Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Obsidia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=190)
-   -   Obsidia .... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=80574)

axio90 06-01-2007 13:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zielaq (Post 1177168)
@Tibijczyk1984
gdybym nie padl nie bylo by wojny .
Over and Out

Taki jestes pewien ze to przez ciebie jest wojna a nie ze trwa ona nieprzerwanie od czasu gdy Ryba zaczal walczyc z NG ?

Bo moim zdaniem przylaczyles isie po prostu do Ryby bo nie miales innego wyboru!

Gdyby Cie Mannow nie zabil to ciagle siedzial bys w NG i polowal na Rybe i cale IE czy Dejavu - jakkolwiek by sie ono nazywalo.

Moze masz krotka pamiec ale ja pamietam ze Benek Plaxx, Gal'axy, Mentor de'Vrie, Ryba The Wolf, Yunichi jak i Kiroy ktory rowniez nie mial wyboru walczyli z NG w tym rozniez z Toba juz od bardzo dawna. Panie cwaniaczku.

Tibijczyk1984 06-01-2007 13:28

Wlasnie o to mi chodzi Pephy.zebys niepadl nie bylo by troski o los polaków na serwerze .A teraz mówicie ze to chodzi o wolnosc dla polaków . Sami jak byliscie w ng to zabijaliscie mase ludzi a teraz tacy pokrzywdzeni . Ja manowa tez nie lubie i zycze wam ubicia go. Ale jest tam masa ludzi bardziej ok od was . Mimo wszystko POZDRAWIAM

Darotaa 06-01-2007 13:29

Axio i Tibijczyk kim wy wogole jestescie ?

Movar 06-01-2007 13:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ^Awolver^ (Post 1172798)
co do wojny to nie mzoes zsie wypowiadac.. w koncu jestes tylko albo az (jak kto woli) rookstayerem takze wojna to calkowicie nie twoja sprawa... chyba ze kase dostarczasz NyGusom

to w takim razie jaka jest w tym twoja sprawa i innych wypowiadających się, którzy nie uczestniczą w wojnie ?

Misterio 06-01-2007 13:31

@up
Ludźmi

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez axio90
Gdyby Cie Mannow nie zabil to ciagle siedzial bys w NG i polowal na Rybe i cale IE czy Dejavu - jakkolwiek by sie ono nazywalo.

Nie siedziałby bo nie miał inva po trym jak IA się rozpadło ; o

Edit:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Elite Tediie
• Pephy - you will always be my brother and i will love you forever

Sądze, że po dzisiejszej nocy to się zmieniło ; )

axio90 06-01-2007 13:35

Mannowa nikt nie lubi ale on juz przeciez nie gra.

@ Darotaa
gowno Cie to obchodzi, spiepszaj na serwer gdzie kupiles paca. Ja TU gram i swoje wiem i nie jestem idiota zeby afiszowac sie swoim nikiem i jednoczesnie krytykowac panow High Leveli. Przeciez zawsze moga wrocic do lask, zaplacic, zrobic nowego chara i szarowac tak jak szarowali poprzednio robiac 5 leveli dziennie, a ja bede mial hunta za szczerosc i widzenie tego co jest oczywiste w sposob przejrzysty

Tibijczyk1984 06-01-2007 13:36

CZLOWIEKIEM hehe

Ja jestem bezstronny ale wiem jak sie potrafia zachowywac ci nasi pseudowybawiciele :( wiec zabieram zdanie X(

X( i powtarzam WIEEEEELLLKKKKIIIII SZACUNEK dla Ryby X( on nie jest jak choragiewka niestety inni tak i jak byli w ng to czesali to forum i zabijali Polaków.Wiec z tym patryiotyzmem to bym tak mocno nie wyjezdzal X(

axio90 100% poparcia w pelni sie z toba zgadzam

Nedomanus 06-01-2007 13:41

Wertuje temat i już się gubię, ostatnio nie grałem, bo mi obowiązki nie pozwalają(sql, home, itp), że jest wojna to wiem, ale jaki jest obecny wynik?

