Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy wieżycie w duchy , demony itp ?? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=178717)

Alanus Lutinum 20-06-2008 21:23

Cytuj:

A co myślicie o Czupakabrze na national geografic był program o tym gdzie np. gościo miał małą hodowlę kur/kogutów (około 40 sztuk) i budzi sie rano a one wszystkie zabite i ,,suche'' - nie mają krwi. Potem pokazali jak pewien policjant/szeryf znalazł pewną krowę która miała , wycięty kawałek skóry (nie mięsa) , który był równiutkim kwadratem i był tak dokładny jak chirurgiczne cięcie , na ciele znaleziono także inne dziwne ślady takie jak brak wnętrzności i krwi , ale nacięcia które mogło to spowodować nie było .
Czytałem o tym gdzieś, że to byli kosmici. Ale ja też mogę taką historyjkę wymyślić i wy też ;s. Więc w sumie to bujda.

Nari 20-06-2008 21:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2124186)
Na Ziemi jest kilka milionów gatunków roślin i zwierząt + człowiek (z wielkim trudem przyszło mi oddzielanie go od zwierząt). Przyjmuję, że wiecie jak ogromny jest Wszechświat. Wniosek- oczywisty

Zależy ile % było na to, że Ziemia się w ten sposób wykształci. Jeśli Wszechświat jest faktycznie nieskończony, a szanse na odpowiednie wykształcenie się pewnej planety+ nieskończenie wiele innych czynników o niemalże zerowej szansie na powodzenie (chodzi mi tu o naprawdę małą- w kalkulatorze się nie zmieści) byłyby też praktycznie równe 0 (załóżmy 0,[lata świetlne zer]x* to mogłoby oznaczać, że jednak Obcy nie istnieją. Jest to tylko teoria- czy w nią wierzyć, czy nie? W każdym razie trzeba czekać.
x- jakaś liczba na końcu :).
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kombossik (Post 2124290)
Powtarzam pytanie które zadałem wcześniej czyli : co myślicie o mocach nadprzyrodzonych (nie mówię tutaj o spidermenach itp xD ) takich jak telepatia ,czytanie w myślach , zginanie łyżek siłą woli itp.

Są to tzw. pseudo-nauki, które po części wyjaśniłem w poprzednich postach.Co do spraw wierzenie to, gdy człowiek wmawia sobie całe życie, że takie coś nie istnieje, a zobaczy jak ktoś np. zgina łyżkę siłą woli to albo będzie próbował znaleźć jakiś haczyk, albo zapomni o tym, co jest niemalże równoważne z tym pierwszym, które często zachodzi po drugim. Tylko przysłowiowo "jeden (jedna :P) na milion" "uwierzy".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2124381)
Co do zmiany pogody, to juz to robili Rosjanie i to samo zrobia Chinczycy na otwarciu olimpiady. Rozganianie chmur mozna nazwac zmiana pogody, bo nie spadnie deszcz i zmniejszy sie poziom zachmurzenia.

Tu chyba chodziło o te tańce na daszcz czy cuś takiego. Kiedyś czytałem o tym, że bodajże Indianie tańczyli i odprawiali rytuały mające sprowadzić deszcz.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corrnn (Post 2124904)
kazdy czlowiek moze sie tego nauczyc. Przesylanie energii czakrami, telekineza, telepatia, psi balle itp itd. Wystarczy tylko trenowac.
Ludzie wykorzystuja zaledwie 10% mozliwosci swojego mozgu.. a co by bylo, jakbysmy ruszyli te pozostale 90% ? No wlasnie, zginalibysmy lyzki, czytali w myslach itp. Mózg ludzki to olbrzymia maszyna, taki procek pentium dual core 3000+ jest przy naszym mózgu jak starożytne liczydło. Sa na swiecie ludzie - w polsce tez - którzy zyja miesiace, a nawet lata bez jedzenia, pobieraja energie zyciowa poprzez czakramy (udowodniono, zamknieto goscia na 2 miesiace w szpitalu, nie dawali mi ani wody ani jedzenia i przezyl bez problemow). Wpiszcie sobie w google iniedycy czy tam inedycy... dowiecie sie o tym wiecej xd

