Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Technikum czy Liceum oto jest pytanie? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=82424)

Matek 28-06-2006 08:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
Edit:
@Matek
1)kto Ci powiedział że ide na uniwerek?

Nikt, ale uogolnianie, ze technikum jest cudaczne, a lo do dupy jest smieszne i zajezdza dziecinada.

Cytuj:

2)polibuda Rox
tak samo jak uniwerek. Wszystko zalezy co chcesz w zyciu robic.

Cytuj:

Wiem co oni tam maja paint+word zero praktyki itd
W 90% liceow o jakich JA wiem sa: podstawy programowania i algorytmow, matekamtyka, ktora tez przydaje sie w informatyce, podstawy baz danych, podstawy matematyki dyskretnej (vel zamiany systemow liczbowych, liczby dodatnie i ujemne w notacji dwojkowej, pojemnosci zmiennych danego typu),
Wszystko to dyktuje z zeszytu mojego brata, ktory wlasnie skonczyl profil mat-inf. Pozatym proponuje looknac program nauczania informatyki w klasach mat-inf.

Doskonale przygotowanie na uniwerek, gdzie informatyka jest teoretyczna, czyli programowanie, projektowanie i analiza, obliczenia naukowe itp, itd.

A praktyka? LO nie jest dla ludzi chcacych od razu po szkole pracowac. Idac do LO zakladasz, ze chcesz sie dalej uczyc, wiec po co praktyka? i z czego? z obliczen matematycznych?

Cytuj:

4)skad wiesz czego mnie uczą? (mamo to Ty?).
Nie ochodzi mnie, czego cie ucza. To, ze chodzisz do obskurnego licemum, w ktorym nie maja nauczycieli spelniajacych wymogi MEN to nie moj problem.

Jaskot 28-06-2006 10:27

Ja właśnie czytam wyniki rekrutacji.
Dostałem sie do klasy, do ktorej chcialem sie dostac.
Biol-Chem w LO.
Nie wiem, moze mamy tutaj w Poznaniu staroswieckie poglady, ale wszyscy z ktorymi rozmawiałem uwazaja, ze jesli chce sie isc na dobre studia, wybiera sie LO... Zas konczenie nauki po samym liceum jest jak dla mnie bezsensem. Technika zawsze byly dla mnie szkolami gorszymi, dla osob chcacych konczyc edukacje po szkole sredniej. Ale porownywanie ich z zetami jest juz przesada.

Iron 28-06-2006 10:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jaskot
Ja właśnie czytam wyniki rekrutacji.
Dostałem sie do klasy, do ktorej chcialem sie dostac.
Biol-Chem w LO.
Nie wiem, moze mamy tutaj w Poznaniu staroswieckie poglady, ale wszyscy z ktorymi rozmawiałem uwazaja, ze jesli chce sie isc na dobre studia, wybiera sie LO... Zas konczenie nauki po samym liceum jest jak dla mnie bezsensem. Technika zawsze byly dla mnie szkolami gorszymi, dla osob chcacych konczyc edukacje po szkole sredniej. Ale porownywanie ich z zetami jest juz przesada.

A ja się dostałem tam gdzie chciałem najmniej Technikum o profilu technik elektryk:( jakoś przeżyje..

Smetana 28-06-2006 10:49

A ja się dostałem tam gdzie chciałem czyli V LO Kraków klasa e (mat-inf) :D. Ale to miałem zapewnione dużo wcześniej.

Eugeniusz Siekiera 28-06-2006 10:54

Moje zdanie

Osobiście wole liceum- lepsze [w porównaniu do technikum] przygotowanie do matury
i na dzień dzisiejszy patrząc więcej pojętej wiedzy z zakresu różnych dziedzin.
Ale to tylko moje zdanie (: Zdecydujcie sami...

Bądźcie zdrów!

EuG

Lord von Shadow 28-06-2006 12:18

@Matek
1)n/c :D
2 i 4)wiem co chce robić w życiu i CHODZE DO TECHNIKUM a nie do jakiegoś marnego liceum -.-
3)tak w skrócie bo sie śpiesze :P pozatym czego ja sie naucze a napewno wiecej niz Ty w LO (porównaj sobie program nauczania w technikum i w LO) to może i Ty sie dostaniesz na uniwerek (życze Ci tego z całego serca ;) ) to ja po polibudzie bede mial wieksze możliwości dostania roboty niż Ty (i to nie byle jakiej) oczywiście mowa tu jeżeli cały czas mamy zamiar iść w kierunku informatyki ^^

Matek 28-06-2006 12:59

Cytuj:

to ja po polibudzie bede mial wieksze możliwości dostania roboty niż Ty (i to nie byle jakiej) oczywiście mowa tu jeżeli cały czas mamy zamiar iść w kierunku informatyki ^^
Zyj dalej w tym blednym przekonaniu. A btw: masz jakies statystyki potwierdzajace, ze adeptowi informatyki na poli jest latwiej znalezc prace niz adeptowi inf po uniwerku? Czy kolejny przejaz zdziecinnienia "TAK JEST BO JA TAK MOWIE I NIE MUSZE MIEC PRZYKLADOW"?