Misterio 06-01-2007 13:50

Et 8 : 6 Ng & Gg

@Down
Skutków narazie nie widać [ ;

zielaq 06-01-2007 14:04

jak zawsze polacy z forum wiedza najlepiej powody wojny , przebieg, skutki

Kiroy 06-01-2007 14:06

Axio, Tibijczyk : dzieki za opinie ale pamietajcie " poznasz glupiego po czynach jego " i zły ten co zle robi a nie ten co zle robil !! zapamietajcie takie dwa male powiedzenia !! i to ze ktos kiedys bladzil nie oznacza ze przez cale zycie bedzie bladzil !! skoro ryba potrafil mi wybaczyc a padl przeze mnie to tym bardziej nie widze waszej krzywdy !! i mzoe faktycznie wybralem se zle kumpli na poczatku serva nie neguje tego !! ale staram sie swoje bledy naprawic !! i nie chowam glowy w piasek !! ZLe zrobilem przyznaje !! ale pomagam naprawic to co spi....dolilem !! a jazdy po pephym se zachowajcie dla siebie !! bo podejrzewam ze na jego miejscu zrobilibyscie tak samo chyba ze byscie byli retired moze ?? nie wiem !! powiedzcie Panowie zawsze Honorowi jak pephy powinien sie zachowac po dedzie od Mannowa ??

Tibijczyk1984 06-01-2007 14:18

Dec 18 2006, 01:05:11 CET Killed at Level 79 by Archin
and by Pephy

chyba wiesz czyje to :( doniedawna walczyl razem z nimi .

A draze do tego ze poprostu ciekawe jak by sie zachowal jak by Mannow mu zaproponowal powrut . dla mnie to horagiewka i tyle.

Jezeli sie nawruciliscie to dzieki bogu ale jakos niemam przekonania do tego i sie niedziw bo sam wiesz jakie od*******ales numery.

Pozdrawiam

Ghost111 06-01-2007 14:19

@Axio 90

Moze grasz tu ale wiesz to ty gowno raczej.

Pephy, Kiroy i Gal'axy swojego czasu kazdy z nich walczyl po stronie NG.
I jak widac potrzebowali czasu, zeby przekonac sie, ze to by blad.

Powinnismy ich szanowac za to ze mimo wszystko podjeli walke i jak narazie dosc dobrze im to sie udaje.
Wczoraj w nocy doszlo do bardzo interesujacej walki, niestety Et dostali po dupie ( oczywiscie nie ma sie co lamac odrazu ), jak to "wuja" Kiroy powiedzial: " Przeciez nie wygramy wojny 100-2".

Jeszcze jedna sprawa i moim zdaniem najwazniejsza. Ng to liczna dobrze zorganizowana grupa, i zeby ich pokonac to potrzeba wiecej srodkow. Mam na mysli nie pieniadze ( choc i one sa wazne ) ale wzmocnienia personalne. Moim zdaniem w Et brakuje przedewszystkim 2 knightow blokerow. ktorzy mogliby odciazyc pallkow, ktorzy skoli zamiast uhac sie mogliby sie przyczynic do zwiekszenia sd combo.

Wiec ja to widze tak. Do ET dochodza np Peero i ktorys z polskich highlevel knightow np Shandow Ridiix czy Master Thor. Oraz jeszcze jedna dosc kontrowersyjna osoba jaka jest Suv the Dark Magican. Otoz moim zdaniem powinien on puki co podbic swoj level a potem wzmocnic swoja osoba szeregi Et.

Pozdrawiam Anga :)

Fin'er 06-01-2007 14:21

Czytam same bzdury :p

Ja sie nie boje, że ktoś na mnie doniesie bo to tylko i wyłącznie gra :). Chyba nie będe płakał za pikselowym chłopkiem co mi lata na ekranie, Tibia to zabawa a nie życie :)

@ Ileś tam up

88 czyli Nazista ? OMG 8o

To było oczywiste z ET z tym nielicznym składem nie wygra wojny po tygodniu walki... chyba się nikt o to nie łudził ?:D Jedyną możliwością jest rozłam w Ng - wtedy można myślić o wykurzeniu Mannow'a z servera.

