Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura '09 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=212525)

Rethfing on Aldora 04-05-2009 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2536543)
Owszem, polski prosty, nie potrzeba było żadnej wiedzy. Czy ktoś jeszcze tak miał, że najbardziej w czasie całego tego wydarzenia denerwował się wpisywaniem peselu w odpowiednich miejscach? :D

Wie ktoś, gdzie znajdę wzory prac pisemnych na rozszerzony angielski? W sensie - jaka powinna być kompozycja rozprawki/opowiadania/recenzji itp. Bo ja swoje ksera z lekcji pogubiłem.

Hahaha, pesel największy stres ;dd
Co do angola to może po prostu www.ang.pl?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2536554)
Po godzinie 11 wyszedłem z sali, raczej zadowolony. Arkusz generalnie był prosty. Gnębi mnie jedynie to, iż nie przeczytałem ostatnio żadnego streszczenia, omówienia czy innego tekstu traktującego o Chłopach, toteż boję się o jakiś głupi błąd rzeczowy. Z drugiej jednak strony podany fragment był raczej dość jednoznaczny w interpretacji, nie kazano również odwoływać się do całości utworu, więc pewnie jakoś to będzie. ;)

Zgadzam się całkowicie, ale jestem pewien, że poniżej 50% nie będzie. To by było impossible ;d

Pan i Wladca 04-05-2009 13:26

Po zerwaniu tych żółtych naklejeczek usłyszałem z końca sali "ja pierdole" :p
Sorki za wyrażenie. Tekst o hipnozie prosty, gorzej miałem z Chłopami bo nie bardzo pamiętałem.

Litawor 04-05-2009 13:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2536559)
Co do angola to może po prostu www.ang.pl?

No właśnie nie widzę tam nigdzie czegoś takiego :/

Widzę, że nikt nie porwał się na temat 2, który przecież był znacznie prostszy. Obie bohaterki można było scharakteryzować wyłącznie na podstawie fragmentów tekstu, właściwie nic nie trzeba było z "Pana Tadeusza" pamiętać. Warto było tylko wiedzieć, że to akurat był romantyzm i jakie poglądy na temat rozumu i uczuć się z tym wiązały.

Glamri 04-05-2009 13:44

Ja wziąłem 2 temat, ale do romantyzmu nic nie odnosiłem. Kazali oprzeć się na tych fragmentach, to po samych fragmentach poleciałem. ; )

Rothes 04-05-2009 13:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2536572)
Widzę, że nikt nie porwał się na temat 2, który przecież był znacznie prostszy. Obie bohaterki można było scharakteryzować wyłącznie na podstawie fragmentów tekstu, właściwie nic nie trzeba było z "Pana Tadeusza" pamiętać. Warto było tylko wiedzieć, że to akurat był romantyzm i jakie poglądy na temat rozumu i uczuć się z tym wiązały.

Zauważ tylko, że sytuacja przedstawiała się identycznie w przypadku obu tematów, a nie każdemu odpowiada forma Pana Tadeusza. Ja dla przykładu wolałem prozę Reymonta, którą jednak tak czy siak dość trudno się czytało ze względu na słownictwo typowo wiejskie.

W mojej klasie, spośród osób, które wyszły przede mną, wszyscy zajęli się właśnie drugim tematem. ;p

Litawor 04-05-2009 14:38

Ja jednak mam poważne wątpliwości co do polecenia - trudno mi uwierzyć, że w ogóle nie oczekiwano odwołania się do tekstu utworu. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby w kluczu odpowiedzi jednak tego wymagano, to by było "w stylu" CKE.

Dr.Unknown 04-05-2009 14:41

Cytuj:

Wie ktoś, gdzie znajdę wzory prac pisemnych na rozszerzony angielski? W sensie - jaka powinna być kompozycja rozprawki/opowiadania/recenzji itp. Bo ja swoje ksera z lekcji pogubiłem.

Przecież wszystko wygląda tak samo - kompozycja trójdzielna, osobne akapity dla za i przeciw w rozprawce, itd.

I na próbnych i na maturze właściwej pisałem rozprawki - opowiadania są spoko, ale nie dawałem rady się skompresować, a recenzję pies trącał - otrzymywałem zadowalające wyniki (91, 93, 89 %).
Co nie zmienia faktu, że na dzienne nie wystarczyło ;0.

