Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Świadomy Sen - Twój własny wyimaginowany świat... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171202)

Kulikos 14-04-2008 20:43

Aż muszę napisać raz jeszcze. Spróbujcie kimnąć w wannie. Umieram, nie wiem czemu mnie to tak śmieszy, ale cokolwiek zrobię, kopnę, zaczne biec albo zrobię gwałtowny ruch nogą, budze się bo woda zaczyna chlapać ;p fajnie pokazuje to jak ciało reaguje na nasz musk i to co się w nim dzieje.

Angel of Death 14-04-2008 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2001335)
Przecież to jest śmieszne :D
Tego nie można się nauczyć na stałe. Powód? Najpierw uświadom sobie, że chcesz sobie uświadomić, żeby sen był świadomy (i tak w kółko). Jak mogę spojrzeć na zegarek czy na kartkę papieru (odnośnik to nagrania) skoro nie kontroluje snu? A żeby kontrolować sen muszę być tego świadomy; a żeby być tego świadomy muszę go kontrolować ;)

Heh no właśnie teraz słucham tego fragmentu i mam te same wątpliwości.
Jak mam zrobić test rzeczywistości skoro jeszcze nie potrafię kontrolować snu ? Zacznę go kontrolować dopiero wtedy kiedy sobie uświadomię że śnie, a żeby to zrobić muszę wykonać jakąś czynność (test) a jak mam ją wykonać jeśli jeszcze nie wiem że śnie ^^?

edit
Dobra ok, niby to ma być nawyk ;>
Zacząłem już trenować, mam nadzieję na szybkie efekty ^^ Dawno o tym czytałem jednak jakoś niechciało mi się do tego zabierać ale teraz jakos mam większy zapał xD

Dark Horseman 14-04-2008 22:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death (Post 2002243)
Heh no właśnie teraz słucham tego fragmentu i mam te same wątpliwości.
Jak mam zrobić test rzeczywistości skoro jeszcze nie potrafię kontrolować snu ? Zacznę go kontrolować dopiero wtedy kiedy sobie uświadomię że śnie, a żeby to zrobić muszę wykonać jakąś czynność (test) a jak mam ją wykonać jeśli jeszcze nie wiem że śnie ^^?

edit
Dobra ok, niby to ma być nawyk ;>
Zacząłem już trenować, mam nadzieję na szybkie efekty ^^ Dawno o tym czytałem jednak jakoś niechciało mi się do tego zabierać ale teraz jakos mam większy zapał xD

Jezeli bedziesz wykonywal wiele RT w ciagu dnia, w roznych sytuacjach, wtedy we snie ODRUCHOWO zrobisz RT jak na rl i sie skminisz ze to sen.

Virusmaxi 15-04-2008 06:03

Ja dopiero próbuję zapamiętywać sny. Wczoraj zapamiętałem jeden, dziś dwa.

Misza 15-04-2008 07:04

Okej, trzy sny zapamiętane z jednej nocy, postępy. ;ppp

A tak w ogóle, to ciekawi mnie, czy jak w LD powiem 'chcę wiedzieć xxx' to to rzeczywiście zadziała.

Jeśli tak, to strzeżcie swoje plejt sety, gracze!!11

Angel of Death 15-04-2008 08:44

Mhmm w sumie to troche słabo, niby 1 zapamietany ale to było między rannym przebudzeniem a przyśnięciem i to bardzo krotki więc musze się bardziej postarac następnym razem :>

Kulikos 15-04-2008 08:49

Misza, ja chciałem pocwaniakować we śnie, to kolesie wyciągneli kosy. Ja byłem twardy więc złapałem jedną i wygiąłem jak gumę. I na tym się skończyło, bo jak poczułem jak dziesięć innych ostrzy dziurawi mi bok, to jakoś zwątpiłem, że to sen i obudziłem się zlany potem ;p co dziwne jeszcze przez 30 sekund cholernie bolało. A jak mówię, że chcę to i to... wcale nie działa. Muszę to sobie wizualizować, wyobrażać a dopieo wtedy się dzieje.

