![]() |
moim zdaniem do czolowki najlepszych gier rpg zaliczaja sie:
1.Morrovind wraz z dodatkami.(ohh tak ten wielki swiat). 2.Cala saga Baldura.(za caloksztalt nic dodac nic ujac). 3.Cala saga IWD( ze wzgledu na rozbodowana mozliwosc stworzenia postaci). 4.Gothic 2 ( to nie wiem czemu nie mam argumentacji). Te gry sa w czolowce ,ale moze niedlogo dolacza do nich Fallout i Arcanum tylko musze je zdobyc i przejsc. SEE ya in quirk :P |
Diablo
Diablo można grać przez internet. Więc można powiedzieć, że jest RPG i, że nie jest RPG.
|
Cytuj:
Stary pomyśl zanim coś napiszesz. |
hmm.... może i najlepsza nie jest (grafika,reguły,to many..) ale ma w sobie "to coś" :)
|
Cytuj:
|
Ach zwroccie uwage na tresci jakie niesie ze soba ten jakze dlugi post!!! Mozna z niego wywnioskowac cala historie swiata, ma on istne multum znaczen, jest on najbardziej tresciwym i dlugim postem jaki widzialem!!! Aaaaaach to slowo-'Nie!' I wszystko jasne...
A na serio-RTP, twoj podpis mowi prawde,cala prawde i tylko prawde... Dobrze ze juz bana masz:P Pawelek-TY NARCYZIE! Hack&slash to hack&slash, a czy to jest gatunek gry RPG czy cos innego, to sami dyskutujcie(sprawdzcie w jakiejs encyklopedii czy co)...Co prawda D2 wystepuje w rankingach gier RPG, na stronkach o d2 w recenzji pisze 'Gatunek:RPG', w gazetach tak samo...Ale popytajcie przecietnych graczy-jakies 80% powie, ze d2 to bardziej gra akcji niz rpg...Wlasciwie to jest gra akcji z elementami RPG-czyli cechy postaci i doswiadczenie. I to jest chyba najblizsze prawdy. |
Cytuj:
-=-=-=-=-=-==-======= A tak na marginesie, to tibia niejest grą RPG tylko MMORPG :P:)) |
nie jest .. są lepsze gry niz tibia.. chociazby diablo morowind nwn lepsza fabuła grafa :)
|
Słuchajcie... nikt nie mówi, że Diablo jest głupie. Ja np. lubię sobie czasami w to pograć. takie niewymagające :) Ale to nie jest cRPG! Hack&Slash, ewentualnie jakaś zręcznościówka z rozwojem postaci. Podchodzi minimalnie pod cRPG, ale nie ma takich możliwości. Tam się po prostu chodzi, bije, słucha co mają do powiedzenia inni. Prawdziwe cRPG to np. Fallout, Pool Of Radiance (bardzo zbliżone zasadami do prawdziwych sesji), Baldur`s Gate, Icewind Dale, Morrowind itp.
