![]() |
Cytuj:
Moim zdaniem kazdy wuef > brak wuefu, gdyby nie te zajecia fizyczne, to nasz narod powoli przeistaczalby sie w Ameryke, gdzie kobieta niewyglądająca jak klocek 2x2 to rzadkosc. Poniekad u mnie etyka = filozofia, wiec nie moge sie wypowiedziec na temat tego przedmiotu zle. Osobiscie mam lekcje religii z katecheta, co jak co, ale musze przyznac, ze niektore lekcje robi ciekawe. Moze nie wiekszosc, ale ogolnie trzyma poziom, chociaz sam nie przepadam za tym przedmiotem. Zapytam sie tylko, czemu niektorzy z was burza sie o to, ze nie ma nauki o innych religiach. U 50% osob jest chociaz wspomniane o innych religiach na zajeciach religii, klania sie tez nauka historii. Powiem tyle - w panstwach islamskich, buddyjskich w ogole nikt nie mysli o tym, aby nadawac rowne prawo religii przodujacej (islam/buddyzm/taoizm/szintoizm itd) a pobocznej (w zaleznosci - katolicyzm, islam itd), wiec dlaczego my musimy o tym myslec? ;) |
@ WF
Moim zdaniem programowe prowadzenie lekcji WF-u, ma sens tylko w podstawówce. Tam trzeba pokazać dzieciom i młodszej młodzieży, w miarę możliwości, jak najwięcej dyscyplin, żeby zainteresować takiego młodzika jakimś sportem. Jeżeli mu się coś spodoba, to powinien dalej trenować ten sport i może w przyszłości zostanie olimpijczykiem itp. W gimnazjach i szkołach średnich już jest zdecydowanie za późno na rozpoczynanie 'kariery' sportowej, więc lekcje typu "macie piłkę i grajcie" są , wbrew pozorom, najlepszym rozwiązaniem. |
Ja osobiście myślę że szkoła powinna służyć edukacji, a kościół ideologizacji. Nie widzę powodu dla którego religia miała by w szkole być, skoro wybór wiary przez dzieci z szkół podstawowych i gimanzjów odbywa się poprzez rodziców, a licealiści w tym względzie wedle prawa kanonicznego jak i polskiego mają prawo samodzielnego wyboru.
Cóż to, rodzice nie mają czasu iść ze swoimi dziećmi iść do kościółka? A może boją się że dzieci mają głęboko gdzieś pana Jezusa i dlatego wszyscy razem muszą siedzieć na dodatkowych 90 minutach tygodniowo? Jeśli rodzic nie ma czasu iść z pociechą do kościoła to trudno, ale nie rozumiem dlaczego wszyscy razem musimy siedzeć i słuchać przekazu nastawionego w większości przypadków bardzo jednostronnie. To co mówię jest wnioskiem z dyskusji i obserwacji lekcji religii z różnych etapów mojej edukacji. Sam od I klasy liceum nie uczęszczam na te lekcje i słucham co najwyżej radia na stołówce. @WF Nie wiem jak wy, ale ja idąc na wf cieszę się że mogę troche się rozruszać np. po dwóch godzinach majcy. Bardzo niewiele wtedy obchodzi mnie jakie mięśnie gdzie i jak pracują, chce się troche poruszać. |
Cytuj:
@up Popieram w 111% :) |
@Gangrel,
A co powiesz na zamianę? Ja codziennie się poruszam po 2 godzinach majcy, a Ty odbędziesz poranną zaprawę o 6? ;p WF w szkołach to indywidualna sprawa. Składa się na to cholernie dużo czynników. Może wf powinien być pierwszy codziennie i niech chodzą ci którzy chcą? Jeśli dzieciaki mogłyby trochę sobie rano popykać w siatę czy coś takiego to byłoby fajnie, a osoby nie lubiące sportu niech śpią sobie dłużej. Od tak. |
Cytuj:
Patrząc na Was to widzę, że byście wybierali to co jest dla Was wygodne. Jak nie lubicie czegoś-nie idziecie? Nie chcę akurat, by religia była przedmiotem ocenianym lecz obowiązkowym dla katolików. A powiem Wam więcej, jeśliby zrobili nawet zajęcia dla wyznawców Islamu, Buddyzmu etc. to i tak bym poszedł dowiedzieć sie kilku rzeczy o moich braciach innej wiary. Nie ma takiego czegoś jak lepsza/gorsza wiara! Mój tata nawet mówi, że wszystkie wiary (w jednego Boga) są połączone ze sobą! A Wy myślicie, że jak ktoś jest innej wiary, to np. nie potrafi kochać, miłować, szanować?? Oops.. sorry trochę za offtopa ;] |
Cytuj:
*** @ religia w budzie u mnie na poczatku byl zjebany ksiadz, ktory ciagle odpytywal z jakis modlitw i sakramentow no kuzwa 4 osoby co lekcje najmniej. Pozniej przyszedl taki Fidelis juz lepszy byl. Kazal pisac i rysowac jakies dziwne rysunki, na koniec roku ogladalismy jakies filmy, ktore ludzie przyniesli... on podlaczal lptopa i tyle. Chociaz raz przyniosl film o aborcji prawie tam wszyscy rzygalismy niektore dziewczyny nawet plakaly O_o a tak klocil sie z przyjaciolka przez pare lekcji "o reinkarnacje" i kazal poglady kosciola na rozne sprawy (seks przedmalzenski itd). Troche smieszny byl ale lepszy niz ten jebniety co tak odpytywal. |
Cytuj:
Prawda jest taka, ze katolicyzm nie zawsze w historii stanowil pozytywny dodatek do kultury, polecam poczytac troche na temat kontrreformacji, rzezi hugenotow, zdrajcow zajmujacych wysokie stanowiska w panstwie, ktorzy nastepnie doprowadzali panstwo do ruiny ( sztandarowy przyklad - kardynal Radziejowski ) czy komformistycznych postaw kleru wobec zaborcow. Z tego rowniez sklada sie tak zwane "chrzescijanskie dziedzictwo" Europy. Cytuj:
|
Ja tam nie narzekam. W 4 klasie miałem fajnego księdza. Na lekcji głównym tematem było opowiadanie kawałów. W sumie nie najgorzej się trafiło ;-).
