Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Sztuki walki i samoobrony (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=53651)

Jerkov Thundersword 24-10-2005 20:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Taube
@Jerkov Thundersword
że co? że tylko się bronić? i może czekać na kolejne ataki, aż sobie napastnik odpuści? :P ty chyba żartujesz...
samoobrona jest by się obronić, ale nie stać jak kołek i czekać, aż druga strona powie dość.. tu chodzi o to, by uniemożliwić drugiej stronie atak i umożliwić sobie ucieczkę - przede wszystkim obronienie siebie i danie nogi..
ale jak chcesz, to jak się jakiś dwóch drabów zaczepi to możesz czekać, aż w końcu sami zrezygnują ;) twoje guzy..
pamiętać należy, że gdy ktoś się zorientuje, że potrafimy się obronić, to nie tyle daje za wygraną, ale stosuje gorszą taktykę napaści, by złamać opór i defensywę delikwenta... jeśli się zaś udaremni i ucieknie, to tacy prędzej pójdą poszukać sobie innej ofiary, a jeśli się będzie im 'podskakiwać' i pokazywać jakim to jest się 'nietykalnym'.. mówi się 'nie wywołuj wilka z lasu' albo o 'czerwonej płachcie na byka' B)

d. Taube

A pokona ktoś kiedyś 2 albo trzech "drabów" naraz ( no chyba że to takie pakerki w pasiakach, co myślą że potrafią się bić, ale jak spotkasz 2 albo 3, którzy naprawdę potrafią walczyć, 0 szans)? Wątpię... Mówię tutaj o walce przede wszytskim 1 na 1, ja akurat bronię się w ten sposób, bo nie chcę tłuc kogoś na chama. Uniemożliwiam mu atak poprzez np złamanie ręki/nogi i czekam na kolejny, wtedy łamę mu co innego itp ;) Jeżeli przeciwnik jest wyjątkowo agresywny- szybka kontra i kop z pełnego obrotu w żebra, twarz bądź brzuch zawsze skutkuje.

matkow21 24-10-2005 20:57

tekwondo, karate ,walki uliczne itd. lubie sie lac najbardziej lubie styl bezstylowej walki gdzie lutujesz gosciowi w pyska on lezy a ty sie smiejesz i odchodzisz

Jerkov Thundersword 24-10-2005 22:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez matkow21
tekwondo, karate ,walki uliczne itd. lubie sie lac najbardziej lubie styl bezstylowej walki gdzie lutujesz gosciowi w pyska on lezy a ty sie smiejesz i odchodzisz

No tak tak i najlepiej jak masz ze sobą 10 kolegów, bo inaczej nie idzie, nie?
No i stosując styl "uliczny" nalezy pamiętać, że raz jesteś na wozie a raz pod nim ;)

drizztpl 25-10-2005 15:21

Ja karate trenuję ;] Pomarańczowy pas na razie :P

Taube 25-10-2005 16:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez drizztpl
Ja karate trenuję ;] Pomarańczowy pas na razie :P

khem.. pas to wymysł europejski :] poziom umiejętności liczy się w danach ;)

mam średnie mniemanie o niektórych technikach walki, jako że w sporej ilości są to bardziej pokazówki.. na treningu często partner się ustawia w jakiś sposób, albo jego ataki są przewidziane - a w rzeczywistości to nikt na nikogo nie czeka i można naprawdę oberwać jeśli się spóźni z czymś choć chwilkę XD
tak samo jak jest taka odmiana.. hmn.. karate z bronią.. nie pamiętam teraz nazwy, ale niezwykle popularny w Chinach i spektakularny styl, który był od jakiegoś czasu bardzo często wykorzystywany w wszelkiego rodzaju filmach, gdzie machają bronią aż się iskrzy :].. niezbyt to raczej w prawdziwej walce pożytecznie..
najlepsze są krótkie i precyzyjne ciosy ;) niczym kataną.. bo nie wolno dodawać zbyt wielu kwiatków, gdy chodzi o własne życie, a liczy się szybkość i skuteczność działania ;)

d.Taube

spider-bialystok 26-10-2005 20:16

Pol roku trenowania taekwon-do jako 11 latek, ale szybko mi sie znudzilo ;o

Saturn 27-10-2005 07:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Taube
khem.. pas to wymysł europejski :] poziom umiejętności liczy się w danach ;)

mam średnie mniemanie o niektórych technikach walki, jako że w sporej ilości są to bardziej pokazówki.. na treningu często partner się ustawia w jakiś sposób, albo jego ataki są przewidziane - a w rzeczywistości to nikt na nikogo nie czeka i można naprawdę oberwać jeśli się spóźni z czymś choć chwilkę XD
tak samo jak jest taka odmiana.. hmn.. karate z bronią.. nie pamiętam teraz nazwy, ale niezwykle popularny w Chinach i spektakularny styl, który był od jakiegoś czasu bardzo często wykorzystywany w wszelkiego rodzaju filmach, gdzie machają bronią aż się iskrzy :].. niezbyt to raczej w prawdziwej walce pożytecznie..
najlepsze są krótkie i precyzyjne ciosy ;) niczym kataną.. bo nie wolno dodawać zbyt wielu kwiatków, gdy chodzi o własne życie, a liczy się szybkość i skuteczność działania ;)

d.Taube

Stopnie Mistrzowskie Liczy sie w danach stopnie uczniowskie w Kyu or Kup zalezy od sztuki walki ...
Ja trenowalem Taekwondo Ale złamałem noge i mam komplikacje i nie moge nic cwiczyc ... Dlatego w domu cwicze różne takie mixy :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:40.