Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Ta brzydka Katana... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=12176)

Dr.Unknown 21-10-2004 16:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez roland
tibi

Ostrzegałem? TAK jak jeszcze raz ktoś napisze 'tibi' miast 'tibii' to chyba się załamie!aaa! nie wykręcaj się Dyslekcją, tylko czym innym na D- Debilizmem...

roland 21-10-2004 17:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown
Masz problemy z imieniem Shan'a?
"Pieśń o Rolandzie", w której jesteś klasie? Mówiliście już o tym? Wiesz Roland nie był by zadowolony;)

Po pierwsze czemu nie byłby zadowolony??(omawiałem pieśń mam 14 lat, tyle co ty...)
Cytuj:

Ostrzegałem? TAK jak jeszcze raz ktoś napisze 'tibi' miast 'tibii' to chyba się załamie!aaa! nie wykręcaj się Dyslekcją, tylko czym innym na D- Debilizmem...

A ja się załamię jak się na nauczysz klikać w dośc dużę okienko edytować... A co do "tibi" to mój prywatny błąd panie doskonały...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khan
Poza tym co to jest 'master maked' ? Moze chodzilo ci o 'masterly made'?

tak o to mi właśnie chodziło:/zara zmienięi dziękuję za to:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khan
Jesli chodzi o twoją katankę.
Legenda, statsy, opis itp ładne.

A co do szaty to pracuję nad nią, to był raczej pomysł, pozwalam ci grzebać i przerabiać ją, może stworzysz lepszą...
A teraz coś o naginacie, mianowicie CIPowie też sp******** sprawę z naginatą... Zobaczcie sobie sami jej zdjęcie:
http://69.56.199.198/tibia/weapon/naginate.gif
Przecież naginata to coś mniej więcej jak kij około 1,5 metra z dodanym na końcu ostrzem długości około 0,5 metra , które było ostre jak katana(to ostrze na końcu to takie jakby wakizashi)A tu wygląda jak taka maczuga-stępiony topór, nie mogę tego opisac , bo nie widać dokładnie co to jest... Widać, że CIPowie(zwłaszcza ci z Hongkongu) bardzo znają się na Japoni...A najgorsze jest to, że naginata to po angielsku "naginate" a w grze jest niginate:/

Khan 21-10-2004 18:04

@up:
Akurat do nanigaty prawie nic nie mam. Podobna w miarę jest. Statsy ok. Dostępnośc/cena moze byc. Oburęczność jest. A jesli chodzi o nazwę to cos takiego jak 'nanigata po angielsku' to ABSURD TOTALNY. Nanigata i Katana to japońskie nazwy własne i teoretycznie nie powinnismy nawet ich odmieniac po polsku. Tylko mówić "Walczę przy pomocy miecza Katana". Tłumaczenie jak np. Nanigate czy Catana świadczą więc jedynie o bezgranicznej glupocie ludzi.

Shanhaevel 22-10-2004 13:12

Cytuj:

Masz problemy z imieniem Shan'a?
"Pieśń o Rolandzie", w której jesteś klasie? Mówiliście już o tym? Wiesz Roland nie był by zadowolony;)

O! Nieładnie, nieładnie! :P Jak TO, że zapożyczyłem imię z książki nazywasz plagiatem, to Khan też jest plagiatorem (ksywa wzięta od Khana Protektora), Superman i kilku innych. Zwijamy się, panowie! :P

Jak około 10 userów się zgodzi z tobą, że to plagiat, to też mogę się zgodzić. :/

Co do Katany...

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

Happy? Khan nawet powiedział w moim dawnym temacie, że dobra. Lol?

roland 22-10-2004 13:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel
O! Nieładnie, nieładnie! :P Jak TO, że zapożyczyłem imię z książki nazywasz plagiatem, to Khan też jest plagiatorem (ksywa wzięta od Khana Protektora), Superman i kilku innych. Zwijamy się, panowie! :P

Jak około 10 userów się zgodzi z tobą, że to plagiat, to też mogę się zgodzić. :/

Co do Katany...

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

Happy? Khan nawet powiedział w moim dawnym temacie, że dobra. Lol?

Następny plagiat w twoim wykonaniu... Khan też robił na różowym tle...

Shanhaevel 22-10-2004 13:59

@up
<trzask prask bum bach>

Wpadłem pod biurko i tak mi zostało. CIPowie też robią na rózowym tle!!! Plagiat!! Bann dla nich! I dla wszystkich robiących na różowym tle!! Geez, koleś, ty mnie załamujesz. Nie wiesz, że robię w stylu tibijskim, a w Tibii tło przeźroczyste to tło różowe... Czyli jak narysujesz coś na różowym tle to w Tibii będzie przeźroczyste... LOL?