Co do teorii używania x% mózgu to mogę napisać, że jest ona zmienna jak polityka. Ostatnio ponoć zauważono, że człowiek wykorzystuje jednak 90% możliwości swojego mózgu. Argumentowano m.in. o tym, że mózg musi odbierać bodźce, musi myśleć (przeglądając niektóre fora mam wrażenie, że argument słaby). Podzielono mózg na kilka części ze względu na te, które zostały najpóźniej dodane przez panią Ewolucję i przypisano poszczególnym miejscom dane działki. Ok. 10% zostało wolne.
Jeśli chodzi o wyczyny wykonane w różny sposób to widziałem kiedyś w tv jak pewien tybetański mnich przebił sobie brzuch jakąś rurą i nie poleciało nic krwi. Oraz wiele podobnych rzeczy. Pozostaje tylko odcedzić prawdę od plotek.
Btw. Jako, że ja wierze we wszystkie stany umysłu, medytację, pseudo-nauki tym bardziej się dziwiłem czemu po tym jak ktoś busem przejechał mi perfidnie całą stopę (na szczęście tuż na środku :P) bolało mnie tylko tylko co chwilę. Nawet udawać się nie dało.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2125195)
Problem w tym, że takie ćwiczenie zabierze dobre 3/4 życia. A nie wiadomo czy ta tą 1/4 przeżyjesz, żeby wykorzystać to, czego się nauczyłeś xD

Mój znajomy opowiadał mi jak jego znajomy nauczył się różdżkarstwa (nie pamiętam fachowej nazwy) w kilka miesięcy za pomocą paru kursów. Znajomy znajomego miał potrafić to przez kilka miesięcy, a później stracić swoje zdolności. Po jego przyjechaniu do prowadzącego kurs dowiedział się, że musi medytować. Po ok. 3/4 roku solidnych ćwiczeń medytacyjnych odzyskał zdolności. Wg. relacji znajomego.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2127233)
Tja, jak to pani od Fizyki mawia "akcja równa się reakcja". Więc żeby zginać te nieszczęsne łyżki, nie wystarczy mieć 'musk' o objętości 100 kg, ale trzeba żeby ewolucja mu rączki dorobiła.

Ja wyczytałem coś podobnego w Wiedźminie :P Tylko, że " każda akcja wywołuje reakcję" czy jakoś tak :P. Co do 100-kilowego mózgu to zależy w jaki sposób mają działać pseudo-nauki. Ja wierzę, że nie za pomocą mózgu tylko umysłu. A jeśli za pomocą "stukilogramowca" to nie inaczej niż przez jakiś rodzaj oddziaływania. Jednak naukowcy po "rozebraniu" mózgu nie stwierdzili takich możliwości, ani żadnych bajerów mających to potwierdzić.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kombossik (Post 2127672)
Jak myślicie czy na naszej planecie (tak naszej xD ) jest jakaś możliwość żeby żyła gdzieś istota która nigdy nie przevoluowała w człowieka - pół małpa . pół człowiek , lub coś w tym stylu ??

.

Hybryda? Jeśli tak to może jakiś człowiek zabawił się z małpą (czy na odwrót) i może powstała jakaś odmiana. Albo wg. ewolucji- ktoś miał cechy podobne jak małpa i wydał podobne potomstwo. Więc istnieje jakaś szansa, że tak.

kombossik 20-06-2008 22:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2127765)
Hybryda? Jeśli tak to może jakiś człowiek zabawił się z małpą (czy na odwrót) i może powstała jakaś odmiana. Albo wg. ewolucji- ktoś miał cechy podobne jak małpa i wydał podobne potomstwo. Więc istnieje jakaś szansa, że tak.

O hybryde mi nie chodziło tylko o to że gdzieś hmm np. w jaskini (tylko przypuszczalnie) w trakcie gdy ,,normalni ludzie'' evoluowali to ktoś lub więcej osobników mogło nie evoluować i zostać takimi jakimi byli czyli podobni do małp.

