Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   469 - Język Beholderów (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=181626)

Ufocznik 19-09-2008 13:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez quiqqly (Post 2271161)
"Przed tronem - niby szklane morze podobne do kryształu,
a pośrodku tronu i dokoła tronu cztery Istoty żyjące, pełne oczu z przodu i z tyłu:
pierwsza Istota żyjąca podobna do lwa,
druga Istota żyjąca podobna do cielca,
trzecia Istota żyjąca mająca twarz jak gdyby ludzką
i czwarta Istota żyjąca podobna do orła w locie.
Cztery Istoty żyjące - a każda z nich ma po sześć skrzydeł - dokoła i wewnątrz są pełne oczu,
i bez wytchnienia mówią dniem i nocą:
Święty, Święty, Święty, Pan Bóg wszechmogący,
Który był i Który jest, i Który przychodzi.
A ilekroć Istoty żyjące oddadzą chwałę i cześć, i dziękczynienie
Zasiadającemu na tronie,
Żyjącemu na wieki wieków,"

Macie konkret. Dojdźcie już sami do tego z czego to jest i co z tym trzeba zrobić

aha, tez moge wkleic fragment pisma św. ktory nijak ma sie do tematu, tylko po co?

Vil 19-09-2008 13:56

po to ze na t.org.pl ktos ich wkreca rzucajac fajnie wygladajace kawalki roznych ksiazek a oni to lykaja.

Ufocznik 19-09-2008 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2272161)
po to ze na t.org.pl ktos ich wkreca rzucajac fajnie wygladajace kawalki roznych ksiazek a oni to lykaja.

i tak nie przebije to tematu, w ktorym jeden z tych torgowych wszechwiedzących stara się sprzedać "spoila ukrytego w lamigłówce" (tj spoila do rozwiązania zagadki 469) za kilka tyś. zł

potomus 20-09-2008 11:31

siema, kiedyś tez nad tym się głowiłem przeczytałem cały temat z torga i nic konkretnego tam nie ma, poza tym myślę że jest to zagadka która ma tylko wkręcać w grę bez żadnego konkretnego rozwiązania bo co niby te cyferki i książki mogą dać, z mojego doświadczenia gracza który już nie gra to do niczego nie prowadzi, nawet nie ma jakiś innych podobnych questów w których książki by coś dały, zawsze cel ten znajdź klucz zabij wszystko i weź nagrody. pozdro

Valderor 20-09-2008 12:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez potomus (Post 2273000)
siema, kiedyś tez nad tym się głowiłem przeczytałem cały temat z torga i nic konkretnego tam nie ma, poza tym myślę że jest to zagadka która ma tylko wkręcać w grę bez żadnego konkretnego rozwiązania bo co niby te cyferki i książki mogą dać, z mojego doświadczenia gracza który już nie gra to do niczego nie prowadzi, nawet nie ma jakiś innych podobnych questów w których książki by coś dały, zawsze cel ten znajdź klucz zabij wszystko i weź nagrody. pozdro

Racja, na przykład w Vocation Quest lub w Paradox Quest wystarczy wybić wszystko z UE i wziąć nagrody. Quest ze Skjaarem też nie wymaga myślenia. Tak samo Mad Mage Room.

Na poprzednich stronach Sir Speed odwołał się do występujących w książkach spacji. O ile wiem, to żadnych spacji tam nie ma, cyfry (nie liczby!) są napisane jednym ciągiem. I tu pytanie: czy ktoś odniósł sukces w próbach połączenia książek w jedną całość?

quiqqly 23-09-2008 22:29

Żyjcie dalej poziomami mistrze ^^

Yaronio 30-09-2008 09:47

możliwe ze to jest bardzo wazne

może niemorzemy rozwiązać zagadki bo niemamy takiej możliwosci...
chodzi mi o to czy próbowaliscie rozmawiac będąc przebranym za beholdera??
przecierz aby rozwiązać zagadke trzeba mieć wtsrarczająca liczbę oczu
może wtedy jakis NPC powie nam troche jaśniej albo więcej

trzeba również pamiętac, że tibia to niejest polska gra i tłumacząc kod trzeba tłumaczyc najpierw na angieski(?)/niemiecki(?)

jest jeszcze inna możliwość moze CIPSOFT specjialnie "ułorzył" tzn podrzucil bezsensowne liczby i wypowiedzi NPC aby przyciągac ciekawskich i myślących a nie tylko BR (sry za obrazenie innej narodowości) w takim wypadku zagatka może niemiec rozwiązania ale trylko "tropy"

co o tym myślicie??