Bezpodstawne oskarżenia... Czy to przystoi 14-latkowi? I w ogóle uczciwym ludziom? Pojęcia nie mam.

EDIT: Będę przeklęty po wieki... >:]

Togashi Yokuni 22-10-2004 13:59

@Roland
LOL przecie wszystkie grafiki z tibii mają różowe (purpurowe) tło.. lol

Khan 22-10-2004 14:18

1. Shan - twoja katana, ktorą zamiesciles jest bardzo dobra. Nie, nie jest to idealny pixart pod kazdym względem, ale jest jedną z lepszych na forum wg mnie.

2. To normalne, ze grafi w stylu tibijskim rysuje sie w rozdzielczosci 32x32 na rozowym tle. Nie ma tu nic do plagiatowania.

3. Hail Khan Protektor!

Shanhaevel 22-10-2004 14:28

@up
Zgadzam się z przedmówcą! Hail Khan Protektor!! Komentujcie mój japoński miecz Katana (albo No-Dachi), plz! :)

Khan 22-10-2004 14:33

@up:
A wiesz chociaz kto to był? Nie 'hailuje' sie bez powodów...

Dr.Unknown 22-10-2004 14:43

Niepowiedziałem, że jestem idealny(znajdź choć jeden post w którym tak twierdze), ale to bardzo rażący błąd, nie jakieś ż miast rz, ale tak jak byś napisał histori, geofrafi...fajnie wygląda co??
@Plagiat_z_różowym_tłem
Ja *******e...

Sharphis de'Moon 23-10-2004 19:18

Mam pomysł - Magic Katana

roland 24-10-2004 08:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rafaello Demussi
Mam pomysł - Magic Katana

Tego posta mozna opisać, na dwa sposoby:
LOL albo
ROTFL...

aktus 24-10-2004 16:03

jezeli chodzi o katane a dokladniej o jej produkcje to stanowczo zaprotestuje co do dlugosci trwania produkcji. maksymalny czas produkcji katany to okolo rok. jezeli jakis tworca robil ja przez cale zycie to oznacza to tyle, ze albo jest leniem, albo po wykonaniu jej popelnil sepuku. sredniej jakosci katana sklada sie z okolo 30000-40000 warstw, natomiast dobra katana sklada sie z okolo 300000 warstw ( naprzemiennie twarda/miekka stal ). w sprzedazy sa tanie odpowiedniki katan skladajace sie z okolo 1000 warstw i z miekkim rdzeniem zeby mozna bylo nia parowac. katana to jest w zasadzie jedyny miecz ktorym mozna bez szwanku parowac ciosy przeciwnika.

Togashi Yokuni 24-10-2004 16:27

@Roland
LOL te bronie są przeskanowane z L5K widać że tego nie rysowałeś to raz, dwa, przywłaszczasz sobie czyjąś własność to nazywa się plagiatem i jest karalne przez prawo. Trzy, kłamiesz. Cztery na moje powinieneś dostać bana... to jest szczyt chamstwa...

Xenon 26-10-2004 15:37

Ja również uważam, że katana została zbeszczeszczona przez twóców tibii pod względem wyglądu oraz jeśli chodzi o siłę ataku. Nie może być tak, że ten legendarny przedmiot wala się wszędzie gdzie popadnie.

roland 26-10-2004 20:25

Jezus

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xenon
Ja również uważam, że katana została zbeszczeszczona przez twóców tibii pod względem wyglądu oraz jeśli chodzi o siłę ataku. Nie może być tak, że ten legendarny przedmiot wala się wszędzie gdzie popadnie.

Skwituję to słowem LOL
właśnie o tym jest ten temat, 100 postów o tym mówi, wszcy to wiedzą, tylko co z tym zrobić?? Trzeba zrobić katanę i wysłać CIPsoftom, i tyle... Tylko czyja katana to miała by być?? Mam propozycję:
Składajcie tu swoje prace katan, a potem zrobimy sondę, która jest najlepsza po czym wyślemy ją cipom ok??