A co do wielkiej stopy w ogóle to co to jest? małpa/człowiek/hybryda czy w ogóle inny gatunek ?? Podobno w każdym regionie występuje inna legenda o czymś takim .

kombossik 20-06-2008 22:26

A i jeszcze jedno pytanko ;p : jak to jest z tym trójkątem bermudzkim ? Wiele statków/samolotów itp gineło tam , nie dając żadnych (tak na prawdę żadnych) pozostałości po sobie , nawet wraków nie można było znaleść - hmm. coś jest nie tak xD .

Czytałem parę tekstów w których były rozmowy z pilotami samolotów tych dziwnych wypadków którzy tuż przed zniknięciem wypowiadali dziwne rzeczy ...
http://www.cyber.com.pl/archiwum/8/36.shtml <-- wejdzcie tu

Do najdziwniejszego przypadku doszło latem 1972 r. Samolot pasażerski rejsu National Airlines 727 (przelatujący nad terenem trójkąta) miał lądować na lotnisku w Miami. Kilka kilometrów przed lotniskiem samolot zniknął z ekranu radarów lotniska oraz zerwał łączność radiową. W eterze panowała 10-minutowa cisza, podczas której ogłoszono alarm. Jednak zanim maszyny ratunkowe zdążyły poderwać się do akcji poszukiwawczej, samolot pojawił się ponownie i bezawaryjnie wylądował na lotnisku. Przeprowadzono kontrolę wszystkich systemów, ale nie wykazała ona uszkodzeń w żadnym z mechanizmów. Jedynie zegarki działały niepoprawnie - późniły się o 10 minut, czyli pokazywały czas, kiedy samolot był niewidoczny na radarze.

" — Tu dowódca eskadry, wzywam wieżę kontrolną. Chyba zboczyliśmy z kursu. Nie dostrzegamy lądu, powtarzam, nie dostrzegamy lądu.
— Podaj swoje położenie.
— Nie jestem pewien naszego położenia. Nie jestem pewien, gdzie się teraz znajdujemy. Chyba zabłądziliśmy.
— Zakładam, że lecicie na zachód.
— Nie wiem, gdzie jest zachód. Wszystko się pokręciło. Dziwne. Nie jesteśmy pewni, gdzie jest kierunek... Nawet ocean nie wygląda tak, jak powinien."

"wygląda to jakbyśmy (...) znaleźli się w białej wodzie (...) zgubiliśmy się zupełnie".

http://www.eioba.pl/a75646/tajemniczy_trojkat_bermudzki <-- tu jeszcze więcej tekstów , czytając niektóre z nich na prawdę zastanawiam się czasami co tam się dzieje ?!

Samoloty nie znikają sobie ot tak , a po za tym pozostają po nich jakieś szczątki , a jedna z historii opowiada że gdy znikneło 5 samolotów (tak nie 1 a 5 na raz xD ) i wysłano po nich eskorte (ratunkową) to ona też nie wruciła ,a po jakimś czasie wysłano następną i stało się to samo ... czy to nie dziwne ?

Napisałem double posta aby wyodrębnić 2 tematy (jakby ktoś się pytał ;p )

Nari 21-06-2008 13:56

Na temat Trójkąta Bermudzkiego jest tak wiele teorii, że lepiej się nie wypowiadać.
Co do ewoulucji,a raczej jej braku to może jacyś ludzie zatrzymali się w rozwoju. I wyginęli. Ewolucja nie jest ulepszeniem z braku czasu, ale wymogiem środowiska.

@down całkiem możliwe :P. Może powinniśmy się zapytać Mr. Lewisa czy coś wie na ten temat...

VanBobel 21-06-2008 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2127765)

A może faun ?Pół człowiek pół koza? Tak to jest jak stary popychal koze..

