Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zdrowy fast food, ankieta ;) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205879)

Ze'To 07-02-2009 22:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bananowy_Korniszon (Post 2455755)
O ile założenie takiego lokalu to ciekawy pomysł i mógłby wypalić, o tyle "zdrowa żywność" to pojęcie względne. Nie ma już czegoś takiego, chyba że w jakimś kraju w Afryce, gdzie nie mają słowa "fabryka". Załóżmy, że chcesz zrobić ten zdrowy sok z owoców. Ale te owoce przecież są skądś kupowane, a hodowane na pestycydach i wszelakich chemiach. Bo chyba nie zamierzasz ich uprawiać w ogródku. Zresztą i tak wszystkie ziemie są skażone. A mięso? Krowy, hodowane bez możliwości ruchu w boksach, żrące tylko nafaszerowane chemią jedzenie.

piw... przepraszam! "zdrowy sok" dla tego Pana!
Zrozumcie, że w dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywnośc :> jest albo mniej szkodliwa albo bardziej szkodliwa...

Zabanicjowany 07-02-2009 22:09

pijcie soki bo są zdrowe! http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,797...pestycydy.html

Dark Sven 07-02-2009 22:12

I tak zdrowsze niż cola ;s... Poza tym to co w większości jest sprzedawane to nie soki tylko napoje sokopodobne. "Woda, cukier, sok (nie mniej niż 7%), zagęszczacz, aromat identyczny z naturalnym"

Bananowy_Korniszon 07-02-2009 22:13

Bo żyjemy w świecie, gdzie korniszony są już bananowe ;D

J0hny 07-02-2009 22:16

Wydaje mi się, że ludzie jedząc w fast-foodach chcą zjeść a) szybko b) do syta c) coś "na ciepło"

myślę, że pomysł nie jest zły jeżeli rozwiążesz problem punktu c) bo chyba nie chcesz podawać podgrzewanej kanapki ;)

powodzenia :D jeśli Ci się uda to się pochwal :)

Shanhaevel 07-02-2009 22:26

@Nokiasymbian
You, sir, are a moron.

Cytuj:

No ta zwierzętom to może i szkodzi ale ludziom nie więc? To tak jakby pisac że ludzie nie mogą jeśc czekolady bo szkodzi ona zwierzętom (np. psom) no niestety ludzie jedzą i nic im nie jest - no chyba że pare kilo zjedzą no ale to już co innego...
Z tego co wiem, szczury mają podobną budowę narządów wewnętrznych co człowiek (przykład - wątroba, najbardziej narażona na chemikalia). Stąd wzięły się 'szczury laboratoryjne'.

Cytuj:

Zara będą posty typu że sok jest zdrowy itp. taa to powiedz jakie mam jego plusy ? Już wolę se w aptece kupic Centrum i mam wszystkie witaminy które potrzebne mi są na 1 dzień więc mogę pic colę litrami gdyż więcej witamin mi nie potrzeba...
Tabletki przyjmują się o wiele gorzej niż np. owoce, a różne 'suplementy diety' i witaminy C dają taki skutek co nic. Ale ludzie je i tak biorą...

PS Bardzo lubię żarcie z McDonaldsa i KFC, ale że jadam tam średnio raz na jakieś dwa miechy...

Luka$ek 07-02-2009 23:28

Nikomu nie zaszkodzi wypad co Mc'ka raz na tydzień a co dopiero raz na miesiąc nie którzy są toksycznymi grubasami objadającymi sie Fast foodami to rozumiem ale są ludzie którzy raz na jakiś czas (tak jak ja) wyskoczą na jakąś pizze,Mc' lub kFC bo po prostu czasem lubię zjeść szybko i smacznie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2455799)
nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywnośc :> jest albo mniej szkodliwa albo bardziej szkodliwa...

O i to jest prawda,czego byś nie jadł i tak to jest szkodliwe,dużo mniej ale jest.

Smoly 07-02-2009 23:45

Dobry pomysł.

Jadł ktoś kiedyś w GreenWay'u ? Żarcie super.

Naleśników cała masa z przeróżnymi owocami/kapustą i grzybami, krokiety, torty warzywne i inne super jedzenie.Chociaż droższe niż w McDonalds, to porcje znacznie większe, smaczniejsze i zdrowsze :)

Michoss 08-02-2009 05:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2455799)
piw... przepraszam! "zdrowy sok" dla tego Pana!
Zrozumcie, że w dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywnośc :> jest albo mniej szkodliwa albo bardziej szkodliwa...