Khan 26-10-2004 20:42

Hmmm... Może gdybyśmy uporali się gdzieś przed drugą połową listopada to istniałby promil szansy, że uwzględnili by to przy grudniowym updacie :/

Koszyczek 27-10-2004 22:40

Powiem wam tyle. Nie czytalem all postow bo mi sie nie kcialo 14 stron przeczytalem jakies 5 od 1-4 i ostatnia. nie wiem co bylo dalej ale powierdzam nie ktorych. NAtomiast :

Katana w Japni jest symbolem, symbolem Walki tak jak Japonczycy wladali katana jest nie samowite ci wszyscy Ninja... jak oni sa wysportowani
Taki Ninja nie potrzebuje ak47 czy m4 Mu wystarczy Katana on jest szybszy i zwininiejszy od kul. (no moze przesadzilem :P)

Kto oglondal ,, Ostatni Samuraj '' pamieta Akcje kiedy jakis many zabija sie sam nozykiem zeby go many nie zabil katana ? a wiecie czemu ? bo dla niego to byl wstyd jego glowa zostala sciea Katana

W tibi jest ona oceniona jak zwykly miecz nic nie warty Cipowie powinni przeprosic Japan i ulepszyc ta bron i nadac jej lepszy nowy ksztalt :]

Khan 27-10-2004 22:49

@Koszyczek - pogromca gramatyki.
Ninja nie ma zbyt wiele wspolnego z kataną.
A co do tego samobojstwa.. Scięcie glowy nie bylo niczym haniebnym. Ten 'many' zadźgał się z inych powodów.

Ale ogolnie racje masz.

Koszyczek 27-10-2004 22:51

Sorrka za gramatyke ale nie pisze polskich znakow i staram sie nie lukac na klawe jak pisze :))

dap-galothij 29-10-2004 19:58

A może staty: 33/28? Tak, żeby była lepsza od fire sworda, ale nie najlepszaw grze(i dosyć powszechna:D).
Co do grafiki nic nie mówię bo się nie znam.
I jeszcze co do potworów: w tym mailu(jeśli do niego dojdzie w co wątpie)można by jeszcze uwzględnić potwory: tygrys 32 expa i 70 hp
samuraj(skoro jest hunter, hero itd.)

statystyki:(tak żeby był między BK a hero)
loot:katana(bardzo rzadko), bow, 5-20 arrows, 2-6 poison arrows, 10-78gp, co wam się jeszcze podoba
występowanie: orient place

a czemu właściwie na ten update. jak na ten to może CIP-y nie zdążą i spartaczą:P

Shanhaevel 29-10-2004 21:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez roland
Skwituję to słowem LOL
właśnie o tym jest ten temat, 100 postów o tym mówi, wszcy to wiedzą, tylko co z tym zrobić?? Trzeba zrobić katanę i wysłać CIPsoftom, i tyle... Tylko czyja katana to miała by być?? Mam propozycję:
Składajcie tu swoje prace katan, a potem zrobimy sondę, która jest najlepsza po czym wyślemy ją cipom ok??

Może być?

http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k4.PNG http://members.lycos.co.uk/shanhaevel/k5.PNG

roland 30-10-2004 18:30

Taak

Cytuj:

It can, but some users should take part in choosing good katana, not only me...(jest dobra, ale jacyś użytkownicy oprócz mnie powinni też wziąść udział w wybieraniu dobrej katany, nie tylko ja(bogiem nie jestem:P, no może...))

Gewof 10-02-2005 09:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez limenu
szczerze, to wytrenowany samuraj pokonał by każdego europejskiego wojownika, czy to ciężkozbrojnego rycerza czy jakiegoś wieśniaka z pałką albo czym tam innym.(no, z łucznikami to by se nie poradził, tak samo jak z kawalerjią, ale to 2 nie jest takie pewne)

*Samuraj w lekkim pancerzu, który badź co bąć chornił, może nie idealnie oale chronił (przed otarciami albo czym takim XD)

Najpierw porównajmy rycerza i samuraja...rycerz wygląda jak bezmózgi robot(przynajmiej ja tak sądze :P) a samuraj w tej swojej masce jak jakiś kurde potwór.(chociaż jak bym miał wybrać straszniejszego to bym chyba sam się zabił XD)

Cięcie rycerza było potężne, ale powolne. Wogule to rycerze nie zastanawiali się zbytnio jak machać tymi swoimi ciężkimi i nieporęcznymi mieczami. No, ale też nie walili na oślep(nie zawsze ;P)

A taki samuraj, w swoim lekkim pancerzu, szybki zwinny z całą gamą ciosów i postaw bez trudu by obrzedł rycerza i znalazł jakąś szpare w którą by trafił. Nawet jak rycerz by miał tarcze to wiecznie by się za nią nie mógł chować.
A gdyby taki samuraj biegał by na około rycerza(hihi) to ciekawe jak by długo rycek ustał?na pewno by musiał podąrzać wzrokiem za samurajem, co by go z równowagi wywaliło.

