Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy wieżycie w duchy , demony itp ?? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=178717)

Terrorex 16-06-2008 12:02

ufoludki:
na ziemi -nie wierze
gdzies tam-wierze (bo niby dlaczego bóg mialby robic wszechswat tylko dla istoty jaką jest człowiek)
yeti:
nie wierze wymysły

duchy i demony:
no cóż... ciężko stwierdzić w demony wierze bo bylo wiele przypadkow opetania ale duchy to wymysly dzieci

Lasooch 16-06-2008 12:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez dredu (Post 2117178)
A ja zauważam tu u niektórych pewną sprzeczność. Piszecie, że wierzycie w boga ale nie wierzycie w diabła demony itp. Teraz zastanówcie się. Biblia mówi że istnieje bóg, który jest dobry a jego przeciwieństwem jest diabeł. Słudzy boga to tzw anioły zaś sługami diabła (przynajmniej według biblii) są różnego rodzaju demony (czyli istoty, które automatycznie kojarzone są ze złem). Podsumowując to wszystko wychodzi na to, że jeżeli ktoś jest osobą wierzącą w boga to automatycznie musi akceptować istnienie demonów (czyli tej złej strony) jeśli nie wierzycie w demony, diabły itp to nie możecie akceptować też istnienia boga ponieważ wasza biblia mówi że istnieją dwie strony: dobra (bóg, anioły itp) oraz zła (diabeł i jego demony). Wykluczając istnienie jednej z nich zaprzeczacie też tej drugiej.

A ja, wyobraź sobię, wierzę w jakiś wyższy byt, być może Boga (z wielkiej - bo chodzi o chrześcijańskiego) co nie przeszkadza mi odrzucać piekło. Nie opieram się nawet w najmniejszym stopniu na Biblii.

domin3x 16-06-2008 12:46

Cytuj:

A ja zauważam tu u niektórych pewną sprzeczność. Piszecie, że wierzycie w boga ale nie wierzycie w diabła demony itp. Teraz zastanówcie się. Biblia mówi że istnieje bóg, który jest dobry a jego przeciwieństwem jest diabeł. Słudzy boga to tzw anioły zaś sługami diabła (przynajmniej według biblii) są różnego rodzaju demony (czyli istoty, które automatycznie kojarzone są ze złem). Podsumowując to wszystko wychodzi na to, że jeżeli ktoś jest osobą wierzącą w boga to automatycznie musi akceptować istnienie demonów (czyli tej złej strony) jeśli nie wierzycie w demony, diabły itp to nie możecie akceptować też istnienia boga ponieważ wasza biblia mówi że istnieją dwie strony: dobra (bóg, anioły itp) oraz zła (diabeł i jego demony). Wykluczając istnienie jednej z nich zaprzeczacie też tej drugiej.

Zauważ, że niektórzy mogą wierzyć w Boga, ale nie wierzyć we wszystko to, co jest napisane w Biblii.

Wylansowany 16-06-2008 13:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Terrorex (Post 2117541)
yeti:
nie wierze wymysły

Na pewno tylko wymysły?
Jest dużo dowodów, że Yeti istnieje. Ponoć już w 1930~ Hitlerowcy szukali Yeti w Himalajach i nawet jakieś ślady znaleźli. Poszukiwania są cały czas prowadzone przez jakieś tam grupy specjalistów. Także wiesz...

dredu 16-06-2008 14:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2117630)
Zauważ, że niektórzy mogą wierzyć w Boga, ale nie wierzyć we wszystko to, co jest napisane w Biblii.

Faktycznie nie wziąłem pod uwagę tej ewentualności. Sorry

kołbaś 16-06-2008 14:35

wieżę w wszystko co wymieniłeś oprócz boga. Ba nawet moja katachetka wiezy w deomny ktore chadzaja na ziemie i polowe naszej klasy do nich zalicza xD

Maxis'Secura 16-06-2008 18:06

W duchy i UFO wierze, ale w demony mutanty itd. nie:p

By$iu 16-06-2008 19:40

Bog- tak, Demony, duchy- nie, yeti itp- nie.