Nie 'w dzisiejszych czasach'. Zawsze tak było. Powiedzmy sobie wprost, WSZYSTKO szkodzi.
Oddychanie szkodzi, bo tlen przyspiesza starzenie się komórek. Myślenie szkodzi, bo impulsy elektromagnetyczne w mózgu 'zużywają' neurony. trzeba po prostu zużywać mózg (czyt. myśleć) i szkodzić sobie w ten lepszy sposób.

Zabanicjowany 08-02-2009 06:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2456207)
Nie 'w dzisiejszych czasach'. Zawsze tak było. Powiedzmy sobie wprost, WSZYSTKO szkodzi.
Oddychanie szkodzi, bo tlen przyspiesza starzenie się komórek. Myślenie szkodzi, bo impulsy elektromagnetyczne w mózgu 'zużywają' neurony. trzeba po prostu zużywać mózg (czyt. myśleć) i szkodzić sobie w ten lepszy sposób.

Tylko jedna rzecz jest zdrowa - PRECLE!

Dr.Unknown 08-02-2009 12:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2456207)

Ostatnio doszedłem do wniosku, że sposobem na nieśmiertelność, albo chociaż długowieczność, jest całkowity brak spożywania jedzenia. Problem w tym, że się od tego umiera ;/.

Luka$ek 08-02-2009 14:27

@UP
Bądź pierwszą osobą i spróbuj nic nie jeść z własnej silnej woli.

Shanhaevel 08-02-2009 15:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Luka$ek (Post 2456638)
@UP
Bądź pierwszą osobą i spróbuj nic nie jeść z własnej silnej woli.

[Stewie style]Uuuh, clap clap clap.<applause>[/Stewie style]

Robin 08-02-2009 15:45

Moje kubki smakowe doradzają dodanie do menu: ziemniaczki w mundurkach i frytki beztłuszczowe (i kanapki w kształcie hamburgerów/hot dogów bo ludzie jedzą to co wygląda na niezdrowe)

Mojżesz 09-02-2009 00:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PanKracy (Post 2455198)
Sam nie jem mięsa 6 lat i znacznie lepiej się czuje niż w czasie którym jadłem mięso.

Spoko. Zobaczysz za kilka lat, jak będziesz miał kłopoty ze zdrowiem,

W ogóle śmieszą mnie ludzie, którzy są wegetarianami dla "idei" i psują sobie zdrowie, często nieświadomie. Długotrwałe niejedzenie mięsa naprawdę szkodzi zdrowiu. Wszystkim zwolennikom jedzenia zielska polecam trochę poczytać na ten temat. A jeśli wiedzą o szkodliwości ich diety, to w porządku, ich wybór.

A co do szkodliwości fast foodów, to też nie zawsze się sprawdza. Przecież zeszłoroczny złoty medalista olimpijski w biegu na 100m, który pobił rekord świata, sam przyznał, że obżera się fast foodami. Co prawda gorzej, gdy ktoś nie uprawia żadnego sportu, prowadzi mało aktywny tryb życia, a ciągle wpieprza hamburgery i frytki...

PanKracy 09-02-2009 17:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mojżesz (Post 2457650)
Spoko. Zobaczysz za kilka lat, jak będziesz miał kłopoty ze zdrowiem,

W ogóle śmieszą mnie ludzie, którzy są wegetarianami dla "idei" i psują sobie zdrowie, często nieświadomie. Długotrwałe niejedzenie mięsa naprawdę szkodzi zdrowiu. Wszystkim zwolennikom jedzenia zielska polecam trochę poczytać na ten temat. A jeśli wiedzą o szkodliwości ich diety, to w porządku, ich wybór.

Tak tak, co ty za przeproszeniem pierdolisz? Takie gadanie żeby pogadać. Te mity że niejedzenie mięsa szkodzi zdrowiu już dawno zostały obalone, dlatego nie kieruj się tym co zostało napisane bo paru jakichś napaleńców mięsa tak sobie ubzdurało. Jak się je dużo nabiału, serów, soi oraz wszystkiego innego oprócz mięsa to w zupełności organizm będzie zaspokojony we wszystkie potrzebne mu suplementy. Nawet lekarze mówią, że nie powinno się jeść zbyt dużo mięsa, a jeżeli już to nie tłustego. Jak miałem 12 lat to też mi mówili że nie urosne, będę miał jakieś braki białka zwierzęcego - jak się z czasem okazało to jedna wielka bajka. Teraz mam 185 cm wzrostu waże 90 kg i cwicze kulturystyke. I uwierz, że siły nie brakuje. Tak samo człowiek który będzie wcinał samo mięcho, a mało warzyw i owoców też będzie miał niedobór witamin w organizmie. Także ja nie nagabuje na tych co jedzą mięso, a ty nie nagabuj na tych co go nie jedzą bo jak sie czegoś do końca nie wie to sie nie wypowiada na ten temat. A napisać to można różne rzeczy, które nie zawsze pokrywają się z prawdą.

