Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Filmowe (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=281)
-   -   Harry Potter i Książę Półkrwi - film - SPOJLERY(!!!) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=218264)

Hovvner 04-08-2009 01:14

To może ja powiem co w tym filmie zdecydowanie na plus :D

+ znakomita rola Feltona (Draco Malfoya)
+ genialny efekt z ręką inferiusa
+ Bellatrix <3, nie wiem co za aktorka ją grała ale rola genialna, znakomicie zresztą zbudowana postać, przez J.K.Rowling, nie zmarnowali tego potencjału :)
+ scena z Ronem po czekoladkach, ten jego wzrok - bezcenne <3 xd
+ walka w łazience, uhhh, tzw. close call ;)
+ wspomnienia, znakomicie zrealizowane, choć nie wszystkie
+ jak zawsze Luna <3, bycie tak pokręconym jest prawie niemożliwym :D
+ jak McLaggen sie zżygał na Snape'a :D
+ MonRon <3
+ ta scena w bibliotece - 'Ona myśli że jesteś wybrańcem' 'No przecież nim jestem' <headshot> :D

Było ich zapewne więcej, ale o tej godzinie ciężko się już myśli xd

Ogółem film na + :)

Nari 04-08-2009 01:48

No czy Felton grał dobrze? Imho jest już widocznie za stara jak na postać 17-latka- o ile się nie mylę, to ma obecnie 22. Podobnie zresztą aktor grający Nevile'a Longbottoma- 25. Ale ten (na szczęście?) nie miał zbyt dużo do powiedzenia w tym filmie.

Anitaaa 04-08-2009 10:59

Cytuj:

+ genialny efekt z ręką inferiusa
+ wspomnienia, znakomicie zrealizowane, choć nie wszystkie
Z pierwszym się zgadzam jak najbardziej, aż mnie w fotel wbiło jak to zobaczyłam. xd A jeśli chodzi o wspomnienia, to owszem, ogólnie były dobrze przedstawione jeśli chodzi o ich temat, ale nie podobało mi się to, że Harry tylko zanurzał głowę i wszystko widział. Dużo lepsze było rozwiązanie w książce, a występowało również w pozostałych częściach filmu, więc nie rozumiem po co to zmienili.

CytrynowySorbet 04-08-2009 11:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2615212)
A co do 7 i "8" części to zatsanawia mnie, jak oni je podzielą :P

Wydaje mi się, że pierwsza część 7mej części skończy się po powrocie z Doliny Godryka. Mniej więcej połowa. A potem akcji trochę nie ma.

Wspomnienie Slughorna (to pierwsze) - fail. W książce wszystko było spowite jakąś tajemnicza mgłą, a głos Slughorna był zwielokrotniony. Nie mam pojęcia jak Dumbledore z filmu domyślił się, że wspomnienie zostało zmodyfikowane.

Anitaaa 04-08-2009 12:25

Cytuj:

Nie mam pojęcia jak Dumbledore z filmu domyślił się, że wspomnienie zostało zmodyfikowane.
Może po tym, że Tom nie wypowiedział słowa *horkruks*, choć z ust wynikało, że coś mówi. ; P Choć co prawda, to wspomnienie zostało ukazane tak byle jak w filmie. I aktor, który grał Riddle za bardzo nie pasował do tej roli. Dużo lepszy był w Komnacie Tajemnic.

Juzefek 04-08-2009 14:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2615294)
To może ja powiem co w tym filmie zdecydowanie na plus :D

+ znakomita rola Feltona (Draco Malfoya)

W którym momencie?

__HAPPY_SVEN__ 04-08-2009 16:37

Jak Snape go walnął . Dobrze mu wyszło udawanie dostania pięścią i lewitacja ubrań gdy Rickman trzymał go za pazuchę.

"Po co ci ten kij?" "To nie kij tylko laska, kretynie"

epic.

