Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Pośmiejmy się z Window$a.........razem :] (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=25867)

lewko knight 25-02-2005 15:34

linux nie jest prosty ale jego (trudne) konfigurowanie (kilku godzinne ) nieoznacza że jest gorszy od windy

Przecież np. Jak tam ktoś mówił że winda jest dla 6 latków, miał rację

$corcerer 25-02-2005 17:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez lewko knight
linux nie jest prosty ale jego (trudne) konfigurowanie (kilku godzinne ) nieoznacza że jest gorszy od windy

Czy klikanie "Dalej" ew, wlozenie plyty i nacisniecie [ENTER] jest naprawde tak trudne?

Louner 25-02-2005 17:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Acid
Windows - okna, i właśnie on z nich słynie. Pomyśl jak wyobrażasz sobie oprogramowanie bez okienek np. DOS wszystko wpisujesz komendami.

WINDOWS ROX.

Nie wiem czy wiesz ale w linuxie też są okna :) Najnowsze dystrybucje pozwalają zrobić coraz więcej w trybie graficznym.

lewko knight 25-02-2005 18:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $corcerer
Czy klikanie "Dalej" ew, wlozenie plyty i nacisniecie [ENTER] jest naprawde tak trudne?

byś się zdziwił sorcerer!!! X(

$corcerer 25-02-2005 19:57

No wlasnie sie dziwie... U mnie tak ruszyło :> Razem z ładną powłoczką KDE i obsłużonym sprzętem.

Polinik 25-02-2005 20:18

Generalnie - jaki jest cel tej dyskusji? Bo jesli zwykly flame windows vs linux, jakich wiele w sieci to proponuje go zakonczyc i/lub przeniesc sie na pl.comp.os.advocacy.

Magus 25-02-2005 20:40

Odnośnie Windows'a :)

http://members.lycos.co.uk/godefroy/omg.jpg

Dowizul z Inferny 25-02-2005 22:03

@magus

niezle ale jest juz taka opcja jezeli wlaczysz ja w rejestze to po nacisnieciu hyba ctrl+scroll lock win sie zawiesza dziala to napewno na XP pro i chyba na home i 2000

@topic
60% serverow microsuftu pracuje na pingwinie dziwne nie??

Tasior 25-02-2005 22:25

@up
Jeżeli mówisz prawde (w co ośmiele się wątpić) to bardzo dobrze. Może Microsoft znajdzie to "cos" co wam się tak podoba w Linkusie i umieści w Windzie (ivul plagiat nie?)

Dowizul z Inferny 25-02-2005 22:55

@Taskwa

znasz bungieo headsmashera?? to inf mam od jego ojca czemu mial by mnie oklamywac??

$corcerer 25-02-2005 23:06

@Dowizul z Inferny

Co do tych serwerów na linie, to tez to słyszałem, ale pewności niet. Natomiast dowiedziono, że część jądra systemów NT 5.0 i 5.1 pochodzi z Uniksa.

Chyba nie wymaga to komentarza :>

Polinik 25-02-2005 23:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dowizul z Inferny
@magus

@topic
60% serverow microsuftu pracuje na pingwinie dziwne nie??

Nie, nie pracuje. Nawet hotmail juz przeemigrowal na windowsy. Ostatni raz Microsoft uzyl rozwiazan opartych na linuksie podczas zeszlorocznego ataku DDoS - skorzystano z serwerow systemu Akamai dla rozladowania ruchu.

Magus 26-02-2005 08:04

Maly offtopic - ciekawostka.

Wiekszosc z Was zapewne wie co to jest Microsoft X-box. To konsola do gier a jej OS to oczywiscie zmodyfikowany Windows. Otoz co ciekawe, jakis japonski student dokonał "niemozliwego", uruchomil na X-boksie linux'a 8o . Zdolny chlopak, czyz nie?

roland 26-02-2005 09:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $corcerer
Błąd. Linux jest najczęściej atakowanym systemem, bo na 90% serwerów stoi właśnie on, więc ciężko zaatakować coś innego...

