Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Sword vs Axe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3806)

Krova 22-02-2007 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1282657)
Co ma bron do bloczenia ? W zadnym przypadku bloczenia def nie ma najmniejszego znaczenia ( chyba ze blokujesz noobom guardy w kopalnii )...

Ma, i to dużo bo jest potwierdzone w innych tematach panie wszystko wiedzący modku.

Jeśli bijesz na full atak liczy się def lepszej rzeczy (czyli prawie zawsze tarczy z wyjątkiem avangera chyba że nosisz bright sworda i dwarven shielda [lol?])

Jeśli bijesz na full def liczy się def obu rzeczy.

Zamknijcie temat wszystko zostało powiedziane na prawie 80 stronach.

Piotrek Marycha 22-02-2007 22:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krova (Post 1280574)
Ten temat ciągnie się już któryś rok, trzeba by wszytsko w jednym poście powiedzieć, sprubóje to zrobić, najwyżej mnie poprawicie.

Bronie [zazwyczaj nimi biją knigci], ceny mogą się różnić od cen na waszych światach, nie kłóćcie się o to, one mają tylko wam pokazać, że swordy są droższe.
Knight Axe-----------33 atk, 21 def, ~2.000
Fire Sword-----------35 atk, 20 def, ~5.000
Fire Axe-------------38 atk, 16 def, ~13.000
Bright Sword---------36 atk, 30 def, ~16.000
Dragon Lance--------47 atk, 16 def, ~20.000
Giant Sword---------46 atk, 22 def, ~40.000
Stonecutter Axe-----50 atk, 30 def, ~2.000.000
Sword of Valor-------48 atk, 35 def, ~2.000.000

Axe:
+ Axe ringi są bardziej dostępne i mniej kosztują [axe ~200, sword ~700]
+ Axe mają większy atak mniejszy def.
+ Axe są bardziej dostępne i tańsze [zależy od świata, ale tak z reguły wynika]
+ Mają lepszy wygląd, jeżeli to kogoś obchodzi [każdy ma inny gust]
- Mniejszy def co odbija się na większej stracie UHów

Swordy:
+ Swordy mają większy def
+ Swordy mają Ice Rapiera
+ Giant Sword jest lepszy niż Dragon Lance, duża róznica
- Swordy są droższe
- Drogie sword ringi
- Mniejszy atak [widać róznice, a pozatym axe mają przewage w fightingu, bo z axe ringiem można chodzić na codzień, na expienie, a ze sword ringiem już nie]

pff, dobre sobie, axe bardziej dostepne? r u kidding me man? F axe leci tylko z demona, a D lance z BK (powodzenia na pojedynczym spawnie) , jedynym plusem sa Dwarven axe i K axe dostepne z questow co jest ogromna przewaga na bardzo nowych servach (a z kolei na starszych nie robi zadnej roznicy), natomiast F sword wypada z DLa w miare czesto, jest dostepny z questow, BS jest dostepny z banalnego questu, a GS wypada z Demonow, Behe + quary + jakis nowych potworow z PoI, do tego jest dostepny z questa, do tego doszedl avenger ktory w miare rozpowszechniania sie informacji bedzie coraz bardziej dostepny

Vil 22-02-2007 23:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krova (Post 1283155)
Ma, i to dużo bo jest potwierdzone w innych tematach panie wszystko wiedzący modku.

Mysl.

Czy ja gdziekolwiek napisalem o defie broni ? Powszechnie natomiast wiadomo, ze bloczac cokolwiek co zwykle sie blokuje i tak zdecydowana wiekszosc obrazen bedziesz otrzymywal od magii ( i wtedy nie tylko bron, ale i tarcze mozesz sobie wsadzic ) lub po prostu nie zablokujesz ataku. Chyba, ze tak jak napisalem wczesniej bloczysz guardy w kopalni, wtedy def jednak cos zmienia.

ALUM 23-02-2007 01:58

Jesli chodzi o ten wybor napewno bym nie robil knighta pod axe poniewaz na przy zabijaniu innych graczy nie masz takiego kopa jak knight pod swordy z ice rapierami..
Co do defensa w broni z tego co wiem to liczy sie jedynie jesli nie masz tarczy.
Jesli masz np tarczeco ma 20defa i bron co ma 25 defensa to liczy sie def tarczy
a jezeli tarcza ma wiecej ( tak zazwyczaj jest ) to liczy sie def tarczy...
Tak bylo kiedys wiec jesli ktos uwaza ze tak nie jest prosze o nie rzucanie obelgami itp
pozdro:evul:

d4rqu 23-02-2007 02:26

Po ostatnim update wydaje mi się, że swordy są chyba najlepszą opcją (jestem pewien, że nie są gorsze od axe - co najwyżej równe).

