Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown
(Post 1436481)
Learn English, noobs.
|
Tia, jasne. Angielski znam, hiszpański znam, ale np japoński? Bardzo często oglądam anime, to co, mam się uczyć japońskiego? Nie będę oglądał z lektorem, bo jak widzę jaka jest różnica.... lektor ZAWSZE jest gorszy, i odziera dużą część przyjemności z oglądania. (np Polsatowy Wader.... jakże irytujące.)
Na tej zasadzie można powiedzieć, żebyśmy się uczyli francuskiego, rosyjskiego, portugalskiego, japońskiego, chińskiego, angielskiego, hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego, i setek narzeczy z Afryki. -.-
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwimenor
(Post 1437113)
Ja bym dopowiedział: Nauczcie się szanować pracę innych. W końcu filmy wydawane w Polsce są dublingowane i/lub z napisami.
|
Jak słyszę polski dubbing to mnie krew zalewa, i... więcej nie dopiszę, bo dostanę bana za przekleństwa. A co do polskich napisów.... parę przykładów:
"Death Star" -> "Planeta Śmierci"
"What the fuck was that??!!" -> "Co się stało?"
"Your mom eats cats poop" -> "Ty chujożerco" (wymaga komentarza? -.-)
"I really have a wedgie now" (wcinają jej się majtki w tyłek) -> "Uwierają mnie spodnie" A mówiła to dziewczynka w SUKIENCE
"Gotcha!" -> "Mam cię, ty cholerny...."
Cytuj:
Tłumaczenie napisów nie jest zabronione wyrokiem Sądu Najwyższego:
Sąd Najwyższy: Wyrok z dnia 23 stycznia 2003 r., II CKN 1399/00
Dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości. A więc można je rozpowszechniać bez zgody producenta, bo właścicielem praw autorskich jest tłumacz.
|
Wiem że wtedy chodziło o inną sprawę, no ale... w sumie tu jest to samo. Tłumaczą "ze słuchu", czyli po swojemu. Nie wykorzystują tłumaczeń innych, tylko swoje umiejętności językowe. A że mogą być używane w pirackich filmach.... Zabrońmy pisać w szkole! W końcu długopisem można oko wydłubać. Zabrońmy nosić ubrania! Bo jak ktoś się postara, to udusi kogoś spodniami. Itd.
PS: Taaa, niech policja łapie tłumaczy, niech robi kozłów ofiarnych (ten kardiochirurg czy kim on tam był), niech zostawi meneli spod sklepów, gwałcicieli, morderców, wicepremiera z prawomocnym wyrokiem, złodziei, itd.
A potem się wszyscy dziwią, że jakieś 85% polaków źle ocenia pracę policji
edit:
Ashlon słusznie zauważył, że policja marnuje pieniądze podatników