ze prywatyzacji nie chcieli sami stoczniowcy - ile bylo strajkow przeciwko temu? Dodatkowo sprzeciw prywatyzacji zagoscil w polityce (patrz - dzialania SLD i PiS, ktore to "nie pozwola zlikwidowac miejsc pracy"), doszlo do tego nierobstwo (patrz PO - chcemy sprywatyzowac, ale nie za bardzo nam to wychodzi). Efekt - likwidacja stoczni.
A na nasze obecne wojsko zbytnio liczyc nie mozna, poniewaz rzadzi tam klika lizodupnych generalow, ktorzy zrobia wszystko, zeby tylko wejsc w tylek obecnie rzadzacym. Wystarczy podac przyklad niewykorzystywania mozliwosci BUMARU czy firm produkujacych helmy kevlarowe...
Cytuj:
b) Chiny dają największą pomoc Korei Płn., gdyby nie Chiny to ludzie tam by nie przeżyli. Żadnych paliw opałowych, minimalne jedzenie, poumierali by oraz obalili by reżim, co jest nie na rękę Chinom, którym nikt się nie przeciwstawi, bo ich gospodarka nakręca inne, także mamy zagwostkę nie do rozwiązania.
|
Tyle, ze z ostatnich raportow WikiLeaks wynika, ze Chinom wlasnie niezbyt na reke istnienie KRLD.
Cytuj:
Średnie pensje nic nie mówią. Zatrudnię Cię za 10zł, a sam dzięki temu będę brał 4900zł. Średnia 2500 nie tak źle. A po drugie jakoś nie chce mi się wierzyć, że Ci ludzie robiący buty mają wysokie zarobki, bo jakoś mi to nie pasuje to ich warunków pracy - ludzie śpiący na korytarzu na materacach tyrający po 16h na dobę. Poza tym pogłoski o obozach pracy tam mogą jak najbardziej być prawdą, no a tam to chyba średniej krajowej to nie zarabiają.
|
Jednak srednia to srednia. Analogicznie moge powiedziec, ze u nas tak samo istnieje sytuacja, w ktorej rzesze ludzi pracuja za 1000zl, zeby kilkanascie bardzo bogatych osob zarabialo miliony - i dalej srednia bedzie nizsza od tej w Chinach. Nie widze podstaw, by tamtejsza ludnosc mieszkajaca w miastach miala zdecydowana roznice w placach miedzy bogatymi a biednymi, niz ludnosc mieszkajaca w miastach polskich.
Cytuj:
Ale ja się bardzo ciesze, że wyrób alkoholowy i handel bronią jest zakazany. Co prawda mogliby pozwolić na robienia ileś tam litrów na własny użytek, ale niekoniecznie.
|
A powiedz mi, co jest takiego zlego w wyrobie alkoholowym? Nie masz w rodzinie nikogo, kto np. z wlasnych winogron robi wino domowej roboty? Czy byloby czyms zlym, gdyby je sprzedal? Powiedzialbym nawet, ze jest ono lepsze niz to gowno w sklepach, ktore sklada sie w 1/2 czesci z wina, a w drugiej 1/2 z siarki.
Cytuj:
Ostatecznie mógłbym dopuścić wolny rynek alkoholowy ale tylko przy jednoczesnym podniesieniu podatku na co ludzie by nie pozwolili. Produkcja papierosów, o ile jest zakazana to też się cieszę. A jakie są pozostałe 347 dziedziny, bo jeśli produkcja czołgów, bomb atomowych, odpadów radioaktywnych lub innych wpływających bardzo destrukcyjnie na naturę to jestem za, a nawet bardzo za. Jedyne czemu jestem przeciw to zakazie budowania własnych elektrowni wiatrowych, albo raczej, nie przeciw, tylko za ułatwieniem tego.
|
1. A po co podnosci podatki? Ostatnio nawet w Polsce udowodniono, ze obnizenie akcyzy przynosi wieksze zyski, niz podniesienie jej...
2. Przykladowo, teraz potrzebny jest wpis do rejestru dzialalnosci regulowanej w dziedzinach takich jak:
a) obrot materialem siewnym
b) prowadzenie kantoru
c) prowadzenie pracowni psychologicznej
d) organizowanie wyscigow konnych
Przyklady, w ktorych wymagane jest zezwolenie na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej:
a) odbieranie odpadow komunalnych
b) swiadczenie uslugi przewozu osob
Czy jest to czyms uzasadnione?
I dlatego najzabawniejsze jest to, ze socjalisci w 1988 stworzyli najbardziej liberalna ustawe o dzialalnosci gospodarczej, dzieki ktorej Polska wyszla z zapasci posocjalistycznej. Teraz wolnosc dzialalnosci tylko sie ogranicza, nie wiedziec czemu.