Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Muzyczne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=280)
-   -   Reggae (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=210111)

lord_piteer 01-06-2009 21:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2508231)
"Kto słucha rege, ten rucha kolege"...

no to na co czekasz? zdejmuj spodnie

Emcess 13-06-2009 23:43

zaslyszalem sobie u kolegi Soundsistamaan - całkiem fajny, nowy wajb ; ]
a poza tym to sobie slucham plytki Mariki i najnowszej plytki Habakuka (w sumie to juz sprzed roku~, ale najnowsza) Familijna Komitywa rox : )

Erverse 14-06-2009 10:18

http://emkasasa.wrzuta.pl/audio/5i30...ce_-_soulstorm
Z polskich wykonawców lubię juniora stressa, basa, bob one'a, zresztą jak większość tutaj zgromadzonych ^^

robek 25-06-2009 19:22

słyszał ktos Mrozu ft. East West Rockers - Los na szali?

może reggae to nie jest, lecz.. kawałek tez nie jest porazka

Emcess 26-06-2009 22:54

tam sobie dla jaj gram na jakims ots nagle koles utani gran hur ""reage zadzi
-.- to ja do niego :
22:31 Kdoog [792]: czego sluchasz?
22:31 Masterek Socerek [296]: a reage
22:31 Masterek Socerek [296]: i disco polo
22:31 Kdoog [792]: co to jest reage?
22:31 Masterek Socerek [296]: a ty gdzie moge expic
22:31 Masterek Socerek [296]: piosenki o zilonym itp narkotyki i wogole

grubo ma? ; p

Kriptomer 01-08-2009 16:04

Fresh po miesiącu+

Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa 8o "

Co do reggae, instrumenty wydające swój dźwięk wpływają na nas pozytywnie :P Mamy się czuć ekstremalnie dobrze, poczuć daleką nam Jamajkę, wyobraźić sobie spokój i pokój na świecie, słońce i obłoki dymu z sensimilli i być bliżej Jah.

Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jest Yellowman ew. Ras luta, z polskich wykonawców muzyki roots, reggae, raga, ska, dancehall itd. przekonałem się tylko do Ras Luty i oczywiście KONOPIANS ! :)

a co do ska?
Ska jest moim zdaniem szybszym odzwierciedleniem i bardziej zaczepnym od reggae ;) punk rock + reggae = ska ;> 50% ska jest bardziej hmm.. pozytywne od reggae, ( tu się powtórzę ) gdy słuchamy reggae zaczynamy myśleć....

Bless ya!

ROOTS REGGAE RAGA

*Carlsberg 01-08-2009 17:16

Cytuj:

Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa "
Lecisz po rapie takim samym stereotypem jak ci ludzie po reggae, hipokryzja...

Kriptomer 01-08-2009 17:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez *Carlsberg (Post 2613199)
Lecisz po rapie takim samym stereotypem jak ci ludzie po reggae, hipokryzja...

Chodzi mi o to, że może nie Ty ale inni są hipokrytami... teraz zaczyna robić się błędne kółko... ja zaczynam najeżdżać na rap a inni na reggae tym samym sposobem... trzeba to rozgryźć jakoś inaczej. Teoretycznie każdy styl muzyki zamyka się w swoim kręgu tematycznym.

Pop - Jestem super gwiazdą
Reggae - Jamajka
Rap - Bloki
Discopolo - gwałty na wiejskich dyskotekach
itd., itp., etc.

Mieliśmy rozmawiać pokojowo o muzyce reggae a nie wytaczać na siebie ciężkie działa reggae vs rap

Podyskutujmy spokojnie o tej muzyce... zacznijmy może, co czujecie gdy słuchacie reggae ?

Ja czuję się wolny, wyzwolony od problemów, delikatniejszy, rozumiejący większość ludzkich problemów, czuję iż chcę pomagać ludziom, czuję się bliżej Jah. Podsumowując = Czuję się zajebiście pozytywnie !!!

*Carlsberg 01-08-2009 17:32

Tu nie chodzi o jakiś mój najazd na reggae, sam słucham, coby nie było, ale mówienie że nie lubi się stereotypów a zdanie dalej stereotypem najeżdzać na inny gatunek muzyczny jest mimo wszystko...niepoważne.

Zarzuciłeś temat więc odpowiem.