Kaczan____ 30-09-2008 15:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yaronio (Post 2281836)

W sumie nie głupi pomysl , ale pewnie i tak to nic nie da x /

Cytuj:

jest jeszcze inna możliwość moze CIPSOFT specjialnie "ułorzył" tzn podrzucil bezsensowne liczby i wypowiedzi NPC aby przyciągac ciekawskich i myślących a nie tylko BR (sry za obrazenie innej narodowości) w takim wypadku zagatka może niemiec rozwiązania ale trylko "tropy"

Pewnie jest tak jak mówisz , lecz nigdy nie mów nigdy:p . Może kiedyś CIPSOFT uchyli rąbka tajemnicy xD .

Yaronio 30-09-2008 17:32

więc dzisiaj pobawie się troche ;p pobiegam po npc drutem ;p zobaczymy co odpiszą ;p

Suk Suk 10-10-2008 17:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2272161)

Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca. Poza tym te kawałki książek nawet jak nie dają rozwiązania to wskazują nam pewne źródła 469(nie wszystkie podpowiedzi dawane przez ludzi są prawdziwe, lecz znajduję się kilka cennych wypowiedzi). Beholdery są obserwatorami, umieszczone w kluczowych miejscach tibi mają swoją rolę. Np banshee na desercie to symbol z pewnego norweskiego mitu a 2 beholdery które tam się respią wskazują nam coś. Beholdeyr nie bez powodu obserwują różne zjawiska na Tibi jest to związane z tym, że fabuła w grze cały czas się posuwa i co każdy update jest kontynuowana - dla przykładu demon w mintwalin najpierw był demon a teraz jest pomnik upamiętniający wygraną z demonami. Ci co znają trochę fabułę wiedzą o przepowiedni na temat excalibuga. Wg mnie aktualnie tego miecza nie da się zdobyć lecz poprzez updaty wypełniana jest przepowiednia i kiedyś będzie mogło dać się go zdobyć. 469 możliwe, że to jest coś jak dziennik, zbiór informacji o excalibugu i nie jestem pewien czy trzeba to tłumaczyć. Wg mnie beholdery wg fabuły prawdopodobnie zbierają dla kogoś informację o excalibugu i szukają wskazówek po całym Tibijskim świecie. Prawdopodobne że 469 nie da się przetłumaczyć a ma tylko coś symbolizować być częścią fabuły - bo skoro istnieje język beho to muszą być książki napisane wt ym języku. W tibi występuje jeszcze drugi język którym posługują się aktualnie, niektórzy nieumarli np. demony. Tamten drugi da się częściowo przetłumaczyć bo umieścili do tego odpowiednie wskazówki, gdyby miało dać się przetłumaczyć 469 też by były jakieś podpowiedzi. Chciałbym jeszcze podkreślić, że od zawsze jestem przeciwny dawaniom wskazówek i mówieniu "wiem, ale nie powiem" i zawsze starałem się pisać jasno.

Rav 10-10-2008 17:56

IMHO to nie questy tylko patenty jakie maja wprowadzic w gre klimat, tak samo z szalonym magiem na rokko ktory teleportuje sie tu i tam i moze jeszcze mnie kiedys wezmie ze soba

Yaronio 13-10-2008 17:47

ludzie wezcie sie za ta zagatka ;p ona niejest do rozwiązania;p
jak powiedzial kolo @2up moze aby rozwiązac zagadke 469 trzeba zebrac więcej dowodów i moze przeplatac je ze soba ;p<pytajcie NPC>

gdyby nie brak czasu wziołbym sie za to

Cerrberuss 13-10-2008 19:03

tak zgadzam się z tym. A może to tylko Cipsoft wpisał se bylejakie liczby żeby było, żeby ludzie siedzieli nad tym miesiącami i się głowili... nic nie jest wykluczone

a może jest gdzieś w tibi jakiś NPC co zna znaczenie każdej z cyfr.

