Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   19.05.2006 - Kod Da Vinci w kinach (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=77788)

spider-bialystok 23-05-2006 18:36

Wlasnie wrociem z kina i musze sterdzic, ze film mi sie spodobal. Byl jednak troche przydlugi, ale to maly minus;p. Niepotrzebnie rozdmuchano cala afere z tym filmem- tylu moherow naraz w kinie nawet na pasjii nie widzialem;p. Btw Glowna aktorka rlz xD

Ryłek 23-05-2006 18:55

@up: masz na myśli tą z Amelii? Wydoroślała chociaż trochę, czy nadal to jest takie brzydkie kaczątko?
/me stwierdza, że nie użył słowa na k...
Swoją drogą ten film nieźle zarobi, dzisiaj na spotkaniach do bierzmowania ksiądz w oparciu o jakąś napisaną dla zbijania kasy książkę, mówił jakie to herezje głosi Dan Brown. I każda strona konfliktu pieprzy tu głupoty. Utwór nie warty po prostu uwagi (może się podobać na początku), choć nie zmienia faktu, że do kina pójdę.

Lasooch 23-05-2006 21:05

/me myśli, że Ryłek się myli, bo "kaczątko" jest na k.

A Kościół po prostu nie rozumie, że ci, którzy uwierzą na dłuższą metę w te bzdury, uwierzą w cokolwiek, a ich wiara nie jest silna. Zresztą, nikt chyba w Kościele na siłę nie trzyma, prawda?

No i to kościelne oburzenie to najlepsza reklama ^^

templeoflight 27-05-2006 00:11

Film mi się podobał, dopatrzyłem się kilku nieścisłości (zamiast biblioteki, internet w komórce itp.). Ekranizacja odświeżyła mi trochę wiadomości z książki, która bądź co bądź była bardziej skomplikowana niż jakieś tam bzdetne pottery czy coś. Polecam!(Jest nawet pokazane oblężenie Jerozolimy :)) BTW. Sophie jest sexy xD

Maximus89 27-05-2006 00:31

Dzisiaj nareszcie byłem w kinie na tym filmie:) .Nawet mi się podobał,choc nie do konca był zgodny z ksiażką...Szkoda ze w filmie nie mowiono nic o liczbie Fi(?nie pamietam juz zbyt dobrze jaka to liczba?) poniewaz naprawde w ksiazce to było fajnie wyjasnione;)

Adow Adan 27-05-2006 17:18

Ja miałem jechać z klasą. tylko sie mamusia jednej z uczennic nie zgodziła i nie pojechaliśmy na "od da vinci" X( .zamiast tego pojechaliśmy na Straszny film 4

Lasooch 27-05-2006 18:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maximus89
Dzisiaj nareszcie byłem w kinie na tym filmie:) .Nawet mi się podobał,choc nie do konca był zgodny z ksiażką...Szkoda ze w filmie nie mowiono nic o liczbie Fi(?nie pamietam juz zbyt dobrze jaka to liczba?) poniewaz naprawde w ksiazce to było fajnie wyjasnione;)

1,618.

Adow Adan: rofl.

spider-bialystok 27-05-2006 19:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adow Adan
Ja miałem jechać z klasą. tylko sie mamusia jednej z uczennic nie zgodziła i nie pojechaliśmy na "od da vinci" X( .zamiast tego pojechaliśmy na Straszny film 4

U mnie to samo. Pierwotnie mielismy isc na Kod~, ale katechetka w pore sie dowiedziala i skutecznie zareagowala:) Zreszta mi to nawet na reke, bo poszedlem sobie na seans na ktorym bylo ok.30 osob, a to 100x lepsze niz tloczyc sie z cala szkola.

Level 28-05-2006 01:20

Nie polecam tego filmu, szkoda kasy...książka o wiele lepsza.
Film "leci po łebkach"i w sumie otrzymujemy sieczke.
Ci co nie czytali książki,a pójda na film obejrza infantylną historyjkę z której niewiele zrozumieją.

