Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Debata Kwaśniewski vs Kaczyński, kto "wygrał"?? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=149371)

Ashlon 04-10-2007 08:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voler (Post 1678442)
PiS wygyrało tylko dlatego wybory, że stare babki ktore sluchaja radia maryja glosowaly na nich (przewazajaca wiekszosc)...Kosciol pcha sie do polityki

Stara babka jest takim samym obywatelem tego kraju, jak ty - ma tak samo warty glos jak twoj. Tak na przyszlosc.

Siergiey 04-10-2007 13:01

tylko ze babka zaglosuje a potem my bedziemy musieli znosic wyniki glosowania gdy ona juz bedzie po drugiej stronie. za jej zycia nic sie az tak nie zmieni by sie jej lepiej zylo. babcie niech pomysla lepiej o swoich kochanych wnuczkach <3

Angel of Death 04-10-2007 13:05

Tylko niestety ich poglądy są często narzucone przez RM =[

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Siergiey (Post 1679314)
tylko ze babka zaglosuje a potem my bedziemy musieli znosic wyniki glosowania gdy ona juz bedzie po drugiej stronie. za jej zycia nic sie az tak nie zmieni by sie jej lepiej zylo. babcie niech pomysla lepiej o swoich kochanych wnuczkach <3

Dokładnie to chciałem tez napisać ! Święta racja.

Vil 04-10-2007 14:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1679188)
Stara babka jest takim samym obywatelem tego kraju, jak ty - ma tak samo warty glos jak twoj. Tak na przyszlosc.

to jest przypadlosc systemu dekokratycznego - ludzie uposledzeni obywatelsko ( a wiec podatni na populizm i demagogie ) maja takie same prawa wyborcze, lykaja puste hasla i obietnice nie majac wogole pojecia o mozliwosciach ich realizacji, do tego sa uzaleznieni od opinii mediow przez co tzw wolne wybory w tym kraju sa farsa.

Taki model rownosci w czynnym prawie wyborczym sprawdza sie w spoleczenstwach o duzym stopniu swiadomosci obywatelskiej i umiejetnosci samodzielnego wyboru, dlatego np. w skandynawii partie populistyczne nie licza sie wogole, w Polsce sa w pierwszej linii ustawiajacych sie po wladze.

Kenixia 04-10-2007 16:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1679348)
to jest przypadlosc systemu dekokratycznego - ludzie uposledzeni obywatelsko ( a wiec podatni na populizm i demagogie ) maja takie same prawa wyborcze, lykaja puste hasla i obietnice nie majac wogole pojecia o mozliwosciach ich realizacji, do tego sa uzaleznieni od opinii mediow przez co tzw wolne wybory w tym kraju sa farsa.

Taki model rownosci w czynnym prawie wyborczym sprawdza sie w spoleczenstwach o duzym stopniu swiadomosci obywatelskiej i umiejetnosci samodzielnego wyboru, dlatego np. w skandynawii partie populistyczne nie licza sie wogole, w Polsce sa w pierwszej linii ustawiajacych sie po wladze.

to może tak wybory od 18 do 50 roku życia? (shit, nie będę mogła głosować przez mamę :/)

Ashlon 04-10-2007 18:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1679348)

Skomentowac to moge tylko tym - "kazdy kij ma dwa konce", zadne rozwiazanie nie jest idealne. To nie wina systemu, lecz ludzi, ale czy odebralbys prawa wyborcze swojej babci?

Leirdek 04-10-2007 20:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez raul18 (Post 1679522)
kwaśniewski kwaśniewski

Report!Baba,śmieciarz czy żydek mają te sama prawa głosu,więć nie gadać mi tu o Radio maryja(bo mi się żle robi8o)

Kenixia 04-10-2007 21:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Leirdek (Post 1679896)
Report!Baba,śmieciarz czy żydek mają te sama prawa głosu,więć nie gadać mi tu o Radio maryja(bo mi się żle robi8o)

mam nadzieje, że mówisz tu o człowieku, który śmieci, tak jak np. TY, a nie tym co SPRZĄTA JE PO TOBIE, bo jeśli o tego drugiego to ci urwe łeb! Szacunek dla takich ludzi, chłopie! Niedość że je po tobie sprząta, bo byś spał w tym brudzie, to jeszcze mówisz na niego śmieciarz. tak czepiam sie szczegółów ale według mnie takie coś podchodzi pod rasizm -.-

@Ashlon

Może babci i tak , bo ona nawet na wybory nie chodzi, bardziej nie zabrałabym mamie bo ona zawsze bierze pod uwagę moje zdanie ;d.

Parys 04-10-2007 21:58

@Angel of Death
Cytuj:

Widocznie jakieś stare bo ostatnio widziałem jeden (na TVN24) gdzie większość była przeciw =]
TVN24 to lewacka telewizja, co się dziwisz.

Akcje "Schowaj babci dowód" uważam za bezsensowną. Wcale bym się nie zdziwił jakby zapoczątkował ją ktoś z LA albo IU.

Angel of Death 04-10-2007 22:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1679990)
@Angel of Death

TVN24 to lewacka telewizja, co się dziwisz.

