Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Życie po śmierci. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=217570)

Thero 30-07-2009 10:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Clockwerk (Post 2611382)
nie możemy sobie odbierać życia bo Bóg nam to dał i to jest "niszczenie cudzej własności <grzech>)

Abstrahując od tematu, nie wyobrażam sobie, żebym nie mógł sobie odebrać życia bo "buk mi je dał" i "to grzech".
W ogóle, teologia moralna religii chrześcijańskiej, kiepski żart biorąc pod uwagę, że Biblia z początku była zwykłym kodeksem dla Żydów.

Beh0lder 30-07-2009 11:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Clockwerk (Post 2611058)
fajnie zacytowałeś z filmy gz

myślę że po śmierci "idzie się do nieba" gdzie będziemy wraz z bogiem a samo przebywanie z nim jest niepojęte dla ludzkiego umysłu

Pewnie , nie mozna pojąc nicości ...

Cytuj:

@top
Ja wierzę, że po śmierci czeka na nas miejsce, gdzie będziemy wszyscy szczęśliwi.
Skarbiec Kroozaka!

Cytuj:

nie możemy sobie odbierać życia bo Bóg nam to dał i to jest "niszczenie cudzej własności <grzech>)
Nie.. to nie dziala tak jak w tibii ze konto jest wlasnoscia cipsoftu i nie mozesz go hackowac i rookowac postaci , sprzedawac dzielic itp.
Btw. Bozku wyslij mi na maila rachunek za mnie ( maila nie podam bo niby jestes wszechwiedzacy ;D)

Ashlon 30-07-2009 11:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2611424)
Pewnie , nie mozna pojąc nicości ...

Skarbiec Kroozaka!

Nie.. to nie dziala tak jak w tibii ze konto jest wlasnoscia cipsoftu i nie mozesz go hackowac i rookowac postaci , sprzedawac dzielic itp.
Btw. Bozku wyslij mi na maila rachunek za mnie ( maila nie podam bo niby jestes wszechwiedzacy ;D)

He, dawno nie widzialem tak duzego skupienia tak suchych kawalow w tak krotkim tekscie :)

sphinx123 30-07-2009 11:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Clockwerk (Post 2611382)

Skąd wiesz? :/ Wymyśl coś swojego, a nie tylko ciągle z jakiś amatorskich książek zgapiasz :(

raB_Bit 30-07-2009 17:52

Jestem wierzący. Obejrzałem ten film, tylko 72 min. bo płatnego konta nie mam. Powiem, że mnie przeraził cholernie.
A Ci wszyscy, którzy wyśmiewają wierzenia innych są dla mnie śmieszni, ale na Was też przyjdzie czas.

Rayza 30-07-2009 18:30

@raB
link?
czy to znaczy ze żyjesz jak ci kościół mówi?
wez nie dawaj tekstów typu "na was tez przyjdzie czas" bo dla mnie to brzmi jak nakładanie kogoś do zmiany religi etc. ok? : p

sphinx123 30-07-2009 21:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez raB_Bit (Post 2611781)
Jestem wierzący. Obejrzałem ten film, tylko 72 min. bo płatnego konta nie mam. Powiem, że mnie przeraził cholernie.
A Ci wszyscy, którzy wyśmiewają wierzenia innych są dla mnie śmieszni, ale na Was też przyjdzie czas.

Zanim na mnie przyjdzie czas, to przeżyję rzeczy, o których Ty wiesz tylko tyle, że są zakazane ;]

Liper 30-07-2009 22:25

jak widać większość tego forum to ateiści wyśmiewający chrześcijaństwo , co do topicu po śmierci spotka nas to na co zapracowaliśmy za życia

Litawor 30-07-2009 22:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Liper (Post 2612022)
jak widać większość tego forum to ateiści wyśmiewający chrześcijaństwo

Poza ateizmem i chrześcijaństwem jest jeszcze mnogość innych wizji świata, życia i śmierci. Wiara w jakiegoś boga nie musi automatycznie oznaczać wiary w życie po śmierci.

Nari 30-07-2009 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2611983)
Zanim na mnie przyjdzie czas, to przeżyję rzeczy, o których Ty wiesz tylko tyle, że są zakazane ;]

Co jak co, ale ja uznaję wizję chrześcijanina, który raczej spróbował- mimo zakazu- i potem tego żałował, bo jego sumienie mu nie pozwalało na dalsze takie postępowanie. Z własnego doświadczenia.

Gierubesoen 30-07-2009 22:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Liper (Post 2612022)
po śmierci spotka nas to na co zapracowaliśmy za życia

Tak tak, wmawiaj sobie : )

Muszkiet 30-07-2009 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2612039)
Co jak co, ale ja uznaję wizję chrześcijanina, który raczej spróbował- mimo zakazu- i potem tego żałował, bo jego sumienie mu nie pozwalało na dalsze takie postępowanie. Z własnego doświadczenia.

A czy Twoja religia nie uznaje przypadkiem że grzeszenie z nadzieją na przebaczenie to też grzech?

Liper 30-07-2009 23:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2612048)
Tak tak, wmawiaj sobie : )

coś sugerujesz ?

Gierubesoen 31-07-2009 00:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Liper (Post 2612068)
coś sugerujesz ?

Nie, nic :))) Tylko nie płacz na starość, że odmawiałeś sobie tylu przyjemności za młodu, a po śmierci i tak nie dostaniesz 'nagrody'

Nari 31-07-2009 00:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2612057)
A czy Twoja religia nie uznaje przypadkiem że grzeszenie z nadzieją na przebaczenie to też grzech?

Nawet jeżeli tak, to co z tego? Nikt nie jest doskonały a grzeszy każdy. Jeżeli grzeszysz to robisz to przeciwko Bogu, bliźniemu i samemu sobie. Ja, jeżeli chcę zrobic coś, o czym wiem, że jest sprzeczne z moją wiarą, staram się pierw zminimalizowac/wyeliminowac krzywdy wobec drugiej osoby, oraz ówcześnie nawet poprosic Boga o wybaczenie- licząc się z ewentualną odmową. A po wszystkim naprawic resztę szkód i załatwic sprawę ze samym sobą. Grzech to nie jest odpadnięcie, czy wyłączenie się z gry, raczej upadek. Ja po prostu uważam, że niektóre trudne i uparte dzieci- takie jak ja- muszą kilkanaście, czy też kilkadziesąt razy poleciec na pysk zanim nauczą sie biegac.

Litawor 31-07-2009 00:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2612162)
Nie, nic :))) Tylko nie płacz na starość, że odmawiałeś sobie tylu przyjemności za młodu, a po śmierci i tak nie dostaniesz 'nagrody'

Zauważ, że jeśli życia po śmierci nie ma, to ci, którzy w nie wierzą, i tak nigdy się o tym nie przekonają.

(co w mojej ocenie nie jest żadnym powodem do radości, bo *jeśli się mylą*, nigdy nie przyjdzie im poznać prawdy)

__HAPPY_SVEN__ 31-07-2009 15:35

Sen którego nie zapamiętałeś = życie po śmierci

Tak najlepiej można to sobie wizualizować.

Liper 02-08-2009 13:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2612162)

XD, źle mnie zrozumiałeś, ja mówię czego mnie na nauczyli i jakie są fakty a nie jak postępuje .

Lechista 03-08-2009 15:38

nie ma życia po śmierci, leżysz w ziemi i ch^%, robaki cie zjadają..

SpokoMala 23-08-2009 19:49

Jak umre to wam powiem ok ?

@topic

Każdy zasługuje na to czego dokonuje...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:25.