Piastol93 21-06-2008 18:38

btw. Dzisiaj ma marsie wykryto lód :P

sphinx123 21-06-2008 19:26

Dzisiaj? Spóźniłeś się kilka lat ; o

Lord Dreathan 21-06-2008 19:45

A uczestniczył ktoś w seansie spirytystycznym? ;P

Lasooch 21-06-2008 20:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2129568)
Dzisiaj? Spóźniłeś się kilka lat ; o

Dzisiaj czy wczoraj potwierdzono, że to lód wodny jest. Więc ma chłop trochę racji ;p

Darkk'Horsemanzz 21-06-2008 22:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord Dreathan (Post 2129597)

Do gadania z duchami nie trzeba seansow ; o

Vanhelsen 22-06-2008 01:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord Dreathan (Post 2129597)

W seansach spiritystycznych uczestniczyłem wielokrotnie. Dzięki nim nabywaliśmy dziwnych umiejętności (m.in telepatia, przemawianie wieloma językami).

Co do "niedokończonej ewolucji", dość ciekawy motyw innej weolucji człowieka rozumnego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homo_floresiensis

@down: no napisałem, że spiritystyczny :< metodą "finlandzką" albo "absolutną", polecam te dwie

Grocix 22-06-2008 01:54

@Up
Oooo, a co braliscie?:D Tez sprobuje!

sphinx123 22-06-2008 12:18

Ja nie, ale kilku moich znajomych czasem bierze udziały w seansach spirytustycznych ;0 potem plączą im sie języki, mają dobry humor i nie potrafią sie utrzymać na nogach ^^

Maxis'Secura 22-06-2008 12:25

@up
Moi kumple zachowują sie tak jak sie najebią

--Cienius-- 22-06-2008 12:48

Cytuj:

Międzynarodowy zespół naukowców badający meteoryt Murchison znaleziony w 1969 roku w Australii odkrył, że jeden z ważniejszych składników materiału genetycznego tworzącego DNA ma najprawdopodobniej pochodzenie kosmiczne. Zdaniem uczonych, wyniki ich najnowszych badań mogą pomóc wyjaśnić skąd pochodzi życie na Ziemi.

Wyniki pracy badaczy zostały opublikowane 15 czerwca w czasopiśmie naukowym "Earth and Planetary Science Letters".

Naukowcy z Holandii, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych ustalili, że materiał znaleziony w meteorycie Murchison zawiera cząsteczki uracylu i ksantyny - zasad azotowych wchodzących w skład nukleotydów, prekursorów molekuł tworzących RNA i DNA.

Badacze starali się sprawdzić, czy odkryte przez nich cząsteczki przybyła na Ziemię razem z meteorytem, czy są raczej efektem zanieczyszczeń, które nastąpiły już po upadku obiektu na Ziemię.

Analiza laboratoryjna wskazała na tę pierwszą możliwość - nukleotydy zawierają izotop węgla, który powstaje tylko w przestrzeni kosmicznej, co oznacza, że badane przez naukowców składniki tworzące DNA także pochodzą z Kosmosu.

Według dr Zity Martins z Imperial College London odkrycie zespołu może dostarczyć kolejnych wskazówek potrzebnych do uzyskania odpowiedzi na pytanie "skąd pochodzi życie na Ziemi?".

"Około 3,8 do 4,5 miliarda lat temu duże kawałki skał podobnych do tych z meteorytu Murchison regularnie bombardowały Ziemię. W tym samym czasie na naszej planecie powstawały pierwsze formy prymitywnego życia, więc możliwe, że jego źródłem były cząsteczki przyniesione właśnie przez deszcz meteorytów." - powiedziała dr Martinis.

Meteoryt Murchison spadł na Ziemię 28 września 1969 roku. Jego nazwa pochodzi od niedużej wioski leżącej nad rzeką Goulburn w australijskim stanie Victoria. Murchison jest jednym z najlepiej zbadanych materiałów pochodzących z Kosmosu - od upadku udało się odzyskać ok. 100 kg materii pochodzącej z meteorytu, w kawałkach o masie osiągającej nawet 7 kg.
Co o tym sadzicie? jakis pies nasral czy moze to prawda?