Smetana 28-06-2006 14:01

Lepsi idą do liceów i na uniwerki jeśli chodzi o informatykę, więc trudno żeby ktoś wolał osoby z polibud, chyba że nie chce bulić za dużo na pracownika.

morwi 28-06-2006 14:15

'lepsi' bo jest taki stereotyp, że lo są lepsze. to że ja po technikum i studniach miałbym większą sznase dostać robote niż ktoś po lo jest więcej niż pewne

Karrith 28-06-2006 14:46

kichakichakicha

rads0n 28-06-2006 15:44

@topic

"Liceum to 4 lata fajnych imprez, ale nauczyc to tam raczej sie nic nie da" ;p

Cytuj:

po technikum i studiach mialbys wieksza szanse na prace, ale po technikum masz mneijsza szanse na studia
Bzdura! np. po technikum elektrotechnicznym masz 1 rok studiów informatycznych za soba... a z dostaniem sie na studia po dobrym technikum tez nie ma problemow

Level 29-06-2006 21:01

Dlaczego wszystko uzalezniacie od profilu szkoły?
Najwięcej i tak zalezy od was, jeżeli ktos jest głąb to nawet najlepsze lo go nie wyprostuje.
Głabem mozna być z najwyższą średnią.
Najwazniejsze,zeby wiedzieć czego sie chce, co sie chce robic w zyciu im szybciej to sobie uswiadomicie tym lepiej, do lo ida ludzie żaby iśc na studia...ok ale większośc z nich nie wie nawet na jakie.

PiXik 29-06-2006 21:13

lepsi do liceum mówicie?nie w moim mieście i nie we wszystkich szkołach ;p
nie twórzcie stereotypów

..::QRAS::.. 29-06-2006 21:27

technikum ROX

Ashlon 29-06-2006 23:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez rads0n
@topic
"Liceum to 4 lata fajnych imprez, ale nauczyc to tam raczej sie nic nie da" ;p

Czy mi sie zdaje, ale chyba do liceum chodzi sie tylko 3 lata? :P Kurde, moze mnie oszukali?! :<
Cytuj:

Bzdura! np. po technikum elektrotechnicznym masz 1 rok studiów informatycznych za soba... a z dostaniem sie na studia po dobrym technikum tez nie ma problemow
A kogo to obchodzi? Rekrutacja (przynajmniej ta we Wroclawiu) wyglada mniej wiecej tak : patrza, jakie masz wyniki w nauce i gdzie takie osiagnales. Zazwyczaj stawiaja tak LO > Technikum > LP. A im bardziej "renomowana" szkola, tym lepiej. Nikt nie kwestionuje, ze po technikum ludzi tez na studia przyjmuja przeciez :)

Level 30-06-2006 00:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
A kogo to obchodzi? Rekrutacja (przynajmniej ta we Wroclawiu) wyglada mniej wiecej tak : patrza, jakie masz wyniki w nauce i gdzie takie osiagnales. Zazwyczaj stawiaja tak LO > Technikum > LP. A im bardziej "renomowana" szkola, tym lepiej. Nikt nie kwestionuje, ze po technikum ludzi tez na studia przyjmuja przeciez :)

We Wrocku na studia rekrutacja wygląda tak,ze najpierw i przedewszystkim patrza na wyniki egz. wstepnych na studia, chyba,ze wybierasz sie na polibude albo na historie.
Nie spotkałem sie z sytuacją gdy fakt skonczenia renomowanego liceum było plusem wiekszym od ocen z egz wstepnych.

Przedewszystkim musicie coś umieć, nikt nie padnie przed wami na kolana tylko dlatego,ze skonczyliście najlepsze liceum w kraju.

Ashlon 30-06-2006 00:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Level
We Wrocku na studia rekrutacja wygląda tak,ze najpierw i przedewszystkim patrza na wyniki egz. wstepnych na studia, chyba,ze wybierasz sie na polibude albo na historie.
Nie spotkałem sie z sytuacją gdy fakt skonczenia renomowanego liceum było plusem wiekszym od ocen z egz wstepnych.

Oczywiscie, ze nie. Przeciez nie powiedzialem, ze oceny sa gorsze od tego, skad pochodzi swiadectwo. Powiedzialem tylko, ze biora pod uwage to, czy jestes z renomowanego liceum, w ktorym jest wysoki poziom, czy z tych slabszych, gdzie poziom jest stosunkowo nizszy (np brak "wyscigu szczurow" czy innych podobnych wymyslow).

MJowitek 30-06-2006 02:23

odp

Zdecydowanie Liceum. Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru. Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała. Ja wole liceum bo i tak pójde na studia. Wy napewno po technikum zrobicie to samo, bo po szkole średniej niema nic. Nawet za granicą nie będą chcieli takiego osobnika, jedynie do zbierania truskawek. A tym co twierdzą inni, że po technikum jest łatwiej się dostać na studia bo mają już wyrobiony zawód jest totalnym idiotyzmem bo nie ma to nic do rzeczy. I tak trzeba dobrze wypaść przy egzaminie na studia a zawod ci tam nic nie pomoze tylko nabyta wiedza lekcyjna :)

LICEUM JEST LEPSZE OD TECHNIKUM. Powyżej masz jeden solidny argument.:]

Ja wybrałem liceum

Matek 30-06-2006 08:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MJowitek
Zdecydowanie Liceum. Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru. Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała.

Oj nie. Ja mam srednie i zarabiam jak na moje potrzeby duzo. ;]

morwi 30-06-2006 08:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MJowitek
Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru.

a co po LO masz ? nic chyba że coś zmienili...

Cytuj:

Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała.
taki doświadczony jesteś?

Cytuj:

A tym co twierdzą inni, że po technikum jest łatwiej się dostać na studia bo mają już wyrobiony zawód jest totalnym idiotyzmem bo nie ma to nic do rzeczy.
a ja twierdze że po technikum i studiach masz większą szanse znaleźć robote

Cytuj:

LICEUM JEST LEPSZE OD TECHNIKUM. Powyżej masz jeden solidny argument.:]
gdzie?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:58.