![]() |
Hm... może i masz rację, jeszcze się przyjrzę jego kandydaturze. Co do wypowiedzi o gwałcie - kiedyś słyszałem ją w radiu, wątpię, czy udałoby mi się teraz znaleźć źródło.
|
Cytuj:
|
Akurat JKM jest dokładną odwrotnością populisty
|
Cytuj:
JKM prezentuje populizm dla ludzi inteligentnych - zainteresowanych podstawowymi mechanizmami funkcjonowania państwa, mających własne przemyślenia i chcących się w nich utwierdzić. Stąd możesz np. być pewny, że nie jesteś jedynym który uważa oświeconą dyktaturę za całkiem fajny ustrój, ZUS za niepotrzebny relikt a regulacje Brukseli za absurd. Wychodzi naprzeciw oczekiwaniom innej grupy społecznej, ale mechanizm jest ten sam. |
Cytuj:
|
Hm, w sumie jest coś w tym, co mówi Vil, ale chyba wolę być wycyckany jako inteligent (a co se będę, dowartościuję się trochę mimo wykształcenia!) niż jako plebs, haha. : P Ale przedstawiając to w ten sposób, okazuje się, że każdy polityk, który przedstawia swoje poglądy, program, cokolwiek jest... populistą. Chyba, że tak je dobierze, by nie trafić do nikogo...
|
Na siebie...:cup:
|
Cytuj:
Cytuj:
Ale rozumiem, o co Ci chodzi, choć się z tym nie do końca zgadzam. Musiałem się tylko pokłócić o semantykę ;) |
Cytuj:
|
Cytuj:
W przypadku Korwina powinniśmy rozgraniczyć: 1) to co mówi, że planuje zrobić 2) to co jest w stanie zrobić 3) to co zrobił Biorąc pod uwagę to w jakim stopniu 1) przeważa nad 2) i 3) można ostrożnie założyć, że JKM jest populistą until proven otherwise. |
Jeśli ktoś uważa, że prezydentura Lecha Kaczyńskiego szkodzi wizerunkowi Polski za granicą, to ciekaw jestem, co przewiduje w czasie hipotetycznego sprawowania tej funkcji przez JKM.
Co do jego populizmu... ja bym go bardziej określił jako "attention seeker", który lubi być idolem młodzieży i wygłaszać z domowego zacisza kontrowersyjne uwagi, nie musząc (i wiedząc, że nigdy nie będzie musiał) brać odpowiedzialności za losy tego państwa. Jest w tym sensie podobny do Leppera (choć odwołuje się do innego elektoratu) - najgorszą opcją byłoby dla niego zdobycie kiedykolwiek realnego wpływu na politykę. |
Cytuj:
Cytuj:
Najgorsze jednak jest to, ze ludzie, zamiast zwracac uwage na poruszane przez niego problemy gospodarcze i o tym dyskutowac, woli zajac sie problemem typu "Korwin uwaza, ze dzieci niepelnosprawne nie sa takie, jak pelnosprawne". |
Cytuj:
|
Nie będę głosował, nie znam tych ludzi. Super, ktoś ma fajne poglądy na pokaz w TV, jednak w domowym zaciszu lubi sobie pomolestować dzieci, no thanks, zbyt duża odpowiedzialność a za mała wiedza.
|
W pierwszej turze na Marka Jurka. W drugiej na Kaczyńskiego.
|
Cóż, można powiedzieć, że teraz sytuacja się dla jednych uprościła, dla innych wręcz przeciwnie.
http://img180.imageshack.us/img180/7...czynski222.jpg 1949-2010 Goodnight, sweet prince. |
PiS odpada w takim układzie z wyborów... Lepiej, żeby to rzeczywiście był wypadek, ale sam teorii spiskowych formułować nie będę. Nie mniej boli to, że na pokładzie byli, wg. wyborczej, "wszyscy szefowie sił zbrojnych polskiej armii"...
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Chyba, że sytuacja po katastrofie w jakiś magiczny sposób zawróci ludziom w głowach. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:48. |