Litawor 04-05-2009 14:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2536619)
Przecież wszystko wygląda tak samo - kompozycja trójdzielna, osobne akapity dla za i przeciw w rozprawce, itd.

Z maturą to nigdy nie jest takie proste! Akurat rozprawki umiem pisać, gorzej, jeśli nie będzie takiej opcji. W opowiadaniach w szkole czasem traciłem punkty, bo nie zawarłem we wstępie informacji o czasie akcji, a to *musi* być. I nikogo nie obchodzi, że moja koncepcja opowiadania polega na tym, że czas jest nieokreślony. A o recenzji nawet nie wspomnę, tam wszystko musi być wg planu. Opis u mnie odpada, nie umiem czegoś takiego pisać.

KrEmAs KAc 04-05-2009 15:02

Ma ktoś arkusze i odpowiedzi z dzisiejszej matury??

Glamri 04-05-2009 15:46

CKE obiecało po południu opublikować...

Matheavyk 04-05-2009 17:41

Cytuj:

Owszem, polski prosty, nie potrzeba było żadnej wiedzy. Czy ktoś jeszcze tak miał, że najbardziej w czasie całego tego wydarzenia denerwował się wpisywaniem peselu w odpowiednich miejscach? :D

Co tam Pesel! Rozerwanie tych naklejek to największa rzeźnia na maturze^^

Ja tak jak Rothes powiedział, wybrałem chłopów ze względu na prozę. Po prostu po to, żeby niepotrzebnie nie ryzykować.

A i jeszcze: proszę o to samo co Litawor, jeśli ktoś byłby łaskaw.

Ashlon 04-05-2009 19:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez KrEmAs KAc (Post 2536633)
Ma ktoś arkusze i odpowiedzi z dzisiejszej matury??

Matura.onet.pl - do podstawowego sa juz odpowiedzi.

Jakbym w tym roku pisal, wybralbym temat 2. Swoja droga, zauwazylem, ze leca po takiej samej linii oporu, jak rok temu - trzeba sie postarac, zeby nie zdac podstawowego, ale rozszerzony to juz niezla jazda jest :)

ChachaŁ 04-05-2009 19:30

Pisalem drugi temat.

Co do odnoszenia sie do calosci tekstu. W zeszlym roku rowniez nie bylo tego w poleceniu, a jednak bylo to punktowane. Dlatego lepiej bylo sie odwolac do calosci. Troszke wiecej roboty, a mozna bylo zyskac pare punktow :)

Btw.
http://img10.imageshack.us/img10/329...531500x500.jpg

Rothes 05-05-2009 13:00

Rozszerzony angielski był piękny... banał nad banałami, z 90% jak w banku.

Litawor 05-05-2009 13:31

Najfajniejszym elementem matury z angielskiego było opowiadanie o spodku do herbaty, którego inny fragment... czytaliśmy kiedyś na lekcji angielskiego w szkole. :D

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...byt_latwa.html

9-NINE 05-05-2009 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2537194)
Rozszerzony angielski był piękny... banał nad banałami, z 90% jak w banku.

Amen. Nic dodać, nic ująć.

@Rozrywanie naklejek:
Wystarczy użyć dowodu.

Litawor 05-05-2009 14:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 9-NINE (Post 2537263)
@Rozrywanie naklejek:
Wystarczy użyć dowodu.

Tak się dzisiaj zastanawiałem, jak mają sobie z tym poradzić osoby, które (jakimś cudem) jeszcze nie wyrobiły sobie dowodu.

KrEmAs KAc 05-05-2009 14:26

http://www.joemonster.org/art/11454/...ernetu_mamy_ja

Fintex 05-05-2009 14:36

no matury do tej pory proste. zobaczymy jak wyniki..;p dowala jakis obsrany klucz z polaka i moze byc roznie, ale polak to tam malo wazny.
ang. wazniejszy a byl prostyyy.

jutro wos ;]

9-NINE 05-05-2009 14:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2537271)
Tak się dzisiaj zastanawiałem, jak mają sobie z tym poradzić osoby, które (jakimś cudem) jeszcze nie wyrobiły sobie dowodu.

Jak to mawia trener Piechniczek: "Czasem tak się zdarza, że trafia piłka do bramkarza". Jeśli wiesz co mam na myśli. "Life is brutal and full of zasadzkas, and kopas w dupas very mocno"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49.