![]() |
Cytuj:
Jeśli jednak jakąś znajdziesz z ciekawością przeczytam o tym |
EEE to ja sie nie dziwie skad ty takie rzeczy wiesz mieszkasz w wegorzewie...
nie wszyscy wiedza o co mi chodzi ale temiasto jest znane z bardzo dobrego szpitalu ci co mieszkaja na mazurach wiedza o czym mowie |
Cytuj:
Cytuj:
edit: nie, napisze jeszcze inaczej. Te techniki sa w 100% skuteczne. Jednak wszystko zalezy od tego jak Ty je opanujesz i ile czasu zajmie ci nauczenie sie ich wykorzystywania w 100% |
Cytuj:
A tak poza tym, to tyczy się 1-szej części. Nie jest tak jak powiedziałeś. Najczęściej odwiedza daną osobę jakiś podróżnik albo ktoś znany i zapamiętuje charakterystyczne elementy wystroju. A potem tylko mazną malutką plamkę na krzesełku tak aby magik mógł rozpoznać ofiarę. No i już z górki. |
Matek, będą następne artykuły ?
|
Beda, beda... tylko musze znalezc troszeczke czasu na przetlumaczenie. Zaczalem urlop i jestem na lekki gazie od kilku dni. Musze kilka rzeczy poukladac i znowu zaczne tlumaczyc. W piatek powinny juz byc dalsze czesci.
|
hmn...
moje czytanie skończyłam póki co na 4 stronie.. potem sobie to dokończę :] jednak coś przykuło moją uwagę http://www.nlpweekly.com/files/NLP_W...ssing_Cues.swf Matek, czemu piszesz, że przypominanie uczuć - sprowadza wzrok w prawo, w dół? sama nazwa wskazuje coś zgoła innego - jak i same uczucie, gdy spoglądasz w ową stronę zmysł kinestezji polega na wyczuwaniu czegoś, ale nie przy pomocy żadnego z pięciu podstawowych zmysłów - jest tu uczucie czegoś, ale nie uczucia w rodzaju wewnętrznych przeżyć.. jak np. ktoś stoi za tobą - nie widzisz go, nie słyszysz, nic na to nie wskazuje, jednak wiesz o tym - to jest kinestezja :) czucie nie poprzez ciało a odczuwanie tak więc nie chodzi o to jak ktoś się czuje tylko co wyczuwa :) np. jak słucha się głośno muzyki w słuchawkach.. pomieszczenie jest ciemne, puste.. masz czasem świadomość, że ktoś za tobą stoi? obracasz się a nikogo nie ma? ;) to właśnie kinestezja płata ci figle d.Taube |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
wiesz... tam to to samo, gdyż pojęcie odnosi się do jednej dziedziny - odczuwania ale nie dotykiem
do twojej wiadomości - posługujesz się ogólnikowymi 5 zmysłami jednak medycznie jest ich 8 1- wzrok 2- słuch 3- węch 4- smak 5- równowaga 6- czucie 7- czucie temperatury 8- kinestezja tak zwany 6-ty zmysł jest uważany za intuicje itp. ogólnikowo zastanów się nad swymi uczuciami.. jak dla mnie prędzej spojrzysz w dół niż w prawo.. znam nieco te sztuczki ze wzrokiem, gdyż w ten sposób można rozpoznać kłamców - gdy ktoś mówi prawdę spogląda w górę w lewo - gdyż odwołuję się do pamięci; gdy ktoś kłamie - spogląda w przeciwną stronę, gdyż odwołuje się do własnej imaginacji.. czemu próbujesz zbić fakty, a nie sprawdzisz nawet co to jest kinestezja? :) gdy czujesz - w znaczeniu uczuć, to nie spoglądasz w dół i w prawo.. inaczej połowa spoleczeństwa miała by zeza w tamtą stronę, gdyż są oni niestabilni emocjonalnie.. gdy np. kochasz, to nie patrzysz w