Urgothiri 06-01-2007 14:22

kiroy ja mgoe nawet isc moim knightem na mieso armatnie zeby przetrwac i przyjmwoac ataki ile bede w stanie wytrzymac 965hp na charze mi nie zalezy a jezeli chodz na chwile odciazylbym jakiegos shootera to zawsze wieksze combo z sd

Ptak~ 06-01-2007 14:58

Lukasz, jakis s*****el powiedzial NG, ze mam zamiar dolaczyc jak podexpie. Archin bardzo dlugo rozmawial z Mannowem, w zamian za nietykalnosc i mozliwosc expienia do woli mamy nie mieszac sie do wojny.

Skoro brakuje Wam knightow, moze ja podexpie swoim i dolacze ?:baby:

DO WSZYSTKICH WRZUCAJACYCH NA KIROYA

jesli sie nie myle, to nie wujo zaszedl wam za skore, ale mlody. a w tej wojnie udzial bierze stary dobry wujo, ktory od dawien dawna o ile sie nie myle z polakami sie trzymal.

co do pephego, kto z was byl kiedys najlepszym aktywnym sorkiem na serwerze ? nikt ? wiec nie oceniajcie go, bo nie wiecie jak to jest :p

Ghost111 06-01-2007 15:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ptak~ (Post 1177429)
Lukasz, jakis s*****el powiedzial NG, ze mam zamiar dolaczyc jak podexpie. Archin bardzo dlugo rozmawial z Mannowem, w zamian za nietykalnosc i mozliwosc expienia do woli mamy nie mieszac sie do wojny.

Skoro brakuje Wam knightow, moze ja podexpie swoim i dolacze ?:baby:

DO WSZYSTKICH WRZUCAJACYCH NA KIROYA

jesli sie nie myle, to nie wujo zaszedl wam za skore, ale mlody. a w tej wojnie udzial bierze stary dobry wujo, ktory od dawien dawna o ile sie nie myle z polakami sie trzymal.

co do pephego, kto z was byl kiedys najlepszym aktywnym sorkiem na serwerze ? nikt ? wiec nie oceniajcie go, bo nie wiecie jak to jest :p

Ehhh.. Przykro mi ze ktos cie podjebal. Teraz to chyba nie masz wyjscia, szczegolnie ze Ng dowiedzialo sie o twoich rzekomych zamiarach.. Chyba nie sadzisz ze Ng o tak ci pozwoli expic dowoli? Ale spokojnie nie przejmuj sie. Mozesz walczyc, mozesz nawet nawet zabic Archina w wojnie a on ciebie, przeciez to tylko gra, nie? A jesli wasza przyjazn jest naprawde szczera to zawsze mozna porozmawiac na msn czy poprostu w tibii, przeciez mozesz tez odwiedzic Archina w Holandii, to nie jest tak daleko przeciez..

axio90 06-01-2007 15:12

@ Suv
Nie mowie jak to jest byc aktywnym sorkiem lub dobrze szarujacym sorkiem lub innym charem, ja mowie jak to jest byc 50 lev palem straszonym i bitym przy byle pretekscie lub bez pretekstu przez "wybawcow wszystkich polakow" nie mam levela bo nie gram duzo bo sie ucze nie szaruje i bo mi na tym nie zalezy.
ALE zalezy mi na spokoju dla mnie i mojej gildii a wszyscy wiemy ze najwieksze problemy sa z real kolegami naszych wybawcow slusznie walczacych w sprawiedliwej wojnie z uzurpatorami rzadzacymi Obsidia.

Nie bron Kiroy Winda jak szaruje to niech odpowiada za czyny innych ownerow a nie jak Angatewon na forum- to nie ja to ten drugi zly szarer ci to zrobil X(

Gawlarz 06-01-2007 15:14

I co Suv teraz poczniesz? Dołączysz czy będziesz expił? Jak chcesz odpowiedz na priv żeby znowu ktos nie doniosl.
A tak w ogole jaki jest stosunek fragów bo chyba forum na tibia.com nie dziala. Bylo 3:2. Po wczorajszym battle chyba 5:4 czyli lacznie 8:6? Dobrze licze?
Pozdrawiam

zaNgi 06-01-2007 15:19

Gdybyscie nie wiedzieli, to kiedys bylo Next Generation na Arcani, teraz jest NG na Obsidii a ta guildia gdzie jest Galaxy to gra tymi charami NG z kyry, czyli mozna powiedziec ze to jest poprostu ng vs ng ;)

^Awolver^ 06-01-2007 15:26

@up
pogielo Cie rowno...
to ze gal mail sorc na kryze i byl w ng to nie oznacza ze to jest walka NyGusy vs NyGusy.. chocby ryba nigdy do nich nie dolaczyl i chwala mu za to..