Co do beholdera w bibliotece to może spróbować pisać coś innego np: Carlin, sword, help i jakieś takie

ale ja i tak myślę że to tylko jest zrobione aby gracze się męczyli nad rozwiązaniem zagadki. Jednym słowem tak jak @up 2 wprowadzono element który ma podtrzymywać klimat gry

tak samo jak ze spike swordem na rooku też niby da się go mieć a się nie da. Wiadomo co zrobić aby znikł z tamtej wysepki ale co to daje? Ze się pojawia w innym miejscu?

Teraz tak na logike: po to to wszystko jest aby cała tibia sprawiała wrażenie jednej wielkiej zagadki bo w tibi jest tyle mitów ile gwiazd na niebie.

Ufocznik 13-10-2008 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez quiqqly (Post 2276771)
Żyjcie dalej poziomami mistrze ^^

nie wiem do kogo ta gadka, w kazdym razie ja nigdy nie gralem dla cyferek, a obecnie nie gram w ogole

Cytuj:

może niemorzemy rozwiązać zagadki bo niemamy takiej możliwosci...

nie opanowales nawet jezyka, ktorego uzywasz od kilkunastu (?) lat (w zasadzie od zawsze), a starasz sie tlumaczyc jezyk, ktory nawet nie wiemy czy jest w ogole jezykiem?
poza tym moglbys nie powtarzac bzdur o zakladaniu bh shielda/helmeta, ktore to bzdury na torgu zostaly napisane chyba ze dwiescie razy

Cytuj:

trzeba również pamiętac, że tibia to niejest polska gra i tłumacząc kod trzeba tłumaczyc najpierw na angieski(?)/niemiecki(?)
co racja to racja, ale wyobraz sobie, ze nikt tu nie ma zamiaru tlumaczyc 469 bezposrednio na polski

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Suk Suk (Post 2292704)
Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca.

aha, czyli przyznajesz, ze staracie sie wkrecac ale rzadko sie udaje?

Cytuj:

Poza tym te kawałki książek nawet jak nie dają rozwiązania to wskazują nam pewne źródła 469
np?

Cytuj:

(nie wszystkie podpowiedzi dawane przez ludzi są prawdziwe, lecz znajduję się kilka cennych wypowiedzi).
wszystko pieknie, tylko jezeli na sto podpowiedzi - jedna jest prawdziwa (teorytycznie; w rzeczywistosci odsetek prawdziwych jest zapewne znacznie mniejszy) to szansa, ze wybierzemy sobie jakas niewlasciwa i trzymajac sie jej bedziemy brnac w slepa uliczke wynosi 99%

Cytuj:

Beholdery są obserwatorami, umieszczone w kluczowych miejscach tibi mają swoją rolę. Np banshee na desercie to symbol z pewnego norweskiego mitu
tak k.., od kiedy banshee jest beholderem?

Cytuj:

2 beholdery które tam się respią wskazują nam coś.
konkretnie?

Cytuj:

Beholdeyr nie bez powodu obserwują różne zjawiska na Tibi jest to związane z tym, że fabuła w grze cały czas się posuwa i co każdy update jest kontynuowana - dla przykładu demon w mintwalin najpierw był demon a teraz jest pomnik upamiętniający wygraną z demonami. Ci co znają trochę fabułę wiedzą o przepowiedni na temat excalibuga. Wg mnie aktualnie tego miecza nie da się zdobyć lecz poprzez updaty wypełniana jest przepowiednia i kiedyś będzie mogło dać się go zdobyć.
jasne; ma to powodowac zostawanie graczy przy tibii czekajac na dalszy rozwoj fabuly z nastepnymi updatami (i co sie z tym najczesciej laczy - kupowanie pacca)

Cytuj:

469 możliwe, że to jest coś jak dziennik, zbiór informacji o excalibugu i nie jestem pewien czy trzeba to tłumaczyć. Wg mnie beholdery wg fabuły prawdopodobnie zbierają dla kogoś informację o excalibugu i szukają wskazówek po całym Tibijskim świecie.
zaraz. to w koncu wedlug ciebie czy wedlug fabuly?

