Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Siłownia & sporty walki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=226865)

Dark Sven 19-01-2010 22:41

A ja tam mogę powiedzieć, żem po trochu jest grubasek - zwłaszcza po 3 tygodniowej chorobie w okresie świątecznym. Ale za to trzeba przyznać, że jak jest forma, to ten grubasek potrafi zaskoczyć szybkością, wytrzymałością i gibkością.

Dzisiaj właśnie zacząłem na nowo ćwiczyć. Korki na nogi i do lasu biegać. Cinszko, bo cinszko, ale co robić ; p.

Slythia 19-01-2010 22:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2722263)
Pulchna osoba ze znaczną nadwagą, która nie zrobi 10 pompek. Tak z grubsza, bez słownikowych teorii.

Nie zgadzam się z tą definicją ;x. Nie zrobię ani jednej porządnej pompki a za grubasa raczej się nie uważam.

Hovvner 19-01-2010 23:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2722198)
Zdefiniuj wyraz "grubas" :P

Osoba z bf powyżej 30% :P

U kobiet to oczywiście więcej tych procentów będzie :P

Nari 20-01-2010 01:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2722288)
Nie zgadzam się z tą definicją ;x. Nie zrobię ani jednej porządnej pompki a za grubasa raczej się nie uważam.

Na kobietę raczej bym powiedział grubaska albo coś w tym stylu ;-). W każdym razie chodziło mi o mężczyzn/chłopaków.

Razello 20-01-2010 19:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez metiu (Post 2721549)
Co do tego całego tematu o kreatynie. Z tego co zauważyłem po sobie i kolegach, którzy zaczynali jeśli chodzi o sylwetkę i wyniki siłowe to początkowo szło super bez jakiejkolwiek diety, suplementów czy czegokolwiek. Pierwsze efekty są zawsze najszybsze i najbardziej widoczne, dlatego ja również uważam że start odrazu z kreatyną to marnotrawienie kasy. Ćwicząc przez rok byłem tylko na 1 cyklu i właśnie kreatynowym i szczerze mówiąc nie odczułem jakiś rewelacyjnych efektów czy konkretniejszego powera.

Predzej czy pozniej kreatyne brac bedziesz musial jezeli na powaznie bierzesz te sprawy,bo "powera" ci bedzie brakowac.
Jedynym efektem ubocznym (jezeli mozna to tak nazwac) jaki odczulem po cyklu z kreatyna to ,lekka utrata mocy ,ale bylo to zwiazane z tym ,ze zbytnio przywiazalem sie do niej i dawno na sucho nie robilem nic ,ale po tygodniu minelo.
Tyle z mojej strony

Zacev 20-01-2010 20:49

Moim zdaniem w wieku rozwojowym zadne odzywki nie sa WYMAGANE zeby mieć progres.

edit : trenuje bez suplementow , jedynie witaminy , aminokwasy biore glukozamine na stawy i nie mam problemow z "zanikiem" powera , czasami sa gorsze dni to wiadomo ze slabiej ale nie wiem skad sie wziela moda na b . szybkie efekty. Jezeli nie robisz wyczynowki 20 + to po co sie meczyc?

Stokrotek 20-01-2010 21:01

Jak czesto chodzicie na silke / trenujecie sobie sami? Ja ostatnio zaczalem hantlami, ale cwiczac kilka dni z rzedu to rzeczywiscie jak ktos napisal zamiast oczekiwanego efektu to raczej stale zakwasy ;)

Ile razy i jak dlugo?

Pan i Wladca 20-01-2010 21:06

Jak masz zakwasy o dobrze, znaczy że mięśnie mocno pracują. Z czasem zakwasy znikną i wtedy będziesz mógł zwiększać ciężar hantli.

Stokrotek 20-01-2010 21:37

To jak mam zakwasy to powinienem rzadziej cwiczyc czy moze nadal moge sobie codziennie dzwigac? :p

Leeawe 20-01-2010 21:39

zamiast tych siłowni idźcie porąbać drzewo albo odśnieżyć pod domem =]

Mazur199 20-01-2010 22:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stokrotek (Post 2722605)
Jak czesto chodzicie na silke / trenujecie sobie sami? Ja ostatnio zaczalem hantlami, ale cwiczac kilka dni z rzedu to rzeczywiscie jak ktos napisal zamiast oczekiwanego efektu to raczej stale zakwasy ;)

Ile razy i jak dlugo?

Ile razy to zalezy od Ciebie, radziłbym 3x w tyg tren siłowy lub 3x w tyg siłowy + 1 aerobowy, latem 2x siłowy + 2-3x bieg 20-30min a z czasem HIIT jeśli chcesz schudnąc ofc. Jak długo to tez zalezy od Ciebie, dobry trening to taki po którym się wymiotuje : P Z początku zacznij od większej ilości powtórzeń, z czasem zacznij wprowadzac serie i zwiekszac obciążenie, a w ostatniej serii dołożyc ciężaru i wycisnąc ile się da. To tylko teoria jak bedzie to sam zobaczysz.

btw jesli masz silne zakwasy to zrob sobie 1 dzien odpoczynku

spider-bialystok 20-01-2010 22:43

3x w tygodniu, typowo trojbojowa rozpiska, czyli dzien wyciskania, dzien przysiadu i dzien martwego ciagu.