@gawlarz
dlaczego suv ma Ci pisac co planuje ? nikt nie wie kim jestes pojawiles sie "znienacka" dlaczego to ty nie moglbys doniesc mannowowi o rzekomych planach suva? -.-

@wujek
bardzo ladne zgrabne powiedzonka z Forrest Gump'a :) "wojna jest jak pudełko czekoladek - Nigdy nie wiadomo jaki frag się trafi"

p.s. nazywania pephego kims podobnym do tego co kiedys robil kiroy to wielka powtarzam wielka przesada... pephy dolaczyl do ng podczas wojny z sobs a kiroy byl u nich juz chyba ze 3 lata ;] moze 2; p gal'axy tez nie byl typowym czlonkiem Ng ... chociazby dolaczyl do wojny boom vs ng a potem wrocil.. i znowu odszedl :)

zielaq 06-01-2007 15:28

@Anga
przeciez mannow nigdy nie klamie jak powiedzial ze moze expic to moze ! i tyle

Urgothiri 06-01-2007 15:33

to mzoe robimy male zaklady i wielkie odliczanie za ile Suv padnie i ise nawroci? :>

Gawlarz 06-01-2007 15:35

Awo, tak myślałem, że tak ktoś powie. Rozumiem to i domyślałem się że Suv tego nie powie. Tak więc poczekam i się przekonam.
Ja jako donosiciel? Nie znasz mnie dlatego możesz tak myśleć.
Pozdrawiam

Floy 06-01-2007 15:48

To forum powinno zmienić nazwe na "Wydarzenia z wojny między użytkownikami forum"

strazak 06-01-2007 16:08

Pytacie sie co zrobi Suv ?

Ja wam powiem - nie zrobi nic, bedzie expil normalnie, pekowl, wymadrzal sie na forum. A w odpowiednim momecie przylaczy sie do wygranych czyli Next Generation.

Co ja mowie do NG to on sie juz dawno temu przylaczyc, a to ze nie jest u nich w gildii - to tylko szczegol i tak jest ich czlowiekiem :P

Pephy i Galaxy i Kiroy ciesze sie naprawde sie ciesze ze przyszedl ten dzien :cup: ze teraz na was ktos poluje jak na zajaca :D

Mozna powiedziec ze madry polak po szkodzie ale chyba lepiej oddaje styuacje powiedzenie przylaczyli sie bo nie mieli innego wyjscia.

4 Mannow (*) Sorcerer 135 39,625,170 0 +920,662 +1,359,199

czyzby bestia wrocila ?

Darotaa 06-01-2007 16:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez axio90 (Post 1177216)
Mannowa nikt nie lubi ale on juz przeciez nie gra.

@ Darotaa
gowno Cie to obchodzi, spiepszaj na serwer gdzie kupiles paca. Ja TU gram i swoje wiem i nie jestem idiota zeby afiszowac sie swoim nikiem i jednoczesnie krytykowac panow High Leveli. Przeciez zawsze moga wrocic do lask, zaplacic, zrobic nowego chara i szarowac tak jak szarowali poprzednio robiac 5 leveli dziennie, a ja bede mial hunta za szczerosc i widzenie tego co jest oczywiste w sposob przejrzysty

Ok wlasnie ide expic a ty panie Axio nie bądz taki do przodu bo cie z tyłu zabraknie nie mam zamiaru prowadzic z tobą żadnych konwersacji panie mądraliński bb

Capy 06-01-2007 16:30

Hmmm Jestem Kumplem Gawlarza Z Rl.... Znam Go badzo dobrze, donosiciel? serio pomyliles osoby ;] Chlopak tak jak ja nienawidzi NG :)) Takze bez obaw, ale rozumeim cie poniewaz go nie znasz ;d

axio90 06-01-2007 16:40

Capy i Gawlarz
Obydwaj jestescie niezwykle wiarygodni - konta stworzone 2 dni temu chary na Obsidii - 10 lev.
wszyscy wam ufamy :D
Jak chcesz to napisze Ci na priv w grze albo na tym forum moj nick z gry- chcesz ?
Moze chcesz do tego troche kasy lub itemki albo pasy do konta :P

Znacie sie moze na tyle dobrze zeby dzielic konto ? Moze dlatego miales haka albo "ktos" Cie haknal.