Cytuj:

Prawdopodobne że 469 nie da się przetłumaczyć a ma tylko coś symbolizować być częścią fabuły - bo skoro istnieje język beho to muszą być książki napisane wt ym języku. W tibi występuje jeszcze drugi język którym posługują się aktualnie, niektórzy nieumarli np. demony. Tamten drugi da się częściowo przetłumaczyć bo umieścili do tego odpowiednie wskazówki, gdyby miało dać się przetłumaczyć 469 też by były jakieś podpowiedzi.
to po jaka cholere probobujecie (wy - jako ludzie z torga, nie chodzi mi o ciebie osobiscie) wyciagnac od ludzi gruba kase za podanie "wskazowek w lamiglowce" do rozwiazania 469? moze chodzi o to, ze po zaplacaniu ktos dostanie wskazowke, ktora naprowadzi go na rozwiazanie, ktore jest takie wlasnie jak napisales wyzej (czyli jezyk istnieje, ale nie da sie go przetlumaczyc)

Cytuj:

Chciałbym jeszcze podkreślić, że od zawsze jestem przeciwny dawaniom wskazówek i mówieniu "wiem, ale nie powiem" i zawsze starałem się pisać jasno.
i bardzo dobrze, ale i tak nikt tego nie zauwazy bo uwage skupiaja na sobie raczej te pajace, ktore staraja sie pokazac ile wiedza, ale nie powiedza

Vil 13-10-2008 19:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Suk Suk (Post 2292704)
Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca.

To ciekawe, bo z moich obserwacji ewidentna sciema pt. spoiler do winged helmet questu wygenerowala temat na kilkanascie/ dziesiat stron, pomimo tego ze zaraz po jego pojawieniu sie w prosty sposob udowodnilem ze autor nie ma pojecia o czym pisze.

Wychodzi na to ze ludzie u was sa tak spragnieni sensacji ze sa w stanie lyknac kazda, nawet najbardziej niedorzeczna, scieme.

Piotr_XXX 13-10-2008 21:44

Weście przestańcie rozpowiadać te głupoty. Nic takiego nie istnieje. A nawet jakby to nic ciekawego byście się pewnie nie dowiedzieli. To tak jakbym chciał rozszyfrować te cyferki z Matrixa. B) A jakbym je rozwiązał to daliby mi 100miliardów dolarów i bym do końca życia nic nie robił.

Cerrberuss 14-10-2008 08:55

dlatego ja uważam że 469 to tylko jedna wielka ściema a zostało to w prowadzone po to (jak widzimy na forum) wzbudzać sensacje i zaangażowanie w grę. Wielu ludzi aby rozwiązać tą czy inną zagadkę zakupiło pacc a i tak do niczego nie doszli za to Cipsoft ma z tego kasę, patrzą na nas z góry i mają ubaw po pachy bo latamy po całej tibi szukając rozwiązania zagadki której nie ma :faceoff:. Mino mage na rooku, spike sword, język 469 i inne to tylko jedno wielkie gó**o!

Takie jest moje zdanie. Robimy z siebie błaznów i tyle :blazen:

Suk Suk 23-10-2008 00:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2296264)
To ciekawe, bo z moich obserwacji ewidentna sciema pt. spoiler do winged helmet questu wygenerowala temat na kilkanascie/ dziesiat stron, pomimo tego ze zaraz po jego pojawieniu sie w prosty sposob udowodnilem ze autor nie ma pojecia o czym pisze.