Flamon 22-06-2008 12:48

Dzięki
Dla niekumatych,
Tibii
To była ironia ;\
uwierzyłem : )
STOP KILOGIEROM!!! : )

W pewnym sensie wierze...

Nari 22-06-2008 14:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez --Cienius-- (Post 2130775)
Co o tym sadzicie? jakis pies nasral czy moze to prawda?

Teoria jakich wiele... Pewnie za 50 lat obalą to tak jak obalili Darwina.

@down Bynajmniej ludzie po części się dzielą na tych, którzy uważają, że ma rację, na tych, którzy tak nie uważają, oraz na tych, którzy uważają, że ma trochę racji.

Duch Niespokojny 22-06-2008 15:03

Obalili Darwina? Dobrze wiedzieć :D

Erhion 24-06-2008 13:48

Tak wierzę. Od zawsze wierzyłem, bo uważam, że na świecie jest coś takiego jak strefa duchowa, niematerialna itp.

Derv 24-06-2008 15:40

Nie wierzę. Mimo tych wszystkich filmów itd. które prawdopodobnie są zwykłymi fotomontażami.
Skoro według niektórych oni (duchy,ufo) naprawdę istnieją to dlaczego widzieli je tylko nieliczni,a żaden duch czy coś w tym stylu nie pokazało się na przykład na jakimś rynku gdzie zobaczyło by to więcej osób?

Perfect*Doll 24-06-2008 16:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2113049)
W demony, duchy, wymysły szatanistów nie, z powodu braku dowodów. :/

PS. Pisze się "wierzycie'.

Nie znasz religii Satanistycznej to się nie wypowiadaj, kitten.

_DaviD_X 24-06-2008 17:06

Zapraszam na forum PEA //pea.org.pl/phpBB2/index.php gdzie mozemy gleebiej przedyskutowac temat ; )

Valard 24-06-2008 20:18

Ja wierze w istnienie pewnych "form energii", których oddziałowywanie jesteśmy w stanie poczuć.

Zamor1 24-06-2008 21:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Derv (Post 2135949)
Nie wierzę. Mimo tych wszystkich filmów itd. które prawdopodobnie są zwykłymi fotomontażami.
Skoro według niektórych oni (duchy,ufo) naprawdę istnieją to dlaczego widzieli je tylko nieliczni,a żaden duch czy coś w tym stylu nie pokazało się na przykład na jakimś rynku gdzie zobaczyło by to więcej osób?

Tak samo jest z Duchem sw. czy z Maryja. Tez sie objawia nielicznym, przez co ludzie nie wierza w istnienie tej trojcy.
W zasadzie to nie uwierze dopoki nie zobacze na wlasne oczy :)

PLague 24-06-2008 21:34

Jestem chrześcijaninem, więc wierzę, że duchy i demony istnieją, ale nie takie, jak je przedstawiają mass media, tanie sensacyjki i stereotyp fantasy.

Darkk'Horsemanzz 24-06-2008 21:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Derv (Post 2135949)

Bo sie wstydzil :<

Omg, mylisz ze byty niefizyczne maja taki sam tok myslenia jak ludzie...

Widziales kiedys swoj rozum? Masz zdjecia? Nie? Czy to znaczy ze go nie masz? No chyba tez nie.

Grocix 24-06-2008 22:09

@Up
Taaak? To gratuluję poziomu edukacji, bo z tego co się orientuję, już w podstawówce, a na pewno w gimnazjum, uczą jak wygląda i funkcjonuje mózg :)

Michoss 24-06-2008 22:25

Mózg to organ, mam wrażenie że "rozum" w jego wypowiedzi to umysł, dusza, To-coś-co-pozwala-nam-żyć-a-nie-być-dużą-bakterią.

Darkk'Horsemanzz 24-06-2008 22:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2137020)
@Up
Taaak? To gratuluję poziomu edukacji, bo z tego co się orientuję, już w podstawówce, a na pewno w gimnazjum, uczą jak wygląda i funkcjonuje mózg :)

Powiedzialem:Rozum. Inteligencja.Umysl.itp
Nie mozg. :)

Up

Dziekuje panu wyzej xP wie o co 5 xd

Grocix 24-06-2008 22:47

@Up i 2 up
Gratuluję pojęcia aluzji... Chodziło mi o to, że jest to jedno i to samo...