Krova 23-02-2007 12:33

Dobra nie chce mi sie kłócić z wami.
Zamknijcie lepiej ten temat bo on nie ma sensu.

Ja nie zakładałem, że to jest na nowego serva, (nie rozumiecie tego, mówiłem o wszystkich servach).

@Piotrek Marycha
Axe są bardziej dostępne tzn. więcej ludzi je sprzedaje przynajmniej na: Refugii, Elysii i Silverze.

@Vil
Tak, mówiłeś coś o bloczeniu i defie broni. I moja teoria jest udowodniona przez kilku high levelowców na tym forum. A że ty jesteś modkiem i nie znasz jednych z bardziej ważniejszych tematów na tym forum to już nie moja wina.

@Alum
Nie to nie jest tak, wyszukaj sobie na forum temat coś o "Avanger versus Sov + Demon Shield" czy jakoś tak nie pamiętam nazwy tematu dokładnie.

@Mitas
Zrób, zhakuj, pożycz, wypożycz lub zdobądź w jakiś sposób dwóch knightów i zrób im równe skille. Potem idź na żółwie albo na jakieś potwory co nie biją magicznie. Idź każdym na 15 minut i zobacz: ile ci wezmą hp, jak szybko je zabijałeś, ile expa zdobyłeś, ile ci poszło na ihy, uhy itp. Podsumój i przyznaj mi racje.

Jak narazie nie chce mi się z wami kłócić, więc nie będe już raczej wchodzil na ten temat, bo ciągnięcie jego jest bezsensowną stratą czasu.
Cya, See You in Tibia. [lol 24h] ?

Pan Goner 27-02-2007 19:48

a ja wybralem cluba :P poniewaz ? poniewaz jest skull staff,swietnie wyglada,jest war hammer,bardzo tani,jest heavy mace ktore niedlugo maja zalac swiat tibi,jest arcane staff z poi questa :P tak wiec nie wiem...nie mam zamiaru wbic ta postacia wiecewj niz 60 lvl~ wiec wiecie...sov and sca nie wchodza w gre...no chyba ze bedzie mi sie bdb gralo to moze.. :P

Pawelekmag 01-03-2007 18:57

Na Danerze jest inaczej

BRIGHT SWORD:
+Super obrona
+dosyć dobry atk
-droższy od fire axe
-gorszy atk od f axe

(CENA 10K)

Fire axe:
+dobry atk
+tańszy od Bright sworda
-słaba obrona
(CENA 8K)

JA WYBRAłEM SWORDY I JESTEM ZADOWOLONY

17:50 Neo el'matador [117]: PLS ITEMS!!!PLS PLATE ARMOR

Zato 01-03-2007 20:55

Hmm, paru doświadczonych knightów mówi mi że lepszy jest sword...moim zdaniem są to bronie wyważone...

Zato 01-03-2007 20:56

Hmm, paru doświadczonych knightów mówi mi że lepszy jest sword...moim zdaniem są to bronie wyważone...Moim zdaniem. lepsze są axe, total offensive, choć powinny mieć troszke więcej mimo to atk...

Prostyy 01-03-2007 21:03

Teraz wydaje mi sie, ze najlepszymi bronmi sa sword i club poniewaz sa latwe do zdobycia, a maja duze staty. Np. taki avenger na harmonii cos 350k czyli ~mpa. Club tez gdzies tyle mysle + hammer of wrath (? jak sie pisze ?) + ten z poi. Teraz z axe mozna wybrac tylko sca jesli chodzi o mocne bronie co wiaze sie z duzymi koosztami. Dla medium lvli, ktorych nie stac na lepsze bronie wybieram sworda. Ogolnie wybieram sworda z powodu Avengera :]

Liper 01-03-2007 22:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ALUM (Post 1283756)
Jesli chodzi o ten wybor napewno bym nie robil knighta pod axe poniewaz na przy zabijaniu innych graczy nie masz takiego kopa jak knight pod swordy z ice rapierami..
Co do defensa w broni z tego co wiem to liczy sie jedynie jesli nie masz tarczy.
Jesli masz np tarczeco ma 20defa i bron co ma 25 defensa to liczy sie def tarczy
a jezeli tarcza ma wiecej ( tak zazwyczaj jest ) to liczy sie def tarczy...
Tak bylo kiedys wiec jesli ktos uwaza ze tak nie jest prosze o nie rzucanie obelgami itp
pozdro:evul:

Człowieku próbowałeś zabic maga 50+ z ice rapiera???Bierzesz axe i jedziesz z exori.:D

