Cytuj:
Oryginalnie napisane przez .Matrik.
(Post 1947289)
Ja bym bardziej był zainteresowany LD. Czy trudno się tego nauczyć (tzn. jak długo to zajmuje), etc. Kiedyś chciałem, ale ktoś o tym coś takiego napisał, że uznałem nauczenie się LD za niemożliwe (nie wspomnę tego tutaj, dużo dzieci może czytać... było to w poprzednim temacie o LD).
|
Nauczenie się tego nie jest trudne, początkowo powinieneś po przebudzeniu zastanowić się nad swoim snem, następnie zapisać go w swoim dzienniku snów. Jest to ćwiczenie ułatwiające zapamiętywanie snów - jest to jeden z najważniejszych kroków, które należy poczynić, by osiągnąć LD. Codziennie, dość często należy robić RT (Reality Tests), czyli czynność, którą najprawdopodobniej robimy we śnie, przykładowo: patrzenie na zegarek, patrzenie na własne ręce (we śnie wygladają trochę inaczej) itp. Gdy robimy RT od conajmniej miesiąca (kilka razy dziennie) to robiąc daną czynność we śnie uzyskamy świadomość.
RT to sposób, dla osób chcących łatwiej osiągnąć LD, nie wchodząc przed snem w trans. Robiąc RT nie musimy w żaden sposób się przygotowywać do LD (oczywiście mimo wszystko ciągle należy prowadzić dziennik snów).
Robiąc RT, przykładowo z zegarkiem, nie wystarczy na niego tylko spojrzeć. Należy przy wykonywaniu danej czynność powtórzyć parę razy (najlepiej na głos) "To jest sen, i wiem, że śnię", należy przy tym zastanowić się nad tym co się powiedziało, można po powtórzeniu tych słów spróbować zrobić coś, co jest możliwe tylko w śnie, naprzykład spróbować wzbić się w powietrze.
Oczywiście do osiągnięcia LD powstały również specjalne techniki, szczególnie polecam to forum: www.lucid.fora.pl
Są na nim dokładnie opisane sposoby osiągania LD, wielu użytkowników tamtego forum ma LD kilka razy w tygodniu.
Zawsze można zapytać o coś kogoś doświadczonego w tych sprawach.
Życzę wielu LD ;)
|