Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Test Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=214770)

qq2 09-06-2009 20:55

Tak sobie odgadywałem te pytania na tym "średnim poziomie" i jedyne co mogę stwierdzić, to to, że panowie oraz panie z korporacji muodyh patriotuf raczej nie znajdą uznania wokół zwykłych ludzi, których średnica pieczęci interesuje tak samo jak dłubanie w nosie... ; o
Nie zdziwiłbym się, gdyby w przyszłości zadali pytanie o ilości piórek orła białego na polskim godle. _/

Jerkov Thundersword 09-06-2009 20:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gimlos (Post 2563319)
Uważasz, że wiedza o JEJ średnicy będzie ci w tej pracy niezbędna?

Ta pieczęć jest jedną z 52, których wymiary trzeba znać przy ocenie wiarygodności i oryginalności dokumentów międzynarodowych. Więc, raczej tak, skoro wpajają mi to do głowy na kierunku Stosunki Międzynarodowe od 3,5 roku...

PS: na 2 roku miałem egzamin z tych pieczęci, i znajomość ich średnicy była obowiązkowa

Gierubesoen 09-06-2009 21:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jerkov Thundersword (Post 2563341)
PS: na 2 roku miałem egzamin z tych pieczęci, i znajomość ich średnicy była obowiązkowa

Gdzie studiujesz?

Gonzo 09-06-2009 21:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2563334)
A jak. To jedna z niezbędnych informacji niezbędnych. Ja na przykład zawsze, gdy mam pieczątkę w ręce, zastanawiam się jakie ma wymiary. I czy literki są idealnie równe, czy tylko się takie wydają. Trapi mnie to i nie mogę spać. Jerkov nie będzie miał tego problemu :cup:

Hahaha Łasy :* dawno tak dobrej riposty nie widziałem. :D

Cytuj:

Ta pieczęć jest jedną z 52, których wymiary trzeba znać przy ocenie wiarygodności i oryginalności dokumentów międzynarodowych. Więc, raczej tak, skoro wpajają mi to do głowy na kierunku Stosunki Międzynarodowe od 3,5 roku...

http://www.youtube.com/watch?v=9qNVe8XzhAY

Co do stosunków międzynarodowych.

Jerkov Thundersword 09-06-2009 21:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2563347)
Gdzie studiujesz?

UBC (University of British Columbia)
Ale teraz mam wakacje i siedzę w Polsce od 2 tygodni.

Gimlos 09-06-2009 21:21

Cytuj:

Cóż, w takim razie Cię rozumiem. Nie uważasz jednak, że zamieszczanie tak specjalistycznych pytań w teście podstawowym, może młodych ludzi tylko do waszej organizacji zniechęcić?

Jerkov Thundersword 09-06-2009 21:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gimlos (Post 2563367)
Cóż, w takim razie Cię rozumiem. Nie uważasz jednak, że zamieszczanie tak specjalistycznych pytań w teście podstawowym, może młodych ludzi tylko do waszej organizacji zniechęcić?

To jest test Średniozaawansowany, a nie podstawowy, stworzony jest głównie z myślą o studentach i absolwentach uczelni wyższych, chociaż nie wyklucza uczestnictwa innych osób. Poziom testu ma zachęcić do rywalizacji i poszukiwania odpowiedzi w internecie, z resztą tak to jest wyjaśnione na forum MIRP. No i muszę też cię poprawić, bo ja do MIRP nie należę, test bardzo mi się spodobał (mówię o sobie i swoim zdaniu), więc postanowiłem się nim podzielić z innymi użytkownikami forum, bo członkowie MIRP nie reklamują testu poza swoim forum.
PS: Oczywiście, myślę, że jak ktoś nie interesuje się takimi rzeczami to się zniechęci, ale jeżeli interesuje się i jest ambitny to będzie z determinacją poszukiwał odpowiedzi i poszerzał wiedzę.

Gonzo 09-06-2009 21:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jerkov Thundersword (Post 2563375)
PS: Oczywiście, myślę, że jak ktoś nie interesuje się takimi rzeczami to się zniechęci, ale jeżeli interesuje się i jest ambitny to będzie z determinacją poszukiwał odpowiedzi i poszerzał wiedzę.

Czyli rozumiem, że jeśli ten dział nauki mnie nie interesuje, to nie jestem ambitny? Ah, już rozumiem...

Jerkov Thundersword 09-06-2009 22:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2563405)
Czyli rozumiem, że jeśli ten dział nauki mnie nie interesuje, to nie jestem ambitny? Ah, już rozumiem...

Skoro sam tak o sobie mówisz, to nikt tego nie zaprzeczy.
A jeżeli odczytałeś w ten sposób to, co ja napisałem, to nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

"(...) ale jeżeli interesuje się i jest ambitny to będzie z determinacją poszukiwał odpowiedzi i poszerzał wiedzę."

"(...) jeżeli ktoś się interesuje i jest ambitny.

Widzisz gdzieś tutaj równoważność, że zainteresowanie wynika z ambicji, a ambicja z zainteresowania, lub implikację, że ambicja wynika z zainteresowania?

