OdWczorayMamNeostrade |
11-08-2008 00:17 |
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
(Post 2223179)
to chyba tylko u was na wsi... bo w cywilizowanym swiecie mozesz dowolny towar zwrocic w ciagu bodajze ~10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny, jesli tylko nie nosi sladow uzywania, a otworzenie pudelka wcale nie kwalifikuje sie jako "slad uzywania", no chyba ze podrzesz je na milion malych kawalkow, a plyte z gra wrzucisz do miksera razem z tuzinem gwozdzi. I mowie to z doswiadczeniem osoby pracujacej od jakiegos czasu w hipermarkecie.
|
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt
(Post 2223193)
@up
Dokładnie. A nawet JEŚLI sklep nie ma takiego regulaminu to w prawach konsumenta jest wyraźnie napisane, iż można zwrócic towar bez podania przyczyny w ciągu 3 dni.
@OdWczorayMamNeostrade
Nie po to są dema ^________^
|
Oczywiście do 10 dni, ale oprogramowanie, filmy dvd, gry, płyty muzyczne tylko wtedy gdy nie zdejmiemy z nich oryginalnego opakowania, a jak wiadomo 99,99% gier oprócz pudełka jest zafoliowana i już po otwarciu zwrot wam nie przysługuje. Poczytajcie, a potem mówcie odnośnie zwrotu towaru, btw nie mieszkam na wsi tylko w mieście - Krakowie. Jeśli tak u Ciebie w pracy jest - to spoko, bo wtedy każdy by przychodził, kupił, przegrał i za kilka dni z uśmieszkiem i paragonem oddał. Być może mało osób oddaje i sklep przymyka oczy. Ty mi mówisz o wsi, a ja Ci mogę powiedzieć, że jak przyjmujecie otwarty towar (płyty) to macie kierownika/dyrektora który albo lubi ludzi i zwraca produkty jako straty albo nie zna się z prawem i myśli że wszystko do 10 dni można zwrócić. A z tego co widzę jak się to odbywa w hipermarketach w moim mieście to pewnie chwila ściemy i grę oddaję otwartą bo mało który pracownik zajmuję się kwestiami prawnymi.
To tylko dwa sklepy, mogę podać więcej:
Cytuj:
Klient może zrezygnować z towaru kupionego w naszym sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Jest to możliwe tylko wówczas, gdy zakupiony towar nie był używany, kopiowany ani nie został w żaden inny sposób zniszczony. Płyty VCD, płyty DVD, kasety VHS muszą być zwracane zafoliowane w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu.
|
Cytuj:
Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271) art. 7, w okresie 10 dni od dostarczenia zamówionego towaru, konsument ma prawo jego zwrotu bez podania przyczyn w ramach odstąpienia od umowy, wg ogólnych zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone, oraz nie będą nosiły jakichkolwiek śladów używania. Zgodnie z ustawą, zwrotowi nie podlegają produkty chronione prawami autorskimi, takie jak oprogramowanie, płyty CD z muzyką itp.
|
I federacja konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl )
Cytuj:
Ponadto nie można zrezygnować w ciągu 10 dni z:
• umowy dotyczącej turystyki, zakwaterowania, transportu, rozrywki, gastronomii;
• z usługi rozpoczętej za naszą zgodą przed upływem 10 dni;
• z zakupionych kaset video, audio, programów komputerowych po usunięciu ich oryginalnego opakowania;
• z produktu lub usługi wykonanej według indywidualnego zamówienia;
• z produktu, który ulega szybkiemu zepsuciu;
• z prenumeraty prasy;
• z usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.
|
Żyjemy w cywilizowanym kraju gdzie powinno się przestrzegać prawa, ale jak widać z niewiedzy innych można na tym korzystać.
odnośnie dem to nie wszystkich gier wychodzą, a z drugiej strony dema czasem inaczej działają niż cała gra, aczkolwiek bardzo lubię steama i tam często kupuję gry bo nie chce mi się po sklepach łazić i dlatego mam dośc mało płyt zakupionych w ostatnim czasie
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
(Post 2223153)
Czy mam przez to rozumieć, że Vistę uznajesz za dobry system? Tożto XP lepszy (zaraz mnie pewnie jakiś linuxowy freak pojedzie, zresztą).
@top: ja tam się serią GTA nigdy nie fascynowałem, choć w I, II i III grałem i to z przyjemnością. No, ale się nie napalam, bo na moim sprzęcie czwórka nie ruszy, a na nowego kompa mnie nie stać.
|
no jak zainstalowałem na swoim starym kompie viste to powiedziałem, że syf - jak zainstalowałem na nowym zmieniłem zdanie, co do linuksów to przez chwilę się bawiłem mandrivą, debianem i ubuntu ale jakoś wolę windows bo na samą konfigurację mojego routera i internetu straciłem z 4 godziny (zaraz mnie pojadą że jestem debilem ^^)
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Virusmaxi
(Post 2221065)
Czyli co, nie mają praw żądać kasy za swoje dzieło?
"Pogram przejdę i jak będzie fajna to kupię a jak do dupy to nie"?
I co z tego że zbijaja na tym więcej kasy? Jak nie chcesz nie kupuj od tego czyta się recenzje itd.
|
Co do Ciebie to wtrącę, że właśnie czasem się pisze bardzo dobre recenzje dla bardzo słabej gry. Jakbyś był właścicielem dobrego magazynu (czasopismo, strona www) o grach i przyszedł pan z firmy z legalnymi pieniądzami aby wypromować swoją nie udaną grę to nie zgodzibyś się? Każdy ma swoje zasady ale takie magazyny mają swoje koszta i same reklamy nie starczają. A odnośnie głupich gier to ich nie przejdę tylko wywalę do kosza po najwyżej kilku godzinach, może ty lubisz płyty które się nadają na podstawkę pod filiżankę kawy, ale ja nie.
|