Podsumowując, może rycerz miał silniejsze i potężniejsze cięcie, to samuraj był bardziej precyzyjny i szybszy, przez co nie musiał parować na sam pancerz tylko celować w miej osłonione miejsca, kolczugą albo krocze(jeźdźcy w tym miejscu nie mieli zbroi :P[W książce krzyżacy jest o tum mowa, ajk mu ktoś włucznią przyrodzenie "usuną"])

to są moje argumenty za tym, że samuraj miał więkrze szanse XD

::edit::
o kurde..ale błędów :P
*tutaj wątek zgubiłem i zaczołem o czym innym picać..zdarza mi się :P

Szczerze? Taki typowy rycerz to nie bezmogi chlop ktoremu dalo sie bron i wypuscilo na pole walki. Rycerzem mogl byc tylko dostojny szlachcic ktory posiadal spora sumke kasy, byl niezle wytrenowany i nadawal sie do tego. Na rycerza nie pasowano byle kogo(gdyby tak bylo, okreslenie w naszych czasach kogos "rycerzem" nie mialo by takiego prestizu). Uczestnicze w zyciu bractwa rycerskiego i w czasie walki, rycerz nie jest kupa zelastwa machajaca mieczem. Jest wiele ciosow, unikow, szuteczk ktorymi mozna zaskoczyc przeciwnika. Rowniez rycerze nie walczyli tylko mieczami 2recznymi. Miecz 1reczy moze okazac sie bardzo szybka i zabojcza bronia, a w polaczeniu tego z zbroja daje istna machine do zabijania.

Cytuj:

[W książce krzyżacy jest o tum mowa, ajk mu ktoś włucznią przyrodzenie "usuną"]
Zborje w "czasach krzyzakow" nie chronily calego ciala, zaslanialy tylko przednie czesci. Ale z czasem(tak jak bron japonska) zmienialy sie one az do momentu gdzie wszystko bylo zakryte. Rowniez samuraj nie mogl by z taka latwoscia odciac glowy czy innej czesci cala rycerza poniewaz pod pancerzem znajdowala sie zazwyczaj kolczuga ktora chronila wlasnie przed takimi wypadkami.

Wedlog mnie, samuraj mial by marne szanse zeby wygrac pojedynek z rycerzem, no chyba ze mial by bardzo duzo szczescia...

kangur 10-02-2005 15:05

Wiele mieczy nie wygląda tak jakbyśmy tego chcieli

Niestety wiele mieczów nie wygląda tak jakbyśmy chcieli. Ale to CIPowie wymyślali broń a nie my.
Szkoda tylko ze CIPowie nie wymyślą konkursu w któym ludzie bedą robić bronie i wygrana broń zostanie wcielona w życie Tibi.

See You in Tibia

WoJaAnn 11-02-2005 20:12

SZczerze to jak nie wiedzialem dokadlnei jakie sa bronei w Tibii, ale wiedzialem ze jest cos takiego jak katana to myslalem ze jak nei jest najlepsza to ejdna z najlepszych i tez sie niemile rozczarowalem wygladem i statami, ale neistety nic z tym nie zrobimy :(

BTW... Jako fan SW proponuje zeby stworzyc bron "Lightsaber"

RybcoQ 12-02-2005 14:30

Cytuj:

Dla mnie są dobre(ten z lewej lepszy) , ale mogłbyś trochę skrócić rękojeść w obu, żeby samo ostrze było dłuższe.

ZappO 15-02-2005 17:42

Racja - Katana powinna byc silniejsza... to taka szlachetna bron....

Bucik 15-02-2005 18:17

....

Mi także nie podobają się pomysły Cipów...
po 1) stone cutter- heh i ile mi się zdaje to STONE oznacza KAMIEŃ a więc jest to topór z kamienia więc on powinien być taki jak np. ice rapier bo przecierz nim w rzeczywistości w pare rzeczy walnął i by się posypał
po 2) fire axe czy fire sword- powinny spalać potwory albo conajmniej żeby się pokazywał płomień
po 3) wedłóg mnie HAND AXE(ładnie wyprofilowane ostrze) wygląda bardziej efektownie niż HATCHET (kawałek blachy na trzonku)
po 4) już chyba niemam do czego się przyczepić... :D

ja mam pytanie. Z KĄD SIĘ WZIĄŁ ten mieczyk Pharao Sword

MatuS 16-02-2005 08:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pihorinio
Khan za dużo Dragon ball-a czy innej bajeczki wpływającej na dzięcięcy czesto mózg! Juz nie raz widziałem ja małe brzdące chodza i sie nawalaja z jakies kame... cos tam albo za dużo anime czy coś tam... żenada

A ty niby ile masz lat ... ? 11 lat masz chlopczyku ; )
I zaloze sie ze tez latales z jakims tam kijem i sie biles ....