Arrivald 15-04-2008 11:48

Hmm... zastanawia mnie kwestia na ile kazdy ze snow jest swiadomy. Bo wydaje mi sie ze nigdy nie pojawia sie po prostu jakas scena na ktora nie ma sie obsolutnie zadnego wplywu :p ciezko ocenic czy to co robie we snie jest moja wola, czy jest 'zaprogramowane' :p Kiedys moze sprobuje pocwiczyc kontrole nad swiadomym snem, ale poki co sen to dla mnie odpoczynek, a nie zabawa i nie mam zamiaru czegokolwiek w tej kwestii zmieniac bo mam dziwne przeczucie ze mogloby to byc w jakis sposob meczace :p

Misza 15-04-2008 15:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kulikos (Post 2002668)
Misza, ja chciałem pocwaniakować we śnie, to kolesie wyciągneli kosy. Ja byłem twardy więc złapałem jedną i wygiąłem jak gumę. I na tym się skończyło, bo jak poczułem jak dziesięć innych ostrzy dziurawi mi bok, to jakoś zwątpiłem, że to sen i obudziłem się zlany potem ;p co dziwne jeszcze przez 30 sekund cholernie bolało. A jak mówię, że chcę to i to... wcale nie działa. Muszę to sobie wizualizować, wyobrażać a dopieo wtedy się dzieje.

Ludzki umysł nie ma ograniczeń sam w sobie, wystarczy dużo silnej woli. Trzeba próbować.

A że umysł jest przy okazji potęgą, to jestem ciekaw, może to rzeczywiście jest możliwe. Zainteresowała mnie bardzo historia z tym kawałkiem na gitarze, którego ktoś się we śnie nauczył, już sam nie wiem kto.

To wszystko robi, że zaczynam wierzyć w prorocze sny. ;p
Szczególnie, że jak ja mam czasami deżawi, to często później sobie przypominam, że dokładnie taką scenę w śnie widziałem.

Łączenie się z wszechświatem, losem, Stwórcą (pojęcie ogólne ;p), Internetem w końcu, za pomocą mózgu? Sweet.

Cacuss 15-04-2008 15:24

Mi ten świadomy sen przypomina trochę matriksa :P Ciekawe, czy da się coś tam nauczyć 'twardszego' i pamiętać, nie jak parę akordów na gitarę, tylko na spr z fizy np.. Podam tutaj taki przykładzik. Czasem mi się śnią rzeczy, które widziałem najwyżej przez ułamek sekundy, ale potem jakoś się pojawiają we śnie. I bynajmniej nie zawsze są to jakieś cudowne, ekscytujące rzeczy, tylko nic nie ważne, zwyczajne. No i teraz, jeśli przejrzałbym całą książkę od histy, tak tylko popatrzył na każdą stronę, ale nie czytał. I w świadomym śnie zechciał ją zobaczyć znów, a potem zechciał się jej nauczyć. Ciekawe czy by wyszło. Ale to już raczej dla hard zaawansowanych ludzi. Poza tym, fajny paradoks, czy jak to nazwać. Uczyć się z pamięci, czyli transfer danych z pamięci do (uwaga!) pamięci 8o

2. Dziwne są te prorocze sny, że potem w rlu widzimy to samo. Może zna ktoś jakieś wyjaśnienia. Ostatnio dostałem olśnienia, że o tym śniłem około 1,5 miesiąca wcześniej! Nie za długo? Jak dla mnie są tylko dwa wytłumaczenia. Albo dostajemy takie darki od Boga, albo nasz mózg jest tak zarypisty, że umie sobie wszystko przeliczyć i dokładnie będzie wiedział co się stanie w grudniu 2012 roku :confused:
Macie może jakieś inne tezy na ten temat?

Dark Horseman 15-04-2008 16:31

http://ld4all.com

Najwiekszy zbior wiedzy o LD. Po angielsku.

Athelas 15-04-2008 18:50

Fajne to! Zaczynam ćwiczyć... Ale mam jedno pytanie do tych, co już doświadczyli LD. Otóż, skoro w śnie niezwykłe rzeczy wydają się zwyczajne, to czemu po zatkaniu nosa (przykładowo) i oddychaniu bez problemu, wydaje się nam to dziwne?

