Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zwierzęta w Chinach (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=229189)

spider-bialystok 28-03-2010 12:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2746421)
otóż psy są przyjaciółmi człowieka, cieszą się po powrocie do domu nawet przez 10 minut, gdy widzą, że ktoś chce ci zrobić krzywde, albo na to wygląda to szczekają, warczą etc. Poświęcają się, pomagają.

Ale potrafia tez zagryzc czlowieka na smierc.
Cytuj:

Z kotami nie wiem, nie miałem nigdy kota. Jeśli masz świnię/krowę czy kurę która się cieszy na twój widok, łasi się do Ciebie cały czas lub broni cię to cofam to co powiedziałem.

http://www.youtube.com/watch?v=jAWS7CuV4-8

Cytuj:

Wielu ludzi może nie czuje do psów tego co np ja, ale to znaczy, że mają je zjadać? Przecież dużo ludzi również ma innych głęboko w dupie, a ich nie je.

A ty nie czujesz do swin tego, co ludzie z filmiku powyzej, a mimo to smakuje ci miesko ze swini.

PS. Tak sie przyrzadza pieska http://www.youtube.com/watch?v=RIsyqhDTXgs

Maldoryz 28-03-2010 12:38

alez ja nie mam zamiaru mu tego zabraniac, po prostu troche dziwi mnie jego rozumowanie... jak juz ktos wspomnial, u nas normalnie wsuwa sie krowy, a w innych krajach gdzie krowa uchodzi za swieta ludzie bulwersuja sie niczym on.

Żyłka 28-03-2010 12:46

Cytuj:

Tutaj nadal nie ma hipokryzji, bo w jego osobistej hierarchii świnia, kurczak czy tam inna krowa mogą stać na samym dole i nie mieć żadnej wartości i to już jest tylko i wyłącznie jego sprawa.
Tylko według czego jest przydzielane miejsce w tejże hierarchii? Na podstawie przyzwyczajeń kulturowych, które w każdym miejscu świata są nieco inne. Skoro sam je zwierzęta, które w dużej mierze są zabijane niehumanitarnie, dlaczego zabrania innym czynić to samo, tyle że z innymi gatunkami, stojącymi równie nisko względem człowieka na szczeblach ewolucji, co zwierzęta uznawane za pokarm u nas?

Cytuj:

zaraz na swoje rodziny co niektórzy wejdą
Po CNRDG nawet bym się tego spodziewał, skoro zdążył już nawet poruszyć sprawę mojego życia seksualnego.

Cytuj:

Przyjalem to do wiadomości, czy gdzies napisałem coś w stylu "fake, nikt nie zjadłby psa" ? Po prostu krytykuje tych którzy traktują psy w ten sposób, ci co je zjadają może nawet nie mają pojęcia co jedzą.
Jaki sens ma krytykowanie obcych, wybranych nacji za złe traktowanie zwierząt, kiedy wszędzie są podobne warunki uboju? Oni naprawdę nie są tymi jedynymi, którzy nie stosują się do zasad humanitarnego zabijania.

Jak zwykle sprawdza się tu stare powiedzenie - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Yoh Asakura 28-03-2010 12:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Żyłka (Post 2746437)
Tylko według czego jest przydzielane miejsce w tejże hierarchii? Na podstawie przyzwyczajeń kulturowych, które w każdym miejscu świata są nieco inne. Skoro sam je zwierzęta, które w dużej mierze są zabijane niehumanitarnie, dlaczego zabrania innym czynić to samo, tyle że z innymi gatunkami, stojącymi równie nisko względem człowieka na szczeblach ewolucji, co zwierzęta uznawane za pokarm u nas?

Zabrania dlatego, bo darzy te zwierzęta sympatią, proste. Tutaj nie ma żadnej hipokryzji.

Eipiq 28-03-2010 13:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2746292)
Interia, czyjś blog i The Seul Times w kategorii "Letters to the Editor".

Nie ma co. Przekonałeś mnie. Wszystkie strony poświęcone temu rarytasowi mają te same zdjęcia. Ciekawe, że taka sensacja i tylko pare zdjęć. Dla mnie to tylko tani bajer.