Wychodzi na to ze ludzie u was sa tak spragnieni sensacji ze sa w stanie lyknac kazda, nawet najbardziej niedorzeczna, scieme.

Zdarzają się takie przypadki, którym jak pisałem wyżej jestem przeciwny. Autor WHQ zyskał dużo tym spoilem jednak dużo w nim ciekawych fragmentów. Nie pisze tutaj by przekonywać was jaka tibia.org jest super tylko nie lubię jak ludzie piszą ogólnikami.

Co do samych beholderów, twórcy gry opierali się na mniej lub bardziej znanych mitach/opowiadaniach/stronach/filmach etc. W tej chwili nie da się jasno powiedzieć wszystkiego o 469 bo nie wiadomo czy pewne poszlaki są celowe czy nie. Wiem, że samo występowanie potworów obok siebie zazwyczaj jest uzasadnione jak dwarfy obok behemotów w cyclopolis. Tak samo beholdery porozrzucane na mapie muszą mieć jakiś cel. W jednej książce jest wyjaśnione, że beholdery mogą być najemnikami i w ten sposób można wytłumaczyć praktycznie każdego beholdera na mapie. Jednak gdy popatrzymy na nich jak na obserwatorów pewnych zdarzeń i nawiążemy (znowu do deserta) gdzie Banshee jest pewnym symbolem, możemy wywnioskować że one czekają na omen który coś przepowiada. (w tym przypadku banshee). Banshee wprowadzono chyba w update 7,3 z tego co pamiętam lecz nie jestem pewien beholdery były tam wcześniej! Czyli doczekały się swojego znaku - fabuła poszła na przód. Oczywiście fabuła poruszyła się wraz z update tak samo jak kilka osób przepowiadało quest w typie inkwizycji. Wiem, że się trochę powtarzam, lecz chce pokazać jak można patrzeć na jeden mit. Z genezy Tibi wiemy, że Zathroth nie zna sekretu stworzenia, więc beholdery mogą dla niego pracować i opracowały właśnie sekret stworzenia pod przykrywką kodu 469. Wtedy położenie beholderów na mapie może sugerować, że poszukują wskazówek do stworzenia tego kodu a beholdery koło npc Lugri pełnią rolę pośredników bo jak wiemy Lugri jest kapłanem Zathroth'a. Jest jeszcze inna możliwość Knightmare który stworzył 469 użył prostego (wg niego kodu) umieścił w grze wskazówki, lecz przez naszą interpretację nie potrafimy ich zauważyć. Rozwiązań będzie tyle, ile mamy wyobraźni a póki nie ma tego w quest logu i tak nikt niczego nie będzie pewien.

@Vil
A teraz trochę na temat mentalności ludzi, są ludzie którzy nie mają ewidentnie żadnej wiedzy o rpg w Tibi. Taki ktoś łyknie każdą ściemę, ale są grupy użytkowników torga którzy rozgryźli całkiem sporo - może nie mają mitycznych broni, ale wiedzą więcej niż inni. Napisałem tutaj, bo czasami czytam Tibie.pl i nie chciałbym abyś pisał ogólnikami. Ja nigdy nie będę popierać sprzedaży wskazówek, i spoilerów bez pokazania nagrody. Jeżeli chcesz to przeczytaj moje tematy na torgu mój nick to Aqualek i zobacz czy w którymś miejscu napisałem coś co zarzucasz ludziom na torgu.

Pozdrawiam

caveki 23-10-2008 19:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cerrberuss (Post 2296207)
a może jest gdzieś w tibi jakiś NPC co zna znaczenie każdej z cyfr.