Zastosowałem tu pewną alternatywę. Jeżeli ktoś się nie interesuje, to nie ma chęci (ambicji) wyszukiwania informacji na dany temat, ale jeżeli się interesuje to ma chęć (ambicję) poszukwania informacji.

Litawor 10-06-2009 02:50

@Jerkov Thundersword

Skoro studiujesz taki kierunek i masz takie plany życiowe, to ten test może i jest dla Ciebie. Na pewno jednak nie jest on dla "zwykłych" ludzi, to są pytania rodem z teleturniejów, które nie sprawdzają żadnej ogólnej "wiedzy o świecie współczesnym", tylko wiedzę specjalistyczną, nic nie wartą (trudno mówić, że jakiekolwiek informacje "zaśmiecają" głowę, ale ich wpajanie jest stratą czasu), jeśli się daną dziedziną profesjonalnie nie zajmuje. Nie pomaga w rozumieniu świata czy procesów historycznych, to tylko wiedza encyklopedyczna.

Nie dziw się więc, że na tym forum padają takie a nie inne komentarze. Może na historycy.org znajdziesz więcej zrozumienia.

Blooo 10-06-2009 16:24

Twój wynik: 3/25
Dziękujemy za wypełnienie testu.
Twoja pozycja: 342

Jerkov Thundersword 23-06-2009 14:32

Poprawne odpowiedzi

Już zapodali poprawne odpowiedzi i oficjalmne rankingi, jak ktoś chce luknąć, to tutaj: http://www.mlodainteligencjapolska.f...c8143e7fcec677

Sozemego 23-06-2009 18:44

Ha, drugie miejsce ;D (zaawansowany)

Giorio 23-06-2009 23:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2563692)
@Jerkov Thundersword

Skoro studiujesz taki kierunek i masz takie plany życiowe, to ten test może i jest dla Ciebie. Na pewno jednak nie jest on dla "zwykłych" ludzi, to są pytania rodem z teleturniejów, które nie sprawdzają żadnej ogólnej "wiedzy o świecie współczesnym", tylko wiedzę specjalistyczną, nic nie wartą (trudno mówić, że jakiekolwiek informacje "zaśmiecają" głowę, ale ich wpajanie jest stratą czasu), jeśli się daną dziedziną profesjonalnie nie zajmuje. Nie pomaga w rozumieniu świata czy procesów historycznych, to tylko wiedza encyklopedyczna.

Nie dziw się więc, że na tym forum padają takie a nie inne komentarze. Może na historycy.org znajdziesz więcej zrozumienia.

50. Asbad - 12,0 p. (7,74193%) [1]
Litawor - 12,0 p. (7,74193%) [1]
hi - 12,0 p. (7,74193%) [1]
i wszystko jasne. :p
Szczerze mówiąc podziwiam takich ludzi jak Jerkov Thundersword. Choć obecność takiego człowieka na tym forum z lekka mnie dziwi

Edwardo 23-06-2009 23:34

Twój wynik: 3/25
Dziękujemy za wypełnienie testu. Twoja pozycja: 444

Podstawa _/

Exodus 23-06-2009 23:40

W ogole mi sie wydaje, ze ten 2gi test byl latwiejszy, albo po prostu mialem wiecej szczescia. Z 1 mialem chyba 5 pkt i miejsce odlegle, a z tego trudniejszego chyba 5 miejsce o ile dobrze pamietam swoj nick. Oczywiscie bez szukania odpowiedzi w necie.

Jerkov Thundersword 24-06-2009 00:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2576721)
W ogole mi sie wydaje, ze ten 2gi test byl latwiejszy, albo po prostu mialem wiecej szczescia. Z 1 mialem chyba 5 pkt i miejsce odlegle, a z tego trudniejszego chyba 5 miejsce o ile dobrze pamietam swoj nick. Oczywiscie bez szukania odpowiedzi w necie.

Tak się wydaje, ponieważ najlepszy wynik z tego 2 testu to 60%, a z tego co pamiętam z rankingu na poziomie średniozaawansowanym było dużo wyników powyżej 60%. Skoro najlepszy wynik to 60%, to miejsce w rankingu nie wskazuje na to, że test był łatwiejszy, po prostu miałeś łatwiejszych przeciwników, zauważ, że udział w teście na poziomie wysoce zaawansowanym wzięła tylko 1/3 wszystkich uczestników z poziomu średniozaawansowanego, a jak widziałem niektóre nicki, to to jakieś pokemony. No i jeszcze dochodzi aspekt socjologiczny- jak ktoś myśli, że jest najlepszy itd. to oleje test na poziomie średniozaawansowanym i od razu pójdzie na całość bo on kozak, wiadomo. W tym 2 teście odpowiedzi tak się nawzajem "gryzły", że trzeba było twardej logiki i czytania ze zrozumieniem, żeby poprawnie odpowiedzieć. W niektórych pytaniach w poprawnych odpowiedziach nawet dodali komentarze, żeby można było zaczaić dlaczego tak, a nie inaczej.

Frapper 24-06-2009 13:44

nie wiem czy ktos to pisal ale polska =/= swiat wspolczesny

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:43.