Ogólnie, słuchając i rapu, i reggae, choć z innymy "objawami" xd
Cytuj:

Podsumowując = Czuję się zajebiście pozytywnie

Erverse 01-08-2009 23:21

Bry, otóż przybywam tu aby spytać się, czy ma ktoś może mp3 z piosenki ndk która leci "ratata, na ulicy słychać strzały zawinęli bratata, myśleli, że ma gnata a miał batata..." nie wiem czy to dokładnie tak, lecz coś w tym stylu. Szukałem po necie i nie znalazłem. Istnieje w ogóle wersja mp3? Usłyszałem to na koncercie i jest wykoxana więc chciałbym mieć to na kompie. ( nie chodzi mi o wersję live)

@down, ok. dzięki za odpowiedź. Też tak myślałem, ale miałem nadzieję, że ją znajdę xP

Kriptomer 02-08-2009 14:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2613491)
Bry, otóż przybywam tu aby spytać się, czy ma ktoś może mp3 z piosenki ndk która leci "ratata, na ulicy słychać strzały zawinęli bratata, myśleli, że ma gnata a miał batata..." nie wiem czy to dokładnie tak, lecz coś w tym stylu. Szukałem po necie i nie znalazłem. Istnieje w ogóle wersja mp3? Usłyszałem to na koncercie i jest wykoxana więc chciałbym mieć to na kompie. ( nie chodzi mi o wersję live)

Witaj!
Nie jestem pewien w 101% ale jestem pewien w 99% że jest to po prostu piosenka Natural Dread Killaz, której nie nigdy nie wydadzą, np Happysad też mnie zaskoczył kiedyś 1 piosenką co okazało się 6 miesięcy później że grają ją tylko na koncertach, do tego bardzo rzadko i można cieszyć się jedynie wersją z koncertu jeśli ktoś ją uwiecznił na telefonie/kamerze.

Liczę na to że kiedyś ją znajdziesz w formacie mp3 i będziesz mógł się nią cieszyć. Bless bracie :)

Emcess 03-08-2009 02:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kriptomer (Post 2613133)
Fresh po miesiącu+

Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa 8o "

Co do reggae, instrumenty wydające swój dźwięk wpływają na nas pozytywnie :P Mamy się czuć ekstremalnie dobrze, poczuć daleką nam Jamajkę, wyobraźić sobie spokój i pokój na świecie, słońce i obłoki dymu z sensimilli i być bliżej Jah.

Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jest Yellowman ew. Ras luta, z polskich wykonawców muzyki roots, reggae, raga, ska, dancehall itd. przekonałem się tylko do Ras Luty i oczywiście KONOPIANS ! :)

a co do ska?
Ska jest moim zdaniem szybszym odzwierciedleniem i bardziej zaczepnym od reggae ;) punk rock + reggae = ska ;> 50% ska jest bardziej hmm.. pozytywne od reggae, ( tu się powtórzę ) gdy słuchamy reggae zaczynamy myśleć....

Bless ya!

ROOTS REGGAE RAGA

ej, reggae jest bardzo kozackie, ale do rapu to sie nie przyczepiaj : DD

ska? podoba mi sie tylko piosenka Enej - Ulice, takie bardziej ska klimaty, i z Olsztyna sa : D
a poza tym, na Jamajce nie jest tak kolorowo jak myslisz ze tam sobie jaraja, ogolnie maja zajebiscie itd. moze i jaraja, ale troche biedni sa... a tak w ogole... roots w polsce? : p ktos w polsce robi takie dobre roots?
tzn. moze ktos robi, ale niektorzy robia cos, o czym nawet Junior Stress nawinal "Chcial robic roots a wyszlo mu disco, nazwisko mial lecz na nic nazwisko..."

a stereotypy nt. kazdej muzyki sa bzdura, no moze jak wysluchalem jedna piosenke Behemotha z lyricsami to az mnie ciarki oblecialy ; ]

a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s

aew, a na lascie widze ze Firmy sluchasz, hehe

Kriptomer 03-08-2009 12:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2614398)
ej, reggae jest bardzo kozackie, ale do rapu to sie nie przyczepiaj : DD

ska? podoba mi sie tylko piosenka Enej - Ulice, takie bardziej ska klimaty, i z Olsztyna sa : D
a poza tym, na Jamajce nie jest tak kolorowo jak myslisz ze tam sobie jaraja, ogolnie maja zajebiscie itd. moze i jaraja, ale troche biedni sa... a tak w ogole... roots w polsce? : p ktos w polsce robi takie dobre roots?
tzn. moze ktos robi, ale niektorzy robia cos, o czym nawet Junior Stress nawinal "Chcial robic roots a wyszlo mu disco, nazwisko mial lecz na nic nazwisko..."