Gawlarz 06-01-2007 16:51

Panie Axio, ja w ten wątek zaglądałem od dawna a dopiero dwa dni temu zachciało mi sie zrobić konto i co nieco napisać. Nie myśl że nick z forum to mój nick w Tibii bo jesteś w błędzie. Na Obsidii grałem jakis czas temu, teraz również gram a mam ' już ' 12 lvl. Fajnie co nie?
Twojego nicku nie potrzebuje.
Ja grałem na swojej postaci, on również. A nicków Ci nie podam bo nie powinno Cię to interesować. Ci co powinni wiedzieć to wiedzą. A to czy to ja go shakowałem czy nie to również nie Twój interes. On wie swoje, ja wiem swoje a Ty zostań przy swoim. Może w Twojej naturze leży hakowanie kumpli.
Pozdrawiam Dejv
P.S. Jeśli Suv mysli ze to ja donioslem to prosze Suv o msg na priv, wszystko Ci wyjasnie, powiem na jakiej postaci tu gralem i na jakiej gram.
A co do moich sympatii wboec NG nie będę się wypowiadał.

Konzbi 06-01-2007 16:59

Najwiekszy problem polega na tym, ze NG straci 8 fragow i nic specjalnego sie nie stanie - odrobi. Niestety, jesli my natomaist ET straci pare fragow to juz robi sie nieciekawie. Na razie tak to wyglada.

Capy 06-01-2007 17:03

Hmmm, Nie znasz Mnie ani Gawlarza Wiec sie nie wypowiadaj. W tibie gram bardzo dlugi czas. Mialem tu chara jak juz napisalem wczesniej lecz dostalem HACKA. Ale rozumiem. Nie kazdy umie poprawnie czytac. A co do twoich itemkow to mam dupie Te twoje rzeczy. Lepiej zrob cos porzytecznego i wyslij je do wujka Kiroya ;] Dlatego Sorrka Ale nie wtracaj sie w to. Mam wielka nadzieje ze Ng wreszcie wypadnie z tego Serwera i przestanie "rzadzic". Pamietam jak Wujek Kiroy Do nas dzwonil ze cala rodzina mamy hunta od nich :)) Gralismy wtedy w pilke I on moze sie domyslac kim jestesmy :)) Pozdro!

Gawlarz 06-01-2007 17:07

K***A stop juz tego outposta. Nie odpowiadam juz na zadne pytania nie zwiazane z tematem.
Pozdrawiam

Kiroy 06-01-2007 17:27

a ja dzispogadalem z Paroma osobami i naprawde moje nadzieje odzyly na wygrana wojne !! i mam andzieje ze ludzie sie obudza nareszcie i razem dokonamy tego Historycznego wykopania Ng z serva !! ( udalo sie to tylko dwom gildiom : Del'toro na berylii i Zolwiom na arcani ale w znaczniej przewazajacej sile ) i na stale zapiszemy sie razem w karty historii tego servera i tibii :) a wiec naprzod po honor i slawe :)B)

Floy 06-01-2007 17:33

dodam tylko że na obsidi gra "gorsze" NG tego co było na np na Arcani. Więc tymbardziej powinniscie sobie poradzić, Nie taki diabeł straszny jakiego piszą.

Nirvy 06-01-2007 18:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Floy (Post 1177906)
dodam tylko że na obsidi gra "gorsze" NG tego co było na np na Arcani. Więc tymbardziej powinniscie sobie poradzić, Nie taki diabeł straszny jakiego piszą.