Co do beholdera w bibliotece to może spróbować pisać coś innego np: Carlin, sword, help i jakieś takie

* 1 NPCowie okazjonalni, lub bez stałego miejsca pobytu (7)
* 2 NPCowie w Ab'Dendriel (22)
* 3 NPCowie w Ankrahmun (18)
* 4 NPCowie w Ashta'daramai i Mal'ouquah (13)
* 5 NPCowie w Carlin i na Ghostlandzie (37)
* 6 NPCowie na Cormayi (5)
* 7 NPCowie w Darashii (21)
* 8 NPCowie na Edron (32)
* 9 NPCowie na Femor Hills (3)
* 10 NPCowie na Fibuli (4)
* 11 NPCowie w Greenshore (2)
* 12 NPCowie na Grimlund, Helheim i Okolnir (2)
* 13 NPCowie na Hrodmir (25)
* 14 NPCowie na Isle of Kings (3)
* 15 NPCowie na pustyni Jakundaf (3)
* 16 NPCowie w Kazordoon i okolicach (25)
* 17 NPCowie w Liberty Bay (37)
* 18 NPCowie na Merianie (8)
* 19 NPCowie w Mintwallin (2)
* 20 NPCowie na Mount Sternum i w okolicach (4)
* 21 NPCowie na Nargor (3)
* 22 NPCowie na Nibelor (3)
* 23 NPCowie w Northporcie i okolicach (9)
* 24 NPCowie w Outlaw Camp (2)
* 25 NPCowie na Plains of Havoc i w okolicach (11)
* 26 NPCowie na południowych Lodowych Wyspach (6)
* 27 NPCowie w Port Hope i okolicach (20)
* 28 NPCowie na Rookgaardzie i Island of Destiny (29)
* 29 NPCowie w Thais i okolicach (52)
* 30 NPCowie na Treasure Island (7)
* 31 NPCowie na Tyrsung (3)
* 32 NPCowie w Orc Fortress (1)
* 33 NPCowie w Venore i okolicach (53)
* 34 NPCowie w innych miejscach na Mainlandzie (3)
* 35 NPCowie w innych miejscach na Daramie (4)
* 36 NPCowie w innych miejscach na Shattered Isles (2)

Jeśli Ci się chce co pytaj. Może i pomysł dobry, ale to trochę zajmie i skąd wiadomo akurat jakie słowo?

Yaronio 28-10-2008 17:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ufocznik (Post 2296235)

nie opanowales nawet jezyka, ktorego uzywasz od kilkunastu (?) lat (w zasadzie od zawsze), a starasz sie tlumaczyc jezyk, ktory nawet nie wiemy czy jest w ogole jezykiem?
poza tym moglbys nie powtarzac bzdur o zakladaniu bh shielda/helmeta, ktore to bzdury na torgu zostaly napisane chyba ze dwiescie razy

nie chodzi mi o przebieranie sie w beho seta ale spell "utevo res ina..."

a jeżeli chodzi ci o moja pisownie to s*******aj bo wazne jest to ze da sie przeczytac i nierobie błędów typu "żeka" czy "rzaba"

npc jest sporo ale jest tez sporo czasu na rozwiazanie tej zagatki ;p

jezeli chodzi i minttwalin to król minosow zamierza stoczyc walke z orkami i trolami <niewiem co to wniesie ale ostatnio czytalem ksiażki xD>

Leik~ 29-10-2008 16:39

@Up
"Zagadki"
Nie wkraczaj do Mintwallin, jak czytales ksiazki to przeczytaj wiecej...

Aha i podarujcie sobie jakies "przebieranki" w beholdera czy cos w tym rodzaju, poniewaz gdyby to byloby takie banalne to juz to by dawno bylo rozwiazane i nikt by o tym na forum nie napisal.

Yaronio 31-12-2008 09:55

mozliwe;p
hehe

TarjaStorm 25-04-2009 00:45

Mam jedna teorię co do liczby jeden która oznacza Tibia. Mówicie że cyfr może oznaczać literę lub sylabę. Tibia jest (prawdopodobnie) jedną z niewielu nazw jednocyfrowych. Ale beholder np. nie może byc oznaczony jedną cyfrą. A Tibia to może być traktowana jako sylaba! Jeśli weźmiemy pod uwagę że obydwa "i" pełnią rolę zmiękczającą, to tibia staje się wyrazem jednosylabowym! Według mnie pojedyncze cyfry oznaczają jednosylabowe wyrazy, ale to tylko moja teoria, taki powrót do tematu ;)

SpokoMala 25-04-2009 13:06

Kiedyś pisaliście że beholdery nie mają jak pisać co nie ? A beholdery czasem nie używają magii ? Hmm ? Może magią sie posługiwały przy pisaniu książek xP? (jeśli to juz to odkryliście wcześniej to przepraszam ale nie chciało mi się czytać wstecz )

sZRAMEK 03-05-2009 14:59

wie ktos skąd wziął się keyword „469”??

