![]() |
@jaskolek
zeby rownanie bylo prawdziwe VII=I trzeba przestawic pierwsza lub druga zapalke, by powstalo II-I=I |
Cytuj:
Cytuj:
I nie wiem cyz 3 klasy by go nie zrobił, ale ty chodzisz do 2 klasy:P |
Nie będziesz podawał bo jesteś zbyt tępy.
Zresztą to są zadania VI poziomu a ciebie oceniam na max III~ |
@Platon
Nie o takie rozwiazanie mi chodzilo, jezeli przestawimy zapalki tak jak ty mowisz to wyjdzie cos takiego: I-II=I @Kondzio ad1. Kazda liczba pierwsza wieksza od 3 jest liczba nieparzysta, wiec a takze jest liczba nieparzysta. 5 tez jest niepazysta, a jezeli pomnozymy 2 liczby nieparzyste przez siebie, to otrzymamy takze liczbe nieparzysta. Gdy do otrzymanej liczby dodamy 1 to liczba "stanie sie" parzysta czyli tym samym podzielna przez 2, wiec w tym wypadku 5a nie moze byc liczba pierwsza edit W 2 zadaniu nie jestem pewien ale znam 2 liczby: 399(20*20 = 400 i 17*17 = 289) i 3135 (56*56 = 3136 i 55*55=3025) Nie chce mi sie obliczen pisac ;P |
To jest dobra odpowiedz..
|
Cytuj:
Sprawdzamy znak wyrażenia: t + 1/t - 2 = (do wspólnego mianownika) = (t^2 - 2t + 1)/t = (t-1)^2/t. Licznik zawsze nieujemny, mianownik dodatni z racji tego, że tg w I ćwiartce jest dodatni. ckd. 2. Średnia arytmetyczna: x1=(a+b)/2, geometryczna: x2=pierw.(a*b) Liczymy różnicę x1-x2 (oczekujemy, że musi być większa od zera): x1-x2= (a+b)/2 - pierw.(a*b) = korzystając ze wzoru skróconego mnożenia (x+y)(x-y)=x^2 - y^2, trochę przekształconego= [(a+b)^2 - 4ab]/minownik (który jest liczbą dodatnią, ciężko to zapisać, więc sobie daruję), dalej = a^2 + 2ab + b^2 - 4ab = a^2 - 2ab + b^2 = (a-b)^2, co jest zawsze >= 0. ckd 3. Odpowiedź padła, potwierdzam: B mówi prawdę. ==================== Cytuj:
2. Na liczby 1-cyfrowe: 9 znaków, na 2-cyfrowe: 180 znaków, na 3-cyfrowe: (n-99)*3, w sumie liczba znaków użytych: 3*n-108 3. W obu przypadkach mamy to samo: 10 cm. Cytuj:
Cytuj:
2 i 3: nie chce mi się kombinować teraz ;) 4. Dwa równania: x=2(2y-x) oraz x+y=63. Po rozwiązaniu: Jaś - 36, Gosia - 27. Cytuj:
2. Też nie znalazłem innych i jestem w stanie udowodnić, że nawet innych nie ma :> |
Jaskolek znam twoja odpowiedz(chyba) na pytania 2 nie wiem jak to napisać ale czy ci chodzi że pierwiastek z jednego równa się jeden ??
|
jaskolek zagadka 3cia-wystarczy odjac jedna zapalke tak by wyszlo X-I=IX...
|
@Jaskolek
Znam odpowiedz na pytanie 4 :D Jaś ma 42 lata a Małgosia 21 lat DOBRZE??? |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Teraz dam jeszcze kilka zagadek :D 1.Dwaj ojcowie i dwaj synowie zjedli razem 3 jablka, kazdy po calym jablku. Jak to możliwe? 2.Mamy 2 patelnie. Na kazdej zmiescimy tylko 1 kotleta. Jedna strona kotleta smazy sie w ciagu 1 min. W jakim najkrotszym czasie uzmazymy na tych patelniach 3 kotlety? 3. 5 pajakow lapie 5 much w ciagu 5 godzin. Ile much zlapie 100 pajakow w ciagu 100 godzin? 4. Pilka futbolowa uszyta jest z 32 szesciokatnych i pieciokatnych latek. Kazdy szesciokat jest bialy i graniczy z 3 innymi szesciokatami oraz 3 pieciokatami, ktore sa czarne. Kazdy pieciokat graniczy tylko z szesciokatami. Z ilu latek kazdego rodzaju uszyta jest ta pilka? |
Cytuj:
Byly 3 osoby... 1-Dziadek 2-Tata 3.Syn Dziadek byl ojciec taty,tata byl synem dziadka oraz ojcem syna ,a syn byl synem taty. |
do 2 . 4 minuty
do 3. 2000 much 8o chyba to to |
Cytuj:
2. 3 minuty: 1 minuta - jednostronnie dwa kotlety, 2 minuta - jeden ściągamy, dajemy trzeci, drugi obracamy, 3 minuta - to, co zostało. 3. 2000 4. 13 i 19, ale mogłem się machnąć, sprawdzę później. |
Sory ze odswiezam temat ale potrzebuje pomocy:
Koło lokomotywy ma 1250 mm średnicy. W czasie w którym koło wykona ćwierć obrotu, pasażer pociągu przebędzie drogę około 1m. O ile przemieści się w prawo: a) mucha (1) znajdująca sie początkowo na gorze koła; b) mrówka (2) znajdująca sie początkowo na dole koła? Wskazówka: O ile przemieści sie mucha, a o ile mrówka, gdyby koło kręcilo się w miejscu? Obrazek:http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png Jak nie działa to: http://img276.echo.cx/my.php?image=ko322o6wv.png prosze o szybka odpowiedz:) |
No to ja wam taką zagadkę dam że pewnie nikt kto jej nie zna nie odpowie.
Trzy żółwie idą przez pustynię. Pierwszy mówi: "Przed sobą nie widzę żadnego żółwia, za sobą widzę dwa". Drugi - "Przed sobą widzę jednego żółwia, za sobą też jednego". Trzeci - "Przed sobą widzę dwa żółwie, za sobą widzę jednego". Jak to możliwe? I jeszcze moja ulubiona zagadka która jest łatwa jednak może na początku wprowadzić w osłupienie. 3 facetów poszło do hotelu, pokój kosztował 30 zł, więc się zrzucili po 10 zł. Ale że recepcjonista doszedł do wniosku, że ten pokój to i bez kibla i ściany pękają, a uczciwy był, to kazał chłopcowi hotelowemu zanieść im 5 zł reszty. Chłopiec patrzy na te 5 zeta a tu 2 zl,1 zl,1 zl, 1 zl. I sobie myśli: oddam im po 1 zl, a 2 zl dla siebie zachachmęcę i wszyscy bedą zadowoleni. Jak pomyślał tak i zrobił. Czyli sytuacja wygląda tak:(po oddaniu po 1 zl każdemu z gości) faceci zapłacili po 9 zł , a chłopiec ma 2 zł. 3*9=27, 27+2=29. Gdzie sie podzial 1 zł? |
Cytuj:
Cytuj:
25zl+2zl+1zl+1zl+1zl=30zl Innym sposobem trzeba. |
NIE. To nie była fata morgana.
|
Cytuj:
|
Bo zolwie chodza w kolko...
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:35. |