Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jeśli ci się nudzi zajrzyj - zagadki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=4894)

Bambuko 25-04-2004 22:17

O MatKus, w pierwszym pytaniu ja się pomyliłem, a reszta to dobrze miałem, a ty parę nie wiedziałeś. To pytanie jest bardzo błędne:

21. Kto mial najwiekszy kapelusz w czasach Kosciuszki?

Bo mógł to być jakiś Japończyk i jak udowni mi ktoś, że to nieprawda?

A w pytaniu:

25. Czy wszystkie koty spadaja na cztery lapy?

Można posmarować kota dżemem na plecach (jak wiadomo kanapka z dżemem zawsze spada na posmarowaną stronę) i wtedy nie wiadomo co się stanie (z kolegami mamy to sprawdzić, ale narazie nie mamy kota).

she_devil 25-04-2004 22:22

hahahahaha Dobre superman dobre!

Tylko spuszczajcie go z powyzej 3 pietra bo wtedy mu sie nic nie stanie i napewno spadnie na 4 lapy (sprawdzone na dk.Oetkerze Madzi :)

MatKus 25-04-2004 22:38

SuPeRMAN : już odpowiedzialem na wszystkie (uzupełniłem)

A teraz może parę pytań, na które odpowiedzi nie są wcale tak oczywiste, jak sie moze wydawać?

1) Ile lat trwała wojna 100 letnia?
2) Z jakiego kraju pochodzi kapelusz typu panama?
3) W którym miesiącu Rosjanie obchodzą rocznicę Rewolucji Październikowej?
4) Jak miał na imię król Jerzy IV
5) Od jakiego zwierzęcia pochodzi nazwa Wysp Kanaryjskich?
6) Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?
7) Skąd pochodzi chiński agrest?
8) Z włosów jakiego zwierzęcia robi się szczotkę wielbłądzią?
9) Z jakiego zwierzęcia robi się catgut?

Real Finuko 25-04-2004 23:04

5)
O ile się nie mylę to od kanarka:P

MatKus 25-04-2004 23:30

nope.
Podpowiem ci, że wszystkie odpowiedzi nie są takie, jak się może wydawać, gdy zasugerujesz się ich nazwą.

TheNatoorat 26-04-2004 18:46

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez matkus

Odp: Ta wojna trwa do dziś :D .

MatKus 26-04-2004 18:52

Emm. Nie bałdzo, skończyła się już dość dawno, to jest tak gdzieś w roku 1453 :P

Bambuko 26-04-2004 19:36

Chyba trwała 97 lat czy coś takiego:P
Rewolucję Październikową Rosjanie obchodzą w październiku, ale według naszego kalendarza to listopad:D

Bofedojo 27-04-2004 19:45

Wyspy Kanaryjskie to sa chyba Psie Wyspy :] .

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Matheous
Jak przejdzie para Jack i Klos a potem 2 pozostali to przejda w 15 min:P(jedni w 5 min drudzy w 10 min)-nic nie pwoiedziales ze to musi byc KONIECZNIE 17 min...
Bofedojo-weteran wielu bitew, w jednej stracil oko i trzyma w torbie 1199 glow pokonanych wrogow:D:D:D
Nie oto mi chodzilo :P.

Bambuko 27-04-2004 20:11

Co ma dwoje uszu, jedno oko, dwie nogi, 1200 glow, jeden grzbiet, jeden brzuch, pare rak i jedna szyje?

Jednooki handlarz czosnku, który ma do sprzedania jeszcze 1199 główek. Też czytałem tą książkę.

RE DOWN
Gdyby pomalować wnętrze samolotu na pomarończowo to czarna szkrzynka mogłaby być czarna:P

Crevo 27-04-2004 20:52

Cytuj:

Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?
Czarna skrzynka jest pomaranczowa :) Zeby ja bylo latwiej znalezc...
Re up. No w sumie to wszystko mozna :) Ale jakby sie pomaranczowy samolot spalil w katastrofie to by stal sie czarny... No i wracamy do punktu wyjscia :P

Cytuj:

Ile lat trwała wojna 100 letnia?
"Wojna stuletnia, okres wojen toczonych między Anglią a Francją w latach 1337-1453" :) ródło - wiem.onet.pl (reklama :P ) A wiec trwala x=1453-1337+1=117 lat. Mat-fiz rulez :D

Cytuj:

4) Rolnik posadził 10 drzewek. Posadził je w 5 rzędach, i w każdym było po 4 drzewka. Jak to możliwe?
Na to odpowiedz juz padla... To ja mam podobne zadanie. Tym razem rolnik posadzil 12 drzewek w 6 rzedach po 4 w kazdym... Jak?