Czarna_Mamba 05-08-2009 20:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2615294)
+ Bellatrix <3, nie wiem co za aktorka ją grała ale rola genialna, znakomicie zresztą zbudowana postać, przez J.K.Rowling, nie zmarnowali tego potencjału :)

A gra ją świetna w rolach świrów, Helena B. Carter. ^^ Chociaż w 5 części jej występ trwał około ~10 min, jest to jedyny, jak dla mnie, plus ekranizacji Zakonu Feniksa. Ja nadal czekam, aż zobaczę najnowszą część w Londynie, ale myślę, że Bellatrix mnie nie rozczaruje. : )

Tomcio Pall 05-08-2009 22:50

Porażka... Nie pamiętam czy w poprzednich częściach Dumbledore też nie miał okularów? Jako fan, który czytał każdą książkę po 3+ razy jestem zawiedziony...

Co do dzielenia 7 części nie wiem jak to zrobią... Jedyne mądre rozwiązanie to gdy teleportują się z Doliny Godryka, ew. jak dla mnie jak chcą iść do Hogwartu(dużo czasu na walkę, rozmowę z Dumbledorem i wspomnienia Snape).

Film jako film: 6/10
Film jako ekranizacja: -1/10

CytrynowySorbet 05-08-2009 23:14

Ja tam wciąż wierzę, że to będzie dokładnie ten moment, kiedy wrócą z Doliny Godryka, Harry dowie się o złamanej różdżce i wyjdzie przed namiot. Pewnie pokażą go smutnego, zastanawiającego się nad życiem. A potem czekamy na drugą część.

Glannath 06-08-2009 08:29

Swoją drogą, ciekawe jak im wyjdzie akcja w Ministerstwie. I mam nadzieję, że będzie dużo Umbridge, bo jej rola IMO była genialna. ^^
Ale jeśli 7. będzie podobno do ekranizacji Księcia, to założę się, że do Ministerstwa wlecą na miotłach, medalion ukradną Voldemortowi, a uciekną na sklątce tylnowybuchowej -,-

Albertus 12-08-2009 16:59

film dzis ogladalem i powiem wam ze jest swietny , chociaz jako ekranizacja ksiazki wypada bardzo slabo. Ksiazka jest 100 razy lepsza ale tego chyba pisac wam nie musze. W filmie podobala mi sie Bellatrix i Draco Malfoy ktory fajnie gral.

Film : 8/10
Ksiazka : 9,9/10
Film jako ekranizacja Ksiazki : 3/10

Biohazardd 12-08-2009 17:01

Czytałem książke i jak większość stwierdzę że lepsza od filmu.
Jedyne co mi się w filmie podobało to effekty spec. :|
Ta wersja z lektorem co po warezach lata to ivona co nie ? Bo po polskiemu na dvd jescze nie wyszło chyba..

Thal 31-01-2010 15:27

Jak dla mnie to to najgorsza część z całej serii Harrego Pottera. Najlepsze części według mnie to:
kamień filozoficzny, komnata tajemnic, wienzień askabanu i czara ognia

Litawor 31-01-2010 15:40

Nie wiem, po co ludzie, którzy czytali książki z tej serii (i lubili je), oglądają ich ekranizacje. Przecież to masochizm.

Nari 31-01-2010 16:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2727156)
Nie wiem, po co ludzie, którzy czytali książki z tej serii (i lubili je), oglądają ich ekranizacje. Przecież to masochizm.

Dla efektów ;). Tak przypuszczam, bo sam za książkami nie przepadam, mimo że wszystkie przeczytałem.

CytrynowySorbet 31-01-2010 17:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2727156)

W większości przypadków. Ekranizacja piątki bardzo mi się podobała. Co jakiś czas oglądam szóstkę, i za każdym kolejnym razem ten film jest coraz gorszy...

Syfol 01-02-2010 19:55

Wg mnie im krótsza książka, tym ekranizacja wierniejsza. Chociaż, w sumie to jest logiczne. Dla mnie tylko 1 i 2 część z filmów była fajna, ewentualnie 3. Ale reszta, porażka. W szóstej dobiło mnie to z Norą. Ciekawe gdzie będą mieszkać w 7 części filmu.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2727223)
Ekranizacja piątki bardzo mi się podobała.

Te filmy jako filmy są w porządku, lecz jako odpowiedniki książek imo nie.

SoulHunter 14-01-2011 15:01

Ja sobie najnowszą ekranizacje odpuszczam.
Po prostu te książki są wielkie i żeby filmy nie były nudne zostają przycięte, wręcz wykastrowane :(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:53.