|
Cytuj:
Kiedyś zdawało mi się, że nie można przejść BG złym charakterem. Da się, ale gra jest o wiele trudniejsza. Trzeba naprawdę wczuć się w postać. Zabijać masowo wieśniaków bez straty reputacji i represji ze strony straży też podobno można. Trzeba rzucić na siebie czar ochrona przez złem i wezwać jakiegoś demona. Ten zrobi małą rzeź na niczego niespodziewających się wieśniakach, a nasza mroczna dusza będzie zadowolona :) A co do Fallout vs BG - to kwestia gustu. Mnie jakoś żadna z Falloutowych części niepodpasowała, ale może kiedyś się nawrócę ;) |
Shae-no tak ale to nie TY zabijasz tylko ten demon:)
Co do zlych charakterow-w jedynce masz Kagaina i Edwina, w dwojce Viconie, Edwina, Korgana...Po prostu z takimi NPCami to nie da sie NIE PRZEJSC gry:) Aha-w jedynce Viki jest bezuzyteczna bo jej prawie leczyc nie mozna:P A jesli jesttes dobry to mzoe sie okazac ze wlasnie masz za duza reputacje i cie atakuje Kagain, Edwin, Korgan czy inny zly sprzymierzeniec...Zycze powodzenia w radzeniu sobie z takimi goscmi:P I tak sobie ostatnio myslalem-w falloucie wszystko jest PROSTSZE. No bo tam nie masz jakis rozmaitych klas(tylko wlasciwie woja-jak sie uprzec to mozna powiedziec ze mozesz meic medyka[first aid i doctor] negocjatora[speech] no ale KLASAMI tego nazwac nie mozna bo w walce i tak wszyscy sa tylko wojami), nie musisz uruchamiac Wykrywania pulapek i sie bac ze zaraz ci jakis mag wyskoczy z kula ognia a po nim wampir z wysysaniem poziomow-w Falloucie wszyscy wrogowie to po prostu coraz silniejsi wojownicy, a w BG to moze byc slaba druzyna wojow z jednym dobrym zlodziejem ktory backstabem ci wytlucze cala ekipe, jeden dobry mag ktory zatrzyma czas i przywali z Abi-Dalzima 3 razy itd... Wiec mysle ze po prostu Falloutowcom podoba sie ta prostota gry, a jednoczesnie to, ile to ma mozliwosci(mozna byc 'dobrym' i 'zlym' czyli grac normalnie albo wszystko mordowac^^, mozna rozstrzygac konflikty gadka a mozna rozwalac gosci) No i tyle moich przemyslen:P |
Gra złym to nie tylko mordowanie. Grając złym nastawia się głównie na zysk, na to jak od gościa wyłudzić jak najwięcej kasy/przedmiotów. Ktoś nas chce obrazić, wyzwać na pojedynek? No to skopiemy my wtedy siedzenie. No ale tu mnie masz, samemu nie da się wymordować pół miasta (nie wiem, czy nie lepiej wtedy włączyć GTA) :P
Co do złych NPC-ów - da się przejść. Grę (wcale nie na niskim poziomie trudności) można przejść nawet 1 osobą!. Nie wierzyłem w to za bardzo, dopóki mój ojciec (nałogowiec BG2) tego nie zrobił (wprawdzie przyłączył na jakiś czas kapłana - Viconię, ale szybko się jej pozbył). Jest tylko o wiele trudniej. Co do kłotni - w końcu zły charaktej leży po przeciwnej stronie, więc dziwne gdyby się nie kłócili :) A co do Fallouta - nie wypowiadam się więcej, bo za dużo w niego nie grałem. A wracając do tematu - jakiś czas temu w pewnym wątku ktoś z PACCem stwierdził, że najlepszym serwerem do grania jest Premia - bo tam niektórzy ludzie starają się odgrywać postacie. Iskierka nadziei? |
1.Gra solo to najlepsza rozrywka dla BGmaniakow...Na kilku forach to sa tematy 'Postac do gry solo''Ekwipunek do gry solo' itd. Widzialem kilka skrinow jak gosc mial solo postac na 50 poziomie z trako chyba -16:P(of korz solo to bez bariery lvlowej)...Podobno najlepsza postacia to kensai zdualowany na 49 poziomie na maga-oczywiscie zeby stworzyc taki czolg trzeba przechodzic gre solo z 5 razy, ale jaka satysfakcja!!!:D