Lekjam 30-05-2006 16:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maximus89
Jak dla mnie kod jest najbardziej oczekiwanym filmem w tym roku. Ksiązka była fantastyczna wiec po przeczytaniu czekałem tylko na ekranizacje:) I sie doczekałem.Pojdę napewno i polecam ten film wszsytkim

"fantastyczna" otóż nie, jak mówił krytyk litaracki Cald Brington równie dobrze "fantastyką" mogła by być Biblia czyż nie ? Po za tym jest to bardziej kryminał / thriller niż dzieło fantastyczne więc zastanów się troche

topic: polecam film wszystkim, którzy myślą realnie, naukowo, a nie zagorzałym moherowcą, którzy Browna rozdarli by na strzępy. Do autora tematu, no niestety w filmie tym nie bedzie dablingu tylko takie napisiki więc zastanów się czy masz po co iść do kina. Po za tym większość z was filmu jak i ksiązki nie zrozumie, bo Brownowi nie chodziło o kolejną historię związaną z dziejami Chrystusa po zdjęciu z krzyżu, ponieważ tego typu opowieści jest niezliczenie wiele ( niektórzy twierdzą nawet iż Jezus wyemigrował do Indii, ale to już kompletna bzdura ), poczytajcie tą książke jeszcze raz tym razem z punktu widzenia autora.

PS> heh, jak widać każdemu chodzi o forse frag. Gazety Wyborczej "Zagorzały kleryk ze Szkockiej diecezji Middlebourgh, który wypowiedział wojne Brownowi oraz wytwórni Sony, gdy światowy potentat jednak zaproponował mu 68 tys. euro za nakręcenie na terenie świątyni kilku ujęć do filmu, ten bez trudu ani wachania podpisał umową opiewającą ogołem na 86 tys. euro" ( 18 tys. Sony zapłaciła za użycie mnichów do 'Kodu' )

edit
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa
Kod da Vinci nie jest filmem na który warto iśc do kina.Swoje 13 zł powinno sie wydać raczej na efektowny film,który w kinie będzie niezapomnianym przeżyciem.Natomiast kod będzie raczej(bo książki nie czytałem) filmem pozbawionym strzelanin/wielkich bitew/wybuchów. Więc na twoim miejscu zostawiłbym kasę na coś innego. Co do epoki to nie wiem,to chyba już troche dynamiczniejsze,więc jak już mam ci poradzić,to ja wybrał bym epokę ;]

dzieciak. ten film czegoś cie nauczy a epoka lodowcowa? to nawet śmieszne nie jest tylko przykre dla dzieci ponizej 12 roku życia... po za tym jak nie czytałeś recenzji filmu ani powieści to do jasnej cholery nie pisz bzdur ze ten film nie jest dynamiczny bo dzieje się wiele już od samego początku.

A co do roli Langoda to imo Hanks to dobry wybór:)

Matek 30-05-2006 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lekjam
"fantastyczna" otóż nie, jak mówił krytyk litaracki Cald Brington równie dobrze "fantastyką" mogła by być Biblia czyż nie ? Po za tym jest to bardziej kryminał / thriller niż dzieło fantastyczne więc zastanów się troche

Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Fantastyczna == fenomenalna w tym przypadku.

Cytuj:

topic: polecam film wszystkim, którzy myślą realnie, naukowo, a nie zagorzałym moherowcą, którzy Browna rozdarli by na strzępy.
Od kiedy tworzenie fantastycznych (vel, wymyslonych) historii jest nauka mysleniem??

joey 31-05-2006 21:31

Dzisiaj byłem z klasą. Film ciekawy, ale niektórzy moi koledzy nie dorośli, żeby iść na ten seans. Udało mi się go obejżeć i w miarę zrozumieć.
Ale jak zwykle w kochanym Multikinie zanim zaczął się seans wypiłem wszystkie zapasy napoju ;<

Ostry7 31-05-2006 22:13

Jest niezly.

Lasooch 31-05-2006 22:17

Idę w niedzielę, to się wypowiem po obejżeniu : )

Tzn. już się wypowiadałem, ale chodzi mi o moją ocenę filmu.

Bielik 01-06-2006 10:37

Byłem nie dawno i nie jest to takie tragiczne jak to niektórzy mówią. Ale najlepszy film to nie był. Radze wam iść na M:i:3. Dużo lepsze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:32.