Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   historia- komu dalibyście 1 miejsce jako człowieka patrioty... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=29516)

Matek 22-03-2005 12:06

Na UW jak na UW. Ale mam kumpla na SGH. Powiedzial, ze bardzo trudno sie dostac. Ale odkad sie dostal wogole sie nie uczy a semestru nie zawalił. Wrecz przeciwnie... zdal bez poprawek:)

Dryb 22-03-2005 19:10

Ja proponuję nie interpretować dosłownie słowa patriota, tylko ma to byc coś w stylu "największy wg. ciebie polak". Gierek rulz! Jakby sie ktos pytal wiem kto to jest -.- Wahałem się czy nie na Wałęse zagłosować...

Matek 22-03-2005 21:30

No to teeraz jeszcze wieksza sie zrobi kaszana.... bo Napoleon to naprawde wielkim polakiem byl

fil0nson 22-03-2005 21:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Meroslaw
Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.

A wiesz co by się działo gdyby nie zrobił tego przewrotu Majowgo??!!

Po prostu on nie wytrzymał patrząc co się w Polsce dzieje i bardzo dobrze że tak sie stało jak sie stało. To nie byli niewinni warszawiacy, tylko ludzie z otoczenia ówczesnego prezydenta!!!

sesaj 22-03-2005 22:00

Hmm..A czym takim Ignacy Moscicki sie wykazal? No srry, ale dobrym prezydentem to on nie byl...

djkuter 23-03-2005 13:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez fil0nson
A wiesz co by się działo gdyby nie zrobił tego przewrotu Majowgo??!!

Po prostu on nie wytrzymał patrząc co się w Polsce dzieje i bardzo dobrze że tak sie stało jak sie stało. To nie byli niewinni warszawiacy, tylko ludzie z otoczenia ówczesnego prezydenta!!!

Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu, a było to od razu po wyborach, więc co teraz ma wyjść taki Wałęsa (porównanie) i zrobić przewrót i ludzie cieszcie się?? I jeszcze 2 Brześć (tylko ciekawe jak bo Brześć jest poza granicami Polski.

Matek 23-03-2005 13:54

>> Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu

A wiesz dlaczego blokowali, na czym to mialo polegac??!! Porownaj sytuacje dzisiaj i kiedys... Ale nie tylko Polski, ale uwczesnej i dzisiejszej Europy...

moze zrozumiesz czym sie te swiaty roznily... bo sytuacja teraz nie jest ani troche podobna...

djkuter 23-03-2005 14:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
>> Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu

A wiesz dlaczego blokowali, na czym to mialo polegac??!! Porownaj sytuacje dzisiaj i kiedys... Ale nie tylko Polski, ale uwczesnej i dzisiejszej Europy...

moze zrozumiesz czym sie te swiaty roznily... bo sytuacja teraz nie jest ani troche podobna...

Było jeszcze trochę czasu do recesji, ale w Polsce było silne wzburzenie traktakem z Locarno,który uznał zachodznie granice Polski (i zarazem wschodnie Niemiec) za "gorszej kategorii". Ale również cała Europa hbyła skłócona po I WŚ. Chyba żadne państwo nie cieszyło się całkowicie z Traktatu Wersalskiego (choć uważam, że zarys granic był b. dobry, tylko z plebiscytami nie wyszło zbyt dobrze).

A co do poprzedniego (mego) postu. To był tylko przykład, nie uważam że można byłoby to zrobić. Chyba że p. Walęsa dostał pomoc z zewnątrz, ale bez tego raczej nie dokonaby przewrotu. CHciałem przybliżyć troche (choć nei do końca mi sie udało) czym jest przewrót, i że często nei jest dobry i chciany przez lud, tym którzy uważają, że przewrót był dobry.

Matek 23-03-2005 14:20

hehe... w jednym sie zgadzamy. Przewrot NIGDY nie jest dobry;) Jakby nie patrzec wladza przejeta sila na kilometr smierdzi dyktatora...

Co nie znaczy ze uwazam, ze JP zrobil zle

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:55.