Liper 01-03-2007 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Prostyy (Post 1295673)
Teraz wydaje mi sie, ze najlepszymi bronmi sa sword i club poniewaz sa latwe do zdobycia, a maja duze staty. Np. taki avenger na harmonii cos 350k czyli ~mpa. Club tez gdzies tyle mysle + hammer of wrath (? jak sie pisze ?) + ten z poi. Teraz z axe mozna wybrac tylko sca jesli chodzi o mocne bronie co wiaze sie z duzymi koosztami. Dla medium lvli, ktorych nie stac na lepsze bronie wybieram sworda. Ogolnie wybieram sworda z powodu Avengera :]

HA mówisz ze sa latwe do zdobycia to kup sobie avengera -.- i przypominam ci tylko ze Sca to najlepsza bron w grze.

d4rqu 01-03-2007 23:54

Ciężko powiedzieć czy jest najlepsza. Avenger jest lepszy w ataku od SCA (co najwyżej równy). SOV jest lepszy w obronie od SCA.

Fagaro 02-03-2007 13:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez d4rqu (Post 1296052)
Ciężko powiedzieć czy jest najlepsza. Avenger jest lepszy w ataku od SCA (co najwyżej równy). SOV jest lepszy w obronie od SCA.

LOOL, potem sie dziwisz ze ludzie nazywaja Cie trolem, Avanger majacy aż 50 ataku jet lepszy od sca majacego tylko 50 ataku.

Dyskusja o tym co jest lepsze sword czy axe przypomina mi dyskusje o wyzszsoci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy....
Fakt jest taki ze sword fighterzy mowia ze swordy sa fajne bo maja wiecej obrony, ale na levelu 120+ i tak uzywaja avangera bo on ma 50 ataku zamiast 48 a i tak im siehunty zwracaja. Pragne zauwazyc ze avanger ma TYLE SAMO ataku co sca, ale duzo gorsza obrone niz sca+mms. Wiec ich (sword fighterow) argumenty o tym ze swordy sa lepsze niz topory ze wzgledu na obrone wydaje sie bezsensowne kiedy rezygnuja oni z noszenia tarczy dla tych paru punktow ataku wiecej.

Jewels 03-03-2007 04:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez nawigator (Post 39069)
ta to prawda a dla knighta przy blokowaniu kazdy punkt deffa lub arma sie liczy

nie,
def liczy sie z wiekszej broni (tarczy) a armor to juz nie wiadomo czyli jedynie bedziesz dostawal wieksze baty z drag lancy

dobrze zrobiles
nie oplaca ci sie znowu skillowac

Grabadia 03-03-2007 11:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bofedojo (Post 39194)
Jesli chodzi o ice rapier to nawet nie ma co go uzywac jest zupelnie bezuzyteczny... I nie macie szans na zdobycie Magic longsworda, Magic sworda lub Warlord sworda...

OWNED, Magic Sworda może mieć każdy na ~110lvl, Ice Rapier przydaje się na anni i w sytuacjach gdzie musisz mocno walić

Nie przeczytałem all tematu ale ten post na pierwszej stronie mnie rozbroił ;p

Grabadia 03-03-2007 11:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fagaro (Post 1296405)

Dyskusja o tym co jest lepsze sword czy axe przypomina mi dyskusje o wyzszsoci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy....

Tak się składa, że Wielkanoc jest ważniejsza i nie wiem co tu dyskutować ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fagaro (Post 1296405)
Fakt jest taki ze sword fighterzy mowia ze swordy sa fajne bo maja wiecej obrony, ale na levelu 120+ i tak uzywaja avangera bo on ma 50 ataku zamiast 48 a i tak im siehunty zwracaja. Pragne zauwazyc ze avanger ma TYLE SAMO ataku co sca, ale duzo gorsza obrone niz sca+mms. Wiec ich (sword fighterow) argumenty o tym ze swordy sa lepsze niz topory ze wzgledu na obrone wydaje sie bezsensowne kiedy rezygnuja oni z noszenia tarczy dla tych paru punktow ataku wiecej.

Musze cię zmartwić - def. shielda i broni nie sumuje sie :( liczy się tylko ten wyższy, a Avenger ma tyle samo def. co mms ;]

Samtoz 03-03-2007 11:44

Winer vs..

Ja jestem za swordem a gram w axe..

Liper 03-03-2007 12:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez d4rqu (Post 1296052)

SCA jest najlepsza bronia w grze trollu.Powiedz co sie najbardziej oplaca nosic:sca+mms;sov+mms czy moze Avenger??Odpowiedz jest prosta SCA + MSS i nie wciskaj kitu poczatkujacym ze swordy rox czy inne pierdolone glupoty.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29.