VanBobel 16-06-2008 19:49

W demony? owszem, wystarczy wpisać w www.youtube.com Egzorcyzmy Annelise Michel to chyba każdy uwierzy. Prosze obejrzec cały film dokumentalny, trwa około 60 min. Są tam nagrane na taśmie całe egzorcyzmy tej kobiety, jak sie tego słucha, szczegolnie noca to ciarki przechodza...
Można sobie też wpisać jej nazwisko na www.wikipedia.pl dowiecie sie wiecej.
Od tamtego momentu zabroniono odprawiania egzorcyzmow w Niemczech oraz calej europie. Dziewczyna ta zostala opentana przez 6 demonow.
Zreszta co ja bede opowiadał sami zobaczcie.

A i chcialem dodac, że na podstawie tych wydarzen nakrecono film Egzorcysmy Emily Rose...

Voon 16-06-2008 19:51

Cholera, więc na co są kościelni egzorcyści? Skoro katolicy nie wierzą w duchy, demony i szatanów. Z drugie strony, gdzie tu liberalnośc duchowa skoro ludzie wierzą w Boga a nie wierzą w diabłów oraz wierzą w diabłów a w Boga nie. Świat sie sypie.

By$iu 16-06-2008 20:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez VanBobel (Post 2118520)
W demony? owszem, wystarczy wpisać w www.youtube.com http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif Egzorcyzmy Annelise Michel to chyba każdy uwierzy. Prosze obejrzec cały film dokumentalny, trwa około 60 min. Są tam nagrane na taśmie całe egzorcyzmy tej kobiety, jak sie tego słucha, szczegolnie noca to ciarki przechodza...
Można sobie też wpisać jej nazwisko na www.wikipedia.pl http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif dowiecie sie wiecej.
Od tamtego momentu zabroniono odprawiania egzorcyzmow w Niemczech oraz calej europie. Dziewczyna ta zostala opentana przez 6 demonow.
Zreszta co ja bede opowiadał sami zobaczcie.

A i chcialem dodac, że na podstawie tych wydarzen nakrecono film Egzorcysmy Emily Rose...

Oglądalem ten film pare razy, wg. mnie nie ma na nim zadnych, konretnych dowodow. Bo takie nagranie o niczym nie swiadczy.

Snick 16-06-2008 21:42

W te opętania jakoś nie wieże. Moim zdaniem to jest raczej problem z psychiką niż z demonami itp.

Barosa7 16-06-2008 21:55

Duchy/Demony/Mikołaj??
Oczywiście że nie....

Nari 16-06-2008 23:11

Cytuj:

Taka mała poprawka- Słudzy boga to są wszystkie stworzenia (wszystkie Chóry Niebieskie, tj. Cherubini, Serafini, Trony itp., oraz wszystko "co się rusza"), łącznie z demonami itp. Bóg dał im wolną wolą, a oni się zbuntowali. Stereotypowy wygląd diabła jako pół kozy pół człowieka ma być metaforą jego grzechu- wszystkie istoty pozaziemskie są bezcielesne i bezkształtne. Wracając do tematu to diabły będące kiedyś w Chórach to jest po prostu zbuntowana część nieba, która pozostaje sługami Boga. Jednak działają one przeciw niemu, a On nie może nic zrobić- inaczej przeczyłby sobie z wolną wolą. Demony nie mają żadnego takiego przywódcy, lub inaczej: nie są sługami nikogo innego niż Boga. Ich hierarchą jest Lucyfer- z woli z tego, że był Archaniołem.
Podsumowując: Nie ma niczego takiego jak 2 strony konfliktu- jest tylko strona Boga i jego stworzeń z wolną wolą. Demony służą tylko Bogu (oficjalnie), choć tak naprawdę nienawidzą Go i robią Mu wszystko na złość. Nie mają innego pana, choć ich hierarchą jest Lucyfer, który sobie wcale nie siedzi na żadnym tronie i nie daje żadnych misji tylko sam działa jak najbardziej się da przeciw Bogu.
Teraz Twoja teoria 2 stron upada i powstaje taka, że nie byłoby niczego gdyby tej jednej, jedynej strony nie było.
Srry za malutki offtopic.