Dark Horseman 15-04-2008 19:03

up

No jeszcze nie wiesz, ze snisz :)

Tom The Tanner 15-04-2008 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Athelas (Post 2003335)
Fajne to! Zaczynam ćwiczyć... Ale mam jedno pytanie do tych, co już doświadczyli LD. Otóż, skoro w śnie niezwykłe rzeczy wydają się zwyczajne, to czemu po zatkaniu nosa (przykładowo) i oddychaniu bez problemu, wydaje się nam to dziwne?

Żeby dowiedzieć się jak to jest zrobione polecam książki o Świadomym Śnie, listę znajdziesz na wikipedii (bibliotekarka może nie wiedzieć, że znajdują się w dziale psychologia), ale do świadomego snu wystarczy robić sobie te testy rzeczywistości.

Wjal

Vasudanin 15-04-2008 20:34

o.O pierwszy LD mialem
Zasnalem i jestem w lazience mam wielkie lustro z nawyku zrobilem test rzeczywistosci przeszedl palec no wiec spie tutaj zeby miec komputer trzeba powiedziec "chce miec komputer przed soba"(przynajmniej u mnie tak jest) pojawil sie komputer nastepnie "chce miec tibie" patrze tibia sie wlaczyla wpisalem jakies wymyslone passy postac 1 lvl ide na maina przez oracle wyszedlem patrze MDW z red skullem podeszlem zabilem na hita i wypadl najwiekszy rare set (golden helmet,blessed,MPA,DSL,Golden bootsy etc.)
@down
nie jestem trollem :confused: moze troche na szybko napisalem i zle zrozumiane poprawie

Dark Horseman 15-04-2008 20:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2003572)
o.O pierwszy LD mialem
zrobilem jeden fajny Test snilo mi sie ze bylem w lazience podeszlem i dotknalem lustra przeszedl palec wiec Sen zwizualizowalem sobie komputer oraz tibie no i ofc jakas postac 1 lvl i ide na maina na saphirze i zabilem se MDW na hita moje marzenie
to tak z ironi losu

Trolle wszedzie wejda...

sphinx123 15-04-2008 21:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2003572)
o.O pierwszy LD mialem
Zasnalem i jestem w lazience mam wielkie lustro z nawyku zrobilem test rzeczywistosci przeszedl palec no wiec spie tutaj zeby miec komputer trzeba powiedziec "chce miec komputer przed soba"(przynajmniej u mnie tak jest) pojawil sie komputer nastepnie "chce miec tibie" patrze tibia sie wlaczyla wpisalem jakies wymyslone passy postac 1 lvl ide na maina przez oracle wyszedlem patrze MDW z red skullem podeszlem zabilem na hita i wypadl najwiekszy rare set (golden helmet,blessed,MPA,DSL,Golden bootsy etc.)

Nie no spoko, ja też powiedziałbym "tibia i komputer". To w końcu lepsze niż naga, rozje*ana Rhianna czy możliwość latania...

Dark Horseman 15-04-2008 21:06

Ja po prostu czasem chce wierzyc we wrodzona inteligencję ludzi...

Luka$ek 15-04-2008 21:13

Nie wiem czemu,ale od trzech dni próbuje chociaż nauczyć się zapamiętywać sny jednak jakos mi to strasznie nie wychodzi nie mogę tego zapamiętać,a świadomy sen raz miałem tylko ale to całkiem przypadkiem przez około minutę,ale to nie było nic miłego

Dark Horseman 15-04-2008 21:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Luka$ek (Post 2003663)
Nie wiem czemu,ale od trzech dni próbuje chociaż nauczyć się zapamiętywać sny jednak jakos mi to strasznie nie wychodzi nie mogę tego zapamiętać,a świadomy sen raz miałem tylko ale to całkiem przypadkiem przez około minutę,ale to nie było nic miłego

Cierpliwosci i wytrwałości. Na pewno wyjdzie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:40.