Btw. Ogólnie nie rusza mnie czy religia się liczy do średniej czy nie, zawsze można dobre oceny wyskrobać bez większego wysiłku. Co do "szatanistów" i innych anty-chrześcijan - cóż raz pod wozem, raz na wozie ]:-> |
Cytuj:
Reasumując. Strasznie mi smutno, że większość myśli jak janek@. |
Cytuj:
|
Ja sam jestem ateistą, i powiem ci że jak ktoś chce to będzie chodzić na religie, lecz niektórym rodzice każą, ja ogólnie od tego roku przestaje, z 2 powodów: bierzmowanie i średnia. Wisi mi jakaś zasrana religia na której nauczycielka gówno wie, moja wie mniej niż ja mimo że ostatni raz czytałem biblie z 4 lata temu... Jak ktoś wieży w boga to będzie wiare zgłębiać bez względu na jakąś jebaną średnią, ja będę zgłębiać sen gdy reszta mojej klasy będzie na religi:)
Aha, ogólnie Biblia(Dla wieżących Pismo Święte) jest dość ciekawa, polecam ją do przestudiowania nawet dla ateistów, ma to coś w sobie, wkońcu wdłg niektórych jest ŚWIĘTA. |
Cytuj:
Nie wiem jak ci, ale mnie chodzilo o osoby, ktore chodza bo musza i maja slowa/idea gleboko gdzies byleby zawrzec slub i spedzic noc poslubna. -.- @to Vill Tak prawda ludzie z wisiorkami w ksztalcie krzyza rujnowali i niszczyli, ale to przeciez nasza kultura i jej sie nie pozbedziemy. =p Mimo tych licznych krucjat to nie wiara zabila ludzi tylko ludzie sami siebie. @oftop Lekcje wf w podts i gim powinny byc mocno urozmaicone. |
u nas sa w szkole 2 osoby innej wiary ( ktore znam) są Zielono Świadkowacami ( tak to sie odmienia ? ) i u nas jesli trafi sie na dobrego ksiedza ( jest takich dwoch na trzech) latwo mozna dostac 6, trzeba tylko pisac w zeszycie i pod koniec powiedziec 10 przykazan (wierzcie mi nie kazdy to potrafi) i te osoby ucierpia bo te troche w sredniej pomoze...chociaz z drugiej strony jak sie idzie do liceum to nie patrza na religie choc sa przypadki ze wchodzi to tez w ocene zachowania... a o wyzszych juz nie wspomne tam nawet niekiedy na mature nie patrza, tylko pisze sie jakis test
co do wf-u nauczyciel nas uczy ( w wiekszosci kosza bo w nozna to raczej wiekszosc umi) do tego gra razem z nami jesli nie ma wystarczajacej ilosci graczy i tez patrzy na zachowanie oraz na liczbe nieusprawiedliwionych godzin gdy wystawia oceny i nawet wymienia sie plikami z komorki i pozycza na picie ( jeszcze wisze 30 gr) i chce sie dzielic kanapkami <wiec mamy noramalnego wyrozumialego nauczyciela |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Mi to zwisa... w 3 lo mam ważniejsze sprawy niż latanie na głupią religię... modlenie się nie zda za mnie matury... -.-" |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Sorry za ten offtopic, ale katarof widocznie nie przeczytał wcześniejszych postów Arczerona. Ja w przeciwieństwie do niego nie pisałem, że inne narody prócz polskiego są złe, powinny nam służyć i ch... wie co jeszcze. |
Cytuj:
3. «wyznawca islamu» Za SJP, jak zwykle. |
ech Milan ognia,
mi nie chodzi o to, czy to są Polacy czy Anglicy, czy chrześcijanie, czy ateiści. Chodzi o to, że ja/my/Wy nie jestem/śmy/ście winni tego co popełnili nasi przodkowie.. A może inkwizycja to jest jednak moja wina? To i z góry przepraszam za bitwę pod Grunwaldem wszystkich Niemców! Przepraszam! |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:10. |