![]() |
Ludzie!
Ludzie nie spłycajcie się do takiego poziomu. Moim celem nie było wywołanie dyskusji na temat bezstresowego wychowania czy klapsów, lecz wypromowanie pewnej postawy. Postawy zdecydowanego NIE dla przemocy wobec dzieci. Stosując słowo przemoc miałem na myśli (w najcięższych już przypadkach) przykład przytoczony przeze mnie na otwarciu tematu. Proszę o wypowiedzi przemyślane, ponieważ prawie połowa tematu to kłótnia 3-4 użytkowników o to czy wychowanie bezstresowe jest dobre czy złe i czy można dziecku dać klapsa bo to lepsze od wyperswadowania słowami. Czytajcie również cały temat nie ostatnie kilka postów. Jeśli macie pisać, piszcie już coś nad czym pomyśleliście dłużej niż 10 sek.
Pozdrawiam Michur. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Pójdźmy wraz z Manuelą G. o krok dalej i ustalmy, że krzyk to również maltretowanie psychiczne dziecka. Co nam tam.
@ontop Sam nie byłem wychowywany bezstresowo i nie widzę nic złego, czy niemoralnego w daniu dziecku klapsa, jeśli zasłuży. |
Widząc co z tym społeczeństwem się teraz dzieje (w 1 Gim. już papierosy, narkotyki, seks w ubikacji bez zabezpieczeń) to powinno się trochę inaczej dzieci wychowywać, bo jak te dałny (nie dzieci niedorozwinięte tylko takie pro elo kozaki dresy z papierosami) mają być rodzicami i wychować jeszcze gorsze potomstwo to ja się boje mieszkać w Polsce ;s.
|
Cytuj:
Ale jak eot, to eot. |
Cytuj:
|
@Zalgadis
Również popieram. Dlatego karą za wielokrotne przewinienia powinna być chemiczna kastracja, żeby "spaczone" geny nie zostały powielone ;) |
Cytuj:
|
Nie wszyscy są idiotami ale ich dzieci nimi się stają.
|
Cytuj:
10 znaków |
Wtedy 0,0001% tego forum mialoby dzieci :< A w ciagu 50 lat w Polsce mieszkaloby 20 mln osob.
|
Ja nie zostałem wychowany bezstresowo.To znaczy, że czasem pasem mi się dostało, tylko jak się teraz tak zastanowię, to wiem, że rodzice dobrze robili...Dziecku wielka krzywda się nie dzieje, a za to wie, co mu wolno, a czego nie.
|
Też czasami dostawało mi się po dupie, albo dostawałem ochrzan i jakoś nie czuje się z tego powodu gorszy. Ludzi wychowywano tak od zarania dziejów ;P Krzyk nie jest żadną przemocą, czy pas za wyjątkowo złe przewinienia. Właśnie co innego sytuacje 'Nie udało Ci się nic wyżebrać na ulicy dzisiaj!?!?! <combo z krzesła>".
|
Cytuj:
@ontop Zauważyłem, że jakoś zrobiła się moda na poprawianie tego, co skuteczne na mniej skuteczne, ale ładniej wyglądające. |
Cytuj:
Poza tym było by więcej miejsc pracy. Żyło by się w mniejszym tłoku w dużych miastach, mniejsze korki, no ale koniec bajek, chodzi o to co jest teraz i będzie w 5-10 latach. Mój tata jest po rozwodzie z mamą i ma 2 letnie dziecko. (mieszkam z mamą) czasami jak jadę do taty (np. na wakacje tydzień u niego byłem) to widzę jak sobie radzi z żoną z dzieckiem. Tłumaczy, jak bardzo daje czadu to poważniej mówi, a tylko raz widziałem żeby dosłownie leciutko klepnął bobasa w pieluszkę łagodzącą całe uderzenie a ten "Przepraszam tato" no i był grzeczny resztę dni które tam byłem ;d. Btw. Tzw. klaps jest tak bardziej dla mnie przysłowiowym uderzeniem niż evul znęcaniem się. |
Cytuj:
Cytuj:
"wiem co dobre co złe, czego mi wolno a czego nie" Taa, Ty nie robiłeś jakichś tam rzeczy, o których rodzice mówili, że są "złe", tylko po prostu bałeś się kary, ot co. I jeszcze jedno - rola rodziców w wychowaniu dziecka, o tym jakie to dziecko będzie, jest mniejsza niż wam się wydaje. |
Cytuj:
Od taty dostałem parę razy, od mamy ani razu. Tatem kocham bardziej niż mamę. Ryli. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:23. |