Mojżesz 09-02-2009 17:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PanKracy (Post 2458234)
Tak tak, co ty za przeproszeniem pierdolisz? Takie gadanie żeby pogadać. Te mity że niejedzenie mięsa szkodzi zdrowiu już dawno zostały obalone, dlatego nie kieruj się tym co zostało napisane bo paru jakichś napaleńców mięsa tak sobie ubzdurało. Jak się je dużo nabiału, serów, soi oraz wszystkiego innego oprócz mięsa to w zupełności organizm będzie zaspokojony we wszystkie potrzebne mu suplementy. Nawet lekarze mówią, że nie powinno się jeść zbyt dużo mięsa, a jeżeli już to nie tłustego. Jak miałem 12 lat to też mi mówili że nie urosne, będę miał jakieś braki białka zwierzęcego - jak się z czasem okazało to jedna wielka bajka. Teraz mam 185 cm wzrostu waże 90 kg i cwicze kulturystyke. I uwierz, że siły nie brakuje. Tak samo człowiek który będzie wcinał samo mięcho, a mało warzyw i owoców też będzie miał niedobór witamin w organizmie. Także ja nie nagabuje na tych co jedzą mięso, a ty nie nagabuj na tych co go nie jedzą bo jak sie czegoś do końca nie wie to sie nie wypowiada na ten temat. A napisać to można różne rzeczy, które nie zawsze pokrywają się z prawdą.

Spoko. Ja wiem swoje. I moja wiedza nie opiera się na przeczytaniu kilku artykułów z prasy popularno-naukowej, ale na rozmowach z ludźmi, którzy się na tym znają. Długotrwałe, czyli wieloletnie niejedzenie mięsa szkodzi, szczególnie na stawy. Jeśli nie wiesz czemu, to radzę poczytać w wiarygodnych źródłach. Samo jedzenie soi i produktów "zastępczych" nie zastąpi braków spowodowanych długotrwałym niejedzeniem mięsa. Zobaczysz, jak za jakiś czas zaczną Ci wysiadać stawy. Poza tym, nie nagabuje na tych, co nie jedzą mięsa. Po prostu mówię, że spora część takich ludzi nie jest świadoma konsekwencji wieloletniego korzystania z takiej diety. Wiadomo, że ludzie, którzy żrą tylko mięcho i nie jedzą żadnych warzyw, owoców, też psują sobie zdrowie. W naszej diecie powinna być spora różnorodność produktów. Zresztą, to już każdy powinien sobie dobrać indywidualnie. Tyle.

Yoh Asakura 09-02-2009 18:06

Szczerze, to wolę zjeść Kurczakburgera w McDonaldzie niż jeść jakąś soję czy inne zielsko. Nie stołowałbym się.

sphinx123 09-02-2009 18:13

Hmm, fajna odskocznia by była od tych żałosnych mega-ultra-big-mastah-jebiących czosnkiem kebabów <3 Ale jednak NO THX, ponieważ mam Greenway dwa kroki od domu.

Michoss 09-02-2009 18:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PanKracy (Post 2458234)
Teraz mam 185 cm wzrostu waże 90 kg i cwicze kulturystyke. I uwierz, że siły nie brakuje.

Nie oszukuj, wiemy że avatar to twoje zdjęcie. Tak, uwzględniając że masz 17 lat.

Cytuj:

Nawet lekarze mówią, że nie powinno się jeść zbyt dużo mięsa, a jeżeli już to nie tłustego.
Widzisz różnice między 'proszę nie jeść tłustego mięsa' a 'proszę nie jeść mięsa'?
Podpowiem ci-jest nacisk na 'tłustego'.

Gdyby człowiek nie musiał jeść mięsa, nie maiłby siekaczy. Bo poco by mu były one?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29.