Ja przeszedlem jedynke solo bez problemu, w dwojce mnichem doszedlem do polowy i przestalem bo to bylo takie proste, ze...Mnich to jest fest przegieta postac^^ Podobno dobra postacia do gry solo jest wojownik/mag/zlodziej bo dobry do wszystkiego:) 2.No taaa grajac zlym to po prostu sie wybiera najbardziej negatywne odpowiedzi jakie mozna:) Czyli wloczysz sie po gospodzie i jak ktos ci zwroci uwage ze to jego pokoj to mu mowisz zeby sie odwalil i przy okazji dal cale jego zloto;) 3.W BG2 to konflikty wystepuja nawet pomiedzy tymi samymi charakterami, a powody sa przerozne-Anomen jest zazdrosny o pozycje Keldorna, a Jaheira i Aerie(Viki tez ale ona jest ZLA:>) zra sie ktora kocha glowny bohater:P:P:P:P:P...No i jeszcze Jan podobno moze ukrasc chomika Minscowi-to mi sie jeszcze nie zdarzylo ale slyszalem o czyms takim:D W jedynce to niestety jedyne konflikty to takie pomiedzycharakterowe-czyli dobry vs zly o to ze jeden jest dobry a drugi zly:) No i sa one o wiele mniej rozbudowane bo tylko obelgi leca i ew po pewnym czasie jeden drugiego zaatakuje:) A co do Premii-tam sa sami gracze ktorzy zaplacili za Tibie, to nie chca psuc innym zabawy, no bo jak ciezko zarobione pieniadze na to wydano, to...:) Na tym forum to widzialem juz kilka postow, jak ktos byl na Premii-zawsze byly to pozytywne rzeczy:) Wlasnie to odgrywanie psotaci, brak noobow, jeden drugiemu pomaga... A z wad to podobno wolny resp bo malo ludzi jest(ale rym)...Ale ja tam nie gralem, po prostu mowie to, co sam na tym forum czytalem(znowu rym)... |
A ja się przyznaję... jestem porąbana! 8o Jak dziewczyna może grać w Tibię... no ale dobra :) Moim zdaniem Tibia jest najlepsza. Ale nie miałam jakiego kolwiek większego ztyku z grami on-line etc. oprócz Tibi i HB. W HB grałam przez chyba 1 tydzień. Znudziła mi się. To nie jest to. Gram teraz w Tibie... hmm ta pierdzielona gra wciąga X( wiele razy rzucałam ale później wracałam ?( . Fakt mogłabym teraz przestać grać... ;) ale nie wiem co bym robiła :D
Pozdro |
Widze że mało sie tu pisze o grze zwaną Ultima Online :D Najpopularniejsza, najbardziej rozbudowana, najliczniej zamieszkana, najbardziej klimatyczna, najlepsza gra RPG jaka kiedykolwiek powstała.
I nie oceniajcie jej po polskich darmowych shardach, wydajcie te pare złotych z urodzin zeby przez miech zagrać na oficjalnym serwie. seria Diablo to jest NIC i nie ma w sobie nic z RPG :baby: Pozdrawiam wszystkich którzy grają w prawdziwe papierkowe gry fabularne! :D |
Cytuj:
Cytuj:
ps: zamierzam zakupić Neuroshime, ktoś grał i może się podzielić wrażeniami? |
nemesis:
Ja co prawda nie grałem (zamierzamy się przerzucić), ale słyszałem, że żeby tam umrzeć od ran to trzeba być zdolnym ;) Tyle paskudnych choróbsk tam jest. On-topic: Nie, Tibia nie jest najlepszą grą RPG. Off-topic (do dyskusji): Ktoś tam wspomniał o ADOMie. I Nethacku. I Rogue. Pozdroa dla tego pana ^^ Roguelike rządzą ^^ A tak z dyskusji F vs. BG przychyliłbym się do Falloutowców ;) Ta gra jest świetna, zwłaszcza kiedy się rozumie dialogi ;) A z takich jeszcze niewymienionych to Bardzo, Bardzo przypadły mi do gustu Albion i Daggerfall (Arena jakoś niezbyt, Morrowind jako tako). Może dlatego że to były moje pierwsze cRPGi? CH-J-W ;) To by było na tyle ;) |
Cytuj:
Co do Albionu: o tak grałem w to, i ta gra jest genialna. Fabuła, mimo iż jest liniowa aż do bólu (tylko jedno zadanie poboczne, zaraz na samym początku: zdobyć pistolet laserowy), jest również niesamowicie piękna. Przeszedłem ją dwukrotnie, ale niestety nie obyło się bez solucji (ten przycisk w dolnych poziomach podziemi Kenget Kamulos, otwierający schody na dół, był jednak mimo wszystko słabo widoczny). |
cooo
nie pszesadzajcie najlepsza gra to diablo albo morrowid jak tibia zmini grafike to moze jakos to bedzie ?( |
dlamnie liczy sie przede wszystkim grywalnosc
a , grafika jest tylko pewnego radzaju rarytasem :) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:44. |