a stereotypy nt. kazdej muzyki sa bzdura, no moze jak wysluchalem jedna piosenke Behemotha z lyricsami to az mnie ciarki oblecialy ; ]

a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s

aew, a na lascie widze ze Firmy sluchasz, hehe

Witaj bracie!
Postaram Ci się odpowiedzieć na kilka zadanych wyżej przez Ciebie pytań.
Co do Jamajki, Jamajka sama w sobie nie jest strasznie bogata, lecz nie jest tak źle np. jak w Somalii, a stereotyp że wszyscy chodzą upaleni przez całe życie jest błędny. Wiem że tak nie jest ( Co prawda nie byłem na Jamajce, lecz jest to logiczne ). Co do palenia sensimilli Jamajka ma też wiele zalet :) Zwróć uwagę na to że marihuana jest tam akceptowana w świetle prawa :)

W Polsce Izrael strasznie ( w 80% ) zalatuje roots a na dodatek np. Bakszysz, Gedeon Jerubbaal <- To już bardziej pod reggae podchodzi.

" a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s "

Tak, czuję się rasta, tak jak Ty czujesz się być Polkiem ( bo zakładam że nim jesteś ) tak ja czuję się tym kim jestem :) Jedna rzecz mnie zaciekawiła

To na końcu " ... :s "

Przesyłam Ci bless gorący jak Afryka !

robek 05-09-2009 11:15

Jak ktos nie wie, za 2 tygodnie wychodzi nowa plyta Pablopavo pod tytulem Telehon (w tym kawalek Telehon zostal udostepniony pod TYM linkiem), a niedawno wyszla nowa plyta Grubsona, ktorej niektore kawalki tez mozna zaliczyc pod dancehall/reggae. Co o niej myslicie? Wg mnie kilka kawalkow jest na naprawde wysokim poziomie, troche bylem zaskoczony tym faktem, bo za duzo od Grubsona nie oczekiwalem, a plyta nawet mu wyszla.

Snopeczek 05-09-2009 12:38

widzieliście w ogóle to? http://www.youtube.com/watch?v=IJgTMJ8a5xQ
zgadnijcie, gdzie chcę pojechać w wakacje? :D

co do reggae, cóż, słucham od czasu do czasu, najczęściej przy jakichś zajebkach, dziś na koncercie będzie m.in. Junior Stress, więc będę miał okazję trochę posłuchać :]

Emcess 05-09-2009 13:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snopeczek (Post 2641985)
widzieliście w ogóle to? http://www.youtube.com/watch?v=IJgTMJ8a5xQ
zgadnijcie, gdzie chcę pojechać w wakacje? :D

co do reggae, cóż, słucham od czasu do czasu, najczęściej przy jakichś zajebkach, dziś na koncercie będzie m.in. Junior Stress, więc będę miał okazję trochę posłuchać :]

haha. owned z tym video : D

a jak masz okazje posluchac juniora, to gz, i masz zajebiscie : D, sam z checia bym poszedl na jakis jego koncert ; /

robek 05-09-2009 13:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2642014)
haha. owned z tym video : D

a jak masz okazje posluchac juniora, to gz, i masz zajebiscie : D, sam z checia bym poszedl na jakis jego koncert ; /

Ja bylem raz na juz raz na Vavamuffinie i Juniorze Stressie, atmosfera niespotykana, polecam, jak masz okazje to nawet sie nie zastanawiaj tylko kupuj bilet i gon od razu.

Snopeczek 05-09-2009 15:20

a co sądzicie o Tallibie? Nowy na scenie, a wg mnie jest bardzo dobry, wnosi trochę świeżości :)

DaimenPro 06-09-2009 12:17

A ja lubię Regge tylko wtedy jak jest połączone z Hip-hop'em.

piramjida 06-09-2009 12:21

W takim razie polecam czekac na collabo Nas & D. Marley, ktory chyba wyjdzie niedlugo.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:58.