DK-LOG.911 03-05-2009 16:52

spytaj Piombona, on bedzie wiedziec ;)

wlasnie, Piombon, daj nam jakies tropy. bo teraz "mali przechodza salami wielkich" (my - mali, ty i beholdery - wielcy)

486486 - imie blinky'ego... rownie dobrze moze byc xyzxyz... funfun?? xD

sZRAMEK 03-05-2009 21:29

jescze jedna sprawa
czytalem na jakims forum ze minotaury zajmowaly sie poznawaniem jezyka
"469" ale nie moge tego znalezc
czy ktos cos o tym wie??
jesli tak to
czy moglby to potwierdzic podajac cytat z ksiazki albo wypowiedz npc??

Leik~ 04-05-2009 12:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DK-LOG.911 (Post 2536155)
spytaj Piombona, on bedzie wiedziec ;)

wlasnie, Piombon, daj nam jakies tropy. bo teraz "mali przechodza salami wielkich" (my - mali, ty i beholdery - wielcy)

486486 - imie blinky'ego... rownie dobrze moze byc xyzxyz... funfun?? xD

To teraz jakis Piombon jest nastepca Avariona?

shoq 04-05-2009 12:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yaronio (Post 2313624)
a jeżeli chodzi ci o moja pisownie to s*******aj bo wazne jest to ze da sie przeczytac i nierobie błędów typu "żeka" czy "rzaba"

npc jest sporo ale jest tez sporo czasu na rozwiazanie tej zagatki ;p

A... ha.

Jeśli 'Tibia' to 1, to znaczy, że liczba odpowiada słowu, więc żaden rozbiór gramatyczny słów na sylaby, głoski itd. nie przyniesie żadnego efektu.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez TarjaStorm
Mam jedna teorię co do liczby jeden która oznacza Tibia. Mówicie że cyfr może oznaczać literę lub sylabę. Tibia jest (prawdopodobnie) jedną z niewielu nazw jednocyfrowych. Ale beholder np. nie może byc oznaczony jedną cyfrą. A Tibia to może być traktowana jako sylaba! Jeśli weźmiemy pod uwagę że obydwa "i" pełnią rolę zmiękczającą, to tibia staje się wyrazem jednosylabowym! Według mnie pojedyncze cyfry oznaczają jednosylabowe wyrazy, ale to tylko moja teoria, taki powrót do tematu

Pierwsze "i" pełni też funkcję sylabotwórczą, więc twoja teoria legła w gruzach.

Vil 04-05-2009 13:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez shoq (Post 2536547)
Jeśli 'Tibia' to 1, to znaczy, że liczba odpowiada słowu, więc żaden rozbiór gramatyczny słów na sylaby, głoski itd. nie przyniesie żadnego efektu.

jezeli cyfra odpowiada slowu - nie ma to sensu, bo jezyk bylby zbyt ograniczony by wyrazic cokolwiek.

jezeli slowu odpowiada dowolna liczba naturalna - nie ma mozliwosci rozgryzienia tego, bo mamy praktycznie nieograniczony zbior rozwiazan.

Leik~ 04-05-2009 13:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez shoq (Post 2536547)

to juz bylo walkowane x czasu, tak jak Pan Vil napisal ani jedno ani drugie nie przyniesie zadnego rozwiazania

DK-LOG.911 06-05-2009 16:31

Cyfry od 1-9 odpowiadają NAJWAŻNIEJSZYM słowom. Pewnie "Tibia", "Thais", "Beholder(s)" itd. resztę się szyfruje
486486 - imię Blinky'ego!! Trzeba znaleźć jego "realne" imię, i czwórce, ósemce i szóstce przypisać litery (chodzi tu oczywiście o język szyfrowany ;)).