Hovvner 21-01-2010 00:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2722666)
3x w tygodniu, typowo trojbojowa rozpiska, czyli dzien wyciskania, dzien przysiadu i dzien martwego ciagu.

Z czego większość ludzi nie robi martwego ani przysiadów. To przykre, bo po nich się bardzo dobrze rośnie :P

Mazur199 21-01-2010 17:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2722705)
Z czego większość ludzi nie robi martwego ani przysiadów. To przykre, bo po nich się bardzo dobrze rośnie :P

to są sezonowcy a na nich uwagi sie nie zwraca, tak samo na karków szerokich w górze z chudziutkimi nózkami

Hovvner 21-01-2010 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2722762)
to są sezonowcy a na nich uwagi sie nie zwraca, tak samo na karków szerokich w górze z chudziutkimi nózkami

No, u mnie z przysiadami masakra bo mam ćwierć kilo metalu w nodze, więc póki co suwnica to max, a z bieganiem dopiero zaczynam po operacji w maju - jakieś 15 minut bieżnia 3-4x w tygodniu.

Nie bardzo mam jak nogi robić (robię co w mojej mocy xd) choć bardzo lubię, to dopiero w czerwcu po operacji zacznę przysiady i biegać w terenie :P

Ashlon 21-01-2010 18:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2722705)
Z czego większość ludzi nie robi martwego ani przysiadów

Bo nie ma po nich tak bardzo widocznych efektow, a i poprawnie je zrobic jest ciezko. Wg mnie martwy ciag to jedno z najbardziej "niebezpiecznych" cwiczen i uwazam, ze do niego powinno sie bardzo zachowawczo podchodzic.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stokrotek
To jak mam zakwasy to powinienem rzadziej cwiczyc czy moze nadal moge sobie codziennie dzwigac?

Tzw. zakwasy sa znakiem, ze miesnie pracowaly i potrzebuja czasu, zeby moc sie zregenerowac - nadbudowac. Praktycznie zawsze sie pojawiaja (lekko odczuwalne, ale jednak), gdy widocznie zwiekszysz ciezar, trening, ilosc serii itd. Ponadto codzienne cwiczenie nie nadbuduje ci masy miesniowej ani sily, a "jedynie" wyrzezbi to, co juz masz i doda wytrzymalosci miesniom. Dlatego warto robic przerwy dluzsze niz 12h.

Hovvner 21-01-2010 18:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2722782)
Bo nie ma po nich tak bardzo widocznych efektow, a i poprawnie je zrobic jest ciezko. Wg mnie martwy ciag to jedno z najbardziej "niebezpiecznych" cwiczen i uwazam, ze do niego powinno sie bardzo zachowawczo podchodzic.

Efekty może i nie są widoczne, ale zabójcze :>

Pan i Wladca 21-01-2010 20:20

Olejcie martwy ciąg, bo tak jak powiedział Ashlon, ciężko to zrobić poprawie a robienie tego nie poprawnie skutkuje w przyszłości problemami z kręgosłupem i korzonkami. Tak samo z przysiadami ze sztangą. U mnie na siłowni był taki przyrząd, że sztanga chodziła tylko w górę i dól, także na tym bez obawy można było przysiady robić, bo te ze sztangą w powietrzu to zazwyczaj pracuje również kręgosłup a nie powinien.

metiu 21-01-2010 20:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Razello (Post 2722554)
Predzej czy pozniej kreatyne brac bedziesz musial jezeli na powaznie bierzesz te sprawy,bo "powera" ci bedzie brakowac.
Jedynym efektem ubocznym (jezeli mozna to tak nazwac) jaki odczulem po cyklu z kreatyna to ,lekka utrata mocy ,ale bylo to zwiazane z tym ,ze zbytnio przywiazalem sie do niej i dawno na sucho nie robilem nic ,ale po tygodniu minelo.
Tyle z mojej strony

Facet, ja nic nie muszę ;) Biorę te sprawy na poważnie, zawsze brałem. Z tym, że dużo ludzi zawsze widzi jeden jedyny priorytet związany z siłownią - masa. Ja mam trochę inne podejście, po prostu zdrowszy tryb życia, lepsza sylwetka i lepsze samopoczucie. Fakt chciałbym trochę przytyć z 10-12kg, ale zważywszy na to że że jestem jeszcze młody to uważam że mam na to czas.

Co do SQ i MC to można je robić, jeżeli ktoś robi poprawnie, nie będzie miał w przyszłości żadnych problemów. Po prostu trzeba ostrożnie do SQ asekurację, a do MC stopniowo. Wiele osób robi tak, że ciągnie na chama jak najwięcej a to błąd bo im więcej tym ciężej utrzymać dobrą technikę. Dlatego z reguły na początku powinno się ciągać troszkę mniej, nawet jeśli czujesz że serią być dał radę nawet te 10-15kg więcej.

Eipiq 21-01-2010 21:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2722782)

Muszę się tutaj z Tobą całkowicie zgodzić. Poza tym słyszałem, że "martwy ciąg" odradzany jest w okresie wzrostu. Podobno dość mocno potrafi go zmniejszyć, co raczej nie jest korzystne dla młodego organizmu.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:44.