Assamita 16-02-2005 17:30

Witam , popieram Khana całkowicie , sam ćwicze ken-jutsu i też mnie boli że katana jest tak zchrzaniona , poza tym miasto orientalne + może tanto i wakizashi by sie przydało ;) , mam nadzieje ze szybko CIPowie to zmienią , jak chodzi o temat to pomysł był genialny ! pozdro

JaJcoK 17-02-2005 17:43

the end

uwazam ze wszystko co bylo do powiedzenia zostalo powiedziane i juz nie ma sensu 30 raz powtarzac, ze cipowie to i tamto - a co do samurajow to ostro odbiegliscie od tematu :P

Sebuś 17-02-2005 18:56

Katana też jest moim ulubionym mieczem i jak weszłem na main to 10 minut próbowałem wmuwić że jak daje na to look to tam nie pisze katana. Mam w domu kilka katan jakiś badziewnych bo na oryginał oczywiście mnie nie stać jak pewnie większości z was. No cóż Cipy poprostu nie mają szacunku do historii i to tego miecza :/.

Grenni 17-02-2005 20:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez JaJcoK
uwazam ze wszystko co bylo do powiedzenia zostalo powiedziane

A co z tą "petycją" do CipSoft'u. Szczerze mówiąc nie widze dużej szansy na powodzenie ale spróbować nigdy nie zaszkodzi :]

Mar Cin 18-02-2005 18:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bucik
Mi także nie podobają się pomysły Cipów...
po 1) stone cutter- heh i ile mi się zdaje to STONE oznacza KAMIEŃ a więc jest to topór z kamienia więc on powinien być taki jak np. ice rapier bo przecierz nim w rzeczywistości w pare rzeczy walnął i by się posypał

Po 1 chciałbym się przywitać :)
Po 2 "Stone Cutter Axe" oznacza "Topór Przecinający Kamienie" a nie "Topór Z Kamienia" ;)
On topic:
To co zrobili z kataną to przechodzi ludzkie pojęcie... Ja bym zmienił nazwe tej katany co jest na "Rotworm Sword" albo coś w ten deseń, a dodał broń "Katana" o statsach 38 a 15 d (atak mocny def kiepski ale i tak niezła broń) i lepszym wyglądzie.

Xan Arcanist 23-02-2005 17:00

Kude nie popłacz sie :p . Co Cie obchodzi jak wygląda, ile kosztuje czy się wala po ziemi czy jest ubóstwiana. Ja mam to w dupie. A

Louner 23-02-2005 17:34

Xan Arcanist, widać, że nie masz duszy artysty.

Jerkov Thundersword 25-02-2005 22:15

Katana- miecz honoru

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Król Pchel
@Topic
Ehh...niewiem o co ci chodzi Tibia to tylko gra, a nie Rl life.Więc co cię obchodzi jakaś tam Katana?

O to, że nawet w grach na samą nazwę Katana naszym przeciwnikom gną się kolana... Autor postu ma rację. Jednak moim zdaniem mimo, ze katana jets lekka powinna być dwuręczna, ponieważ styl walki samurajów był jednym z najlepszych a ich honorem była walka bez tarczy, więc w szacunku dla ich kultu Katana powinna być dwuręczna. Atak katany powinien być o wiele wyższy około 25-30 a opis powinien brzmieć: "You see Katana. It's a holy weapon of mistic warriors Samurays who fight for Honor." Jeżeli popełniłem błąd, poprawcie ;) Katana jak Katana, powinna być lekko zagięta i mieć bardziej srebrny kolor niż szary. Myślę, że zamiast z rotworma powinna wypadać z black knighta, lub być dostępna w jakimś queście i przede wszystkim nie moze być dostępna na rooku!
Przypominam, że katana jest bardzo ostra, czasem żeby zabić wystarczy drasnąć... co niektórzy to tu chyba słyszeli o tym mieczu w kreskówkach i bezczelnie wyśmiewają autora postu... no cóż, wieś się szerzy...

Wordi 25-02-2005 23:12

Co do wersji Katany w Tibi.
Ta katane co znacie z Filmow oraz opowiesci czy tez gaze o Samurajach to jest najczesciej ukazana tam ostateczna wersja Katany - cudownego miecza smierci.
Czytalem kiedy(jak znajde link to podam)ze ksztalt Katany zostal uksztaltowany przez wieki az zostal dopracowany do Idealu.
Zgadzam sie ze powinna byc wyzej na polce z bronmi i byc 2 reczna zabawka tak jak w rl.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:54.