I co do książki przytoczonej na blogu, równie dobrze można wierzyć w powieść Dana Browna.

I bez przesady. Te zdjęcia zbytniego wrazenia nie robią.

No cóż przekonałeś mnie. To na pewno fake, bo ty tak uważasz. Na razie wciąż czekam na TWOJE dowody, choć na razie jakoś ich nie widzę.

Pan i Wladca 28-03-2010 14:04

Ależ się wszyscy mądrzy zrobili, nawet powiedzonkami rzucają :>

Dark Sven 28-03-2010 14:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eipiq (Post 2746453)
No cóż przekonałeś mnie. To na pewno fake, bo ty tak uważasz. Na razie wciąż czekam na TWOJE dowody, choć na razie jakoś ich nie widzę.

Napisałem Ci dowody w jakie wierzę ja. Czy Ty w to wierzysz, to już serio nie moja brocha.

Co do filmiku spidera. Gdyby zamienić w filmiku wszelakie 'dogi' na jakieś wieprzowiny czy inne, to zwykły filmik, przy którym nikt się nie bulwersuje.

Poza tym, w Polsce też była jakaś akcja, że koleś robił smaluszek z psów. Cudze chwalicie, swego nie znacie.

eerion 28-03-2010 14:46

Nie wiem na ile jest to potwierdzona informacja, jednak poza oczywistym faktem, ze swinie sa zwierzetami inteligentnymi to
Cytuj:

Świniowate zajmują czwarte miejsce w piramidzie inteligencji na kuli ziemskiej – zaraz po ludziach, małpach naczelnych i waleniach.
Ile w tym jest prawdy - dunno.

Do tego

http://www.joemonster.org/filmy/5841/Utalentowane_prosie

Cytuj:

A świnie są mądrzejsze od psów, szybciej się uczą i nie załatwiają się w domu.
Na necie bardzo duzo mozna o tym znalezc. No, ale swinie mialy takiego pecha ze nie byly drapieznikami i dobrze sie je tuczylo.

Yoh Asakura 28-03-2010 15:19

Eerion, tutaj najlepiej pasuje komentarz właśnie z JoeMonstera:
To schabowe można wytresować? :D

Eipiq 28-03-2010 15:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2746472)
Napisałem Ci dowody w jakie wierzę ja. Czy Ty w to wierzysz, to już serio nie moja brocha.

To, że nie wierzysz w wiarygodność zamieszczonych materiałów tylko dlatego, że pojawiły się na blogu, portalu a'la Interia lub książce kogoś raczej mało znanego nie powoduje, że stają się one dowodem na nieprawdziwość. Ale skoro chcesz wierzyć w dowody, które sam stworzyłeś, choć są raczej mało przekonujące dla innej osoby, to już twoja jak to mówisz "brocha".

Ale widzę, że dyskusja nie ma dalszego sensu, wiec pora ją skończyć.

Dark Sven 28-03-2010 16:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eipiq (Post 2746503)
To, że nie wierzysz w wiarygodność zamieszczonych materiałów tylko dlatego, że pojawiły się na blogu, portalu a'la Interia lub książce kogoś raczej mało znanego nie powoduje, że stają się one dowodem na nieprawdziwość. Ale skoro chcesz wierzyć w dowody, które sam stworzyłeś, choć są raczej mało przekonujące dla innej osoby, to już twoja jak to mówisz "brocha".

Ale widzę, że dyskusja nie ma dalszego sensu, wiec pora ją skończyć.

Ale tym bardziej nie są dowodem na prawdziwość. Czasem trzeba też myśleć, a nie łykać wszystko co rzucą.

Juzefek 28-03-2010 20:05

Ejj chłopaki, co ma wspólnego jedzenie psa z obdzieraniem go żywcem ze skóry? Ktoś napisał, że posmakowałby psa- ja też, w końcu przecież te psy nie są z nikim powiązane tak jak jakiś Burek czy Azor.

Ashlon 28-03-2010 21:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2746409)
Nadal nie ma związku. Może mieć mózg, ale może tylko i wyłącznie bazować na instynktach. Naprawdę sądzisz, że jak pająkowi się nudzi na pajęczynie, to sobie układa wierszyki w myślach, tudzież rozmyśla o tym, czy jesteśmy sami we wszechświecie?