Cytuj:

Masz 9 kul, z wyglądu identycznych. Jedna z nich się różni wagą od innych, ale nie wiadomo, czy jest cięższa, czy lżejsza. Masz wagę szalową, z której możesz skorzystać 2 razy. Znajdź tą inną kulkę.
Mozna z niej skorzystac tylko 2 razy?? Bo mi nie wychodzi. :( :P Bedzie mi sie lepiej rozwiazywalo jak bede pewien ze to nie byla literowka :P

Bambuko 27-04-2004 21:56

Rzędy są rzędami tylko wtedy, kiedy są równoległe, nie zmieni tego żaden rolnik, nawet jak ułoży 12 drzewek w taki sposób:

O********O
O O O O
O O O O
O********O

RE DOWN:
Wtedy nie zrobiłem niełamliwej spacji:P Zobacz:
:P
**********:P
To forum łamie zwykład spację, gdyby tak nie było obie buźki by były tak samo daleko od brzegu czy czegoś tam.

Crevo 27-04-2004 22:00

Cytuj:

Rzędy są rzędami tylko wtedy, kiedy są równoległe
Po 1 to tutaj masz tylko 4 rzedy po 4 drzewa a masz miec 6.
Po 2 to nie wnikajmy w szczegoly. Jak nie rzedy to nie wiem... 6 odcinkow ... That's better? A teraz probuj rozwiazac :)

EDIT: No, teraz jest dobrze :)
*******Wiem, wiem, wiem. Przeciez mowie ze juz dobrze :P

Cytuj:

Jak miał na imię król Jerzy IV?
Na onecie znalazlem Jerzego I, II, III, V i VI a IV nie ma... No cóż... :( Moze takiego nie bylo? :P

Adaras 27-04-2004 22:28

No dobra. Teraz ja:

1.Są dwa kurki i zlew. Z jednego kurka leci woda o temperaturze +3stopnie, a z drugiego -3. Jaka jest temperatura w zlewie ?

2.Które zdanie jest poprawne:

Żółtko jest biały
Zółtko jest białe
Zółtko jest biało

3. Jesteś w mieszkaniu. Widzisz otwarte na oścież okno, szkło...a na dywanie spostrzegasz - dwa ciała !
Co tu się wydarzyło ?

4. Jesteś w pomieszczeniu, są tylko cztery ściany i drzwi do następnego pokoju. Są tu także trzy wtyczki i trzy kontakty. W drugim pokoju znajduje się lampa. Jeden z kontaktów prowadzi do lampy. Jak sprawdzić, który kontakt prowadzi do lampy, jeśli możesz tylko raz wejść do drugiego pokoju?

Może trochę prymitywne, ale co tam :)

Bambuko 27-04-2004 22:40

1) Ta zagadka już była.
2) Żadne, żółtko jest żółte.
3) Dwa gołębie wpadły do mieszkania przez okno i zbiły szybę, a ze zmęczenia upadły na dywan. Jeden na chwilę wstał i otworzył okno, bo śmierdziało.
4) Musisz zapalić pierwszy, poczekać minutę, zgasić, zapalić drugi i wejść. Jeżeli się pali to drugi włącza, jeśli to dotknij żarówki. Jeżeli ciepła to pierwszy włączą, jeżeli zimna to trzeci.

Adaras 28-04-2004 08:31

@up
Z tymi ciałami...nawet blisko...ale podpowiem, że jest też dużo wody.

MatKus 28-04-2004 11:58

No dobra, no to poprawne odpowiedzi :

116 lat (1337 - 1453) (niby wychodzi 117, ale oficjalnie podaje sie 116. Może o miesiące chodzi, nie znam sie za dobrze historii)

2) Z jakiego kraju pochodzi kapelusz typu panama?

Z ekwadoru

3) W którym miesiącu Rosjanie obchodzą rocznicę Rewolucji Październikowej?

7 listopada

4) Jak miał na imię król Jerzy IV

Właściwe imię króla Georga IV brzmi Albert - zmienił je w 1936

5) Od jakiego zwierzęcia pochodzi nazwa Wysp Kanaryjskich?

Od psa (łac. Canis - pies)

6) Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?

Pomarańczowe

7) Skąd pochodzi chiński agrest?

Z Nowej Zelandi.

8) Z włosów jakiego zwierzęcia robi się szczotkę wielbłądzią?

Z wiewiórki

9) Z jakiego zwierzęcia robi się catgut?

Z Owiec i Koni

Crevo 28-04-2004 19:13

Re up
No dobra, a co z tymi matematykami i kulami. Jesli chodzi o kule to powiedz tylko czy mamy rzeczywiscie tylko 2 ruchy?

MatKus 28-04-2004 22:00

Co do ku : Inne forum, z którego to miałem, jest teraz down od 2 dni, więc o tych kulach na razie nie podam rozwiązania, a nie pamiętam, jak to szło (też mi coś nie pasi)
A na matematyków juz byla odpowiedz.

Slajt 29-04-2004 21:58

no dobra...
teraz moja kolej
Gościu jest palasiem ma 53 deady i raz go zookowali, ale gra dalej
jak się nazywa ? (ruba) :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56.