PS. Diabły itp. są też prawie wszechmocne i prawie wszechwiedzące- potrafią wpływać na nasz świat w niewyobrażalnym dla nas stosunku, oraz wiedzą szczegóły z naszej przyszłości i przeszłości (tj. grzechy i np. dokładna data śmierci). Tak samo jak istoty niebieskie.

domin3x 17-06-2008 01:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez By$iu (Post 2118493)
Bog- tak, Demony, duchy- nie, yeti itp- nie.

Hmm... a nie sądzisz, że Bóg jest duchem?;>

Lasooch 17-06-2008 01:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2118970)
PS. Diabły itp. są też prawie wszechmocne i prawie wszechwiedzące- potrafią wpływać na nasz świat w niewyobrażalnym dla nas stosunku, oraz wiedzą szczegóły z naszej przyszłości i przeszłości (tj. grzechy i np. dokładna data śmierci). Tak samo jak istoty niebieskie.

Widzisz, jeśli już się Biblii trzymamy, to pamiętaj, że mamy wolną wolę. Ergo nie ma czegoś takiego, jak dokładna data śmierci, bo mogę się zabić teraz i nie umrzeć wtedy, kiedy 'jest mi to dane'.

VanBobel 17-06-2008 08:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez By$iu (Post 2118561)
Oglądalem ten film pare razy, wg. mnie nie ma na nim zadnych, konretnych dowodow. Bo takie nagranie o niczym nie swiadczy.

Poczytaj se historie tego... na wikipedi lub gdziekolwiek....

Nari 17-06-2008 17:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2119133)
Widzisz, jeśli już się Biblii trzymamy, to pamiętaj, że mamy wolną wolę. Ergo nie ma czegoś takiego, jak dokładna data śmierci, bo mogę się zabić teraz i nie umrzeć wtedy, kiedy 'jest mi to dane'.

I to by była data Twojej śmierci :) Tu nie chodzi o to, że ktoś Ci wytyka drogę z której możesz zboczyć- dla istot ponad nas nie istnieje czas. Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość to jedno i to samo. I to jest akurat znane.
Czyli data Twojej, mojej i jego śmierci jest już dawno ustalona ze względu na to, że tylko my odczuwamy coś takiego jak czas. Mamy wolną wolę, ale szczerze to przed śmiercią nigdy się nie ucieknie jeśli się nie ma uciec- jeśli jesteśmy religijni to mówimy, że ktoś odszedł, bo taka była wola Boga, który jest Stwórcą.

Ps. Nie mógłbyś się teraz zabić :P Gwarantuje Ci to na 100%, nawet mimo wolnej woli. Z opowieści osób, które przeżyły śmierć kliniczną wynika to, że niemalże każdy uważał, że jeszcze coś musi zrobić- że jeszcze nie jest jego czas.

Grocix 17-06-2008 18:24

@Up
A ja nie wierze w jakiekolwiek przeznaczenie, o ktorym mowisz, jak i w Boga. Zeby udowodnic Twoja teze, potrzebny bylby wehikul czasu, ktorym jeszcze nie dysponujemy. :) Co prawda, uwazam, ze jakakolwiek podroz w czasie mialaby olbrzymie konsekwencje (kilkudziesieciokrotnosc takiego "efektu motyla"), wiec watpie, ze kiedykolwiek bedzie mozliwa.

Rafayen 17-06-2008 18:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2117832)
wieżę w wszystko co wymieniłeś oprócz boga. Ba nawet moja katachetka wiezy w deomny ktore chadzaja na ziemie i polowe naszej klasy do nich zalicza xD

U mnie jest to samo .. katechetka ostatnio zapodała nam jakieś egzorcyzmy.. kazała połowie klasy wyjść żeby nie mieli koszmarów jak to ona stwierdziła oczywiście film taki sobie pokrzyczały sobie "demony" i nic ciekawego no poza nowymi dzwonkami w telefonie... i 1 w dzienniku :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:25.