Ta, lepsza część jest z aldory gdzie na obsidie z tego co wiem nie zawitali Kiperlana,Ulath~ etc xD

Capy 06-01-2007 18:27

Ja osobiscie Bardzo, Ale to Bardzo w was wierze ;] Mam wielka nadzieje ze wygracie ta wojne !! Nienawidze Ng i chetnie bym wam pomogl jakos ale nie mam jak :( :/ Nie dosc ze slaby lvl (jesli to mozna nazwac LVL) :P To kasy nic nie mam ale Bede trzymal za was Kciuki i Kibicowal jak potrafie!!

zaNgi 06-01-2007 19:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ^Awolver^ (Post 1177516)
@up
pogielo Cie rowno...
to ze gal mail sorc na kryze i byl w ng to nie oznacza ze to jest walka NyGusy vs NyGusy.. chocby ryba nigdy do nich nie dolaczyl i chwala mu za to..

hmm uwierz mi wiem co mowie :) chyba nie sadzisz ze te akcje daliby rade robic polacy :p

Wind 06-01-2007 20:55

Moim zdaniem Polacy powinni w jakiś sposób nie dać expić "NG" bądź w jakiś sposób ograniczyć to. Ng Zyskuje ciągle przewagę...

Azared: 06 Jan 2007 +110,270 X(
Dorpaz: 06 Jan 2007 +386,999 X(
Mannow: 06 Jan 2007 +920,662 X(

A polacy stoją z lvl'ami w miejscu. :( Ten sam błąd popełniali również "light" na isarze kiedy mieli war z "Del'toro" Suv dopóki nie dostanie exp locka będzi bił lvl. I bardzo dobrze...

Jacksonix 06-01-2007 21:03

Tak czytam te posty i czytam...
W pełni popieram dzialania ET ale mam pewne zastrzezenia.
Widzialem juz wojne na Isarze gdzie szwedzi - Del'toro rzadzili serwerem od dawna toczac wojny z Lightem. Light mial przewage z tym ze popelnial moim zdaniem najważniejszy blad. Podczas wojny ludzie logowali sie tylko na bitwe przez co dawala wolna reke gildi przeciwnej, ktora zbierała kase a nawet expila. Lightowi powoli konczyla sie kasa a po jednej bitwie do ktorej nie byli przygotowani praktycznie gdzie padlo wielu ludzi cos jak bitwa SOBS i NG na darashi.Del'toro mialo przewage bo w ich szeregach bylo dwoch bardzo dobry sorkow 170~ i 150~ lvl. Nastepnym krokiem Del'toro bylo zabicie 174 knighta co doprowadzilo do tego ze ludzie sie zalamali i zaczeli zmieniac serwery czesc z nich grala na obsidi.

"Grała" bo teraz wrocili na Isare i "wyjebali" Del'toro na zbity pysk z serwa. A stalo sie tak dzieki lepszemu podejsciu do walki, po 1 wiele cwiczen pvp na otsie. Po czym 4 knightow 100~ potrafilo zabic solo 130+ pala w sekundzie poprzez exori combo. Albo 2 knigtow zabijalo przed dp 100~ pala pod depo podbiegajac i walac combo exori we 2. Ale do tego trzeba swietnego zgrania nie tylko w grze ale i na ventrilo.
A teraz 157 ms ktory do niedawna sial postrach na serwie pada jak kawka na czystej pustyni bez zadnego trapa.

Snake ataki sa wazne bo ludzie zaczynaja watpie np. kiedy 150+ knight z Del'toro padl 4 razy pod rzad chcial usowac acc jednak tego nie zrobil ale przez miesiac nawet sie nie zalogowal. Tak samo zachowal by sie napewno Azared ale zeby do tego doprowadzic potrzeba wiecej ludzi w szeregach ET i przede wszystkim musicie byc jak najwiecej czasu online a nie siedziec na noob charach. Bo jak bedziecie online to NG bedzie balo sie wyjsc na jakikolwiek exp, a tak co z tego ze azared padl jak juz dawno odrobil straty...
Jezeli ET nie wychodzi expic czemu sie nie dziwie niech daja powody do strachu NG przez swoja obecnosc w grze, a moge sie zalozyc ze jak online z Et bylo by po 4-5 ludzi dosc czesto nikt z NG nie wyszedl by zbyt daleko od dp nie wspominajac juz o expie.

Życze powodzenia w walce. HAIL POLES!!!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:58.