prawo i w dół, prędzej wodzisz oczyma u ciebie jest raczej przypadek ogólnego tłumacza - po prostu ze slownika sprawdziłeś znaczenie słowa Kinesthetic i we własnych słowach przetłumaczyłeś na polski.. tak samo jak z tym pociągiem do rzeczy, który ktoś przetłumaczy na train przytoczę ci część definicji ze słownika medycznego, możesz potem mu tłumaczyć ;) "Kinestezja, czucie ruchu. Informacja o rodzaju, przebiegu i precyzji wykonywanego ruchu powstaje w wrzecionach mięśniowych.." co ma strach, radość i miłość do tego? :evul: d.Taube |
Cytuj:
Cytuj:
A swoja droga "czucie" i "czucie temperatury". Jak dla mnie idiotyzm, ale na szczescie lekarzem nigdy nie chcialem byc. A czemu sluchu nie podzielili na "dziweki wchodzace" i "dzwieki wychodzace"? Przeciez to tez roznica. Cytuj:
Po drugie: przeciez jest artykul, gdzie jest wspomniane, ze odczuwajac patrzymy w dol: roznica polega tylko na tym, czy odczuwamy cos w tej chwili czy byc moze rozwiazujemy swoj problem (lewy dol, prawy dol). NIektorzy ludzie, wizualizujac cos patrza tylko przed siebie, i co? Cytuj:
Elastycznosc Taube, tylko tyle. Cytuj:
A i nie moge sie powtrzymac. "Gdy kochasz" to nie uczucie, to czynnosc;) Uczuciem jest milosc. I zaloze sie, ze kiedy bedziesz opowiadac o swojej pierwszej milosci twoje oczy pojda w dol i... no wlasnie, w ktora strone? Cytuj:
Cytuj:
A teraz definicja kinestetyka ze strony www.nlp.com.pl. Cytuj:
Cytuj:
I Taube: rada prosto dla ciebie. Zanim zaczniesz mieszac sobie pojecia moze warto zapytac? Bo NLP to nie medycyna i to, ze cos w medycynie jest tak zdefiniowane nie oznacza, ze tu bedzie tak samo. |
Cytuj:
choć nie pokazuje dlaczego Cytuj:
to cię zawiodę.. właśnie na tym, że w danej chwili odwołujemy się do odpowiedniej półkuli mózgowej - w określoną stronę nasz wzrok wędruje Cytuj:
Cytuj:
a dźwięk jest falą - z jakiej strony by nie wychodził, pozostaje dźwiękiem, odbieraną falą Cytuj:
ja ci tylko mówię, byś nie mylił pojęć, a ty się rozsierdzasz Cytuj:
jeśli chodzi o podświadomość czy też świadomość, to też nie muszę się dowiadywać, gdyż pierwsze skojarzenie i dzialanie na tym co było 'ostatnie' oraz 'pierwsze' nie jest mi obce jedyne co tu przedstawiasz to głębsze rozważania nad samą tego istotą - istotą podświadomości i niekontrolowanych odruchów i myśli.. w czym ma mnie to uświadomić? Cytuj:
najpierw piszesz cytując, teraz temu zaprzeczasz przez uogólnienie i fakt, że napisałam po prostu, że kinestezja jest przez ciebie nieco błędnie odbierana i że nie wszyscy spoglądają w doł i prawo jeśli chodzi o ich emocję.. ty teraz napisałeś to samo, ale w sposób, jakbyś ty mi o tym uświadamiał ;) nice Cytuj:
sztuczką może być podrzucanie piłeczek, jednak nie powiesz mi, że tak nie jest? to jest 'sztuczka' polegająca na wykorzystaniu wiedzy na temat pracy mózgu i nieświadomych reakcji człowieka nie mówię tu o tym, że sztuczką jest sama praca, lecz rozpoznawanie kłamstwa Cytuj:
kłamstwo.. polega na imaginacji.. jeśli ktoś odwołuje się do prawdziwego zdarzenia, odwoła się do pamięci i jeśli będzie tworzył nawet, to będzie rozważał to podług wydarzeń przeszłych bo będzie mu się zdawało, że mówi prawdę.. kłamstwo jest świadomym zmyślaniem - drobna różnica, świadome i nieświadome kłamstwo.. czasem pamięć płata figle, lecz jak coś sami tworzymy to jest drobna różnica Cytuj:
Cytuj:
bo to brzmi zabawnie dla mnie.. Cytuj:
czemu przypisujesz mi coś, czego nie napisałam i traktujesz jak jakieś nienawrócone dziecię, któremu się prawdę pokazuje przed oczy a to nie widzi.. ja zwróciłam ci uwagę.. a ty już robisz ze mnie twojego zbłąkanego ucznia? :D Cytuj:
kochać jest określeniem, które mówi się komuś by wyrazić uczucia jakie się do danej osoby żywi.. czynności można zaniechać.. kochanie zaniechasz tak po prostu? Cytuj:
Cytuj:
bo chyba nie zaprzeczysz, że to nie psychologia sama w sobie mówi, po jakiej stronie znajdzie się część mózgu odpowiadająca za daną rzecz? bez medycyny się nie obejdzie Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
i obawiam się, że nie jestem tu jedyną o wielce zaślepioną stroną, gdyż oddzielanie samej medycyny od psychologii mija się z samą psychologią, gdyż tak się nie da - obie dziedziny są tu ważne.. a dlaczego? a dlaczego machinalnie zakrywasz dłońmi głowę gdy np. piłka leci w twoją stronę? gdyż jest to jeden z najważniejszych narządów w twoim ciele i organizm bez niego nie przeżyje.. - gdyby nim nie był, zakrywałbyś za pewne inną część ciała d.Taube |
Ok, przetlumaczylem kolejny art, ktory powinienem przetlumaczyc na samym poczatku.
Mozecie go zassac z rapida Poprawilem takze tlumaczenie pierwszego art. Teraz czyta sie go o wiele lepiej i pewnie wszystko jest jasniejsze. Mind Reading 01 Teraz tlumacze arty, ktore koles polecil w pierwszej "lekcji". Sporo tlumacza;) edit: bede wdzieczny za wszelkie poprawki, wylapane bledy etc. |
Czyli teraz zaczynamy praktyke ? <cieszy się jak dziecko, którym tak naprawde jest>
|
Cytuj:
|
Tłumaczysz coś jeszcze czy nie? Bo ciekawy temat a odchodzi w zapomnienie.
|
matek ma urlop. do pracy wraca 21 sierpnia i prawdopodobnie wtedy zdobedzie sie na odwage, zeby posiedziec przed kompen wiecej niz 20 minut dziennie. w tej chwili tylko sprawdza poczte i odwiedza forum... to tyle;) cierpliwosci:)
|
Cytuj:
O przedszkolu nie wiedzialem a reszta to przyznam ci to dziewczyny macie ladniejsze i wogle |
Do mnie
Do mnie nie odnosi sie zaden z tych punktow jakie podalas. Niestety nie :D
|
A czy jesli zachowujemy się w sposób oczywisty i niemiły aby osoba z którą rozmawiamy dała nam spokuj to też jest manipulacja ?
I czy ktoś zna jakieś polskie strony o tej tematyce bo nie znam inglisha a z chęcią bym sobie poczytał Tak pozatym to troche to przerażające że np. ktoś kogo dobrze znam może znać te techniki i mną "manipulować" - trzeba mieć nadzieje że idoci sie tego nigdy nie nauczą ;) |
Cytuj:
Cytuj:
Polecam ci takze przeczytac te strone. Obszerne "FRAGMENTY" ksiazki od ktorej zaczela sie moja przygoda z NLP: Tranceformation |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:18. |