Na instynktach moze tez bazowac kanarek, jez lub fenek. Ale ich nie mozna zabijac, bo sa ladne i madre, natomiast pajak jest brzydki, wlochaty i glupi. Albo mowimy, ze nie powinno sie krzywdzic zadnych zwierzat, albo nie mowimy, nie powinno byc podzialu na "te mozna, bo male i glupie, a tamte nie - bo duze i madre".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse
otóż psy są przyjaciółmi człowieka, cieszą się po powrocie do domu nawet przez 10 minut, gdy widzą, że ktoś chce ci zrobić krzywde, albo na to wygląda to szczekają, warczą etc. Poświęcają się, pomagają. Z kotami nie wiem, nie miałem nigdy kota. Jeśli masz świnię/krowę czy kurę która się cieszy na twój widok, łasi się do Ciebie cały czas lub broni cię to cofam to co powiedziałem. Pies nawet gdy jest obcy i widzi kogoś 1 raz na oczy to potrafi podejść lub się pobawić. U mnie w mieście wiele jest takich "osiedlowych" psów.

Takie zachowanie psow wynika tylko z ich wychowania, ale nie jest to spowodowane ludzka czynnoscia, tylko tym, ze pies z natury jest zwierzeciem stadnym, gdzie jest posluszny tym wyzej w hierarchii. Praktycznie zawsze pies uznaje czlowieka jako czlonka bedacego "wyzej" w stadzie, wiec nic dziwnego, ze jest przyjacielem.

Erverse 28-03-2010 22:42

Cytuj:

Ale potrafia tez zagryzc czlowieka na smierc.
Jeśli traktuje się je tak jak w chinach to owszem.

Ashlon 28-03-2010 23:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2746616)
Jeśli traktuje się je tak jak w chinach to owszem.

Tak, bo kazdy pies poza Chinami to baranek, ktory nawet nie pomysli, zeby czlowieka ugryzc ;)

Yoh Asakura 29-03-2010 13:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2746588)
Na instynktach moze tez bazowac kanarek, jez lub fenek. Ale ich nie mozna zabijac, bo sa ladne i madre, natomiast pajak jest brzydki, wlochaty i glupi. Albo mowimy, ze nie powinno sie krzywdzic zadnych zwierzat, albo nie mowimy, nie powinno byc podzialu na "te mozna, bo male i glupie, a tamte nie - bo duze i madre".

Wybacz, Ashlon, ja cierpię na arachnofobie, więc dla mnie populacja pająków powinna być eksterminowana :P
But I got the point. Ale to jest tylko i wyłącznie sucha, wyprana z emocji logika. Człowiek to coś, co jest targane emocjami i oczywistym jest to, że będzie mu szkoda czegoś, co mu się podoba, a coś, co jest wstrętne, nie wzbudzi u niego litości.

Erverse 29-03-2010 15:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2746634)
Tak, bo kazdy pies poza Chinami to baranek, ktory nawet nie pomysli, zeby czlowieka ugryzc ;)

Przeczytaj co napisałem. Traktowany TAK JAK w Chinach. Jeśli pies nie był gnębiony, źle traktowany, bity czy wyrzucony to wątpię, by był agresywnie nastawiony do ludzi. A jak widać, niektóre psy obdzierane ze skóry i zamykane w klatkach nie są skore do gryzienia.

Pan i Wladca 29-03-2010 15:14

Wystarczy, że przypadkiem nadepniesz psu na ogon i może cie dziabnąć...

Mxero 29-03-2010 16:56

Omg tych chinosów to pozabijać. -.- to tak jak bym ich matke dla mięsa zabił.
I dobrze że im bombe atomową spuscili. Jak tam można :/ nie moge ...;(

Nari 29-03-2010 17:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mxero (Post 2746736)
Omg tych chinosów to pozabijać. -.- to tak jak bym ich matke dla mięsa zabił.
I dobrze że im bombe atomową spuscili. Jak tam można :/ nie moge ...;(

Gdybyś się tam urodził, też byś to robił.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:25.