Darkk'Horsemanzz 24-06-2008 22:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2137121)
@Up i 2 up
Gratuluję pojęcia aluzji... Chodziło mi o to, że jest to jedno i to samo...

mozg=umysl lol
rzodkiewka=milosc
kieblasa=everybody pomarancze

...

Grocix 24-06-2008 23:02

@uP
A czym myślisz? Sercem? Wątrobą?

Darkk'Horsemanzz 24-06-2008 23:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2137157)
@uP
A czym myślisz? Sercem? Wątrobą?

Istotnie mozgiem, ale czy WIDZIALES cos takiego jak rozum?

Edit. A tak naprawde mysle penisem ^^

domin3x 25-06-2008 00:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Darkk'Horsemanzz (Post 2137275)
Istotnie mozgiem, ale czy WIDZIALES cos takiego jak rozum?

Edit. A tak naprawde mysle penisem ^^

Kurwa, a widziałeś coś takiego jak uczucie?
A myślisz, że takie coś istnieje?

Darkk'Horsemanzz 25-06-2008 00:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2137372)
Kurwa, a widziałeś coś takiego jak uczucie?
A myślisz, że takie coś istnieje?

Ale ja wlasnie nie z tych co musza dotknac zeby uwierzyc xP

Michoss 25-06-2008 00:45

Mózg to tylko układ nerwowy sterujący ciałem.
Dżdżownica też ma układ nerwowy, a jednak nie obserwujemy u niej emocji czy inteligencji.

Uczucie? Podwyższenie tętna, szybszy oddech, impulsy elektromagnetyczne w mózgu-skoro już sprowadzamy wszystko do materialności.

Lord Dreathan 25-06-2008 00:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Darkk'Horsemanzz (Post 2129939)
Do gadania z duchami nie trzeba seansow ; o

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Zadałem dość banalne pytanie, ale widocznie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Ja jakoś nie widzę abym sugerował, iż seans spirytystyczny był takim o "gadaniem z duchami" jak to określiłeś. Może rozwinę swoją wcześniejszą myśl z poprzedniego posta. Otóż, czytając trochę na temat owego wywoływania duchów postanowiłem o tym trochę poczytać. Niby brzmi dość banalnie, jednakże trzeba do tego trochę rekwizytów. Poza tym, z tego co mi wiadomo, nieumiejętne prowadzenie seansu może prowadzić do niebiezpiecznych konsekwencji. I tu rodzi się pytanie: wierzyć czy nie wierzyć? Na przykładzie ludzi z mojej klasy: Na wycieczce postanowiliśmy sprawdzić jak ludzie zareagują. Z początku sceptycy mówili "pff, ja w to nie wierzę". Mimo to, gdy już zaczeliśmy rozstawiać przedmioty na ziemi, nagle wszyscy się zmyli powtarzając "chyba was poje... ide stąd". Czekam na wasze opinie (mam nadzieję, że tym razem bardziej obiektywne, a przede wszystkim - na temat.)

P.S @Wieszok - Szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem o metodach, które opisałeś. Sprawdzę później na czym polegają.

Grocix 25-06-2008 01:21

@Michoss
Tylko, że objętość samego mózgu dżdżownicy jest kilkaset tysięcy razy mniejsza, nie sądzisz? Na sterowanie wszystkim musi znaleźć się miejsce, a co do uczucia to zgadzam się, takie jest wytłumaczenie.

Michoss 25-06-2008 01:54

Wielkość "mózgu" dżdżownicy jest proporcjonalna do jej rozmiaru. Biorąc pod uwagę, że dżdżownica nie ma kończyn, oczu, układów większości zmysłów, i organów, to w jej układzie nerwowym znalazło by się wiele miejsca na emocje czy uczucia. A człowiek, nawet silnie upośledzony takie ma.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:03.