Scorc, atakują, bo wind jako serwer jest do pupy... Po prostu, linux ma lepsze zabezpieczenia od windowsa, i jest bardziej stabilny, więc częściej używany... Ale widać też 68% to ataki na linuxa, a aż 87% serwerów stoi na linuxie, jaki z tego wniosek?

Matek 15-03-2005 14:11

Polecam art ze stronki hacking.pl

http://www.hacking.pl/articles.php?id=202

poczytajta to wszyscy Linuxo-zaczarowani:D

Progmast 15-03-2005 19:04

Całkiem fajny artykol.Wreszcie ktoas sie wzia i rozwial wszystkie mity o Linux-e i jaki on jest wspanialy.Ale swoja droga znalazlem w artykule jeden smieszny blad oto on:
Cytuj:

Panie i Panowie programiści - jeśli chcecie stworzyć system operacyjny który ma być konkurencja dla produktów Microsoft to zwróćcie uwagę na to co jest ich przewagą - prostata i wygoda obsługi pomimo ograniczonych możliwości. Przecież można zawsze zostawić przycisk Expert...

Bucik 15-03-2005 19:16

..........

Muehehehe skoro się śmiać to się śmiać ale ja teraz powiem co ja o tym myśle...

Przeinstalowywałem windowsa xp może z 20 razy... dlaczego a to dlatego że za każdym razem kiedy instalowałem była inna liczba GB na dysku (mam 160GB) czasami było 145 GB a czasami wogóle 1 GB (tylko)...

Teraz kolejna historyjka... mam rodeona 9600 pro saphiron i po zainstalowaniu sterowników system nie wykrywał ich... zgłosiłem to do windowsa zrobili co zrobili ale dalej nie chodziło to przesłali mi POMOC i żebym tam zobaczył to zobaczyłem i zrobiłe i co ?? i nic... (hehe informatyki -_-'). Woziłem też kompa do firmy *#$)^*$ (reklama) i kolejni informatycy też robili przed dwa tygodnie i ... NIC ! aż doszło do tego że sam dostałem szajby pare razy z kopa ściągnąłem wszystko co można było i... do tej pory działa :cup:

PS: o ile dobrze mi się zdaje to LINUX jest za FREEko :D

Gonzo von Krenzel 15-03-2005 22:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bucik
Muehehehe skoro się śmiać to się śmiać ale ja teraz powiem co ja o tym myśle...

Przeinstalowywałem windowsa xp może z 20 razy... dlaczego a to dlatego że za każdym razem kiedy instalowałem była inna liczba GB na dysku (mam 160GB) czasami było 145 GB a czasami wogóle 1 GB (tylko)...

Teraz kolejna historyjka... mam rodeona 9600 pro saphiron i po zainstalowaniu sterowników system nie wykrywał ich... zgłosiłem to do windowsa zrobili co zrobili ale dalej nie chodziło to przesłali mi POMOC i żebym tam zobaczył to zobaczyłem i zrobiłe i co ?? i nic... (hehe informatyki -_-'). Woziłem też kompa do firmy *#$)^*$ (reklama) i kolejni informatycy też robili przed dwa tygodnie i ... NIC ! aż doszło do tego że sam dostałem szajby pare razy z kopa ściągnąłem wszystko co można było i... do tej pory działa :cup:

PS: o ile dobrze mi się zdaje to LINUX jest za FREEko :D

Czyli twierdzisz, że windows jest *gówniany*?
A miałeś styczność z jakimś innym systemem (oczywiście nie DOS)?

Matek 15-03-2005 23:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bucik

Ja przez 2,5 roku uzywania XP-ka ANI RAZU go nie przeinstalowalem. Powod - moze zadaje sobie trud, zeby o niego dbac...

$corcerer 16-03-2005 00:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
Polecam art ze stronki hacking.pl

http://www.hacking.pl/articles.php?id=202

poczytajta to wszyscy Linuxo-zaczarowani:D

Nie zauważyłeś, że ten artykuł jest nieobiektywny, głównie dlatego, że porusza tylko jeden aspekt zastosowania kompa, tutaj akurat przez jakiegos lusera, a tak naprawde, to taki gośćzrobiłby wielkie oczy na sam dźwięk słowa Linux, nie wspominając o jego instalacji.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:23.