Vil 06-05-2009 17:22

kazdy jezyk jest jezykiem szyfrowanym lol.

voyant 06-05-2009 18:16

Na pewno podstawianie słów pod cyfry odpada - jedynie by to miało sens gdyby to była gematria wtedy trzeba by podstawiać słowa ze słownika gematrii bo odwrócenie procesu szyfrowania w tym przypadku jest prawie nie możliwe... Jeżeli ten język jest do odszyfrowania to na pewno podpowiedzi są w Tibi. Jak by się zastanowić to czemu beholdery budowały czarne piramidy? Do tego jak byście mogli zauważyć biblioteka w hg (ta zastawiona mwallem) ma kształt 2 okręgów. Podobne budowle stawiali w Atlantydzie opisanej przez Crowleya. Oni też mieli jakiś tam system liczenia który może być wskazówką.

EnpeceThief 07-05-2009 21:30

patrz klawiatura od telefonu...

voyant 09-05-2009 19:41

@up
wielokrotnie wałkowane...

tarzan92 13-05-2009 22:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez voyant (Post 2538161)
Na pewno podstawianie słów pod cyfry odpada - jedynie by to miało sens gdyby to była gematria wtedy trzeba by podstawiać słowa ze słownika gematrii bo odwrócenie procesu szyfrowania w tym przypadku jest prawie nie możliwe... Jeżeli ten język jest do odszyfrowania to na pewno podpowiedzi są w Tibi. Jak by się zastanowić to czemu beholdery budowały czarne piramidy? Do tego jak byście mogli zauważyć biblioteka w hg (ta zastawiona mwallem) ma kształt 2 okręgów. Podobne budowle stawiali w Atlantydzie opisanej przez Crowleya. Oni też mieli jakiś tam system liczenia który może być wskazówką.

Czytałem co nie co o Crowley'u i ta teoria może mieć sens, trzeba zapoznać sie ze systemem liczenia na Atlantydzie i może uda się rozwiązać zagadkę 469. :)

shoq 16-05-2009 17:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2536566)
jezeli cyfra odpowiada slowu - nie ma to sensu, bo jezyk bylby zbyt ograniczony by wyrazic cokolwiek.

jezeli slowu odpowiada dowolna liczba naturalna - nie ma mozliwosci rozgryzienia tego, bo mamy praktycznie nieograniczony zbior rozwiazan.

Napisałem, że liczba odpowiada słowu. Tak samo jak w każdym języku słowo odpowiada słowu, tak tutaj liczba jest słowem. Jeśli tak nie jest, to nie jest to język, lecz szyfr.

Chociaż: "in which blinking could mean some syllable, letter or word". Tak jak mówiłem, kodołamacze nie pomogą.

I jeszcze chciałbym zaznaczyć, że wynikło nieporozumienie z powodu złego tłumaczenia. "A Wrinkled Beholder: The language of my kind. Superior to any other language and only to be spoken by entities with enough eyes to blink it." To znaczy, że może być wymówiony tylko przez beholdery, a NIE opanowany tylko przez beholdery.

Shoq

Duch Niespokojny 16-05-2009 18:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2536566)

Może to być liczba o określonej ilości cyfr. Nasuwają się od razu liczby trzycyfrowe - nazwa języka do 469, prawdziwe imię Blinky'ego ma 6 cyfr, ale są to tak naprawdę 3 cyfry powtórzone dwukrotnie, "Tibia" to 1, ale równie dobrze może to być 001. Sęk tylko w tym, że liczba znaków w niektórych książkach nie jest podzielna przez 3 (i w ogóle tak na oko to nie mają one żadnego wspólnego dzielnika), więc teza raczej upada...

SpokoMala 16-05-2009 19:05

A może Cipsoft sobie o tak wymyślił ten język ?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:18.