Akcje "Schowaj babci dowód" uważam za bezsensowną. Wcale bym się nie zdziwił jakby zapoczątkował ją ktoś z LA albo IU.

PiS ma swoje TVP, a TVN IMO ostatnio jest bardziej bezstronny niż kiedyś ;] A akcja z dowodem babci mogła by mieć inną formę ~Idą wybory, zabierz babci radio i porozmawiaj. Przyszłość Polski to my, nie psujcie jej nam - glosujcie na ... ~ Wśród młodych ludzi chyba jest jasne kogo wybierają najczęściej.

A Kaczorowi się odmieniło coś i przyjął propozycję debaty ... no ciekawe. :<

@down
Użył nieodpowiedniego słowa ale dobrze wiesz o co mu chodzi, niepotrzebna ironia.

Żyłka 04-10-2007 22:19

Cytuj:

mam nadzieje, że mówisz tu o człowieku, który śmieci, tak jak np. TY, a nie tym co SPRZĄTA JE PO TOBIE, bo jeśli o tego drugiego to ci urwe łeb! Szacunek dla takich ludzi, chłopie! Niedość że je po tobie sprząta, bo byś spał w tym brudzie, to jeszcze mówisz na niego śmieciarz. tak czepiam sie szczegółów ale według mnie takie coś podchodzi pod rasizm -.-
Rasizm to dyskryminacja na tle rasowym. Czy jeśli przyjąłbym posadę śmieciarza, to tym samym stałbym się np. Murzynem lub Latynosem?

Kenixia 04-10-2007 22:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Żyłka (Post 1680025)
Rasizm to dyskryminacja na tle rasowym. Czy jeśli przyjąłbym posadę śmieciarza, to tym samym stałbym się np. Murzynem lub Latynosem?

To nie jest autentyczny rasizm. Chodzi o rasizm w przenośni, taki w którym dzieli sie ludzi po ich zawodzie, lub statusie społecznym. To nie średniowiecze, ludzie ;/.

@Angel...

Jak już to użyła :P.

Vil 05-10-2007 00:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kenixia (Post 1679499)
to może tak wybory od 18 do 50 roku życia? (shit, nie będę mogła głosować przez mamę :/)

cenzus wyborczy oparty na wyzszym wyksztalceniu.

W obecnej sytuacji to chyba najbezpieczniejsze wyjscie, nie jest tajemnica ze ofiarami populizmu staja sie ludzie z reguly slabo wyksztalceni.

Cytuj:

To nie wina systemu, lecz ludzi
ja osobiscie jestem zwolennikiem wyjscia kontrowersyjnego: systemu ograniczonego demokratycznie, autorytarnego, ktory bylby w stanie ( bo do tego niezdolna jest slaba polska demokracja ) wprowadzic kraj na wlasciwe tory, a nastepnie zapoczatkowac przemiany wlasciwie demokratyczne.

Przejscie od systemu w ktorym czlowiek nie ma nic do gadania do systemu w ktorym wymaga sie od niego wlasnego zdania i deklaracji pogladow politycznych musi z natury byc gwaltowne i ciezko jest przeprowadzic je bez szkody dla kogokolwiek.

Parys 05-10-2007 00:18

@Vil
To się nazywa dyskryminacja, z którą tak walczą zachodnie państwa.

Żyłka 05-10-2007 00:27

Cytuj:

Chodzi o rasizm w przenośni, taki w którym dzieli sie ludzi po ich zawodzie, lub statusie społecznym.
To nie jest rasizm.

Cytuj:

Użył nieodpowiedniego słowa ale dobrze wiesz o co mu chodzi, niepotrzebna ironia.
O tak, wielce niepotrzebna. Tylko gdzie ty ją tak w ogóle dostrzegłeś?

Vil 05-10-2007 00:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1680199)
To się nazywa dyskryminacja, z którą tak walczą zachodnie państwa.

to sie nazywa dostosowanie systemu do warunkow panujacych w panstwie, jesli narod nie dorosl do samodzielnego wyboru nie nalezy konsekwentnie mu go wciskac kosztem paralizu kraju.

Parys 05-10-2007 00:59

@Vil
Tylko, że wtedy to już nie byłaby demokracja.

janek@ 05-10-2007 01:02

@vil
Pomysl bylby wporzadku gdyby nie kazda partia zmienila program na taki, ktory dogadzalby tylko "yntelygentnej" czesci spoleczenstwa... I po drugie primo z Polska zerwalaby polowa swiata. ;)

Angel of Death 05-10-2007 09:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Żyłka (Post 1680203)
To nie jest rasizm.

O tak, wielce niepotrzebna. Tylko gdzie ty ją tak w ogóle dostrzegłeś?

Ok sorry myślałem, że jesteś inteligenty i to rozumiesz.

Żyłka 05-10-2007 12:49

Cytuj:

Ok sorry myślałem, że jesteś inteligenty i to rozumiesz.
Wygląda na to, że jestem inteligentny inaczej. W takim razie wytłumacz mi, którą część mojego posta zinterpretowałeś jako ironię? Wydaje mi się, że jesteś niedoinformowany w zakresie języka polskiego.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:40.